[PYTANIE] Motion Blur

Regulamin forum
Dział "Tworzenie Modyfikacji" służy do zadawania pytań odnośnie tworzenia modyfikacji, edytowania plików gry, oraz pisania tzw. tutoriali, czyli poradników odnośnie modyfikowania gry.
Nie zadajemy tutaj pytań odnośnie modyfikacji gotowych (nie dyskutujemy o nich!), prócz prób ich połączenia etc.

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

[PYTANIE] Motion Blur

Postprzez Raknus w 12 Maj 2008, 22:16

Nie wiem ja włączyć tą opcję w Stalkerze ponieważ:

Gdy próbowałem ustawić motion blur tak jak w opisie w internecie to nic z tego nie wychodziło ale to opisze za chwile.
Choć tak jak było napisane do pliku XR_3DA dodawałem rozszerzenie - mblur to po exe ten plik stawał się be użyteczny i teraz nie wiem co robić. Niby coś zadziałało bo grę dało się włączyć właśnie prze ten plik tylko w innym folderze. Polegało to na tym że włącz alem ją i pokazywało mi się menu dialogowe takie jak w notatniku z wykonywanymi komendami i silnik gry zaczął się ładować tylko że trwa to już od 3 godzin i nic sie nie dzieje. Mam zaktualizowanego stalkera do wersji 1.006 ale nie wiem czy to przeszkadza w uruchomieniu tej opcji.
PS: Moja karta obsługuje shader model 0.4
Ten plik który modyfikuje wygląda tak po modyfikacji:

XR_3DA.exe-mblur

Czekam na odp.

Pozdro.
Raknus
Kot

Dołączenie: 12 Maj 2008, 22:03
Ostatnio był: 12 Maj 2008, 22:05
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez Keldorn WistBlade w 12 Maj 2008, 22:32

Żeby dodawać komendy do plików .exe robi się to po pierwsze, dla bezpieczeństwa, na skrótach:
klikasz na plik skrótu prawym klawiszem, właściwości, zakładka skrót i Element docelowy -> "G:\Program Files\THQ\S.T.A.L.K.E.R. - Shadow of Chernobyl\bin\XR_3DA.exe" [stawiamy spację i wpisujemy daną nazwę komendy]

w tym wypadku np:
"G:\Program Files\THQ\S.T.A.L.K.E.R. - Shadow of Chernobyl\bin\XR_3DA.exe" -nointro

Po drugie wyłączyć mblur można też w pliku
G:\Documents and Settings\All Users\Dokumenty\STALKER-SHOC\user.ltx

...
r2 mblur 0.16
...

zmieniając tą linijkę na
r2 mblur 0.

Z tego co przeczytałęm komendą mblur w skrótach dodaję się tą funkcję a w user.ltx się ją wyłącza lub włącza:

http://www.tweakguides.com/STALKER_8.html
...
r2_mblur [0.000,1.000] - Controls Motion Blur effect. Only works if -mblur switch is also enabled.
...
Awatar użytkownika
Keldorn WistBlade
Tropiciel

Dołączenie: 28 Wrz 2007, 10:44
Ostatnio był: 14 Cze 2023, 12:36
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 9

Postprzez Raknus w 12 Maj 2008, 22:59

Dzięki wielkie za odp. tylko nie wiem co to jest plik skrótu/skrót?

Zrobiłem to drugim sposobem tylko che się dowiedzieć :)
Raknus
Kot

Dołączenie: 12 Maj 2008, 22:03
Ostatnio był: 12 Maj 2008, 22:05

Postprzez Keldorn WistBlade w 12 Maj 2008, 23:08

Raknus napisał(a):Dzięki wielkie za odp. tylko nie wiem co to jest plik skrótu/skrót?

Zrobiłem to drugim sposobem tylko che się dowiedzieć :)

To jest fachowa definicja skrótu :)

"Skrót - plik z ikoną, będący odnośnikiem do innego pliku. W systemie Windows skróty mają zwykle rozszerzenie LNK lub PIF (skrót do programu MS-DOS) i są oznaczone małą strzałką.

Logiczna struktura umożliwiająca szybki dostęp do wybranego katalogu lub pliku. Jeśli musisz mieć dostęp do tego samego pliku z wielu lokalizacji, nie twórz kopii pliku. Zamiast tego utwórz skróty do pliku. Aby utworzyć skrót, kliknij prawym przyciskiem myszy plik, a następnie kliknij polecenie Utwórz skrót. Skrót możesz następnie przeciągać i upuszczać w innych lokalizacjach."
Awatar użytkownika
Keldorn WistBlade
Tropiciel

Dołączenie: 28 Wrz 2007, 10:44
Ostatnio był: 14 Cze 2023, 12:36
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 9

Postprzez Rakanus w 13 Maj 2008, 14:28

Nie no ok. Wczoraj było późno już i jakoś umysł gorzej pracował :>

Wiem, zam tę definicje :>
Awatar użytkownika
Rakanus
Kot

Dołączenie: 17 Cze 2007, 20:17
Ostatnio był: 04 Cze 2011, 14:08
Miejscowość: Kraków

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość