UWAGA - BEDA SPOILERYJak dla mnie najlepsiejszym pancerzem do eksploracji zony (az do momentu dojscia do Limanska) jest SEVA zmaksymalizowana na ochrony srodowiskowe. Obrony "bojowe" pozwalam sobie marginalizowac, ale wynika to posrednio z przyjetego sposobu walki, ktora staram sie zawsze stoczyc zza oslony, w mozliwie najwiekszej odleglosci i mozliwie po cichu. To ze stalkerami/bandytami/zolnierzami/monolitem. Na mutki (wszelkiego typu) mam po prostu shotguna i nie pozwalam im na podejscie i zadanie ciosu. W tym przypadku dobrze jest stoczyc walke (jesli to tylko mozliwe) w terenie, ktory pozwoli umiejscowic sie ponad mutkami, co pozwala na prosta ich eksterminacje. No a jak sie nie da - to juz jest czysty taniec z shotgunem w roli glownej. Za to z taka SEVA malo jest miejsc, gdzie nie da sie spokojnie wejsc zeby wyjac artefakt, nie mowiac juz o tym, ze "przypadkowo" napromieniowane miejsca sa po prostu niegrozne.
Aby otrzymac SEVE, mozliwe sa 2 rozwiazania. Prostsze (ale niestety gorsze) to przystapic do frakcji stalkerow. Wtedy w sklepie pojawia sie SEVA. Niestety, frakcja bandytow staje sie nam wtedy wroga, wiec jesli nie przepiszemy sie pozniej do innej frakcji, to mozemy zapomniec o max updatach srodowiskowych dla tego pancerza - tylko mechanik bandytow jest w stanie to zrobic (po dostarczeniu pendrive). Byc moze u mechanika wolnosci daloby rade (nie mialem okazji sprawdzic) dokonac takich prac, ale na pewno mechanik powinnosci nie daje rady zrobic takiego upgradu.
Drugim rozwiazaniem - dluzszym, ale mniej komplikujacym sprawe (moim zdaniem oczywiscie) to po prostu podazac mozliwie najszybciej glownym watkiem az do spotkania z sacharowem (bez dolaczania do frakcji), wtedy mozna u niego nabyc takie cudenko. Problemem jest tylko to, ze to juz jest dosc pozny moment gry - ale jesli wczesniej oprocz watku glownego nic nie robilismy, to wbrew pozorom jest jeszcze gdzie i po co sie cofac

Jak wspomnialem wczesniej - SEVA sprawdza sie do Limanska. Jako ze pozniej o eksploracji zony mozna zapomniec, a liczy sie tylko twarda obrona przeciwko pociskom, to tu dobrze byloby miec jakis pancerz nastawiony na obrony bojowe. Na moje oko w tej roli calkiem niezle moze spisac sie BULAT (do kupienia rowniez u sacharowa, za okolo 25-27 k). Ale to juz moje przypuszczenie - nie bylo mi dane sprawdzic tego cacuszka w praniu

Co do kosztow pancerzy - nie jest tak zle, pod warunkiem, ze sie wie, gdzie i co sprzedawac. Jak na moje oko, poki co bronie itp sprzet najlepiej sprzedawac temu sprzedawcy, z ktorego frakcja mamy najlepsze stosunki (a juz w ogole najlepiej to przystapic do ktorejs z nich). Artefakty natomiast najlepiej sprzedawac u Sacharowa - przebicie gosciu ma naprawde ogromne - jesli dobrze pamietam, to za artefakt, ktory u przyjaznych frakcji szedl za jakies ~3800, gosciu placil nawet ~4800 !!
A co do pytania o schowek w budynku przy bazie wolnosci - po prostu wyskocz przez okno w pomieszczeniu dowodcy frakcji. Tylko nastaw sie na ogromne wrecz promieniowanie - bez naprawde dobrych oslon srodowiskowych w pancerzu i/lub tony chemii nie masz co tam wchodzic.