Polska elektrownia jądrowa

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Postprzez wrobello89 w 06 Kwi 2008, 17:51

Chociaż w kilku kwestiach się z nimi zgadzam, jak chociażby ta Rospuda.
A ja wręcz przeciwnie bo żyję kilka km od niej i nie lubię jak ludzie z drugiego końca Polski wypowiadają się na jej temat zazwyczaj nawet jej nigdy nie widząc ale to tak na marginesie a co do do ekologów to oni są najmniejszym problemem bo ich można usunąć ale lokalnego społeczeństwa protestującego już nie . Ludzie muszą wiedzieć że elektrownia w Polsce nie równa się Czarnobyl

Nie ekolodzy są problemem bo tych można spokojnie usunąć ale społeczeństwo które cały czas myśli w sposób : elektrownia jądrowa w Polsce = Czarnobyl . To jest prawdziwy problem. Przed takim przedsięwzięciem należy w pierwszej kolejności przeprowadzić kampanię informacyjną wśród ludzi a nie zwalać wszystko na ekologów którzy jednak bądź co bądź pokazali na przykładzie Rospudy że nie znają się na rzeczy i tylko szkodzą zamiast zająć się czymś na prawdę pożytecznym ;)

Twoje pierwsze wykroczenie, więc daruję. Następne zakończy się paskiem. Inf.
Awatar użytkownika
wrobello89
Stalker

Dołączenie: 27 Lis 2007, 22:17
Ostatnio był: 05 Paź 2025, 16:12
Miejscowość: Trójmiasto
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: IL 86
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez Fred w 21 Kwi 2008, 22:52

There is no such thing as innocence, only degrees of guilt.
| Core i5 8600K + SPC Grandis XE1236 | G.SKILL 16GB DDR4 3200MHz CL15 | GTX 1070Ti JetStream 8GB | GoodRam Iridium Pro 240GB | Toshiba P300 1TB | PNY XLR8 CS3030 1TB | Corsair RM550x | BQ Silent Base 600 |
Awatar użytkownika
Fred
Weteran

Dołączenie: 25 Lip 2007, 12:07
Ostatnio był: 24 Sie 2021, 12:16
Miejscowość: Oahu
Frakcja: Najemnicy
Kozaki: 25

Postprzez jacus1919 w 23 Kwi 2008, 08:38

@Fred
Ja tam chcę elektrownię atomową w Polsce. Jak wiele osób wcześniej pisało wkońcu skończy się ropa itd i będziemy musieli brać surowce od innych państw a wtedy gospodarka naszego kraju upadnie i będzie 2 ukraina xD

A tak na serio, ja jestem za powstaniem takiej elektrowni, tylko jedynym problemem nie są ekolodzy tylko społeczeństwo. Wyobraźcie sobie sytuacje że jest już zatwierdzony projekt elektrowni jądrowej, gdzie ma stać i wogóle. Protestuje 100 ekologów , no dajmy te 200. Wpada policja (j*b!,j*b,j*b!!!) i po ekologach. Ale wyobraźcie sobie sytuacje kiedy protestuje społeczeństwo, pod elektrownią stoi 2 tyś osób albo jeszcze więcej. Wpada policja i stoi z założonymi rękami bo nic nie może zrobić, a nawet nie ma przewagi liczebnej. Także problem nie leży w Ekologach, bo oni dostaną pała w pysk, ale problem tkwi w społeczeństwie. Jeśli społeczeństwo będzie chcieć elektrownie to taka powstanie. A ekolodzy mają dużo do gadania, niech lepiej jedzą patyki i śpią w ziemiankach bo ich oddech zanieczyszcza powietrze :) (Sorry za troche cięty język, mam nadzieję że nie dostanę warna :P )
Image
Awatar użytkownika
jacus1919
Kot

Dołączenie: 19 Kwi 2008, 13:24
Ostatnio był: 24 Kwi 2008, 17:22
Miejscowość: się tu wziąłem ??

Postprzez fjk w 23 Kwi 2008, 10:31

akurat najłatwiej wszystko na pacyfistów i ekologów zwalić... a to ludzie się boją... więc wszystkich przeciwnych należy nazywać terrorystami... a nie tylko ekologów (i pacyfistów zresztą też)... osobiscie nie lubie greenpeacu, ale elektorwonia... zawsze jest opcja błędu...
ale też elektrownia taka to nowe miejsca pracy.. więc =P nalezy zachować zdrowy rozsądek i wyśrodkwoać.
We have our objectives... That's all.
Awatar użytkownika
fjk
Łowca

Dołączenie: 27 Lis 2006, 17:41
Ostatnio był: 01 Sie 2010, 11:07
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 1

Postprzez wrobello89 w 23 Kwi 2008, 11:53

(Sorry za poprzedni post ale pisałem z komórki i się mi napisało co nie trzeba ) .Nikt raczej tu nie zwala wszystkiego na ekologów i innych takich zadymiarzy , ale fakt jest faktem że to głównie oni podburzają społeczeństwo , sieją paniczny strach i zamęt .Stając się więc tym samym niejako głównym głosem całego narodu w tak kontrowersyjnych sprawach .Elektrownia jest szansą rozwoju dla Polski i nie można tego zmarnować
Awatar użytkownika
wrobello89
Stalker

Dołączenie: 27 Lis 2007, 22:17
Ostatnio był: 05 Paź 2025, 16:12
Miejscowość: Trójmiasto
Ulubiona broń: IL 86

Postprzez fjk w 23 Kwi 2008, 12:01

a wiecie co jest największy mrozwojem? koniec wojen... No ale tego się nie da wytłumaczyć ;)
We have our objectives... That's all.
Awatar użytkownika
fjk
Łowca

Dołączenie: 27 Lis 2006, 17:41
Ostatnio był: 01 Sie 2010, 11:07
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 1

Postprzez Przemek77 w 28 Maj 2008, 06:13

Najciekawsze jest to, że ci "ekolodzy" - ci, którzy tak lansują się przy okazji każdej Rospudy - są w większości tak głupi, że to przechodzi pojęcie.

Co jest tak naprawdę bardziej ekologiczne - czysta, bezpieczna elektrownia jądrowa czy elektrownia klasyczna dymiąca, spalająca ogromne ilości węgla (którego coraz mniej, a no i niech żyje dziura ozonowa!) i dzięki którym to elektrowniom ceny za prąd są i będą coraz wyższe?
Co jest bardziej ekologiczne - futra naturalne, ktróre i tak nie powodują wymierania całych gatunków zwierząt czy futra "syntetyczne" które nie ulegają biodegradacji i będą zalegać syfem w ekosystemie jeszcze przez kilka tys. lat?
I tak dalej.....

Czarnobyl był świetną pożywką dla tych "szpecjalistów". Zaczęło się wmawianie ludziom, że w Żarnowcu miał być identyczny reaktor co w Czarnobylu (BZDURA), zaczęło się podjudzanie, podsycanie emocji i z Żarnowca nici. A tak było blisko normalności.

Zresztą... Polska jest obstawiona elektrowniami jądrowymi dookoła. W razie awarii gdzieś to i tak na jedno wyjdzie.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez Infernal w 28 Maj 2008, 13:47

Przemek77 napisał(a):Najciekawsze jest to, że ci "ekolodzy" - ci, którzy tak lansują się przy okazji każdej Rospudy - są w większości tak głupi, że to przechodzi pojęcie.

Co jest tak naprawdę bardziej ekologiczne - czysta, bezpieczna elektrownia jądrowa czy elektrownia klasyczna dymiąca, spalająca ogromne ilości węgla (którego coraz mniej, a no i niech żyje dziura ozonowa!) i dzięki którym to elektrowniom ceny za prąd są i będą coraz wyższe?

Oj, tu błąd, radziłbym poczytać o dziurze ozonowej. ;) Ale zgadzam się, ciekawe co na to "ekolodzy", gdy im się węgiel skończy...
Ratuj dżender - dzieci precz ze szkół!
Infernal
Łowca

Dołączenie: 02 Paź 2007, 17:29
Ostatnio był: 08 Sty 2015, 01:40
Kozaki: 3

Postprzez Karzeł w 28 Maj 2008, 15:03

Elektrownia jądrowa ma swoje dobre i złe strony.

Dobra jest ta ,iż jest czystsza niż normalna , itp

Zła to ta , że jeśli wybuchnie będzie nieciekawie.

Trzeba wybrać. Ja jestem za!
Ręka , która daje , ma wiele przyjaciół
Awatar użytkownika
Karzeł
Kot

Dołączenie: 20 Kwi 2008, 22:05
Ostatnio był: 01 Lis 2008, 10:27
Miejscowość: Bar ,,100 radów"
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: GP 37

Postprzez KTS w 28 Maj 2008, 19:34

Karzeł napisał(a):Zła to ta , że jeśli wybuchnie będzie nieciekawie.

Bzdury! Powiedz, kiedy pierwszy i (jak na razie) ostatni raz wybuchł, podkreślam - wybuchł reaktor? Może odpowiem - 26 kwietnia 1986 roku. Wyciek z reaktora miał miejsce w elektrowni TMI (Three Miles Island) - i to tyle w historii z poważniejszych awarii w elektrowniach atomowych, bo awarie typu zacięcie się zaworu w czwartym, równoległym do innych, systemie awaryjnym nie nazwiemy przecież katastrofą.
Ostatnio czytałem biuletyn Instytutu Energii Atomowej, wyczytałem tam między innymi, że systemy zabezpieczające są robione tak, by nawet po awarii reaktor był bezpieczny ponieważ używa się sił przyrody jak grawitacja czy konwekcja, zatem ryzyko poważniejszej awarii jest bardzo mało prawdopodobne, wręcz niemożliwe (no wiadomo, jakiś procent zawsze się znajdzie :P )
Awatar użytkownika
KTS
Stalker

Dołączenie: 27 Paź 2007, 23:49
Ostatnio był: 14 Lut 2026, 12:57
Ulubiona broń: SVUmk2
Kozaki: 2

Postprzez Soviet w 28 Maj 2008, 19:39

KTS napisał(a):Powiedz, kiedy pierwszy i (jak na razie) ostatni raz wybuchł, podkreślam - wybuchł reaktor? Może odpowiem - 26 kwietnia 1986 roku.

Zauważ różnicę miedzy wybuchł a stopił się.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez Przemek77 w 29 Maj 2008, 13:41

fjk napisał(a):akurat najłatwiej wszystko na pacyfistów i ekologów zwalić... a to ludzie się boją... więc wszystkich przeciwnych należy nazywać terrorystami... a nie tylko ekologów (i pacyfistów zresztą też)... osobiscie nie lubie greenpeacu, ale elektorwonia... zawsze jest opcja błędu...
ale też elektrownia taka to nowe miejsca pracy.. więc =P nalezy zachować zdrowy rozsądek i wyśrodkwoać.

Moim zdaniem potrzebna jest jakaś kampania uświadamiająca ludzi. Pokazać, że energia jądrowa nie gryzie, porównać energetykę klasyczną z jądrową, powiedzieć wreszcie głośno, że rezygnacja z budowy w Polsce elektrowni jądrowej nie oznacza, że automatycznie będziemy już chronieni od wszelakich skażeń bo jesteśmy obstawieni dookoła reaktorami i gdyby coś zaszło w takich Czechach czy w Niemczech to i my ucierpimy. Ukazać absurdy jakimi są argumenty tychkrzykliwych "ekologów" (piszę w cudzysłowiu w odróżnieniu od prawdziwych ekologów). Wiadomo, protesty będą zawsze ale zwykle tak jest, że po czasie emocje ludzkie opadają i zaczyna się kalkulacja.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN