S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky - temat ogólny

Na trzeźwo to możemy dyskutować tylko o ogólnych sprawach, rzekł Naznaczony, wychodząc z baru.

Postprzez Bartas w 26 Cze 2008, 21:20

Pamiętam jak pierwszy raz przechodziłem stalka, cały czas brakowało mi amunicji, zaś w Kordonie (nie wiem z jakiej przyczyny) wojskowi cały czas szturmowali kotów, była walka non stop, zaś pomiędzy ja z PPm... po prostu trójkami żołnierze chodzili po drogach i strzelali do każdego kota/bandyty, ale miałem to TYLKO raz przechodząc pierwszy raz grę na angielskiej wersji nieupatchowanej.

Była akcja i powiem szczerze, że klimat był całkiem inny, lepszy, walki naprawdę mi się podobały, tyle, że nigdy więcej mnie to w Kordonie nie spotkało...

Co do podróżowania, podoba mi się opcja szybkiego podróżowania, umili to rozgrywkę, ale... czy to nie zabije troszkę klimatu...
Image
Bo inne horror-mody to chu*nia...
Wyjdzie jak go skończę
Awatar użytkownika
Bartas
Stalker

Dołączenie: 21 Paź 2007, 19:13
Ostatnio był: 24 Cze 2011, 19:07
Miejscowość: Dolina Mroku
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 2

Reklamy Google

Postprzez Fred w 26 Cze 2008, 21:30

Szybkie podróże są do d***. Dobitnie to widać w Oblivionie. Używając szybkiej podróży można dużo szybciej przejść grę i nie zobaczyć wielu ciekawych miejsc.
There is no such thing as innocence, only degrees of guilt.
| Core i5 8600K + SPC Grandis XE1236 | G.SKILL 16GB DDR4 3200MHz CL15 | GTX 1070Ti JetStream 8GB | GoodRam Iridium Pro 240GB | Toshiba P300 1TB | PNY XLR8 CS3030 1TB | Corsair RM550x | BQ Silent Base 600 |
Awatar użytkownika
Fred
Weteran

Dołączenie: 25 Lip 2007, 12:07
Ostatnio był: 24 Sie 2021, 12:16
Miejscowość: Oahu
Frakcja: Najemnicy
Kozaki: 25

Postprzez Terry w 26 Cze 2008, 21:53

Ooo... Właśnie Oblivion... Na początku gry nie wiedziałem, że szybkie podróże w ogóle istnieją... I sobie myślałem: Kurde... ile to trzeba mieć cierpliwości, aby przechodzić tą gre... W połowie gry przez przypadek to odkryłem przeglądając mapę. A i tak wykorzystywałem to tylko po to, aby szybko przenieść się do sklepu albo do jakiegoś wyjątkowo odległego miasta, do którego nie chciało mi się zasuwać :wink:
Awatar użytkownika
Terry
Stalker

Dołączenie: 14 Cze 2008, 20:18
Ostatnio był: 21 Maj 2009, 17:55
Miejscowość: Legionowo
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Lightened IL 86
Kozaki: 1

Postprzez Dziarsky w 26 Cze 2008, 21:59

Co do podróżowania, podoba mi się opcja szybkiego podróżowania, umili to rozgrywkę, ale... czy to nie zabije troszkę klimatu...

Nie dajmy się zwariować. Zapewne pojawi się ta opcja w kilku miejscach (między handlarzami czy jakimiś schronieniami) i na dodatek od nas będzie zależeć czy z tego skorzystamy.
W SoC takie coś przydałoby się gdy trzeba wrócić do Przewodnika - zapewne będzie można z tego skorzystać w takich właśnie momentach gry.
Image
Awatar użytkownika
Dziarsky
Weteran

Dołączenie: 18 Lut 2007, 14:58
Ostatnio był: 07 Sie 2017, 08:16
Miejscowość: Gliwice
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 7

Postprzez Infernal w 26 Cze 2008, 23:08

Dziarsky napisał(a):SoC:
Kordon - mamy walkę w zagrodzie.
Wysypisko - mamy dwie potyczki na parkingu i za halą.
Agroprom - mamy potężną walkę na placu.
Dolina mroku - mamy dwie potyczki z bandytami, druga całkiem spora.
Magazyny wojskowe - mamy walkę z Wolnością (opcja).
Czerwony las - na całej drodze mamy przeciwników a pod antenami jedną wielką walkę.
Prypeć - ciągły obstrzał.
Elektrownia - jak wyżej.

(Bez urazy ale) Weź mi tu nie pieprz :), że zapowiada się jedna wielka strzelanina zapominając, że SoC też był jedną wielką strzelaniną. Przypomnij sobie także zapowiedzi SoC w których na każdym filmie była wymiana ognia. Luźna gra miała miejsce dopiero po wysprzątaniu terenu i tak było na 2/3 terenów.
Trailery z CS pokazują dokładnie to co pokazywały te z SoC czyli kilka map z całości, na których jest wymiana ognia.

No właśnie. Czy ja tu wspomniałem, że SoC jest świetny hola, huhaha? Niekończące się respy, to też będzie nas czekać w CS na czym się kompletnie zawiodłem. I stalker SoC podobał mi się tylko w Jantarze, Dolinie Mroku, Kordonie i Agropromie i w labkach, pomijając właśnie te bezsensowne strzelaniny. Na początku myślałem, ze CS to będzie zupełnie coś innego, później, że to poprawiony SoC, a teraz uważam, że to SoC w lepszej oprawie graficznej. Więc proszę mi tu "nie pieprzyć", bo na CS jak na razie kompletnie się zawiodłem jeżeli chodzi o jakiekolwiek zmiany. Bo na razie wychodzi na to, że wprowadzą tylko więcej strzelanin i kilka bajerków + grafika. Dziękuję, mam dosyć Crysisa.
Ratuj dżender - dzieci precz ze szkół!
Infernal
Łowca

Dołączenie: 02 Paź 2007, 17:29
Ostatnio był: 08 Sty 2015, 01:40
Kozaki: 3

Postprzez Raven422 w 26 Cze 2008, 23:09

Całkowicie sięzgadzam z Dziarskim gdyż taka fukcja jest poniekąd "zastąpieniem" pojazdów.Mi BAAAAAAAAAAAAAAAAAAARDZO się w stalkerze nie podoba konieczność zapierdzielania przez to 30 km3 z czerwonego lasu do kornodui spowrotem.Cóz to jest też jakby lepsze rozwiązanie od pojazdów gdyż tak jak spotkałem sie czytając pewną recenzję w jakimś tam piśmie mały co z Wrocławia wychodzi :wink: że "Umieszczenie pojazdów w grze wiązałoby się z konsekwencjami tego że trzeba by było usunąć WSZYSTKIE anomalie znajdujące się na drogach a to ze zmnieszeniem realizmu".Także cóż nie polemizujmy tylko czekamjy na Clear Skaya w nadziei na lepszego,dłuższego,bardziej wciągającego,ładniejszego a przede wszystkim (co chyba jest już niemozliwe do osiągniecia)BARDZIEJ KLIMATYCZNEGO Stalka
Awatar użytkownika
Raven422
Tropiciel

Dołączenie: 21 Cze 2008, 19:20
Ostatnio był: 28 Wrz 2016, 13:35
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 20

Postprzez Polski zolnierz w 26 Cze 2008, 23:19

Znaczy ja powiem tak: Jak dla mnie wojny frakcji to rzecz ciekawa choc nie powinno jej byc ciągle. Rozumiem po jakimś ważnym zdarzeniu jakimś incydencie. No, ale też logiczne, no kur Infernal no po cholere miały by byc frakcje skoro miały by się nie lac? To jest naturalne, walka o lepsze miejsce i forse. Rozumiem nie robic rambo jak z Czerwonym Lasem. No, ale też bez przesady. Jak tak to może zróbmy Stalkera bez frakcji i potworów i zróbmy z niego gre przygodową a najlepiej typu Lost. Walka jest normalnym zjawiskiem w Zonie. Inaczej na h był ci potrzebny weapon? Co do spawna się zgodzę, brak zróżnicowania jest tragicznym skutkiem dla gry.Niszczy nie liniowośc.
Także podsumuje co do walk. Niech będą, czasem i ostre, ale też bez przesady. Faktycznie zróżnicowanie. Np. Kordon spokojny, bagna napitalana, Limańska też, Wysypisko luz, Bar też, Magazyny nawalana (bo mózgojeb), Agroprom luz bo armia, Dzicz tam troche dziko ze względu na mutanty xP, a Jantar jak Jantar, cicho, ale groźnie.
"Prawda wyłania się tak samo niespodziewanie jak deszcz popromienny Czarnobyla"
Awatar użytkownika
Polski zolnierz
Tropiciel

Dołączenie: 01 Sie 2007, 13:59
Ostatnio był: 04 Kwi 2011, 09:37
Miejscowość: Łódź
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2

Postprzez Dziarsky w 27 Cze 2008, 00:31

Co do ponad programowych respownów to winę zrzuciłbym nie na same walki ale sposób ich realizacji. Twórcy czasem źle wyczuli równowagę sił i tyle.
Image
Awatar użytkownika
Dziarsky
Weteran

Postprzez Terry w 27 Cze 2008, 12:32

Zgadzam się całkowicie z Polskim Żołnierzem (chociaż dla mnie wykasowanie kilku mutantów było by przydatne, bo do niektórych mam za słabe nerwy...). Lepiej, aby niż takie chodzenie i samemu nawalanie wszystkiego co się rusza np. wspomniany wcześniej Czerwony Las zamienić na jakieś taktyczne zespołowe ataki na jakieś bazy nieprzyjaciela, albo inne punkty strategiczne, albo jakieś zespołowe polowanie na mutanty (oby nie pijawki...).
Awatar użytkownika
Terry
Stalker

Dołączenie: 14 Cze 2008, 20:18
Ostatnio był: 21 Maj 2009, 17:55
Miejscowość: Legionowo
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Lightened IL 86

Postprzez Dziarsky w 27 Cze 2008, 13:21

Terry napisał(a):np. wspomniany wcześniej Czerwony Las zamienić na jakieś taktyczne zespołowe ataki na jakieś bazy nieprzyjaciela, albo inne punkty strategiczne.

Wszystko na to wskazuje, że tak właśnie będą wyglądać wymiany ognia w CSie. Twórcy wyraźnie akcentują te elementy, które właśnie wymieniłeś.

Kilka nowych screenów ze strony www.stalker-game.com/en/

http://www.stalker-game.com/en/screens_ ... me=2&res=6
Image
Awatar użytkownika
Dziarsky
Weteran

Postprzez joy_pl w 27 Cze 2008, 15:10

Ale co wy macie do pijawek ?
Pijawki są porządku :] gorsze są snorki te są wkurzające ale ja bym mimo to wolał żeby mutantów było jeszcze więcej to znaczy więcej rodzaji/gatunków.
Nie puszczone bąki unoszą się do mózgu stąd biorą się posrane pomysły...
Awatar użytkownika
joy_pl
Kot

Dołączenie: 09 Cze 2008, 11:20
Ostatnio był: 17 Kwi 2011, 10:51
Miejscowość: Cierpice / Toruń

Postprzez Infernal w 27 Cze 2008, 15:21

Sądząc po zamysłach GSC spotkanie mutanta będzie wyjątkowym zjawiskiem, bo przy takiej ilości NPC to miejsca zabraknie...
Ratuj dżender - dzieci precz ze szkół!
Infernal
Łowca

Dołączenie: 02 Paź 2007, 17:29
Ostatnio był: 08 Sty 2015, 01:40
Kozaki: 3

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości