Ocena gry

Na trzeźwo to możemy dyskutować tylko o ogólnych sprawach, rzekł Naznaczony, wychodząc z baru.

Re: Ocena gry

Postprzez Razzak w 05 Lis 2008, 18:15

- Grafika/stabilność: 50%
Grafika miejscami powala. Sczegółowość tekstur, efekty pogodowe, wschody i zachody słońca - mistrzostwo świata. W żadnej inne grze (może poza Oblivionem) nie wpatrywałem się w zachodzące słońce. Noce są fantastyczne, w końcu takie...Nocne :wink: . Jednak mimo fantastycznej grafiki, na wysokiej klasy sprzęcie gra się bardzo różnie. Grając na maksymalnych ustawieniach ww. wschody i zachody słońca są praktycznie niegrywalne. Często spychany przez innych NPCów wpadałem w tekstury, fizyka również czasem zawodzi, irytujące skoki FPS, crache, bugtrapy...Gdyby nie niska stabilność - dałbym 90%.
- Grywalność: 80%
CS, to jedna z nielicznych gier, w której wg. mnie można pokonać barierę monitora. Poczuć się naprawdę stalkerem eksplorującym zonę. :D Gra się wyśmienice. Jedynie czasami wiało mi nudą...Lecz mimo to grywalność jest świetna.
- Fabuła/Misje: 40%
Fabuła to niestety krok w tył, w porównaniu do Soc który trzmał w napięciu. Pogoń za Kłem ni z gruchy ni z pietruchy, staje się pogonią za Strielokiem, co nie porywa. Misje są ciekawe, acz niezbyt urozmaicone. No i poza tym, najdenniejsze zakończenie w historii gier...
- Klimat: 75%
Klimat to największy atut tej gry. Postapokaliptyczna Zona prezentuje się świetnie. Da się czuś tą wolę przetrwania, wszechobecne zagrożenie. Świat gry tętni życiem, co widać po np. martwych NPCach u których wcześniej brało się questy...Lecz brak misji w podziemiach które były właściwie, znakiem rozpoznawczym Soca, robi swoje...
- Ekwipunek/broń/PDA:70%
Ekwipunek i bronie, jak najbardziej wporządku. PDA to porażka. N
- Udźwiękowienie: 90%
Znakomite. Gram w wersję rosyjską z polskim dubbingiem i napisami. Przynajmniej wiadomo że jesteśmy na Ukrainie. Dźwięki z otoczenia są przerażające np. trzeszczące krzaki gdy przechodzimy, wycie w oddali. Czasem dreszcze przechodzą :P
- FINALNA OCENA: 75%
Spodziewałem się dużo, dużo więcej. A jak zwykle dostaliśmy zbugowaną, czasem niegrywalną, lecz pomimo to dobra produkcję. Moim skromnym zdaniem Shadow of Chernobyl, mimo nienaprawialnego sprzętu i braku możliwości dołączenia do frakcji był dużo lepszy.
Awatar użytkownika
Razzak
Kot

Dołączenie: 02 Lis 2008, 13:04
Ostatnio był: 17 Mar 2010, 01:53
Frakcja: Wolność
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez StalkerCiastek w 21 Gru 2008, 18:55

- Grywalność: 90%
- Fabuła/Misje: 90%
- Klimat: 100%
- Ekwipunek/broń/PDA: 95%
- Udźwiękowienie: 80%
- FINALNA OCENA: 84,1 %

Od siebie:
Grafika jest ok, to mi każdy powie. Ze stabilnością bywa różnie. W obozie Czystego Nieba liczba klatek drastycznie spada, a po za nim wzrasta. Dzieje mi się tak tylko w tym obozie. Grywalonośc jest niesamowita, ale czasem niechce się poprostu iśc do jakiegoś miejsca. Fabuła jest poprostu kosmiczna. Misje mnie jedynie denerwują. Raz dostałem misje o odbicie jakiejś anteny. Po dotarciu na miejsce okazało się, że antene odbili sojusznicy a ja nagrody nie dostane bo nie zdążyłem :| . No i jeszcze te denerwujące subquesty polegające na bronieniu obozów. O klimacie nie będę się rozpisywał. Powiem tyle, że jest lepszy niż w Cieniu. Z ekwipunkiem bywa różnie. Raz zabierają nam go bandyci, raz brakuje apteczek, ale jest OK. Do broni i PDA nic nie mam chociaż PDA mogłoby byc bardziej rozbudowane. Udźwiękowienie trzyma poziom, ale większośc muzyki jest wycięta z Cienia. Ale spodobała mi się muzyczka w barze bandytów na Wysypisku oraz ten Metal po włączaniu "Dynamicznej muzyki" w opcjach. Po skomplikowanych :D obliczeniach (takie jak sie liczy średnią w szkole ) wyszło mi 84,1 %. I to jest wg. mnie dobra ocena. Jest to mniej-więcej między 5 a 5+ czyli bardzo dobrze.
LOL
Awatar użytkownika
StalkerCiastek
Redaktor

Dołączenie: 27 Cze 2008, 21:17
Ostatnio był: 26 Cze 2014, 17:46
Miejscowość: Gdzieś
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 58

Postprzez fidi w 23 Gru 2008, 22:16

Bez szeregu poprawek nie można mówić o grywalności ,fabuła jest żenująca,frakcje nie reagują na wykonane zadania ,
grafika to jedyny plus. Kilka modów do SoC , załatwia CS na amen, chociażby OL, poprawia to wszystko co powinno być w prawdziwej grze.Do czego zmierzam, gdyby CS, był dodatkiem za 19,99 złotych( niech biorą przykład z Wiedźmina, gamonie), to 8/10, a tak daję 3 i chwała moderom za Random Moda, bo ratują tyłki producentom, za wyrwanie kasy od fanów.Bo można .

Nie widzisz jak koledzy oceniali grę? -S3
fidi
Kot

Dołączenie: 18 Gru 2008, 23:48
Ostatnio był: 17 Mar 2009, 20:52
Ulubiona broń: --

Postprzez Regot w 28 Gru 2008, 03:03

- Grafika/stabilność: 70 %
- Grywalność: 85 %
- Fabuła/Misje: 89 %
- Klimat: 90 %
- Ekwipunek/broń/PDA: 88 %
- Udźwiękowienie: 97 %
- FINALNA OCENA: 86,5 %

Od siebie:
Gra dobra lecz nie rewelacyjna. Grafika dość dobra (nie miałem okazji zagrać na maksymalnych wymaganiach) ale gdyby nie te patche nie dało by się grać bo do stabilnych to ona ie należy :| Fabuła była jak dla mnie zbyt liniowa, a już w elektrowni byliśmy prowadzeni jak po sznurku do celu. Klimat bardzo dobry, zwłaszcza nocą w czerwonym lesie. Jednak jak dla mnie za dużo stalkerów we wszystkich lokacjach. Jeżeli o ekwipunek i broń chodzi to praktycznie ściągnięte wszystko z poprzedniej części (choć się nie dziwię, dość szybko wydali CS.) ale np. PDA bardziej poprzednie mi się podobało. Jeżeli o ścieżkę dźwiękowa chodzi to jest wspaniała ale nie idealna. Dlatego finalna ocena to 8+
Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne. Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe - Albert Einstein
Awatar użytkownika
Regot
Stalker

Dołączenie: 20 Gru 2007, 15:30
Ostatnio był: 01 Mar 2014, 01:10
Frakcja: Wolność
Kozaki: 1

Postprzez qduaty w 15 Sty 2009, 04:06

- Grafika/stabilność: 90%
- Grywalność: 95%
- Fabuła/Misje: 60%
- Ekwipunek/broń/PDA: 90%
- Udźwiękowienie: 95%
- FINALNA OCENA: 88%

W najnowszym patchu 1.5.08 engine robi dziwne rzeczy z poziomem szczegółów grafiki. Ponoć wydali go pijani ludzie obchodzący akurat prawosławne Boże Narodzenie 7 stycznia i należy to zrozumieć, wybaczyć. W każdym razie gra w wersji 1.5.07 jest stabilna. Czasem zawodzi garbage collector i trzeba robić F5/F9 żeby przywrócić normalny framerate. Ogólnie, przy tej jakości grafiki obciążenie procka i karty jest w sam raz. Dziwna maniera polegająca na zakładaniu że ludzie w swoich kompach żonglują płytami głównymi, procesorami i przekładają wciąż jedną i tę samą starą kartę graficzną, na szczęście nie dotknęła twórców Stalkera CS i za to im chwała.

Dwa tygodnie przed zakupem grałem w inne FPS-y i dumałem co bym w nich zmienił, czego w nich brakuje. Okazało się że większość z tych zmian (ograniczenie wagi ekwipunku, możliwość swobodnego przechodzenia między lokacjami, upgrade broni i inne) jest zaimplementowana w Stalkerze, co oznacza że głowy panów go tworzących nie służą li tylko za zbiorniki na etanol i potrafią wykazać się kreatywnością. Po prostu wypas. Aa byłbym zapomniał - teksty wygłaszane przez niektóre postaci, zwłaszcza z tym lektorem, powalają.

Fabuła, no hm jest nie najgorsza, ale w takich miejscach jak szpital, elektrownia widać że ktoś się spieszył. Nie chodzi o liniowość tylko o głupie skrypty, jest to zwykła nawalanka i to na niskim poziomie, i np. COD4 będący grą liniową zostawia w tym przypadku Stalkera daleko w tyle za murzynami.

Klimat jest niesamowity. Chyba zorganizuję ekipę i pojadę do Czarnobyla zobaczyć te potwory na własne oczy :D

Broni jest za mało, ale jest dobrze odwzorowana. PDA jest dopracowany, przydaje się w grze i jest intuicyjny w obsłudze. Ekwipunek dobrano dość realistycznie, bez zbędnych pierdół.

Muzyka jest przypisana do miejsc, co nie jest złe bo zwiększa realizm ale przydałoby się też akcentowanie sytuacji, np. walk. A może tak ma być i niepotrzebnie się czepiam? Za to dźwięki przypisane do zdarzeń takie jak strzały, ryki zwierząt itp., są wysokiej jakości i słychać w nich talent tego kto je nagrywał.
qduaty
Kot

Dołączenie: 15 Sty 2009, 00:49
Ostatnio był: 01 Sty 2025, 14:05
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle

Postprzez Stachu22 w 27 Sty 2009, 21:38

- Grafika/stabilność: 80%
- Grywalność: 85%
- Fabuła/Misje: 75%
- Ekwipunek/broń/PDA: 80%
- Udźwiękowienie: 90%
- FINALNA OCENA: 85%

Ocena słowna: SUPER GIERKA! :D

Panowie chyba nie umieją czytać. Microtus napisał wyraźnie recenzja. A samo wymienienie wartości w procentach nią nie jest. Piszemy przynajmniej kilka zdań. Poszczególne opisy mogą być podzielone np. na ocenę grafiki, fabuły, dźwięków. Za pisanie bezsensu będą warny. Jak będą ładne, sensowne posty to się temat przyklei. -V

Radzę się do tego zastosować - Michu
Stachu22
Kot

Dołączenie: 27 Sty 2009, 21:34
Ostatnio był: 05 Lut 2010, 21:41
Frakcja: Zombie

Postprzez WALERIAN w 03 Lut 2009, 15:31

-Grafika jest ok
Grywalność: 65%
- Fabuła/Misje: 50%
NA POCZĄTKU JEST SUPER A POTEM JEST SIE CHŁOPCEM NA POSŁKI
Klimat jest niesamowity
- Ekwipunek/broń/PDA: 80%
PDA TROCHE GORSZE.RESZTA OK
- Udźwiękowienie: 70%
większośc muzyki jest wycięta z Cienia
- FINALNA OCENA: 80%
Czyste Niebo jest o wiele lepsze od Cienia Czarnobyla
Awatar użytkownika
WALERIAN
Kot

Dołączenie: 03 Lut 2009, 14:11
Ostatnio był: 22 Mar 2009, 13:11
Ulubiona broń: Sniper Obokan

Postprzez Medium w 03 Lut 2009, 16:40

Walerian, co miałeś z matematyki?

Z naszego ojczystego języka też chyba nietęgo, bo opis taki, że po jego przeczytaniu czuję przynajmniej lekki niedosyt, że nie wspomnę o zasadach pisania w tym temacie, które masz dokładnie nad swoim postem powtórzone.

Pozdrawiam

Medium
Medium
Stalker

Dołączenie: 01 Wrz 2008, 08:29
Ostatnio był: 30 Gru 2009, 23:59
Miejscowość: Ełk

Postprzez Darth ReX w 03 Lut 2009, 20:48

Dobra, może ja pokażę, jak to ma wyglądać...
Grafika - 75%
Ogólnie... jest ŁADNIE, mamy przepiękne wschody słońca, doskonałe shadery na płytkach/cegłach, itd., ale 90% modeli jest stara i jednak troszkę cuchnie naftaliną (modele FN HPSA, LR 300 ,WSSa i paru innych pukawek pochodzą jeszcze z... alfy). Poza tym jest to okupione tak dużymi wymaganiami, że jak zobaczyłem, jak gra działa na średnich, to zwątpiłem. Toteż za sprawność działania, stabilność - 0.
Grywalność - 80%
No niby fajnie się gra, mamy bardzo dużo nowych opcji, ale po jakimś czasie się odechciewa, a to levele za długo się wczytują, a to bugi wkurzają... ale nie powiem, że gra się źle.
Fabuła - 50%
Trywialna, dla mnie w dziadowski sposób opowiada dlaczego stało się to, co się stało. Poza tym jest płytka i zrobiona na siłę, ale SoC był nie lepszy...
Klimat - brak oceny
Tłumaczę, dlaczego... Z jednej strony mamy dość ciekawe wojny frakcji (nie uważam ich za błąd, tak jak co poniektórzy...) i to buduje właśnie niepowtarzalny klimat Czystego Nieba. Z drugiej strony chcę taki klimat, jaki miał być początkowo w Oblivion Lost, ale nie znalazłem go w SoC, więc tu nawet nie szukam (choć w SoC była chociaż namiastka...)
Ekwipunek, broń, PDA - 60%
Chamski błąd z zamkiem po lewej stronie będzie się chyba ciągnął za Stalkerem ad mortem defecata. Poza tym PDA jest zwyczajnie głupie i (jak dla mnie) nieintuicyjne.
Dźwięk - 90%
Dźwięk jest świetny, dalej klimat buduje Mirosław Utta, miło jest posłuchać rosyjskich głosów i ta gra na gitarze...
Finalna ocena - 80%
Clear Sky to gra będąca next-genową strzelaniną, to nie miał być następca SoCa robiący z niego Oblivion Losta, którego każdy chciał, to miał być zwykły FPS. I jest takowym i choć wielu z Was się nie podoba, ja uważam go za godnego następcę serii. A, że poszedł nie w tą stronę, to już inna historia...
I w ten oto sposób nabiliśmy 700-tny post... Jeszcze tylko 300... żart xD
|| Ryzen 7 5700 X3D | 32GB RAM | RTX 5070 Ti | Windows 10 Pro x64 ||
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:27
Ostatnio był: Dzisiaj, 18:07
Kozaki: 224

Postprzez darksphere w 08 Lut 2009, 16:22

- Grafika/stabilność: 70
- Grywalność: 85
- Fabuła/Misje: 80
- Klimat: 90
- Ekwipunek/broń/PDA: 85
- Udźwiękowienie: 85
- FINALNA OCENA: 85

ad1. Grafika ładna i nastrojowa, detale, otoczenie fajnie podkręcają klimat gry. Brakowało mi trochę bardziej spektakularnych anomalii, choć obłoki gazy o zachodzie słońca wyglądają świetnie, widoki z wysokich punktów także nastrajają pozytywnie. Stabilność dobra (kilka razy mnie wyrzuciło) gdyby nie patche to kiblowato byłoby :)

ad2. Zawsze miło rozwalić jakieś mocne zgrupowanie wrogów, na wyższych poziomach trudności grywalność skutecznie obniżona przez load/save

ad.3 Fabuła i misje trochę uboższe IMO niż w SoT, jednak możliwości przyłączania się do frakcji urozmaicają zabawę

ad4. Dla klimatu post-apokaliptycznego kupiłem te grę i się nie zawiodłem - za duże może troszkę zagęszczenie celów do ilości lokacji, ale nie będę sarkał

ad5. Najbardziej cieszy możliwość upgradów, PDA ładne i pomocne...

ad6. Udźwiękowienie znakomicie uzupełnia klimat graficzny, znakomite podkłady podkreślają zabójczy urok Zony i wprowadzają gracza w stan zadumy :wink:

ad.7 Gra warta uwagi, zdecydowanie zbyt krótka (nawet jeśli "czyści się lokacje"). Fabuła miła i przyjemna - fajnie byłoby za trzecim razem (STALKER 3) wcielić się w rolę Monolitowca i doprowadzić Zonę do zalania globu anomaliami :), może ostatnia faza - potem już tylko zombie H&S :) :P

Pozdrawiam
...trust only yourself ...
Awatar użytkownika
darksphere
Kot

Dołączenie: 08 Lut 2009, 13:55
Ostatnio był: 09 Lut 2009, 12:54
Miejscowość: Słupsk / Siemianice
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper Obokan

Postprzez Wekmyr w 08 Lut 2009, 17:17

qduaty napisał(a):W najnowszym patchu 1.5.08 engine robi dziwne rzeczy z poziomem szczegółów grafiki. Ponoć wydali go pijani ludzie obchodzący akurat prawosławne Boże Narodzenie 7 stycznia i należy to zrozumieć, wybaczyć. W każdym razie gra w wersji 1.5.07 jest stabilna. Czasem zawodzi garbage collector i trzeba robić F5/F9 żeby przywrócić normalny framerate. Ogólnie, przy tej jakości grafiki obciążenie procka i karty jest w sam raz. Dziwna maniera polegająca na zakładaniu że ludzie w swoich kompach żonglują płytami głównymi, procesorami i przekładają wciąż jedną i tę samą starą kartę graficzną, na szczęście nie dotknęła twórców Stalkera CS i za to im chwała.

Hmm Stalker jest napisany w kodzie zarzadzanym rodzaju Java/C#? Jakos ciezko mi to uwierzyc...

A zwalnianie zasobow przez program samorzutnie nie mozemy nazwac garbage collectorem(wystepuje on tylko w frameworkach/maszynach wirtualnych_.... bo to jest zwykle aplikacji usuwanie

A co do tematu. Klimat jest dobry. Pare niespojnosci z prawda (radar w centrum miasta a tak naprawde on jest w srodku lasu) Fabuła zas to absolutne dno.... Nie gralem w SoC ale tu widze ze calosc sie sprowadza za ganianiem na przemian gosci. Wogole jakie jest uzasadnienie glownego bohatera? Dlaczego on? Bo umie przezyc emisje? Bez sensu. Dlaczego wszystkie armie sa takie niezdolne bez niego? Tutaj wlasciwie jestesmy One Man Army i niczym Rambo rozwalamy wszystkich(zwlaszcza jak dorwiemy RKM. (swoja droga byl jedna z lepszych broni do zdjemowania ludzi na dystans (SIC!))

i bugi/spychanie przez NPC doprowadzalo mnie czasem do szewskiej pasji.
Wekmyr
Kot

Dołączenie: 06 Lut 2009, 12:41
Ostatnio był: 16 Kwi 2009, 17:10
Ulubiona broń: Storming Obokan

Postprzez Microtus w 08 Kwi 2009, 09:37

No i kolejny artysta ^^
Nie dość, że nic nie opisałeś mistrzu to jeszcze wyliczenie średniej okazało się dla Ciebie nie lada wyzwaniem.
Zmień sobie ocenę finalną na 8,5/10

EDYCJA: Przyszedł w końcu czas na podsumowanie naszych ocen i tak kolejno wartości średnie poszczególnych elementów:
Grafa i stabilność: 70,7% przy odchyleniu standardowym 23,22% więc nie małym
Grywalność: 76,57% odchylenie 15,9%
Fabuła/Misje: 67,25% przy odchyleniu 20,52%
Klimat: 82,23% przy odchyleniu 25,59%
Ekwipunek/PDA: 83,13% odchylenie 11,93%
Udźwiękowienie: 79,6% odchylenie 16,44%
FINALNA OCENA NA FORUM STALKER.PL: 76,58%
odchylenie to 18,93%

Słowo na koniec: Powiem szczerze, że oceny jak dla mnie są za wysokie zwłaszcza klimat i Fabuła/Misje ale oczywiście każdy oceniał subiektywnie. Straszne rozbieżności w ocenach i nasz wynik na pewno jest "skażony" tym, że było nie było, jest to forum fanowskie (a jak wiadomo słowo fan pochodzi od fanatic :P ). Zwróćcie uwagę na odchylenia od średniej, im są wyższe tym większe rozbieżności były w ocenach. Dużo osób dawało oceny na wyrost ale i tak je uwzględniłem. Nie brałem tylko pod uwagę dziwnych modyfikacji niektórych osób. Acha i wszystkie średnie liczyłem na nowo dla wszystkich więc błędów raczej nie ma.

Temat radzę zamknąć zresztą i tak był bardzo długo nieokupowany przez nikogo. Pozdrawiam i dziękuję wszystkim którzy oddali swój głos i podzielili sie swoimi spostrzeżeniami. Microtus
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 106

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość