Polityka

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Polityka

Postprzez PRZEMEK ŁOWCA w 13 Kwi 2016, 17:39

A coś do walki? Hala raczej nie pomoże na froncie, chyba że będzie celem szkoleniowym dla lotnictwa.

Tajemnica Polskiej Armii:
:

Jesteśmy tak słabi, że nikt nas nie zaatakuje :suchar:

PS. Poza tematem: Dla tych, którzy chcą się dowiedzieć, czemu Francja nie przyszła nam z pomocą w 1939, polecam Technikę Wojskową nr 1/2014. Dowiecie się tam wszystkiego i zdziwicie się, że sojusznicy nie mieli nawet szans z niemiecką armią C, pozostawioną w obronie Rzeszy. Polecam
"Ci ludzie pustyni miotający meblami kuchennymi to prawdziwe sku*wysyny matki natury" - Opis Burerów.
Awatar użytkownika
PRZEMEK ŁOWCA
Tropiciel

Dołączenie: 03 Paź 2014, 20:18
Ostatnio był: 04 Kwi 2025, 01:21
Miejscowość: Pralnia Samoobsługowa Prypeć
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 32

Reklamy Google

Postprzez Grzechu300 w 13 Kwi 2016, 19:08

PRZEMEK ŁOWCA napisał(a):Jesteśmy tak słabi, że nikt nas nie zaatakuje :suchar:

No szczerze mówiąc to nie bardzo, porównaj sobie siły zbrojne RP a siły zbrojne Czech/Słowacji/Litwy/jakiegokolwiek innego kraju europy środkowowschodniej. Wypadamy przy nich całkiem nieźle, choć do lokalnej potęgi nam daleko.

Nie wiem co mam sądzić o Polskiej armii - z jednej strony modernizacja idzie dość daleko, mamy świetnie wyszkolone i wyposażone jednostki specjalne, niczym nie odbiegające od amerykańskich specjalsów czy rosyjskiej Alfy, z drugiej strony ostanie zdjęcia z ćwiczeń piechoty które widziałem, gdzie żołnierz ubrany jest w najnowszy model kamuflażu a dźwiga na sobie pasoszelki pamiętające PRL przyprawia o zgrozę. :caleb:

PRZEMEK ŁOWCA napisał(a):sojusznicy nie mieli nawet szans z niemiecką armią C, pozostawioną w obronie Rzeszy. Polecam

Nie jestem aż znawcą historii, ale zostało napisanych wiele prac naukowych mówiących o tym, że Polska sama w sobie bez ingerencji innych państw mogła obronić się przed najeźdźcą. Jeżeli się nie mylę, byliśmy w tym okresie 5 (!) siłą wojskową na świecie.
Вознаграждён будет только один.
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Dołączenie: 30 Sie 2012, 22:39
Ostatnio był: 15 Wrz 2019, 11:19
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 333

Postprzez PRZEMEK ŁOWCA w 13 Kwi 2016, 19:23

Gdyby nie WSPANIAŁY ZSRR I JEGO ARMIA w workach na kartofle
"Ci ludzie pustyni miotający meblami kuchennymi to prawdziwe sku*wysyny matki natury" - Opis Burerów.
Awatar użytkownika
PRZEMEK ŁOWCA
Tropiciel

Postprzez Terminus w 13 Kwi 2016, 20:53

Grzechu300 napisał(a):Nie jestem aż znawcą historii, ale zostało napisanych wiele prac naukowych mówiących o tym, że Polska sama w sobie bez ingerencji innych państw mogła obronić się przed najeźdźcą. Jeżeli się nie mylę, byliśmy w tym okresie 5 (!) siłą wojskową na świecie.

Też lubię literaturę fantasy ;-)

A tak na serio: wygralibyśmy gdyby nie: Niemcy, położenie geograficzne, pogoda, Ruskie, cykliści i wegetarianie.

A tak serio, to nie jestem żadnym specjalistą od wojskowości, żeby wypowiadać się poważniej na ten temat, ale tak sobie myślę, że nie mieliśmy szans wygrać ponieważ nasza kadra dowódcza najwyższego szczebla nie dorównywała intelektualnie Niemcom, wyznawali przestarzałe koncepcje prowadzenia wojny i wyciągali błędne wnioski nawet z poprawnych analiz. Sporo z nich jak Naczelny Wódz to byli legioniści, czyli malarze, pisarze itp. po szkółkach dokształcających dla oficerów. Sprawdzali się jako sztabowcy przy mocnych i zdecydowanych dowódcach jak Piłsudski czy Rozwadowski ale jak przyszło im samodzielnie dowodzić to ich to zwyczajnie przerosło.
A bez bardzo dobrego dowództwa, przemyślanych planów wojennych, elastyczności wobec zmieniającej się sytuacji taktycznej i umiejętności współpracy i koordynacji działań wielkich związków taktycznych nawet największe bohaterstwo żołnierzy i dowódców niższych szczebli nic nie da. Po kilku dniach z obwodu strategicznego Naczelnego Wodza nie zostało nic, bo Pan generał może był świetny w biciu dziennikarzy krytykujących Wodza, ale w obliczu wroga okazał się dyletantem i zwykłym tchórzem. Po dwóch tygodniach wojna była przegrana. Nawet jakby Francuzi przeprowadzili kolejną fazę ofensywy to i tak nie byłoby już co zbierać z Polski a Niemcy zdążyliby przerzucić armie na zachód.
Tak mieliśmy dużą i nowoczesną armię. Polskie dywizje piechoty nie ustępowały niemieckim. Pod względem nasycenia bronią ppanc i plot byliśmy jednymi z najlepszych w Europie. Ale co z tego? Związek Radziecki w 1941r. też górował technologicznie nad III Rzeszą ale lepsza taktyka, zgranie, koordynacja niemieckich rodzajów wojsk zmieliły tę przewagę.

@PRZEMEK ŁOWCA - tak czytałem ten artykuł. Prawda jak zawsze jest bolesna dla polskich mitów.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez lehoslav w 13 Kwi 2016, 21:28

Grzechu300 napisał(a):Nie jestem aż znawcą historii, ale zostało napisanych wiele prac naukowych mówiących o tym, że Polska sama w sobie bez ingerencji innych państw mogła obronić się przed najeźdźcą. Jeżeli się nie mylę, byliśmy w tym okresie 5 (!) siłą wojskową na świecie.

Masz dobrego dilera! ;)

A tak na poważnie, to polecam "Komentarze..." Mariana Porwita.
Dozymetry: Gamma-Scout Rechargeable, Berthold LB 133-1, SV500, FH40T, KSMG1/1M, Терра МКС-05, Graetz X50ZS, RSA 64D, DL-Messer 6150, DP66M, ДП-5В, RAM-60A, RAM-63 (miernik scyntylacyjny α, β, γ), RWA 72 M, Graetz EDW150, KOS-1, FAG FH41, EKO-D, Radiagem 2, Rados RDS-110, Thermo SVG 2, PDMR82, an/udr-13, Стора-ТУ, PM1603A, PM1621A
W Zonie: 5 razy (16 dni)
Awatar użytkownika
lehoslav
Tropiciel

Dołączenie: 03 Lut 2014, 12:34
Ostatnio był: 09 Sty 2026, 19:36
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 84

Postprzez Grzechu300 w 13 Kwi 2016, 21:55

Cytując samego siebie:
Grzechu300 napisał(a):Nie jestem znawcą historii

Dalej:
Terminus napisał(a):Też lubię literaturę fantasy ;-)

Nie czytałem tych opracowań, wiem tylko że jest ich całkiem sporo i podpadają nawet pod prace naukowe mniejszego czy większego stopnia. Ale to dzieła na zasadzie gdybania i zapewne argumenty pokrywają się z Twoim powyższym wytłumaczeniem.
Terminus napisał(a):Tak mieliśmy dużą i nowoczesną armię. Polskie dywizje piechoty nie ustępowały niemieckim. Pod względem nasycenia bronią ppanc i plot byliśmy jednymi z najlepszych w Europie. Ale co z tego?

W sumie to nic. Ale ówczesne plany modernizacji jednak w jakimś stopniu były skuteczne, skoro udało się zasadniczo bardzo młodemu państwu szarpanemu w tamtym czasie sporami na obydwu granicach jakoś tą armię podciągnąć do poziomu światowego. :P

Inną sprawą są błędy i nieodpowiednie wyszkolenie kadr, tak jak słusznie napisałeś.
Вознаграждён будет только один.
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Dołączenie: 30 Sie 2012, 22:39
Ostatnio był: 15 Wrz 2019, 11:19
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 333

Postprzez Terminus w 13 Kwi 2016, 22:07

Och problemów i błędów było dużo. W tym niestety sporo typowego "polactwa", korupcji, zaniedbań, kombinowania. Żeby tylko przypomnieć sprawę z fatalną jakością płyt pancernych do czołgów 7TP, które Inspektorat hurtowo musiał odsyłać do huty, co przekładało się na opóźnienia w mechanizacji armii. Na siłę próbowanie zrobienia wszystkiego własnymi siłami w kraju przy jednoczesnym rozproszeniu wysiłków. Zbudowaliśmy przyzwoite średnie bombowe Łoś (i naprawdę fatalne Żubr), ale do 39r. nie zdążyliśmy wprowadzić do służby nowej generacji myśliwców, które by im zapewniły osłonę. Na zakupy ich za granicą zdecydowaliśmy się zbyt późno, czołgów zresztą też (dotarły z Francji, ale już nie powalczyły).

Ale na tle nierealnych założeń obronnych, niezgodnych nawet ze starymi regulaminami (nasycenie żołnierzami na 1km frontu), braku pomysłu na przewidywane zagrożenie związkami pancernymi IIIRzeszy itp to detale. Niemcy nie stosowali w Polsce żadnej wysublimowanej taktyki. Ale rozciągniecie frontu i kiepska koordynacja po polskiej stronie ułatwiały im prowadzenie szybkiej wojny manewrowej.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez PRZEMEK ŁOWCA w 14 Kwi 2016, 16:59

Terminus, polskie dywizje dorównywały niemieckim? W czym? Chyba tylko w wyszkoleniu. Nasze dywizje nie były zmotoryzowane, brakowało broni ppanc i plot(Podaj źródło proszę, gdzie pisze się o nasyceniu bronią, ja przynajmniej takich nie widziałem), a ponadto mieliśmy zbyt mało środków łączności, a nasze plany wojenne były hmm... Nierealne. Mieliśmy nowoczesny sprzęt, ale było go zdecydowanie za mało(przykład armaty plot 75mm). Brygady kawalerii nie miały wystarczającej ilości dział, a samochody pancerne wz.34 nie były już dużym zagrożeniem dla Niemców. P.11 był w czasach swojego powstawania nowoczesną maszyną, ale w 1939 roku maszyny te były na straconej pozycji. :(
Ostatnio edytowany przez PRZEMEK ŁOWCA, 14 Kwi 2016, 17:07, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
PRZEMEK ŁOWCA
Tropiciel

Postprzez Universal w 14 Kwi 2016, 17:02

>dowolny rok
>kłócenie się z Terminusem o historię

Wehrmacht też nie szalał z mechanizacją w 1939, jest trochę przeceniany - mimo wszystko. A odnosząc się do wcześniejszego wspomnienia Techniki Wojskowej (Historia) - raz, że było tam trochę wewnętrznych polemik, dwa, że można czasem przyłapać autorów na błędach. Innymi słowy trzeba do tego podchodzić, jak do każdego źródła czy opracowania, krytycznie.

btw. mnie kuźwa "panem" nazywasz, a z Terminusem "per ty"? :E :E :E
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1051

Postprzez PRZEMEK ŁOWCA w 14 Kwi 2016, 17:10

Nie kłócenie się, tylko wymiana stanowisk, a propo Pana, no cóż... uczy się człowiek na błędach. Fakt, Wehrmacht też nie samymi Blitzami żył, mieli nawet taczanki z MG 34 :D
Awatar użytkownika
PRZEMEK ŁOWCA
Tropiciel

Postprzez Terminus w 14 Kwi 2016, 18:20

Informację o porównywalności dywizji naszej i niemieckiej w 1939r przeczytałem gdzieś, kiedyś w jakimś artykule czy książce. Nie pamiętam niestety już gdzie. Przytoczyłem to z pamięci niespecjalnie się na tym zastanawiając.
Teraz wywołany do tablicy trochę pogrzebałem. Może nie są stany identyczne; Niemcy mają przewagę w ciężkiej artylerii i generalnie wszystkiego "trochę więcej" ale jakiejś wielkiej dysproporcji nie ma.
Zresztą sami oceńcie:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Organizacja_wojenna_polskiej_dywizji_piechoty_w_1939_roku
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dywizje_piechoty_III_Rzeszy
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Arapskyy w 16 Kwi 2016, 20:30

Wy tu gadu, gadu o II wojnie światowej i o Rzeszy, a Ukraina i Krym? Oni też są pamiętacie? Wojna minęła jakieś 71 lat temu. A wojna na Krymie trwa już dobre 2 lata. Więc chyba czas o czymś innym rozmawiać. Ruskie też...
Awatar użytkownika
Arapskyy
Stalker

Dołączenie: 17 Mar 2016, 20:13
Ostatnio był: 12 Kwi 2017, 12:59
Miejscowość: Polska
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 6

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość