Techniczna dokumnetacja Priboy story?

Regulamin forum
Dział "Tworzenie Modyfikacji" służy do zadawania pytań odnośnie tworzenia modyfikacji, edytowania plików gry, oraz pisania tzw. tutoriali, czyli poradników odnośnie modyfikowania gry.
Nie zadajemy tutaj pytań odnośnie modyfikacji gotowych (nie dyskutujemy o nich!), prócz prób ich połączenia etc.

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Techniczna dokumnetacja Priboy story?

Postprzez Nathaniel77 w 19 Sie 2008, 17:05

Hej. widział ktoś może coś takiego? Może gdzieś na jakimś forum chłopaki tłumaczyli jak otworzyli oryginalne mapy i je edytowali ? Sam jestem zainteresowany edytowaniem map, a uboga dokumentacja SDK wcale mi nie pomaga.
P.S. Mam już oryginalny SOC :D kupiony na Allegro, właśnie w celu edytowania, więc już na mnie nie krzyczcie :)

Nathaniel77
Wygnany z Zony

Dołączenie: 02 Sie 2008, 13:10
Ostatnio był: 16 Maj 2017, 01:03
Kozaki: -10

Reklamy Google

Re: Techniczna dokumnetacja Priboy story?

Postprzez bufi w 19 Sie 2008, 17:08

Nathaniel77 napisał(a):P.S. Mam już oryginalny SOC :D kupiony na Allegro, właśnie w celu edytowania, więc już na mnie nie krzyczcie :)

Napisz ile stron liczy instrukcja(bez okładek).

Pozdrawiam
Image
Awatar użytkownika
bufi
Stalker

Dołączenie: 21 Kwi 2008, 17:11
Ostatnio był: 13 Mar 2016, 01:40
Kozaki: 0

Postprzez Nathaniel77 w 19 Sie 2008, 17:24

He he, dobre, niestety nie dostałem instrukcji, tylko płytę DVD z grą, wersja angielska, nawet już bez oryginalnego pudełka, dlatego poszła za 30 zł. Seriala wam już nie podam, a ten akurat dostałem, bo go gdzieś zapisał. Fakt może wersji nie mam zbyt fajnej, ale SOC i CS to gry za które trzeba jednak zapłacić, więc bez obaw :D

Nathaniel77
Wygnany z Zony

Postprzez Scurko w 19 Sie 2008, 17:51

No to naprawdę dziwna wersja... Bez pudełka i instrukcji...

Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Scurko
Tropiciel

Dołączenie: 03 Lip 2007, 20:16
Ostatnio był: 16 Kwi 2022, 18:56
Miejscowość: Dębowiec k.Cieszyna
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 3

Postprzez bufi w 19 Sie 2008, 18:00

Scurko napisał(a):No to naprawdę dziwna wersja... Bez pudełka i instrukcji...

Pozdrowienia

Czepiasz się. Z pewnościa pudełko zjadły chomiki a instrukcje
pogryzł pies. ;)

Pozdrawiam
Image
Awatar użytkownika
bufi
Stalker

Dołączenie: 21 Kwi 2008, 17:11
Ostatnio był: 13 Mar 2016, 01:40
Kozaki: 0

Postprzez Nathaniel77 w 19 Sie 2008, 18:02

No dziwna, to fakt. Tak kupił ją mój kuzyn, jakiś prezent podobno (zawsze tak piszą, a chodzi o to, że wszystko pogubili i gdzieś chcą to opchnąć) i taką wersję po nim odziedziczyłem. Pudełko i owszem, było, ale ciężko je nazwać oryginalnym :D. Zwykłe czarne z kartką z wydrukowanym serialem. Ok, widzę, że wam zależy, i wcale wam się nie dziwię, za parę dni gdy zdobędę kamerkę internetową, zrobię zdjęcie tej płyty. Niestety to wszystko co mogę zrobić, z tą akurat wersją.

Nathaniel77
Wygnany z Zony

Postprzez Crisu w 19 Sie 2008, 19:01

I oto są skutki udanych zakupów na Alledrogo.

A czy nam zależy? Jasne, jeśli piszesz o grze to każdy przyjmuje, że posiadasz oryginalną jej kopię i aby się utwierdzić w tym przekonaniu zadawane są te standardowe, mniej lub bardziej podstępne pytania, które prowadzą do uzyskania pełnego obrazu sytuacji.

Na tym forum wielu użytkowników ma pirackiego Stalkera.
Nawet te osoby, których o to byś nigdy nie posądził.
No, może za mocne słowo. Niech będzie - nie podejrzewał.
"Дай мне мой респект, не больше не меньше."
Awatar użytkownika
Crisu
Legenda

Dołączenie: 05 Paź 2007, 20:16
Ostatnio był: 26 Sty 2017, 10:51
Kozaki: 48

Postprzez Nathaniel77 w 23 Sie 2008, 19:20

Myślę, że poza oryginalem, liczy się też praca jaką my gracze, możemy włożyć by dać radość innym graczom, właśnie poprzez modding. Kupiłem oryginał, bo kopia tej kuzynowej płyty na której grałem dziwnie często wyskakiwała do Pulpitu. Dotarłem do strony projektu Dez0wave, ale nie jestem pewien czy podzielą się swoją wiedzą z kimś spoza ich teamu. Jeśli uzyskam jakieś informacje, to dam znać.:)

- - -

Zamieszczam tutaj wynik rozmowy z Dezodorem, na temat edytowania map. Myślę że chętni znajdą tam użyteczne informacje:

Ja:
On the beginning I would like to find out how I can modify original maps.What programs I need? How I can open the map and add there new models?

Dezodor:
there is mp sdk, that is also ok for sp with some tweaking.

first you should read the wikipedia site Smile it has a lot of important articles about this.

if you want to modify vanilla maps, there are 2 ways.

1. you spawn things, like we did in shoc but that requires more cpu power

2. reopen the map in max, and then add things in level editor, and try to recompile it again.... that can last for 2-3months too, since you need to attach it back to gsc maps, and add alife, add back smart terrains, waypoints, and also the levels are empty, so you need to put back trees, since if you reopen geom it wont contain the trees. those are in other file.

so its not an easy process, you need:

- max knowledge
- xray sdk knowledge
- and tools

for knowledge expanding and tools:

http://www.stalkerin.gameru.net/ (use translator) (you will find tools here too)
http://sdk.stalker-game.com/en/index.ph ... MOD_portal

for max tutorials:

http://www.tutorialized.com/tutorials/3DS-MAX/1
http://www.3dsmaxtutorials.net/

and also if you download sdk, you will find some sort of documentation there.

xray sdk download:

http://games.softpedia.com/get/Tools/ST ... -SDK.shtml

good luck Smile

Naucz się aktualizowac wątki, ok? -C17

Nathaniel77
Wygnany z Zony

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości