Teorie Spiskowe

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Teorie Spiskowe

Postprzez kaczor_1991 w 13 Lut 2015, 17:27

Universal napisał(a):(...)

Temat o teoriach spiskowych (któryś z kolei) czy o polityce (czyli zdublowany i zbublowany)? :caleb:

Co poradzisz, że faceci tak mają i popolitykować sobie lubią... jak kto nie chce to niechaj po prostu omija takie rozmowy :P
Ruch przeciwników pisania maczkiem na forach. Jak chcecie coś ukryć używać spoilerów!!!
Awatar użytkownika
kaczor_1991
Tropiciel

Dołączenie: 02 Lis 2010, 12:00
Ostatnio był: 22 Lut 2020, 08:32
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: Big Ben
Kozaki: 46

Reklamy Google

Postprzez Iwaszka w 13 Lut 2015, 18:57

@Uni - spokojnie na LARPach to ja się zajmuję dobrą zabawa a nie politykowaniem. W ogóle unikam politykowania jako takiego bo to zawsze psuje spotkania z ludźmi - nawet ze znajomymi unikamy w gronie takich tematów, a poruszamy tylko w drodze wyjątku gdy jest jakaś ważna sprawa ;)

Co do tego co mi dopisywaliście razem z Grzechem i innymi użytkownikami. Krótko zwięźle i na temat:
Wszystko to wiem to co opisałem to mój własny model zaistnienia komuny w 2000+, choć tak jak zauważył Uni takie rewolucyjne przemiany dążą do totalitaryzmu i w rezultacie stał bym się nowym Stalinistą :F
Nie mówię, że mażę o czymś takim - to tylko moja teoria sprawnego działania.

:

Osobiście z bardziej przyziemnych wizji - chciał bym mieszkać w kraju z modelem skandynawskim gdzie socjal jest sprawny i działa (jak na warunki UE - bo wiem że nie wszystko jest takie różowe).
Żeby nie było - nie jestem za rozdawaniem zasiłków na prawo i lewo, za pomaganiem tym którzy pomocy nie potrzebują albo jej nie chcą, ale biorą dla kasy. To czego nienawidzę w kapitalizmie i demokracji to przede wszystkim nieokrzesany rynek pozwalający się jednostką bogacić w nieskończoność (Co innego rozwijanie firmy a co innego nabijanie milionów na konto jako hobby, nie podoba mi się wizja bogacenia w nieskończoność - bo te pieniądze zamiast leżeć i przynosić dumę pustemu właścicielowi mogły by być w obrocie tam gdzie są potrzebne - strasznie prosto to ująłem tylko dla zobrazowania, nie chce mi się wchodzić w szczegóły ekonomiczne).
Zaś w demokracji nie cierpię tego, że motłoch którym da się manipulować podejmuje decyzje.
Tyle powiem na koniec politycznego OT ;)

A wracając do tematu głównego:
Niedawno wrzucałem na forum w dziale ciekawe linki wideo z potężnego wybuchu na Ukrainie.
Widać tam widoczny grzyb (podobny do atomowego).
Pogłoski podają, że to ponoć wybuchły magazyny/fabryka chemikaliów ale:
a)Tak nie wyglądają wybuchy tego typu. Wybuch składów chemikaliów zazwyczaj jest segmentowy - a tutaj mamy pojedyncza eksplozję.
b)Na chwilę przed wybuchem na horyzoncie nie wdać ani pożaru, ani bombardowania - niczego.
Jedynym rozsądnym wytłumaczeniem jest, że magazyn został zaminowany - ale aby zdetonować na raz taką ilość materiałów chemicznych aby zespoliło to w jedną eksplozję trzeba by było masy trotylu czy innego gówna. Wydaje mi się to mało możliwe.
Jedna z teorii spiskowych :D mówi, że to taktyczny wybuch nuklearny NATO. Trochę durne ale i tak nie ogarniam tego co tam się stało.
Wideo dla przypomnienia:

Za ten post Iwaszka otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Grzechu300.
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Dołączenie: 23 Cze 2010, 13:56
Ostatnio był: 12 Sty 2025, 21:37
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 271

Postprzez Tajemniczy w 13 Lut 2015, 19:19

Jakby toby był wybuch nuka to raczej byśmy teraz ze sobą nie gadali :caleb: . Dla mnie to też mogą być jakieś materiały wybuchowe, amunicja artyleryjska w potężnej ilości. Po tym "grzybku" słychać pojedyncze eksplozje, możliwe że to te pociski których nie rozwalił pierwszy wybuch.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Mito w 13 Lut 2015, 19:35

@Up ale atomóweczki wcale nie muszą mieć zasięgu setek kilometrów, przecież można wyprodukować takie o mocy np. 3 kilotony.
Spolszczenie do Misery: The Armed Zone (Ja & Imienny)
Ciekawe kiedy ilość moich kozaczków przekroczy moje IQ Image
Awatar użytkownika
Mito
Legenda

Dołączenie: 17 Sie 2014, 21:21
Ostatnio był: 29 Mar 2019, 02:46

Postprzez Cromm Cruac w 13 Lut 2015, 19:48

Że niby jak? NATO walnęło z atomówki a ruscy siedzą cicho? Naprawdę myślisz, że jakby to był nuke to któraś ze stron nie oskarżyła by drugiej o stosowanie broni atomowej? Już by była taka haja, że hej.
Ostatnio edytowany przez Cromm Cruac, 13 Lut 2015, 19:57, edytowano w sumie 1 raz
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: Wczoraj, 22:49
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1080

Postprzez Tajemniczy w 13 Lut 2015, 19:54

Broń atomowa to broń atomowa, nieważne czy to Car Bomba która rozwali 2 wielkie metropolie czy jakieś kilotonowe gówienko. Takie coś z pewnością wywołałoby poważny kryzys.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Postprzez Mito w 13 Lut 2015, 20:53

Jakby toby był wybuch nuka to raczej byśmy teraz ze sobą nie gadali :caleb: .

Eee... czy tylko ja to zrozumiałem, jakby miało i nas zmieść z powierzchni ziemi?

I kryzys? No na pewno polityczny, wszyscy by zwalali na siebie nawzajem winę za kabum.
Spolszczenie do Misery: The Armed Zone (Ja & Imienny)
Ciekawe kiedy ilość moich kozaczków przekroczy moje IQ Image
Awatar użytkownika
Mito
Legenda

Dołączenie: 17 Sie 2014, 21:21
Ostatnio był: 29 Mar 2019, 02:46

Postprzez doomer77 w 13 Lut 2015, 22:06

Iwaszka napisał(a):(...)Widać tam widoczny grzyb (podobny do atomowego).

Taki grzyb jest jednoznacznie kojarzony z atomówką, ale tylko dlatego, że rzadko się zdarza, aby konwencjonalne łądunki miały taką moc. Taki grzyb powstanie zawsze podczas dużej eksplozji. To czysta fizyka, kształt grzyba nie zależy od rodzaju ładunku, ale od jego siły (ilości).

Iwaszka napisał(a):Pogłoski podają, że to ponoć wybuchły magazyny/fabryka chemikaliów ale:
a)Tak nie wyglądają wybuchy tego typu. Wybuch składów chemikaliów zazwyczaj jest segmentowy - a tutaj mamy pojedyncza eksplozję.
b)Na chwilę przed wybuchem na horyzoncie nie wdać ani pożaru, ani bombardowania - niczego.

Do wybuchu gazu lub paliwa niepotrzebny jest pożar, wystarczy temperatura lub iskra, czasami nawet i bez tego można się obejść, wystarczy połączyć parę składników. Ba, nawet zwykła mąka rozpylona w pomieszczeniu i zapałka potrafi wyrzucić drzwi i okna razem z zawiasami a właściciela zapałki zgrillować jak kiełbaskę.
Nie jestem pewien, czy widziałeś kiedyś bombardowanie lub ostrzał artyleryjski. To nie musi być grad pocisków siejących zniszczenie na hektarze. Wystarczy jeden celny strzał, a takiego pocisku czy bombki i tak nikt nie zauważy :)
Awatar użytkownika
doomer77
Tropiciel

Dołączenie: 08 Sty 2015, 21:03
Ostatnio był: Wczoraj, 22:28
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 79

Postprzez Tajemniczy w 13 Lut 2015, 22:09

Albo akcja dywersyjna separatystów/armii ukraińskiej - zakradli się do tego składu chemikaliów/amunicji, podłożyli ładunki i poszli w długą, a potem podziwiali fajerwerki.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Postprzez scigacz1975 w 13 Lut 2015, 22:39

Wystarczy że piznęły zbiorniki gazu. Miniaturkę takiego grzyba widziałem po wrzuceniu butli turystycznej do ogniska. Butla była napełniona w około 1/4 i odpowiednio długo się nagrzewała. A my byliśmy szczylami i na dość dużą odległość się oddaliliśmy (o dziwo :facepalm: ) - jak dupnęło to był taki właśnie piękny grzybek, a po ognisku i paru innych rzeczach w pobliżu nie było śladu.

Inną sugerowaną przyczyną eksplozji jest lotnicza bomba paliwowo-powietrzna (atomówka dla ubogich) - daje podobne efekty.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez Iwaszka w 14 Lut 2015, 11:33

Cromm Cruac napisał(a):Że niby jak? NATO walnęło z atomówki a ruscy siedzą cicho? Naprawdę myślisz, że jakby to był nuke to któraś ze stron nie oskarżyła by drugiej o stosowanie broni atomowej? Już by była taka haja, że hej.

A czy ja napisałem, że to MOJA teoria spiskowa :F

To co zastanawia na tym wideo to to, że wy buch nie jest segmentowy, tylko jeden potężny i o to mi się rozchodziło.
Trudno wysadzić skład czegokolwiek na raz (pomijając zbiorniki z paliwem gazem).
Życie to nie Hollywood gdzie położenie jednej kości semtexu wysadza całe fabryki na jeden raz.

Jak się poczyta trochę o akcjach dywersyjnych w historii wojny (Zielone Berety SF w Wietnamie, Marines w Korei czy też Ruscy w Czeczenii - każdy z tych konfliktów miał zaplecze dywersyjne i był nastawiony na wyniszczenie zaplecza Żeby wysadzić taki skład na raz to trzeba niezłej ilości trotylu... :F

Można by się pobawić w rozpoznawanie kolory płomienia, inaczej wybucha gaz ziemny, inaczej napalm inaczej inne gówna - ale na tym się nie znam niestety ani nie mogę znaleźć żadnego dobrego źródła w necie na szybko.
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Dołączenie: 23 Cze 2010, 13:56
Ostatnio był: 12 Sty 2025, 21:37
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Vintar BC

Postprzez Dziku w 25 Lut 2015, 19:51

Ta cala sytuacja na wschodzie pokazuje tylko, jak bardzo Zwiazek Socjalistycznych Republik Europejskich i ich alfons USA sa bezsilni wobec wroga ktory posiada lepsze zaplecze technologiczne niz jacys kozojebcy chowajacy sie w gorach.
Zono moja, serce moje...
Awatar użytkownika
Dziku
Stalker

Dołączenie: 24 Paź 2010, 20:37
Ostatnio był: 02 Gru 2024, 12:12
Miejscowość: Bytom
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 32

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości