Fallout

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: Fallout

Postprzez mayer99 w 12 Lis 2015, 13:24

Provski napisał(a):Można, tak jak w skyrimie, podnosić przedmioty i nimi rzucać?

Tak, można. Należy nakierować na konkretny przedmiot i wcisnąć klawisz użyj - domyślnie "E". ;)
Awatar użytkownika
mayer99
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2011, 12:22
Ostatnio był: 13 Lut 2025, 16:46
Miejscowość: 3miasto
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 41

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 13 Lis 2015, 16:03

Znalezione w czeluściach netu:
I don't think Bethesda understands what the franchise is about.

Fallout 1 was set 84 years after the nuclear apocalypse. There were thriving communities, governments emerging, they had major trading hubs, caravans, barons and everything else.
Raiders were a really small minority and had things to raid, they had the communities, the villages, the caravans that they ambushed, they stole cattle and everything else.
Ghouls and Super Mutants? Rare. Super Mutants were really rare after the ending of Fallout 1 after the Master was destroyed.
The technology in Fallout was large and clunky, you had vacuum tubes, reel-to-reel computers, pipes, valves, tons of wires. The robots were large, clunky, just like the technology in Fallout.
The architecture was inspired by Art Deco, Googie and Raygun Gothic mostly. It was dark, grimy and gothic.
The world of Fallout is like that because of the Resource Wars due to the oil shortage, that made them use nuclear energy for everything.

Now let's compare to Fallout 4.

Fallout 4 is set 210 years after the nuclear apocalypse. The world is dead for some reason.
There is one community barely surviving, nothing else, ONE COMMUNITY. And it is barely surviving.
90% of the population is made of raiders. What they raid? Who knows!
And tons of Super Mutants. Tons and tons. How do they exist? Who knows!
Ghouls are extremely numerous now again because how would Bethesda make a game without their Draug-I mean, Feral Ghouls.
And we have completely futuristic androids in Fallout 4, we have integrated circuits that never existed in Fallout.
We have PLASTIC and PETROL CANS everywhere in Fallout 4 despite the Fallout setting being the wait it is due to OIL SHORTAGE

No i porównanie menu rozwoju postaci:
Image

Serio to menu w F4 jest aż tak infantylne?
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1450

Postprzez KOSHI w 13 Lis 2015, 21:37

REFORMA EDUKACJI W POLSCE na przykładzie zadania z matematyki:

1950 r.
Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Wycięcie drzewa na to drewno kosztowało go 4/5 tej kwoty. Ile zarobił drwal?

1980 r.
Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Wycięcie drzewa na to drewno kosztowało go 4/5 tej kwoty - czyli 80 zł. Ile zarobił drwal?

2000 r.
Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Wycięcie drzewa na to drewno kosztowało go 4/5 tej kwoty, czyli 80 zł. Drwal zarobił 20 zł. Zakreśl liczbę 20.

2010 r. (tylko dla zainteresowanych)
Drwal sprzedał drewno za 100 zł. W tym celu musiał wyciąć kilka starych drzew. Podzielcie się na grupy i odegrajcie krótkie przedstawienie, w którym postarajcie się przedstawić, jak w tej sytuacji czuły się biedne zwierzątka leśne i rośliny. Przekonajcie widza, jak bardzo niekorzystne dla środowiska jest wycinanie starych drzew.

2013 r.
Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Pokoloruj drwala.

Jest prawie 2016r. Za chwilę będzie: podpisz się.

Termi, gry są robione teraz na aktualny poziom gimbusiarstwa, czyli wychodzi plastikowo - kolorowy szit dla mas. Okrętu żeś się pan spodziewał?
Image

Za ten post KOSHI otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Dżuz.
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Dołączenie: 16 Paź 2010, 13:13
Ostatnio był: 22 Sty 2025, 10:25
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 649

Postprzez Pangia w 13 Lis 2015, 22:00

Może robili to pod kątem Windowsa 10 i dotykowych monitorów. :caleb:
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 854

Postprzez Terminus w 13 Lis 2015, 22:12

Pangia: skoro caleb w to gra padem na PC to wszystko jest możliwe...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1450

Postprzez meJKu w 14 Lis 2015, 00:03

12 milionów kopii gry poszłoooo...

Tak więc oj tam, oj tam. Wy sobie tutaj postękacie, a Bethesda za 2 lata wyda kolejnego Srajrima, który będzie uboższy niż Oblivion, a potem kolejnego Fallouta. Wszystko oczywiście na silniku Morrowinda, bo po co udawać, że coś się zmienia? Sprzedaje się? Sprzedaje, dziękuje dobranoc.
Awatar użytkownika
meJKu
Weteran

Dołączenie: 04 Gru 2007, 22:21
Ostatnio był: 28 Wrz 2025, 21:42
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 111

Postprzez GTR w 14 Lis 2015, 00:17

meJKu napisał(a):Tak więc oj tam, oj tam. Wy sobie tutaj postękacie, a Bethesda za 2 lata wyda kolejnego Srajrima, który będzie uboższy niż Oblivion, a potem kolejnego Fallouta. Wszystko oczywiście na silniku Morrowinda, bo po co udawać, że coś się zmienia? Sprzedaje się? Sprzedaje, dziękuje dobranoc.

No i co z tego? Po co masz taki ból dupy, skoro zapewne w to nie grasz i nie zagrasz?
| Ryzen 5 5600X | 16GB DDR4 3200MHz | RTX 3080 10GB | Windows 10 Pro x64 |
nismo
Awatar użytkownika
GTR
Tropiciel

Dołączenie: 13 Kwi 2013, 14:06
Ostatnio był: 15 Maj 2025, 07:46
Miejscowość: Nordschleife
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 83

Postprzez paintball_0 w 14 Lis 2015, 00:42

Bo chciałby, ale się brzydzi. ;)
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez vandr w 14 Lis 2015, 00:48

Ja w tę grę zagram dla samej wędrówki. I ch*j
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!

Za ten post vandr otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Tormentor.
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 15 Maj 2025, 09:05
Kozaki: 1749

Postprzez Provski w 14 Lis 2015, 01:12

Była jakaś gra przy której wypuszczeniu nikt nie przepierdywał?
Твоя цель здесь. Иди ко мне.
Твой путь завершается. Иди ко мне.
Вознаграждён будет только один.
Твоё желание скоро исполнится.
Пришло время. Я вижу твоё желание.
Путь завершён, человек. Иди ко мне.
Иди ко мне. Ты обретёшь то, что заслуживаешь.
Provski
Tropiciel

Dołączenie: 17 Maj 2011, 09:03
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 07:38
Kozaki: 42

Postprzez meJKu w 14 Lis 2015, 13:03

GTR napisał(a):No i co z tego? Po co masz taki ból dupy, skoro zapewne w to nie grasz i nie zagrasz?

Bo mogę. Fallout 1 i 2 to były jedne z moich ulubionych gierek. Niestety sentyment pozostał do dzisiaj i smutno mi, że zrobili z tego zwykłą 'strzelankę' i nic więcej. Mogę mieć ból dupy? Mogę. Teraz ty śmiało bóldup o to, że ja mam ból dupy i krąg zostanie zamknięty.
Awatar użytkownika
meJKu
Weteran

Dołączenie: 04 Gru 2007, 22:21
Ostatnio był: 28 Wrz 2025, 21:42
Kozaki: 111

Postprzez The Witcher w 14 Lis 2015, 14:02

GTR napisał(a):No i co z tego? Po co masz taki ból dupy, skoro zapewne w to nie grasz i nie zagrasz?

A ty po co zadajesz takie idiotyczne pytania? Bo kiedy ostatnio sprawdzałem to byliśmy na forum które z definicji zakłada się do prowadzenia dyskusji, a ten temat nazywał się "Fallout" a nie "kółko wzajemnej adoracji fanbojów Fallouta".

Moje pierwsze wrażenia z nowego Fallouta:
Po jakichś 10 godzinach gry jest dokładnie tak jak się spodziewałem, fajnie się bawię przy zabawie w Simsy i budowaniu baz, walka jest znacznie lepsza niż w Falloucie 3 mimo że nie idealna, standardowo dużo zadań pobocznych i lokacji do eksplorowania, standardowo nijakie postacie na czele z głównym bohaterem, który jednak chyba nie miał taki być skoro w końcu dostał własny głos. Kiepskie dialogi, fabuła na poziomie Far Cry 4 (przynajmniej początek), przestarzała grafika. Dokładnie to czego można się spodziewać po grach Bethesdy.
Mały spoiler z pierwszej godziny-dwóch gry:
:

Rozwaliło mnie jak po śmierci żony głównego bohatera przechodzi on do porządku dziennego, świat po zagładzie nuklearnej też nie robi na nim większego wrażenia i komentarze zarówno do osobistej tragedii jak i obudzenia się 200 lat po zagładzie nuklearnej sprawdzają wrażenie wymuszonych, żeby tylko cokolwiek było o tym wspomniane. Oczywiście zaraz potem główny bohater jeszcze przed chwilą będący przeciętnym człowiekiem z żoną i dzieckiem zamienia się w Terminatora i w jednym z pierwszych questów głównych rozwalamy kilkudziesięciu bandytów i szpona śmierci za pomocą Miniguna. I dlatego wspomniałem o Far Cry 4 bo tam jest tak samo, tak jak i z resztą w trójce. Problem w tym że Far Cry to zwykła odmóżdżająca nawalanka z fajną grafiką i tam to przejdzie, a tutaj mamy grę która próbuje udawać wielkiego, poważnego RPGa.

Wymagania gry też są jakimś kiepskim żartem, wygląda jakby miała kilka ładnych lat, lokacje są podzielone i co chwila oglądamy loadingi, a wymagania są minimalnie niższe od tych Wiedźmina 3 gdzie grafika jest jakieś dwie półki wyżej i możemy przejechać połowę świata zaglądając do każdej jaskini czy miasta/wioski bez jednego ekranu wczytywania. I taki Fallout 4 łapie u mnie na kręconym GTXie 970 i kręconym i7 4790k, zainstalowany na SSD spadki do 50fps w Full HD. I to jest najgorsze, bo grafikę (głównie problemem są niskiej jakości tekstury) poprawią modderzy ale gra dalej będzie działać jak gówno i pewnie wymagania odnośnie karty się zwiększą. Ktoś powie że 50fps to nie tragedia i będzie miał rację, ale te same 50fps mam w Wiedźminie 3 jeżdżąc po Velen i co chwila zatrzymując się żeby podziwiać widoki. O bugach nawet nie wspominam bo to już dzisiaj standard przy większych grach w dniu premiery. Nie podoba mi się też wprowadzenie do gry, tutorial który pomija połowę rzeczy w grze. Za to jeszcze na plus klimatyczna muzyka.

Zobaczymy jak będzie dalej, póki co jest ok i fajnie się gra (pewnie dlatego że praktycznie nie grałem w jedynkę czy dwójkę, patrząc po opiniach fanów dwóch pierwszych części to wywaliłbym wtedy grę z dysku po maks godzinie :caleb:) ale bez szału, kolejny odgrzewany kotlet od Bethesdy i jak ktoś nie lubi ich gier to nawet nie ma co sprawdzać Fallouta 4. Możliwe że ta opinia się zmieni po przejściu gry, bo tak jak mówię to są pierwsze wrażenia z mimo wszystko dużej gry. Ale wątpię...

Ciekawe czy dożyję czasów kiedy Bethesda wyda jakąś grę na nowym, nowoczesnym silniku bez takich jaj z wymaganiami.

Za ten post The Witcher otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Terminus, KOSHI, Gość.
The Witcher
Legenda

Dołączenie: 31 Lip 2008, 09:03
Ostatnio był: 28 Wrz 2025, 11:15
Ulubiona broń: --
Kozaki: 329

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: svt07 oraz 1 gość