Dzięki za odpowiedzi, Panowie. Już wcześniej przyglądałem się różnym konfiguracjom y50-70, miałem nawet okazję pograć na nim w kilka tytułów, ale koniec końców powstrzymałem się od kupna. Wydawanie 3500-4000 zł na gejmingowego laptopa wydaje mi się jednak marnotrawstwem, skoro za połowę tej kwoty można (można?) złożyć porównywalnego deskopa. Poza tym, jeśli korzystam z komputera poza domem, a ostatnio zdarza mi się to coraz częściej, to i tak zamiast dźwigać swoje lenovo wolę pożyczyć od dziewczyny jej macbooka, który waży ułamek tego co z580, więc myślę, że za jakiś czas zacznę rozglądać się właśnie za jakimś air'em - ale to już zupełnie inna bajka.
Tymczasem, zmiana planów i zwiększenie budżetu - do
około 1500 zł. Założenia te same, pograć bezstresowo w W3. Rozdzielczość monitora, który mam na stanie, jest niewielka (1440x900). Ze starego komputera zostaje buda i dysk, zastanawiam się też nad zasilaczem. Jak już pisałem, to Modecom Volcano 850W, kupiony diabli wiedzą kiedy, w każdym razie z przebiegiem ok. 3-4 letnim. Może zostać, czy lepiej kupić nowy?
Wiem, że wiele w internetach napisano na temat różnych konfiguracji pod tę grę, poczytałem trochę i myślę sobie tak: płyta z gniazdem 1150, 8gb RAM, procesor i3, karta ~750 Ti 2gb. Mam wiele wątpliwości związanych z dwiema ostatnimi pozycjami, "a może używane i5", "a może gtx 960 i przekroczony budżet". W każdym razie będę Wam bardzo dźwięczny za wszelkie sugestie, wynagrodzę w Kozakach i jeśli będzie okazja to w całkowicie realnym piwie.