Two Worlds

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

TW

Postprzez cisza w 15 Cze 2008, 23:33

Two Worlds dodała innowacje do głownego wątka ,który niemal w każdym crpg jest ten sam, mianowicie Ocal/Zbaw Świat! (znowu -.-)

Historia rozerwanej rodziny, tajemnice i żale,urazy chowane wewnątrz rodziny.
Ujawniane nam po troszku przy każdej rozmowie z siostrą.
Nie chcąc psuć rozrywki powiem tylko :

Two Worlds jest godnym następcą Gothic-a, gdyż jest zrobiony przez jego miłośników,acz potrafi zachować własną treść i forme.
Główny bohater, najemnik oraz samotnik żyjący z miecza w świecie zdrady oraz fantasy
wyraźne granice wymagającego lv. w lokalizacjach, często wracamy się zrobić jedną misje bardzo daleko, gdyż wymagała strasznego poziomu.
(tak na marginesie, jaskinia "Krasnali" jak ich w wersji pl nazwali, znajduje sie straszne monstrum :P zabił je ktoś? :D . Sam osobiście opróżniłem moją alchemiczną spiżarnie...i zabrałem mu może ...hmmm 30% HP... )
Gra systemem walki przypomina mi niecy The Wicher, gdyż można iść w Balance Spec,
(ogniem)magią i mieczem ubić stwora ;)

polecam gorąco!
If electricity comes from electrons does morality comes from morons ?
*Tsuyomemasu*
Awatar użytkownika
cisza
Kot

Dołączenie: 14 Cze 2008, 17:29
Ostatnio był: 16 Sie 2009, 07:58
Miejscowość: Undercity
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Balance IL 86
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez Lukass1613 w 15 Cze 2008, 23:55

Grałem i podobało mi się bardziej od Gothica 3. Lepsza grafika przede wszystkim i questy.
Nie podoba mi się natomiast krew. Wygląda jak z gry z 95 roku :) Czekam na drugą część bo ta zapowiada się świetnie.
"Szczęście dla wszystkich za darmo! I niech nikt nie odejdzie skrzywdzony"
Awatar użytkownika
Lukass1613
Tropiciel

Dołączenie: 08 Mar 2008, 23:34
Ostatnio był: 03 Lut 2017, 15:56
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 4

Postprzez Przemek77 w 16 Cze 2008, 08:53

Two Worlds jest obecnie na płytce dołączonej do jakiegoś magazynu komputerowego (bodajże Komputer Świat - Gry nr 7/08) za 9,99 zł więc się opłaca nabyć (oczywiście "drogą kupna") i pograć. Ja się chyba skuszę, piszecie, że jest "gothikopodobna" -mi sie strasznie Gothic 1 i 2 podobał (reszta RPG-ów IMHO ssie i zasysa - no, może oprócz Nethacka i Adoma) więc mozę i w to się pogra dłuzej niż 5 minut.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez Darth ReX w 16 Cze 2008, 13:43

Tak, mam ten numer KŚ Gry, oblazłem całe Nowe Miasto, żeby trafić na ten numer - nigdzie nie było :mad: . Przyjemnie się w to łupie, dużo innowacji. I, o dziwo, genialna optymalizacja silnika - GIII niech się schowa, mi to płynie na Sempronie 3000+ O/C 2160MHZ, 1792MB RAM i Radku HD 2600 PRO na high (z wyjątkiem AA, ale każdy się domyśla, dlaczego :wink: ). A, jeszcze jedno, gazeta kosztuje 6,90 a nie 9,99 :)
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:27
Ostatnio był: 16 Kwi 2026, 18:07
Kozaki: 224

Postprzez Bartas w 16 Cze 2008, 17:18

Właśnie dorwałem KŚG z pełniakiem Two Worlds. Grałem w Gothica III oraz TES IV:Oblivion.
najlepiej z tych trzech tytułów wypada Gothic III (świetny klimat), potem stawiam Two Worlds, który moim zdaniem, nawiązuje bardziej klimatem do TES IV, jednak większość elementów (jak również w 30% fabuła) zaczerpnięta została z Gothica III. I to wychodzi grze na plus! Naprawdę Two Worlds bije na głowę TES IV, zaś do Gothica jeszcze niedużo mu brakuje (dodatek The Temptation do TW może wznieść go ponad Gothica). dodano do tego szybką, dynamiczną walkę oraz OGROM przedmiotów niczym w H'n'S. Bardzo polecam tę grę, w dodatku za 6.90 to grzech nie kupić...

EDIT: dla spragnionych więcej informacji zapraszam na oficjalną stronę: http://www.2-worlds.com/
Image
Bo inne horror-mody to chu*nia...
Wyjdzie jak go skończę
Awatar użytkownika
Bartas
Stalker

Dołączenie: 21 Paź 2007, 19:13
Ostatnio był: 24 Cze 2011, 19:07
Miejscowość: Dolina Mroku
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 2

Postprzez Terminus w 18 Cze 2008, 16:36

No to warto było poczekać. Kilka razy już przymierzałem się do kupna, ale cena na mnie warczała odstraszająco ze sklepowej półki :wink:
Podobnie jak poprzednicy jestem pod wrażeniem optymalizacji kodu. Przy max widoczności i full detalach chodzi aż miło.
Sama grafika za to mi się tak średnio podoba - tekstury nie wyglądają zbyt naturalnie, budynki i ich wnętrza są bardzo powtarzalne [to chyba wada wszystkich gier z dużym otwartym terenem TES IV czy G3]. Ale jak wiadomo nie grafika jest w cRPG najważniejsza.

Szkoda tylko, że główny bohater raczej inteligencją w dialogach nie błyszczy, ale pewnie się czepiam...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Bartas w 24 Cze 2008, 22:17

No więc ukończyłem grę w końcu... i mam ochotę ją ocenić ale mam mieszane uczucia...
Z jednej strony świetna walka, mnóstwo broni i pancezry, z drugiej BARDZO sztywne dialogi i tandetna fabuła... Choć na końcu zdziwiłem się, że mamy do wyboru "aż" 2 zakończenia. Z jednego dowiadujemy się że pojechali sobie na koniku w siną dal..., a w drugim...właściwie nie wiadomo o co chodzi. Grafika ładna, gra świetnie zoptymalizowana i stabilna jak mało która z tego gatunku. W tym momencie ciężko mi porównać ją do którejś z konkurencyjnych (Gothic 3, TES IV:Oblivion).

Krótko, daje grze 8/10
Image
Wyjdzie jak go skończę
Awatar użytkownika
Bartas
Stalker

Postprzez Lukass1613 w 25 Cze 2008, 10:44

Zgadzam się z tobą Bartas. Ale we wrześniu bodajże wyjdzie następna część Two Worlds
zatytuowana Temptation. Ma być bardziej rozbudowana właśnie jesli chodzi o fabułe i dialogi.
Naprawdę jest na co czekać bo już część pierwsza pokazała, że to całkiem solidna gra.
Niestety premiera jest ciągle przesuwana ostatnio miała wyjść we wrześniu, ale przesunięto jej wydanie na grudzień.
"Szczęście dla wszystkich za darmo! I niech nikt nie odejdzie skrzywdzony"
Awatar użytkownika
Lukass1613
Tropiciel

Dołączenie: 08 Mar 2008, 23:34
Ostatnio był: 03 Lut 2017, 15:56
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 4

Postprzez Bartas w 25 Cze 2008, 12:36

Sam już nie wiem, w jednych źródłach piszą, że będzie to dodatek wymagający podstawki, w innych, że to samodzielny dodatek a jeszcze gdzieś indziej, że będzie to kolejna część.
Ale w sumie czy to ważne... Byle poprawili dialogi, przerywniki filmowe i dodali wciągającą fabułę, wtedy bez wątpliwości będzie to najlepsza gra RPG ostatnich 2 - 3 lat.
Image
Wyjdzie jak go skończę
Awatar użytkownika
Bartas
Stalker

Postprzez Nurek w 04 Lip 2008, 13:34

Dorwałem się ostatnio do TW, przeszedłem ok 1/3 i co mogę powiedzieć.
- początkowo faktycznie gra zachwyca grafiką - jest bardzo ładna i często łaziłem sobie zeby tylko poogladac widoczki. Po pewnym czasie widać jednak rózne niedoróbki, niemniej grafika godna pochwały
- system walki wg nie do niczego. Walka ogranicza się w zasadzie to wciskania LPM i ewentualnie odskoków - żadnych bloków itp. Tutaj to faktycznie typowy H&S, widać konsolowy rodowód. Niektórym to nie przeszkadza, ale ja zdecydowanie wolę klasyczne rpg ze statystykami, atutami itp. A najlepiej turówki (coś w stylu Świątyni Pierwotnego Zła, albo Fallouta) - wiem że to bez sensu w tego typu grze, ale np. we wiedźminie walka była duzo lepsza.
- questów niby mnóstwo, ale wszystkie takie jakieś podobne - znajdź - zabij - wróc po nagrodę. System rankingowy też taki sobie bo mogę robić questy dla przeciwstawnych frakcji i się żadnej nie narazić
- niby olbrzymi teren, ale w rzeczywistości wypełniony w małym procencie - poruszamy się głownie po drogach i poza nimi rzadko się trafia coś ciekawego - najczęściej tylko wilki jakies...
- dialogi wydają się wstawionym na siłę przerywnikiem miedzy posiekaniem kolejnego wroga a znalezieniem następnego przedmiotu - faktycznie są drętwe

Mimo wad gierka jest dosyć wciągająca, fabuła maskuje drętwe questy, a ogrom broni i zbroi jakie mozemy znaleźć nie pozwala się nudzić. Ogólnie gra ma to coś, co powoduje że pogrywamy w nią z przyjemnością
Nurek
Stalker

Dołączenie: 09 Lut 2008, 14:59
Ostatnio był: 27 Wrz 2023, 22:17
Ulubiona broń: SVUmk2
Kozaki: 1

Postprzez Terminus w 04 Lip 2008, 16:18

Bartas01 napisał(a):Sam już nie wiem, w jednych źródłach piszą, że będzie to dodatek wymagający podstawki, w innych, że to samodzielny dodatek a jeszcze gdzieś indziej, że będzie to kolejna część.

To pierwotnie miał być tylko dodatek do podstawki, ale autorzy wprowadzili na tyle dużo poprawek, także w silnik gry, że musieli przekształcić to w samodzielny dodatek. Przynajmniej tak to sami opisują.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Thorgar w 01 Sie 2008, 18:37

mi się nie spodobała ta gra, te animacje wyglądają czasem wręcz śmiesznie, pozatym mogłaby być o wiele bardziej dopracowana i dłuższa, nawet Gothic 3(którego nie specjalnie kocham ale mam EK, G1 i G2 rlz) wydaje mi się od niej lepszy. Oczywiście są takie czasy, że co człowiek to pogląd więc to tylko moje zdanie : )
Image
Awatar użytkownika
Thorgar
Stalker

Dołączenie: 30 Lip 2008, 11:19
Ostatnio był: 16 Cze 2012, 13:32
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Lightened IL 86
Kozaki: 0

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości