Przydatne porady ! -- SPOJLERY !!

Na trzeźwo to możemy dyskutować tylko o ogólnych sprawach, rzekł Naznaczony, wychodząc z baru.

Re: Przydatne porady ! -- SPOJLERY !!

Postprzez Andarak w 25 Wrz 2008, 15:13

Może to jakiś specjalny "spojler" nie jest, ale...

Chcesz jakąś fajną broń na amunicję NATO? I do tego chcesz ją ulepszyć, żeby była jeszcze fajniejsza? Tak? No to nie używaj i nie ulepszaj ILa. Pukawka rzeczona, mimo maksymalnego ulepszenia i pełnego paska Stanu, straszliwie się tnie, przez co gra naprawdę może doprowadzić do szału.
Proponuję więc, by miast ILa zabrać SGI z Doliny Mroku i ulepszyć go za kasę uzyskaną ze sprzedaży sprzętu najemników.
Awatar użytkownika
Andarak
Kot

Dołączenie: 20 Wrz 2008, 20:03
Ostatnio był: 03 Lut 2013, 11:33
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez shadow-face w 26 Wrz 2008, 03:57

Kilka przydatnych rad.

- Na bagnach zbieraj wszystko co jest i skladuj w bazie "CN" na koniec, zanim przejdziesz do kordonu, masz juz ladna sumke, aby cos zakupic u stalkerow. Ewntualnie przerobic, aby zbyt szybko nie zejsc pod ostrzalem, albo rozszarpany przez zwierzyne. Na bagnach, jesli tylko zdolasz, zalatw sobie mp5:D. Strzlajac pojedynczo, albo krotkimi seriami w trybie celowniczym, zdejmujesz gosci z najlepszych miejsc. :D
W razie "W", szybka seria wzdluz plotu, drzwi, blachy i slychac zalosne zawodzenie konajacego renegata, bandyty, etc.
- W kordonie:
* Po wyjsciu z tunelu nie lec od razu do drzewa tylko rura do skal ponizej, kolo nim zdazy dobiec do rkm'u ty juz jestes bezpieczny i tylko czekasz na nadbiegajacych cwaniakow w moro:D chwila niepewnosci, kilka apteczek, troszke bandazy i juz masz AK 74 albo Abakan. O dziwo polubilem ta druga, z doczepiona luneta kosi wprost przecudnie i mniej sie zacina od AK. CO nazbierasz to juz twoje.
* Podczas wedrowki do obozu stalkerow, wzywaja cie na pomoc bo "NASZYCH BIJA!!" Najlepiej zajsc wojskowych od tylu, poprzez doline nizli droga jak to najczesciej sie odbywa. Szybka akcja i AK74/2U jest juz twoje i soro pestek:D
* Jak juz wczesniej pisalem, potowry poruszaja sie wedle jakiegos kregu... tzn ze gdy biegna na ciebie, nie zdziw sie jak zatrzymaja sie i zaczna zawracac. Zapamietaj te granice, ustaw sie i czekaj az zaczna szarze.
Nie tyczy sie to zwierzyny w czerownym lesie i nad Jantarem. To bydlo, a zwlaszcza tez "zwidy" kreca sie wszedzie...
* Olej przylaczanie sie do frakcji. O wiele mniej problemow z wolaniem o pomoc. Szrama zrob to, szrama zrob tamto niemalze znika. OD czasu do czasu pomozesz tylko w kilku akcjach a kasa i tak ci skapnie jesli jestes przez nich lubiany.
- Wysypisko:
* Na dziendobry omin obstawe przy posterunku odbiorczym a bedziesz mogl przylaczyc sie do bandytow. Za autobusem od razu w prawo, hyc w zarosla, slalom miedzy drzewami i tylko sluchasz jak kule swiszcza ci nad uchem.
Gnoje beda wsciekle, ale masz spokoj pozniej bo nikt cie nie okrada:D Jak wkupisz sie w laski Juby to i oni cie polubia... nie maja innego wyjscia. Ja sprzatnalem tylko zbednego kompana, bo na likwidacje stalkerow sie nie zgodzilem. W ramach przekupstwa, Stringow zdradza ci polozenie schowka przemytnika( IL86, TR, AK 74 i MP5 w bagoze zaporozca) ale i tak poslalem mu kulke w leb. CO ja poradze ze nie lubie kapusty:D
Jak masz farta, sam Juba wyjdzie wykonac na tobie wyrok. Po smiertnie ofiarowuje ci Black Kitty i kilka pestek:D Malo przydatna bo juz lepsza jest Kora, ale jak ktos ma sentyment po SOC:D
* Zwracac uwage na mapie, na kolor wrogow i zapamietywac miejsca. Jaskrawe kolory zawsze maja dopisek o celu do ktorego zmierza brygada. Jesli masz szybkie nogi to zdejmujesz przeszkode zanim zdaza do niej dobiegnac, boc uniemozliwicc wrogowi osiagniecie celu.
* Pozbywaj sie mutantow tylko w bliskim otoczeniu stalkerow. Po co masz ulatwiac zycie wrogowi?? Jesli jest sporo pijawek... bandyci sporo traca na liczebnosci a ty zyskujesz na ich broni:D

Dolina Mroku:
*Na dziendory zrobia ci krotkie przesluchanie z lufa przy twrzy. Nie biegnij... rob co kaza bo potem tylko z debilami problem, bo pomimo przynaleznosci do wolnosci, oni sa wrogo natawieni.
*Nadmiar zarcia i alkoholu sprzedawaj u barmana... daje najlepsza cene a i gadka mila cie uraczy. Oferuje skrety:D:D
*Podczas szturmu na zaklad( dawne x-18) zedejmujesz kolesi na tarasie, wskakujesz na zuraw, przeskakujesz na taras i juz jestes po drugiej stronie. Jak tylko zdetonuja ladunki lec zbierac karabiny i amunicje. Wolnosc szybko sie z nimi rozprawi a ty tyko zbierasz towar:D Zbieraj amunicje 5.56 AP( ta z czarnym paskiem) bo przyda sie pozniej nad Jantarem.
*Jesli chcesz zwiedzic zamknieta czesc budynku, w pokoju zwierzen gdzie przesiaduje szef wolnosci jest okno, hyc i jestes na dziedzincu a potem tylko spacerek... artefakt moze sie trafic w glownej sali z schodami...

Agroprom:
* Podczas wedrowki dolaczysz zapewne do patrolu. Dowodca zostanie zaatakowany przez pijawe. Nie staraj sie go ratowac bo tylko szkoda pestek. To jest element gry na ktory nie masz wplywu.
Zabij za to snorki a podziekuja ci u hanlarza 2k :D
* Po wejsciu do tunelu olej snorki i lec od razu do drabinki. Jak masz kilka granatow to mozesz przeslac im pozdrowienia:D Zanim wleziesz do pomieszczenia gdzie po chwili natrafisz na kontrolera, przesun za wczasu skrzynie tak aby zablokwac krate. Jak tylko sie zacznie, dajesz dyla i czekasz az cwok podejdzie. Emisja psioniczna w tym pomieszczeniu nie siega.
* Po przesluchaniu nagrania z rozmowy Strieloka z duchem i klem, leziesz do wyjscia bo i po co masz siedziec w jakichs katakumbach. Natrafiasz na ogniki i "Jezory" zacznij biec strzelajac do skrzynek ktore stoja ci na drodze. Jak masz wprawe to wyjdziesz z tego bez szwanku a ammo do strzelby i tak jest od groma.
* Jak masz cos sprzedawac, zrob to u stalkerow... moze i ograniczone srodki ale daje wyzsze ceny niz u powinnosci.
A obsluga o wiele milsza. Czasem trafia sie amunicja AP i kombinezon SEVA.

Jantar:
* Amunicja tylko AP( 5.56 i 5.45 z czarnym paskiem) bo mniej problemu jest zastrzeleniem zombi.
* Obrona placowki. Zajmij pozycje na dachu bunkra i zdejmuj z oddali. Jak masz farta i w odpowienim momncie strzelisz do zombiakow, debile od razu wleza na wir i juz jedna strone masz zabezpieczona.
* Jak wysla cie po PDA wyprawy stalkero, szykuj sie na ostra jadke i liczne dreszcze. Sa tylko 4 prawdziwe psy a reszta to zludzenie... bardzo bolesne z reszta im szybciej sie ich pozbedziesz tym lepiej dla ciebie. Nie zatrzymuj sie w miejscu tylko wal w biegu. Strefujac masz wieksze szanse na unikniecie ugryzienia.
Po zebraniu PDA szykuj granaty:D Ulatwisz sobie zgubienie poscigu i oszczedzisz klopotow po dotarciu do bunkra.
*Chcesz miec wieksza obstawe do obrony bunkra. Sciagnij chlopakow z wyjscia do dziczy. Przejdz na ich tyly, zuc granat tak aby nikogo nie zranic a w panice poleca w strone bunkra. Gdy tylko natkna sie na zombi wdadza sie w walke. Im wiecej uratujesz tym wiecej ich bedziesz mial przy bunkrze.
* Nie sprzedawaj nic u doktorka. ZYD i to jakich malo... gorszy od Sidorovicza :mad: Tylko za artefakty ladnie placi.
Bron i amunicje skladaj gdzies na boku. Potem tylko zbierasz i wywozisz do agropormu... szkoda ze nie ma sie do dysozycji ciezarowki bo tyle tego mozesz wylapac.
* Podczas akcji, zajmij miejsce na dachu hangaru( schodami na gore). Masz ladny widok na przeciwlegle schody i trap. Zombi leza jak te cwoki i nawet nie kumaja skad padaja strzaly. Przy okazji oszczedzisz sobie kombinezonu.

Czerwony Las:

* Goniac strieloka, jak zdolasz oddac celny strzal, on zwolni. Zabic go nie zdolasz, ale niemal wraz z nim dotrzesz do okolic tunelu. Jak masz farta, zajmujesz miejsce w wiezy a zasadzke szlag trafia bo to oni musza sie martwic jak cie wykurzyc. Ty tylko czekasz az podejda.
* Gdy tylko otrzymasz wskazowki jak przedrzec sie przez las, biegnij po linii prostej do pierwszego wyznaczonego punktu... po drodze zlapiesz ogon, ale po prawej beda wysokie skaly. WLazisz na gore i zdejmujesz kundle i dziczyzne bez obaw ze cos ci dupsko nadgryzie. Jak masz wprawe to zdolasz kogos ocalic na pierwszym postoju.
Na drugim punkcie trafiasz na snorki. Staraj sie aby to one wylazily do ciebie. W tunelu mozesz sie nadziac sie na belke podporowa co utrudni ci ewakuacje gdy zrobi cie tloczno. Po chwili ujzysz szarze pijawek. Zejdz im z drogi i nie reaguj a caly roblem spadnie na leb jelopow ktore ostaly sie na pierwszy postoju. :P Sadysta jestem ale co z tego... ja zyje:D
Masz teraz stepujacego wielkoluda. Gady tylko zoczysz ze podnosi lape, podskocz a sila uderzenia spadnie niemal do zera. Wal srutem bo pozostala bron robi na nim mniejsze wrazenie.
* U lesnika maly gratis. Podcza ataku na posterunek powinnosci mozesz zyskac super cacko. RKM bo jeden patalach taki nosi. Najczescij wychodzi na pierwszy ogien takze jest szansa ze zgarniesz to od niego:D
* Idac po kompas pod nogami masz pulapke z polterami. Zostan na gorze i strzelaj gdy tylko zobaczysz stwora. 2 artefakty do zgarniecia na spokojnie bo latajace wokolo skrzynki nie roba ci krzywdy.
Gdy zaczekasz, na dol zlezie jeden cwok z powinnosci. Poczekaj i powol koledze dzialac. Fajny widok jak kolo namierza artekat, a gdy ma go juz podniesc cofa reke bo sie boi opazyc.

Mag. Wojskowe:

* Trafi ci sie moment odebrania sygnalu z wiezy. Wlaz na gore czym predzej, wysluchaj nagrania i... czekaj cierpliwie az mutanty zbiora sie kolo ogniska. Kilka granatow i masz spokoj z kundlami i pijawa:D
* Za pomoca otrzymanego Wintara latwo mozna zdjac snajpera z swd:D W jaki sposob to juz opisano w topie o tej wlasnie broni. Jak ktos umie strzelac to wystarcza dwa strzaly i facet z pelna gracja spada z gniazda machajac do ciebie.

I tu wlasnie mam zonka. Gdzie do cholery jest ten nadajnik!! Albo bug w grze i nie moge grac dalej albo zle szukam bo za cholere nie moge nadac sygnalu i stoje w miejscu. Patch odpada bo mi psuje cala gre.
To na pewno jest ten przelacznik na wierzy. bo ani drgnie i jest lipa.
W życiu jest tylko jeden poziom trudności... HARD
Awatar użytkownika
shadow-face
Stalker

Dołączenie: 20 Cze 2007, 10:43
Ostatnio był: 13 Lis 2014, 00:05
Miejscowość: Wrocław
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 2

Postprzez Microtus w 26 Wrz 2008, 09:14

No niestety shadow, na wieży jest ten nadajnik (trza przesunąć dźwignię na samej górze wieży w takim ustrojstwie). Ciężko ją czasem trafić ale u mnie dała się przesunąć.

Opis ciekawy ale ja bym dodał swoje 5 groszy (jak zwykle :wink: )

Tak na początek to jak zaczynacie grę to już załóżcie w co będziecie inwestować. Chodzi o bron i kombinezony.
Nie warto wywalać kasy na ulepszenia na początku (viper czy AKSu to krótkoterminowe bronie i mimo że upy tanie to kasa leci jak szalona). W pancerz też nie ma co ładować forsy lepiej zbierać na późniejszy kombinezon bo nawet nie upgradowana SEVA jest 10 razy lepsza od z-upowanego kombinezonu od CN.

Bagna: Handlarz CN skupuje artefakty za ceny takie jak Saharow (sczaiłem dość późno) ale warto u niego spylać shitowe artefakty z początku. Na bagna jest wiele przejść i tani są tu przewodnicy więc warto wracać na sprzedaż artefaktów zanim mamy dostęp do jantaru. Do tego oferuje najlepsze ceny za gnaty (warto wracać choć odległość boli)

W Kordonie jednak warto przyłączyć się do stalkerów, daje to niezły boost jak na początek. Misji dla nich i tak nie musisz wykonywać - ważne, że możesz sprzedawać u nich towar za całkiem niezłe ceny. Do tego naprawdę niezłe rzeczy mają do sprzedania. Choćby SEVA - droga i ciężko na początku gry będzie na nią zarobić ale da się.

Wysypisko: Z bandziorami zacząłem krótko (z toza :) ) więc nie mam doświadczenia z nimi. Tu warto porobić zadania dla stalkerów można trochę kaski uciułać.

Dolina mroku: To istne składowisko gnatów IL i TRs tutaj występują w ilościach kosmicznych. Przy odrobinie szczęścia i SGI się znajdzie. Często możecie tu znaleźć broń z celownikami (TRs) i tłumikami więc warto czasem sobie odkręcić :) Jeśli wstąpicie do powinności radzę dość szybko zaatakować bazę wolności - dzięki temu można mieć SVD już przed jantarem (ja znalazłem 3 sztuki w tym jedną prawie nienaruszoną). I około 40 naboi (po wyjęciu tych z broni i przeszukaniu snajperów)

Agroprom: Przy wejściu tam gdzie jest tunel stoi lokomotywa. Warto odwiedzać to miejsce bo za którymś razem na 100% znajdzie się Vintorez (w nie tak kiepskim stanie jak ten z bagaien, a i parę naboi się znajdzie). Zarabianie na strzelnicy jest banalne i dość szybkie. Wystarczy grać w strzelanie na punkty i strzelać s SA Avalanch (czyli AS VAŁ)
Wystarczy kucnąć przy strzelaniu i walić szybkim ogniem pojedynczym. Średni wygarniam 350 punktów (trzeba 250)
i do końca czasu jest z 20-30 sekund. Tysiak w kielni :) 10 minut to około 12-13 tysięcy (mój rekord). To najszybszy i najbezpieczniejszy sposób zarabiania w grze (bo nie wydajemy kasy na ammo, apteczki, nie zużywa nam się broń ani pancerz, i nie wydajemy kasy na apteczki, bandaże tudzież leki popromienne i bezcenną wódkę :)

Jantar: Tu wiele do dodania nie mam - w miarę łatwo tu o artefakty a do Saharowa niedaleko :)

Czerwony las: Zdobyłem kompas dużo wcześniej niż miałem i trochę się nim nacieszyłem zanim dowiedziałem się, że trza go oddać :( Myślałem, że go spylę za te 50000 ru :wink: Ale przydał się jako boost wytrzymałości bez efektów ubocznych. Radzę wam pójść po niego przed wstąpieniem do leśnika. U mnie poltery dawały popalić więc poczekałem aż chłopcy z powinności się z nimi rozprawią.

Magazyny wojskowe: Tu warto zwiedzić bazę (sporo stuffu) zwłaszcza budynek w którym był Łukasz z SoC. Jest tam spory składzik broni (głównie Abakany) i amunicji (zwykłej, ppanc, kilka granatów i apteczek).

Na razie tyle bo dopiero idę opuszczać most do Limańska :)
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 106

Postprzez szpiQ w 26 Wrz 2008, 19:00

Microtus napisał(a):
Bagna: Handlarz CN skupuje artefakty za ceny takie jak Saharow (sczaiłem dość późno) ale warto u niego spylać shitowe artefakty z początku. Na bagna jest wiele przejść i tani są tu przewodnicy więc warto wracać na sprzedaż artefaktów zanim mamy dostęp do jantaru. Do tego oferuje najlepsze ceny za gnaty (warto wracać choć odległość boli)

To ja mam cos calkowicie innego.
jak np handlarz Stalkerow daje za arty 4200 i 2800 to handlarz Cn daje mnie 3900 i 2700 wiec nie daje duzo....

szpiQ
Wygnany z Zony

Dołączenie: 25 Sie 2008, 08:14
Ostatnio był: 01 Paź 2011, 20:44
Miejscowość: Katowice
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: SVUmk2

Postprzez Purek w 27 Wrz 2008, 14:22

Sprzedawaj gorsze lub nieprzydatne artefakty na Jantarze lub u Swojej Frakcji.
"Przybyli, zobaczyli, dostali wpie*dol" tekst Bandyty S:CS
Purek
Kot

Dołączenie: 09 Wrz 2008, 15:55
Ostatnio był: 21 Paź 2008, 19:07
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: FT 200M

Postprzez neodave w 02 Paź 2008, 19:04

Znam jeszcze jeden sposób na kasę. Można poszczelać do wron u bandytów. Nie jest on tak wydajny jak szczelnica u powinności, bo trzeba używać własnych naboi :( .
neodave
Kot

Dołączenie: 29 Cze 2007, 20:15
Ostatnio był: 13 Maj 2009, 16:04

Postprzez maciejko01 w 04 Paź 2008, 17:08

Szukaj dużych zielonych skrzyń i sprzedawaj ich zawartość u najbliższego handlarza. Najlepiej jak należysz do stalkerów. Takie skrzynie można m.in. znaleść na pchlim targu(obok przewodnika wes wszystko ze skrzyni i nie ruszajac sie z miejsca popros przewodnika o podroz do jakiegos miejsca gdzie łatwo opchniesz towar), przed wyjsciem z kordonu, w pokoju dowódcy stalkerów w obozie w agropromie (obóz jest nie powinnosci tylko stalkerów!) i przed wejsciem do przyczepy handlarza bandytów na wysypisku. Zawartość każdej skrzyni można sprzedać u odpowiedniego handlarza za ok. 20.000 rubli, jednak musisz poświęcić parę minut na stopniowe przenoszenie do handlarza.
maciejko01
Kot

Dołączenie: 14 Wrz 2007, 21:03
Ostatnio był: 08 Lis 2008, 16:20

Postprzez metalowy17 w 05 Paź 2008, 10:10

w Kordonie jest na dole baza wojskowa, dla sportu kilka razy ją wyczyściłem, zawsze w nocy, po kilku razach zostaje zawsze sporo AK i innych+ammo+apteczki, ładnie sprzedają się po 1k od sztuki w bazie Czystego Nieba, droga prosta i tylko 80r za przewodnika. Zarobiłem po paru kursach prawie 40k, z artem +20 do wagi chadzałem i Seva z ulepszeniem na wagę w sumie 80kg, resztę zostawiałem przed handlarzem. Niestety po którymś tam z kolei wypadzie nie chcą już się odradzać :(
metalowy17
Kot

Dołączenie: 03 Paź 2008, 13:36
Ostatnio był: 24 Wrz 2010, 07:16
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Obokan

Postprzez Mroczny w 05 Paź 2008, 11:58

Ponieważ oni się nigdy nie odradzali tylko ich tam było coś koło 40.Większośc siedziała w baraku i mogłeś mieć takie wrażenie. Wiem bo sam ich sprzątłem z Dragonova, nie wiedzieli z kąd padają strzały i padali jak kaczki. Niedobitków załatwiłem Obokanem.
Wystarczy tylko przeszkoda aby światło pokazało swoją drugą naturę - cień
Awatar użytkownika
Mroczny
Stalker

Dołączenie: 24 Wrz 2008, 13:42
Ostatnio był: 08 Gru 2024, 00:11
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: GP 37

Postprzez Rafael3D w 06 Paź 2008, 14:46

Mroczny napisał(a):Ponieważ oni się nigdy nie odradzali tylko ich tam było coś koło 40.

Dziwne, ja zastałem ich z 18. Sporo sprzętu, nawet PK jest ale... nie można go podnieść ani używać :(
Może w tym konkretnym miejscu ilość przeciwników zależy od stopnia trudności? Gram na stalkerze.
Awatar użytkownika
Rafael3D
Kot

Dołączenie: 13 Wrz 2008, 12:17
Ostatnio był: 18 Lis 2013, 22:53
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: --

Postprzez Mroczny w 06 Paź 2008, 15:18

Być może, ja grałem na Weteranie. Może to też zależeć od poziomu trudności wsumie.
Wystarczy tylko przeszkoda aby światło pokazało swoją drugą naturę - cień
Awatar użytkownika
Mroczny
Stalker

Dołączenie: 24 Wrz 2008, 13:42
Ostatnio był: 08 Gru 2024, 00:11
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: GP 37

Postprzez Purek w 06 Paź 2008, 16:02

To nie zalerzy od poziomu trudności, na łatwych też się odradzają. :wink:
"Przybyli, zobaczyli, dostali wpie*dol" tekst Bandyty S:CS
Purek
Kot

Dołączenie: 09 Wrz 2008, 15:55
Ostatnio był: 21 Paź 2008, 19:07
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: FT 200M

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości