Tu macie mój art, wisiał na stronie stalker.pl ale teraz strony nie ma więc wlepiam.
Na dole foty z cmentarzyska i portu oraz dokładne ich namiary w goolge earth.
To co odrazu rzuca się w oczy to to, że cmentarzysko jest ogromne. I w stalkerze było
potraktowane trochę po macoszemu. W sumie była by naprawdę niesamowita lokacja
jakby ją wiernie odwzorowali.
Cmentarzysko maszyn
Od 26 kwietnia 1986, podczas desperackiej akcji pożarniczej oraz ewakuacji ludności cywilnej używano wszelkich możliwych środków transportu oraz maszyn. W działaniach tych brało udział wojsko, strażacy, milicja, wszelkie dostępne służby ratownicze jak i cywile. Jak się bardzo szybko okazało cały sprzęt użyty w akcji został silnie napromieniowany. Głównie za sprawą osiadających na nich pyłów.
Wysypisk czy cmentarzysk było kilka. Część maszyn porzucono koło reaktora, były to maszyny użyte w akcji pożarniczej ich silniki oraz mechanizmy zakopano w ogromnych dołach (te najgroźniejsze oznakowano).
Część pozostawiono koło miasta Prypeć. Jednak największe cmentarzysko powstało 25 kilometrów na południowy zachód od Czarnobyla nieopodal Rosoki (Rossokha). Lokacja pokazana w grze została przedstawiona w sposób minimalistyczny. Prawdziwe cmentarzysko ma powierzchnię 2,2 hektara i stoją na nim setki ciężarówek, wozów opancerzonych, kilkadziesiąt autobusów, mnóstwo samochodów osobowych oraz 10 helikopterów w tym dwa Mi-8 oraz osiem potężnych Mi-6.
W chwili obecnej cmentarzysko to jest jednym z bardziej skażonych miejsc Czarnobyla. Jednak promieniowanie nie wystraszyło szabrowników oraz złomiarzy, wiele z tych maszyn ma wymontowane silniki i łatwe do demontażu elementy metalowe. Pozostaje jeszcze wspomnieć o jednym bardziej wyjątkowym cmentarzysku, jest to port Czarnobylski w którym rdzewiejące barki i statki, na wpół utonięte tworzą post apokaliptyczny krajobraz.
Dwa opisane miejsca można znaleźć na Google Earth
Cmentarzysko maszyn: Długość geogr: 29°59'0.56"E Szerokość geogr: 51° 9'15.52"N
Port: Długość geogr: 30°12'43.67"E Szerokość geogr: 51°17'4.30"N
Źródła:,
http://news.bbc.co.uk, ,
http://www.chernobyl.info, Wikipedia, Narrator.up.pl
Zdjęcia:
BBC NewsChernobylMicrotus