The Elder Scrolls

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: Saga Elder Scrolls

Postprzez Lukass1613 w 30 Paź 2008, 20:20

Ja dzis otrzymałem wreszcie paczkę z Edycją Kolekcjonerską Fallouta 3. Narazie grałem tylko chwilkę ale wrażenia całkiem całkiem. Jedyne co mi przeszkadza to, że gra jest na silniku Obliviona którego nie lubiłem bo był sztuczny i nie miał klimatu. Naszczęście w F3 jest lepiej. A oto zdjęcia mojej EK Fallouta 3. :

ImageImageImageImageImageImageImageImage
"Szczęście dla wszystkich za darmo! I niech nikt nie odejdzie skrzywdzony"
Awatar użytkownika
Lukass1613
Tropiciel

Dołączenie: 08 Mar 2008, 23:34
Ostatnio był: 03 Lut 2017, 15:56
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 4

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 30 Paź 2008, 22:05

Ehmm... To temat o TES a nie o Fallout 3. Moja mała złośliwość niestety skierowała dyskusję na takie tory. Może więc wróćmy do meritum...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Przemek77 w 15 Sty 2009, 12:17

TES 1: Arena - pochwalę, się, że w zamierzchłych czasach (gdy miałem jeszcze taki bajeczny komputer jak Pentium 200 Mhz, 32 Mb RAM i 2 GB HDD) ukończyłem tą grę pokonując złego Jagara Tharna czym zadaję kłam plotkom, że jakoby TES 1 jest "nie do ukończenia z powodu wielu bugów". Fakt, gra jest cholernie powtarzalna, miasta są do siebie podobne, ale z drugiej strony do dziś nie spotkałem gry, która miałaby tak potwornie olbrzymi świat (Morrowind i Oblivion do kupy wzięte mogą się schować). Już późniejszy Daggrefall był nieco mniejszy, w Arenia poruszamy się po całym kontynencie Tamriel, mamy - czego również nie spotkałem później - pełen cykl dobowy i roczny (zmiana pór roku podczas grania i to nie tylko z nazwy).

TES 2: Daggerfall - niestety grałem tylko w demko, gra w Polsce była cholernie trudna do zdobycia, więc nie miałem okazji doświadczyć tej "potwornej liczby bugów". Do dziś szukam tej gierki w celach poznawczych.

TES 3: Morrowind - przyznam się, że zasiadałem do tej gry z wielką nadzieją, ale.... coś w niej jest nie tak. Już kilkanaście razy zabierałemn się do niej, ale po jakimś czasie gra mnie nużyła. Nie wiem, może klimat całego Vvanderfell działa na mnie tak odpychająco, te grzyby, wielkie owady, smutne twarze NPCów.... W każdym razie jakiś miesiąc temu po raz kolejny odbiłem się z wielkim hukiem od Morrowinda. Nie chciało mi się wykonywać żadnych questów, głownie łaziłem po świecie, kradłem ludziom z domów ksiązki i czytałem. Odiwedziłem tylko potem Solstheim i stwierdziłem, że "może być". Potem grę odinstalowałem....

TES 4: Oblivion - z Oblivionem dopiero zaczynam przygodę, na razie podoba mi się bardzo.....
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez Terminus w 15 Sty 2009, 13:14

Przemek77 napisał(a):TES 2: Daggerfall (...)Do dziś szukam tej gierki w celach poznawczych.

Wersję "full cd" można ściągnąć np. stąd:
http://www.abandonware-paradise.fr/aban ... eview.html
Uprzedzam tylko, że miałem pod XP problemy ze sterowaniem.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Przemek77 w 15 Sty 2009, 13:19

Terminus napisał(a):
Przemek77 napisał(a):TES 2: Daggerfall (...)Do dziś szukam tej gierki w celach poznawczych.

Wersję "full cd" można ściągnąć np. stąd:
http://www.abandonware-paradise.fr/aban ... eview.html
Uprzedzam tylko, że miałem pod XP problemy ze sterowaniem.

Full CD - wow dzięki stokrotne, kiedyś znalazłem jakąś wersję "niby-pełną".
Której nie ma i tak;
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Postprzez Terminus w 15 Sty 2009, 13:30

Przemek77 napisał(a):kiedyś znalazłem jakąś wersję "niby-pełną".

To ta co nie miała żadnych questów [ja trafiłem na taką]?
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Przemek77 w 15 Sty 2009, 13:35

Terminus napisał(a):
Przemek77 napisał(a):kiedyś znalazłem jakąś wersję "niby-pełną".

To ta co nie miała żadnych questów [ja trafiłem na taką]?

Wiesz, ja jej niestety nie zdołałem uruchomić, ale ludzie któym się to udało pisali, że właśnie nie miała questów, ksiąg, w ogóle odarta była niemal ze wszystkiego.
Gra w Polsce w oryginale praktycznie była nie do zdobycia, niby jakiś dystrybutor sprowadził ją do Polski, ale w jakichś śmiesznych ilościach, tak że trafienie na oryginał graniczyło z cudem.
Której nie ma i tak;
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Postprzez Terminus w 15 Sty 2009, 14:02

To by się zgadzało. Mi się udało grę uruchomić, ale faktycznie jak już mnie przyjęli do jakiegoś cechu czy świątyni to zamiast opisu questa pojawiała się pusta kartka, podobny efekt rzeczywiście dawało otwieranie ksiąg czy niektóre opcje dialogowe. Prawdą jest, że gra często a gęsto potrafiła wyjść do Windy, ale po jakimś czasie człowiek i tak nabiera nawyku częstego sejwowania.
Moja sytuacja była podobna. Jak gra była w empiku, to nie miałem na nią kasy. Jak miałem zabezpieczoną gotówkę to już nie można było jej dostać...

Ale gra mimo swoich lat dalej potrafi wciągnąć.
Małe rady ode mnie: Jak chcesz przystąpić do złodziei czy zabójców to musisz zapić lub okraść kilku "cywili" w mieście [najlepiej mając na sobie czar niewidzialności] a za kilka dni dostaniesz od nich cynk.
Jak się tworzy postać to lepiej postarać się o jakąś broń z lepszego materiału np. ebony dagger bo w podziemiach, w których zaczynamy drogę nam zablokują impy, których nie da się ubić zwykłą bronią.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Przemek77 w 15 Sty 2009, 14:06

Terminus napisał(a):Moja sytuacja była podobna. Jak gra była w empiku, to nie miałem na nią kasy. Jak miałem zabezpieczoną gotówkę to już nie można było jej dostać...

To masz farta, ze przynajmniej oryginał WIDZIAŁEŚ. Ja kiedyś prawie miałem przegrywanego Daggerfalla - ale niestety, kolega kolegi kolegi zawiódł i lipa ;)
Za to w Arenę sporo grałem (ukończyłem) i przyznam, że mimo powtarzalności tej gry - wciągało nieźle. Obecnie chyba Arena jest za darmo legalnie do ściągnięcia...
Której nie ma i tak;
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Postprzez Terminus w 04 Sie 2009, 15:48

Przepraszam za małe górnictwo ale z okazji 15-lecia wypuszczania marnych gier i psucia marek... Przepraszam 15-lat działalności firma Bethesda udostępniła za darmo najlepszą grę jaką udało im się stworzyć, czyli The Elder Srcolls II Daggerfall. Do pobrania tutaj, tyle że póki co się nie pobiera [przynajmniej mi się nie udało].
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez dorian w 04 Sie 2009, 19:55

The Elder Srcolls II Daggerfall. Do pobrania tutaj, tyle że póki co się nie pobiera [przynajmniej mi się nie udało]...

Mnie się udało...kupić The Elders Scrolls IV; Oblivion i uważam, że ten jest najlepszy :D
Piękna gra drogi i akcji FPP w średnowiecznych i jednocześnie jakby fantasy klimatach :wódka: W ogóle uważam, że The Elder Scrolls to seria sama w sobie. :wódka:
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Dołączenie: 11 Lut 2008, 16:02
Ostatnio był: 15 Lis 2025, 14:18
Miejscowość: W-wa
Frakcja: Zombie
Kozaki: 247

Postprzez Microtus w 04 Sie 2009, 23:09

Dorian please... Jeszcze Morrowind ale Oblivion?
A tak generalnie to zagraj w daggerfalla, o ile dasz radę teraz przebrnąć przez grafikę. Gra była naprawdę genialna a świat gry gigantyczny jak na dzisiejsze standardy w grach. Do tego mnóstwo możliwości, questów sprzętów ech i fajny system walki. Krótko mówiąc teraz takich gier nie robią.

No i Terminusie ściągnąć się już da sprawdzałem właśnie zasysam (nawet ładnie idzie 200kb/s), a o 16 to rzeczywiście nie działało.

EDIT: A i zapomniałem dodac gra ma ksywę, dość niechlubną buggerfall. Więc nie zrażajcie się wywałkami na pulpit po prostu trza sejwować często.
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 106

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości