Konflikt Rosja - Gruzja

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Postprzez Vipper w 13 Sie 2008, 21:49

Cóż...widać... jak powiedział prezydent Kaczyński ( będę cytować z pamięci): "Rosjanie sądzą, że wszystkie kraje które otaczają ich państwo należą do nich"
Więc widocznie chodzi o odbudowanie komunistycznego imperium ZSRR, albo o interesy Rosjan.
Albo może tu chodzić o monopol na gaz/ ropę.

Czyje czołgi podjechały pod Tbilisi? Polskie, hmm chyba Polacy nie mają na czołgach czerwonej gwiazdy, to chyba, tfu! Na pewno Rosjanie!
Awatar użytkownika
Vipper
Stalker

Dołączenie: 07 Sie 2008, 01:20
Ostatnio był: 03 Wrz 2008, 06:14
Miejscowość: Zona
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez tomek72 w 14 Sie 2008, 00:02

Ruscy są poje***i!!! Co to jest za "misja humanitarna", jak oni to określają, co bombarduje miasta i zabija cywili? Ja wiem, że wojna rządzi się swoimi zasadami, ale bez przesady! Rząd Rosji jeszcze bezczelnie zwala winę na Gruzję, Polskę i państwa nadbałtyckie oraz ostatnio na USA. Widocznie ci zasrańcy chcą odbudować ZSRR...:( Cały czas kłamią w żywe oczy "już nie atakujemy", "nie będziemy przekraczać granicy Osetii płd"...Akurat. Pierwszy raz zgadzam się z tym, co mówi Kaczyński - jak świat nie zareaguję, to następna będzie Ukraina (Na Krymie jest 60% Rosjan), a potem Polska!

Do Moderatorów: Sorry za przekleństwa, ale inaczej nie mogłem :|

EDIT: Aha, rządy krajów świata mogą sobie nawoływać do zaprzestania walk ile chcą, jakby Rosjanie ich słuchali...
tomek72
Kot

Dołączenie: 18 Sty 2008, 20:57
Ostatnio był: 27 Maj 2012, 14:23
Miejscowość: Wrocław

Postprzez Terminus w 14 Sie 2008, 07:15

tomek72 napisał(a):Ruscy są poje***i!!! Co to jest za "misja humanitarna", jak oni to określają, co bombarduje miasta i zabija cywili? Ja wiem, że wojna rządzi się swoimi zasadami, ale bez przesady! Rząd Rosji jeszcze bezczelnie zwala winę na Gruzję, Polskę i państwa nadbałtyckie oraz ostatnio na USA.

Spokojnie.
Rosjanie są cyniczni i pragmatyczni. Nam radziłbym to samo. Sytuacja jest paskudna, ale nie oznacza to, że nie można wyciągnąć z niej żadnych korzyści [tarcza, wzmocnienie NATO, integracja Ukrainy]. Trzeba tylko to umieć zrobić czyli prowadzić umiejętnie grę dyplomatyczną [głównie zakulisową]. Udzielanie się na wiecach w Tbilisi jest miłym gestem dla tamtejszych ludzi, ale to nie jest dyplomacja. Mam nadzieję, że nasz rząd nie zmarnuje okazji i trochę ugra dla nas, ewentualnie dla Ukrainy i Gruzji w USA i Europie.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez xionc w 14 Sie 2008, 12:06

Ja zdecydowanie bym wolal gdyby polski rzad gral przedewszystkim dla Polski.
Tarcza? Jak amerykanie tu wejda to nigdy juz nie wyjda. Nie rozumiem entuzjazmu dla sprowadzania tu obcych wojsk, nie po to pozbylismy sie ostatnich rosyjskich oddzialow 15 lat temu zeby teraz sprowadzac juz wlasnej woli kolejne, juz amerykanskie. Podszyte to jest dla mnie zdrada. Gruzini mam nadzieje szybko sie zorientuja ze prezio Kaczynski wiecej gada niz robi a bardziej szkodzi wymachujac piąstka.
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez tomek72 w 14 Sie 2008, 13:15

Trochę mnie poniosło, ale taka jest prawda - dyplomacją z Ruskimi to sobie możecie próbować , oni się niczego nie słuchają. Chcą odbudować dawne imperium i jak się zdecydowanie im nie postawi, to poczują się bezkarni. Myślicie, że w razie ataku ktoś nam pomoże? Ostatnio "waleczni" Francuzi, "odważni" Włosi i "mądrzy" Niemcy stają po stronie Rosji. Wlka Brytania i USA wszystko olewają - jest to Rosji na rękę...:(
A co do tarczy - mam mieszane uczucia - z jednej strony niby dodatkowa ochrona (kompleks tarczy antyrakietowej to chyba byłoby terytorium amerykańskie, a nie nasze, więc agresorzy bezpośrednio zaatakowaliby USA - poprawcie mnie jeśli się mylę), ale z drugiej pretekst do ataku na nasz kraj
Zresztą nie ma co gdybać - pożyjemy, zobaczymy
tomek72
Kot

Postprzez Vipper w 14 Sie 2008, 14:31

Panowie, wiecie, że z takiego konfliktu jak Rosja- Gruzja może wyniknąć wojna światowa?
Ponoć VI flota Amerykańska płynie do Gruzji.
Chcecie wiedzieć po co?
Zapytajcie pana Busha, on na pewno wie.

Z tego co ja widzę jest tutaj coraz bliżej konfliktu na wielką skalę.

I znowu Rosyjskie czołgi jadą na jakieś miasto Gruzińskie, ostatnio też zajęli miasto portowe, Poti.

Czyli widać jasno, że Rosjanie nie dotrzymują zawieszenia broni.

dyplomacją z Ruskimi to sobie możecie próbować

Każdemu narodowi należy się szacunek, więc prosiłbym, abyś mówił za każdym razem: Rosja, Federacja Rosyjska, Państwo Rosyjskie.

Dziękuję.

A propos tarczy: Amerykanie mówią, że będą bronić polski jak własnej ziemi. Bujda! Będą ewakuowani z Polski w wypadku ataku.
Awatar użytkownika
Vipper
Stalker

Postprzez tomek72 w 14 Sie 2008, 14:37

Mówiąc "Ruskimi" nie mówię o narodzie, ale o ich rządzie, bo jako naród Rosjanie są w porządku. Poza tym oni (rząd) nas nie szanują i nigdy nie szanowali, więc nie widzę powodu, żeby ich szanować.
tomek72
Kot

Postprzez Vipper w 14 Sie 2008, 14:42

Ależ to nie jest powód, żeby nie szanować ich.

Z tego co widać jesteś zawistny.

Cóż... zobaczymy po co płyną do Gruzji Marines...
Awatar użytkownika
Vipper
Stalker

Postprzez CLEAR SKYline w 14 Sie 2008, 14:48

Jak to: po co? Żeby eskortować amerykańskie tankowce z gruzińską ropą. Bo raczej nie po to, żeby odbić Poti.
ImageImage
11% graczy uważa że najważniejsza jest grywalność, jeśli należysz do tych 89% dla których ważniejsza jest grafika to p...l się.
Awatar użytkownika
CLEAR SKYline
Łowca

Dołączenie: 13 Lis 2007, 21:07
Ostatnio był: 29 Sty 2013, 15:25
Miejscowość: 3OHA -> БAP -> APEHA
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Black Kite
Kozaki: 1

Postprzez Vipper w 14 Sie 2008, 14:55

Z tego co wiem jest tam mnóstwo statków wojennych.
A poza tym, rury z ropą nie działają, działają gazociągi...
Więc raczej o eskorcie ropy możemy zapomnieć...
Awatar użytkownika
Vipper
Stalker

Postprzez Terminus w 14 Sie 2008, 14:58

A propos tarczy i dyskusji czy to wzmocni czy nie wzmocni naszego bezpieczeństwa.
Pretekst do ewentualnej agresji zawsze się znajdzie. Ich obecność zmienia tyle, że ewentualny agresor musi sobie postawić pytanie jak się zachowa USA. Bez tych rakiet i stacjonujących tu oddziałów nad którymi powiewają "gwiazdki i paski" Rosja nie miałaby takich, potencjalnych dylematów. Ja uważam, że obecność instalacji tzw. "tarczy" wzmacnia nasze bezpieczeństwo.
Odnośnie tego co pisał Xsionc: Sam sobie zaprzeczasz. Raz piszesz z sarkazmem, że"Ale Polska ma silna armie i marynarke i zmiazdzy tych wrazych kacapow" a potem że sprowadzanie tu obcych oddziałów "pachnie zdradą". To co w przypadku takiego hipotetycznego konfliktu Polska-Rosja? Silnej armii nie mamy a na zagraniczną pomoc nie możemy liczyć, bo byłoby to ograniczeniem naszej niezawisłości.

Tomek72: Jeżeli nie wierzymy w sojusze to po co je zawieramy? "Waleczni Francuzi"? Dzięki ultimatum Francuzów zwyciężyło Powstanie Wielkopolskie, którzy zagrozili Niemcom użyciem siły, jeżeli Ci ostatni wyślą regularną armię z Niemiec centralnych na Poznań. W wojnie z bolszewikami walczyli po naszej stronie Francuzi i Amerykanie. Obroną mojego rodzinnego miasteczka dowodził por. Charles de Gaulle. Niemcy wstrzymali o kilka dni inwazję na Polskę w 39r. na wieść o brytyjskich gwarancjach dla Polski. Hitler rozpoczynał wojnę z nadzieją, że UK nie dotrzyma słowa. Gdyby zdążono z realizacją planów wysłania silnej eskadry Home Fleet do polskich portów wojna być może by nie wybuchła.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Vipper w 14 Sie 2008, 15:08

Przepraszam z Off Topa:

Ale gdyby z Lini Maginota ruszyło 110 doborowych dywizji brytyjskich i francuskich wojna zakończyła by się w pierwszych miesiącach! Dlaczego? Bo owe 110 dywizji stało przeciwko słabo uzbrojonym 23 dywizjom niemieckim...

Tarcza wg. mnie też może zwiększyć nasze bezpieczeństwo. Ale co jeżeli Amerykanie wycofają swoje wojska z polski? Duża du**a. Armi nie mamy silnej bo liczy zaledwie 77 tysięcy zawodowców. A chcemy mieć 120 tyś. zawodowców.

Rosjanie wysadzają gruzińską flotę i kontrolują Gori

Jest to niedotrzymanie zawieszenia broni, czyli Gruzini i wspólnota międzynarodowa może zacząć działać.

Być może dlatego do Gruzji płyną Marines.
Awatar użytkownika
Vipper
Stalker

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości