Gry o NASCAR

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Gry o NASCAR

Postprzez Przemek77 w 30 Cze 2008, 11:46

Kto oglądał kiedyś film "Days of Thunder" ("Szybki jak błyskawica") z Tomem Cruisem wie mniej więcej o co biega - wyścigi dużych, potężnych, obklejonych reklamami samochdów po owalnych torach.
Wyobraźcie sobie długi korek na trzypasmowej szosie. A teraz wyobraźcie sobie, że wszystkie samochody w korku poruszają się z prędkością np. 200 km/h przy okazji się wyprzedzając, zmieniając miejsca itp. W dodatku przebywają tak 200 okrążeń owalnego toru. Wyścigi "stocków" - samchodów tzw "seryjnych" - ale w rzeczywistości budowanych ręcznie, z zachowaniem odp. przepisów dotyczących kształtu nadwozia, mocy silnika itp.
Więcej o NASCAR tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/NASCAR

Wśród gier króluje do tej pory NASCAR RACING 2003 Season - jak dotąd nie mające sobie równych zwieńczenie serii "nascarowych" gier firmy Papyrus. Do niej dostępnych jest mnóstwo darmowych modyfikacji pozwalających pościgać się w różnych klasach serii NASCAR - Craftsman Truck (wyścigi "pickupów"), Nationwide (mniejsze moce silników), Car of Today / Tommorrow (aktualnie wchodzący obowiązujący typ samochodu) czy też pojeździć starszymi typami wozów NASCAR - tzw "skrzynkami" bądź "cegłami" z lat 70-90.
tutaj sukces polega nie tylko w dojechaniu na metę na 1 miejscu ale przedtem trzeba także umiejęstnie "ustawić" auto - określić stopień napompowania poszczególnych kół, balans masy, "miękkość" zawieszenia, skrętność kierownicy itp. To jest klucz do sukcesu, bo np. auto "odkręcone" - czyli z małą przyczepnością będzie się poruszało szybciej ale na zakrętach będzie leciało na bandę i vice versa - samochód z dobrą przyczepnością będzie świetnie sobie radził na zakrętach ale na prostych polegnie. trezba dobrać ten balans.....

Jest NASCAR Thunder 2004 firmy EA, ale w porównaniu z poprzednią to zręcznościowa parodia. Nie można mieć swojego indywidualnego auta jak w N2003, źle się gra na kierownicy/joysticku itd. Można pojeździć, ale klimatu toto nie ma.

Jest też NASCAR Sim Racing również firmy EA ale nie znam jeszcze tej gry.

Ech i tak Was to nie zainteresuje, Wy erpegowcy :)
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Reklamy Google

Postprzez Fred w 30 Cze 2008, 17:11

Nie wiem czemu ale NASCAR kojarzy mi się jedynie z Destruction Derby :)
There is no such thing as innocence, only degrees of guilt.
| Core i5 8600K + SPC Grandis XE1236 | G.SKILL 16GB DDR4 3200MHz CL15 | GTX 1070Ti JetStream 8GB | GoodRam Iridium Pro 240GB | Toshiba P300 1TB | PNY XLR8 CS3030 1TB | Corsair RM550x | BQ Silent Base 600 |
Awatar użytkownika
Fred
Weteran

Dołączenie: 25 Lip 2007, 12:07
Ostatnio był: 24 Sie 2021, 12:16
Miejscowość: Oahu
Frakcja: Najemnicy
Kozaki: 25

Postprzez CLEAR SKYline w 01 Lip 2008, 00:30

Mi ten sport kojarzy się z super tchnologią, nitro, dopalacze i te sprawy, choć nie wiem czemu.Ten owal też tak trochę sztucznie wygląda. Nie dziwię się, czemu część kierowców po sezonie X razy 200 kółek w lewo wygląda, jakby brali sterydy tylko na lewą stronę karku. Mimo wszystko lubię wszystko, co się wiąże ze sportem motorowym, choć wolę klasę Gran Turismo (GT).
ImageImage
11% graczy uważa że najważniejsza jest grywalność, jeśli należysz do tych 89% dla których ważniejsza jest grafika to p...l się.
Awatar użytkownika
CLEAR SKYline
Łowca

Dołączenie: 13 Lis 2007, 21:07
Ostatnio był: 29 Sty 2013, 15:25
Miejscowość: 3OHA -> БAP -> APEHA
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Black Kite
Kozaki: 1

Postprzez Przemek77 w 01 Lip 2008, 05:49

W NASCAR nie ma nitro ani nic z tych rzeczy ;) Techniki też jakiejś wypasionej tam nie ma - samchody są tak "surowe" jak tylko mogą - wzmocniona karoseria bez drzwi (tak, wsiada się oknem), silnik robiony na zamówienie - żadnych ABSów, klimatyzacji, wycieraczek, świateł itp.
Podoba mi się to, że w NASCAR wielką rolę odgrywa strategia - jedziesz w ciasnym korku, to nie można poginać ile wlezie, jechać slalomem czy efektownie zarzucac "dupą" na zakrętach. Każde posunięcie musi być wykalkulowane bo albo w najlepszym razie wylądujesz na bandzie albo spowodujesz "mega crash" - na youtube można obejrzeć mnóstwo takich "crashów" - niektóre bardzo efektowne.
Której nie ma i tak;
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Postprzez adin w 05 Lip 2008, 00:30

Swego czasu interesowałem się serią NASCAR jeszcze za serii Winstona :) Potem jednak jakoś z dnia na dzień przestało mnie to zupełnie interesować i przerzuciłem się na single seatery :)

Jeżeli chodzi o gry o serii nascar to ja polecam tylko i jedynie produkcje Papyrusa. EA jakoś zupełnie do mnie przemówić nie mogą. Choć chętnie bym najnowszą ich grę w wolnym czasie przetestował :P
Image
Awatar użytkownika
adin
Ekspert

Dołączenie: 14 Sty 2007, 01:58
Ostatnio był: 29 Lis 2024, 16:44
Kozaki: 32

Postprzez Przemek77 w 05 Lip 2008, 12:47

adin napisał(a):Jeżeli chodzi o gry o serii nascar to ja polecam tylko i jedynie produkcje Papyrusa. EA jakoś zupełnie do mnie przemówić nie mogą. Choć chętnie bym najnowszą ich grę w wolnym czasie przetestował :P

Tak jest, tylko Papyrus. Najlepszy jest NASCAR 2003 - dodam, że gra służy jako "poligon treningowy" dla zawodników, którzy ścigają się w prawdziwych wyścigach.
Której nie ma i tak;
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Postprzez CLEAR SKYline w 05 Lip 2008, 14:42

Przemek77 napisał(a):W NASCAR nie ma nitro ani nic z tych rzeczy ;) Techniki też jakiejś wypasionej tam nie ma - samchody są tak "surowe" jak tylko mogą - wzmocniona karoseria bez drzwi (tak, wsiada się oknem), silnik robiony na zamówienie

Wiem, że tam nie ma żadnych bajerów, tylko rama, silnik i kawał karoserii, ale ten silnik trudno nazwać niewypasionym. W końcu setki koni, to już wypas. Jednak to nie jest mój styl jazdy. Ja muszę jechać bokiem! Czasem włączam NASCAR i próbuję sam na sam z różnymi ustawieniami samochodu wejść w zakręt. To nie jest ta sama sztyczna przyczepność jak w NFS, gdy przeholujemy. Tu trzeba kontrować i to mi się podoba, ale muszę koniecznie kupić kierownicę, bo pad z analogiem mi nie leży.
ImageImage
11% graczy uważa że najważniejsza jest grywalność, jeśli należysz do tych 89% dla których ważniejsza jest grafika to p...l się.
Awatar użytkownika
CLEAR SKYline
Łowca

Dołączenie: 13 Lis 2007, 21:07
Ostatnio był: 29 Sty 2013, 15:25
Miejscowość: 3OHA -> БAP -> APEHA
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Black Kite
Kozaki: 1

Postprzez Przemek77 w 06 Lip 2008, 11:29

CLEAR SKYline napisał(a): Czasem włączam NASCAR i próbuję sam na sam z różnymi ustawieniami samochodu wejść w zakręt. To nie jest ta sama sztyczna przyczepność jak w NFS, gdy przeholujemy. Tu trzeba kontrować i to mi się podoba, ale muszę koniecznie kupić kierownicę, bo pad z analogiem mi nie leży.

No kierownica to konieczność. Ja gram na "emulowanej kierownicy" - joystick konfiguruję sobie tak, żeby obracaniem drążka na boki (oś Z) sterować autem a pedał gazu kontroluje przepustnica - nieco karkołomne rozwiązanie, ale zdaje egzamin.
Ostatnio bawię się w robienie własnych malowań samochodów - ostatni mój produkt to malowanie firmowe zakąłdu, gdzie pracuję (PKP) :)
Której nie ma i tak;
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Postprzez adin w 06 Lip 2008, 11:41

Nie miałbym nic przeciwko gdybyś pochwalił się tymi skinami :)

Jakaś naszła mnie ochota na tego NASCARka, będe musiał w jakiejś wolnej chwili sobie tą gierkę zapuścić.

Przemek77, jeżeli lubisz wyścigi to może sprawdź sobie LFS (jeżeli jeszcze nie znasz) - w sumie to mamy tam tylko jeden tor owalny ale frajdy co nie miara. Niestety, do tego mieć zakupioną licencje :/
Image
Awatar użytkownika
adin
Ekspert

Dołączenie: 14 Sty 2007, 01:58
Ostatnio był: 29 Lis 2024, 16:44
Kozaki: 32

Postprzez Przemek77 w 06 Lip 2008, 11:44

adin napisał(a):Nie miałbym nic przeciwko gdybyś pochwalił się tymi skinami :)

Jutro zamieszczę coś do oglądnięcia i może do ściągnięcia, ale chwalic się za bardzo nie ma czym, dopiero zaczynam, więc taki udany do pokazania to mam az jeden :)
Przemek77, jeżeli lubisz wyścigi to może sprawdź sobie LFS (jeżeli jeszcze nie znasz) - w sumie to mamy tam tylko jeden tor owalny ale frajdy co nie miara. Niestety, do tego mieć zakupioną licencje :/

Brejdak to ma, muszę pozyczyć, dzięki za info.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
EDIT: 08.07.2008

Oto moje malowanie do NASCAR 2003 - seria standardowa, po ściągnięciu wrzucić do series/cup/cars

http://www.plikos.pl/oex/PP-chevy-31.cup.car.html

A oto jak się prezentuje:

Image
Której nie ma i tak;
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości