Filozofia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Filozofia

Postprzez Sleszu w 02 Cze 2009, 02:20

Nie napisałem, że czas zwalnia Strzelcu...widocznie się źle wyraziłem - pisząc, że podróżnik nie starzeje się w przeciwieństwie do mieszkańca ziemi mówię o wyniku porównania tych dwu układów-dla A płynie szybciej w stosunku do B, dla B wolniej w stosunku do A- "Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia." jak to rzekł nasz Albercik. I jest to poniekąd dowód na nieistnienie pojęcia czasu w stricte ludzkim sensie. A tak swoją drogą, teoria Einsteina jest już leciwa i lekko przestarzałą dla współczesnej nauki(ma się nijak do rozpatrywania ciemnej materii i energii).
"Nie wchodzi się dwa razy w tę samą anomalię"
Awatar użytkownika
Sleszu
Stalker

Dołączenie: 27 Mar 2009, 03:13
Ostatnio był: 30 Lip 2022, 02:46
Miejscowość: Kordon
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 2

Reklamy Google

Postprzez Strzelec w 02 Cze 2009, 12:18

Tak szczerze mówiąc to zacząłem pisać ten post przed tobą i miała to być riposta do posta matrixa, ale dzięki za uzupełnienie. :P
Image
Awatar użytkownika
Strzelec
Stalker

Dołączenie: 06 Lis 2008, 22:26
Ostatnio była: 21 Lip 2018, 21:22
Miejscowość: Kinsela
Frakcja: Wojsko
Kozaki: 1

Postprzez Sleszu w 02 Cze 2009, 14:50

To bardzo przepraszam, Strzelcu, mój błąd :)
Awatar użytkownika
Sleszu
Stalker

Postprzez STA1KERpl w 02 Cze 2009, 15:34

Dlaczego piszecie, że czas jest taki, a nie inny? Bo co? Bo tak. Taką przynajmniej wywnioskowałem waszą odpowiedź. Przeciez nie udowodniono, że czas nie ma masy, ze to nie jest materia, nie udowodniono nic- tylko tyle, ze istnieje. I żadnych jego właściwości nie odkryto. Nie możece mówic o czasie takich rzeczy, skoro nic o nim wiadomo. Ja sądze (sądze, a nie wiem!), że czas jest czyms, co wypełnia kosmos, że ma te swoja masę, że jest takim kamieniem węgielnym kosmosu, a gdyby go zabrakło, wszystko by stanęło w miejscu. Dlatego sądze, że podróż w czasie jest możliwa. A światło- elektrony wokół atomów poruszja się szybciej od światła- bo światło to przeceż tez materia. Nie składa się z magii, tylko z protonów (o ile dobrze pamietam), więc prędkość światła da się przekroczyć. A dlaczego nic nie widzielibyśmy w ruchu, gdybyśmy poruszali się z jej prędkością? Bo nasze oczy sa czułe na światło, i dzięki świetle widzimy rzeczy. Bo gdyby nasze oczy dizałały inaczej, widzielibysmy to. Wystarczy zapanować na materią najbliższą wokół siebie, aby zmienić sposób widzenia świata. Ale jak narazie jeszcze się tego nie nauczyłem...^^
JESTEM TUTAJ WIPEM
Awatar użytkownika
STA1KERpl
Tropiciel

Dołączenie: 15 Kwi 2009, 20:51
Ostatnio był: 25 Maj 2022, 16:45
Miejscowość: The port Royal
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 13

Postprzez Strzelec w 02 Cze 2009, 15:54

Wiesz, na pytanie "co to jest czas?" Einstein zawsze odpowiadał: "To jest to, co się mierzy zegarkiem!". Nie wiadomo czy istnieje czas. Czas to jest tylko ludzki wymysł, bez którego większość teorii nie trzymałaby się kupy. Hipotetycznie czas zaczął się po wielkim wybuchu, kiedy to wczesny Wszechświat zaczął się powiększać.
I jeszcze kwestii światła ciąg dalszy. Elektrony w atomach nie poruszają się z prędkością światła. Ich prędkość i stan energetyczny zależy od dostarczonej energii. Prędkości światła nie da się przekroczyć, ponieważ przy PŚ ciało ma nieskończoną masę, a ze wzoru E=mc^2 wynika, że do czegoś takiego potrzebna by była nieskończona energia, co nie może zaistnieć.
A propos czasu, ja se postawię taką hipotezę dla wtajemniczonych.
Jeden z modeli Wszechświata zakłada, że na początku jest on w stanie Osobliwości (Nieskończenie wielka masa w zerowej objętości), potem następuje Wielki Wybuch, po jakimś czasie siła grawitacji galaktyk zatrzymuje ekspansję po Wybuchu i Wszechświat wraca do stanu Osobliwości ściągany siłami grawitacyjnymi galaktyk. Co wtedy? Czas płynie w drugą stronę? O ile wogóle istnieje...
Image
Awatar użytkownika
Strzelec
Stalker

Postprzez Sleszu w 02 Cze 2009, 15:57

Z tym, że ze światłem jest drobna kwestia zadziwiająca badaczy - światło nie "rozchodzi" się w czymś, a "względem". Chodzi o to, że nie podlega podstawowemu prawu dodawania prędkości. Przykład - StalkerPl porusza się z prędkością 40 km /h, a ja gonię go z prędkością 20 km /h- w tym wypadku Stalker oddala się z prędkością 20 km. Jednak ze światłem jest inaczej - ono, uciekając 300 tys. km/s, my goniąc je np.150tys, to nie oddala się od nas 150 tys, jak wynika z tego prawa, a nadal 300. Wniosek jak napisałem wcześniej, światło nie rozchodzi się w układzie, a względem.
Co do podróży w "czasie", tak, jest możliwa, ale jedynie do przodu(co zresztą już udowodniliśmy w poprzednich postach). Ale, jak pisałem, nie istnieje czas, jakim ludzie go odbierają. Nie ma wczoraj, nie ma jutro, istnieje teraz. Czasu nie da się policzyć, zmierzyć linijką. Dwuwymiarowe istoty u których istnieje początek i koniec zdają sobie sprawę tylko z wpływu otaczających je reguł i zasad na ich egzystencję. Skąd wnioskujesz, że wygodne wytłumaczenie starzenia się ma masę i składa się z materii? A tak żartobliwie, Rosjanie przecież odkryli sposób na zatrzymanie czasu - "Wiecznie żywe idee Lenina" możemy spokojnie oglądać w jego mauzoleum....

Zakładając, że w chwili powrotu wszechświata do stanu Osobliwości "czas" zacznie się cofać, i tak prze do przodu. Na przykładzie robienia kanapki - stan osobliwości- mamy chlebek, masełko i wędlinkę, w chwili gdy kanapka staje się kanapką, nasz układ wraca do stanu osobliwości - cofają się nasze poczynania, jednak jedynie dla naszego układu odniesienia - i tak zaliczamy kolejny cykl. Zakładając więc, że wszechświata od zawsze wybucha, tworzy się wszechrzecz, kurczy się, by znów tworzyć-przyjmijmy to za cykle- to w fazie powrotu do podstawowej postaci cofając "czas" i tak zalicza kolejny cykl. Nawet, jeśli każdy jest tym samym(teoria, iż nieskończenie wiele razy przeżywamy swoje życie).
Awatar użytkownika
Sleszu
Stalker

Postprzez MatrixSTR w 02 Cze 2009, 16:09

czas to jest raczej jednostka w której mierzymy długość trwania zjawisk i dlatego według mnie ludzie sądzą że zakrzywienie czasoprzestrzeni jest możliwe. Dla przykładu najlepsze zegary to są zegary atomowe które mierzą czas na podstawie trwania zjawiska zwanym połowicznym rozpadem pierwiastków promieniotwórczym a gdy ciało porusza się z prędkością bliską PŚ to na przykład wtedy rozpad zachodzi wolniej co nie znaczy że czas też wolniej płynie
Awatar użytkownika
MatrixSTR
Modder

Dołączenie: 26 Maj 2009, 23:44
Ostatnio był: 16 Mar 2026, 23:44
Miejscowość: Gdzieś Daleko W Wielkopolsce
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 277

Postprzez Strzelec w 02 Cze 2009, 16:17

Ależ zakrzywienie czasoprzestrzeni jest możliwe. Ciało poruszające się z 99.94% PŚ ma ogromną masę, przez co zakrzywia czasoprzestrzeń. Jak wiadomo, tory lotu cząstek elementarnych i kwantów są zakrzywiane przez masę ciała.
Zjawisko to zostało zaobserwowane w związku z badaniem Białych Karłów, chwilowo nie pamiętam, o co chodziło, ale przewertuję literaturę i Wam powiem.
Image
Awatar użytkownika
Strzelec
Stalker

Postprzez MatrixSTR w 02 Cze 2009, 16:40

nie wykluczam istnienia zakrzywienia czasoprzestrzeni tylko chodziło w jaki sposób zmierzyć że rzeczywiście do niego doszło? co prawda da się to obliczyć tylko skąd pewność że obliczenia są prawidłowe? doświadczeń puki co nie da się zrobić, chyba że w tym tunelu pod genewą czy gdzies tam. A ciało mające dużą masę wytwarza dużą energię grawitacji i stąd zakrzywienie ruchu cząsteczek, w każdym razie tak mi się wydaje...
Awatar użytkownika
MatrixSTR
Modder

Dołączenie: 26 Maj 2009, 23:44
Ostatnio był: 16 Mar 2026, 23:44
Miejscowość: Gdzieś Daleko W Wielkopolsce
Frakcja: Wolność
Kozaki: 277

Postprzez Sleszu w 02 Cze 2009, 16:45

matrix_strefa14 napisał(a):czas to jest raczej jednostka w której mierzymy długość trwania zjawisk i dlatego według mnie ludzie sądzą że zakrzywienie czasoprzestrzeni jest możliwe. Dla przykładu najlepsze zegary to są zegary atomowe które mierzą czas na podstawie trwania zjawiska zwanym połowicznym rozpadem pierwiastków promieniotwórczym a gdy ciało porusza się z prędkością bliską PŚ to na przykład wtedy rozpad zachodzi wolniej co nie znaczy że czas też wolniej płynie

Właśnie o to chodzi, o zmiany w układach, wolniejszym "starzeniu" itp. Zakrzywienie jest możliwie, lecz nie wpływa to na "czas" a jedynie na dany układ. Jak szybko/wolno nie zachodziły by procesy w wyniku zakrzywień, nie wpłynie to(i nie może) na "czas" - tj. tego, co nazwać można "teraz". Co do białych karłów dochodzimy do zaawansowanej mechaniki kwantowej, która jest równie ciekawa co nieprzyjemna w odbiorze ;P.
Awatar użytkownika
Sleszu
Stalker

Postprzez Papa Mobile w 02 Cze 2009, 17:38

Czas to zegar bez wskazówek
„Et aux horions, l’on verra qui a meilleur droit" — Jeanne d’Arc
Image
Awatar użytkownika
Papa Mobile
Tropiciel

Dołączenie: 23 Sie 2007, 13:54
Ostatnio był: 31 Maj 2025, 18:25
Miejscowość: Campus Pagani
Kozaki: 133

Postprzez STA1KERpl w 03 Cze 2009, 16:05

Światło, tak jak czasoprzetsrzeń, zapewne istnieje, i ma swoje właściwości, więc czemu nie dałoby rady tego okiełznać? Mówieice, że czas to tylko pojęcie dla zwykłych ludzi, nie da sie go zgjąć, a światło zawsze będzie tak samo daleko, nieważne jak szybko za nim gonimy... Ale czy ktos to udowodnił? Tak? A- nie? Więc jednak można o tym gdybać, a nie mówić, że akurat taka teza jest prawidłowa. A popatrzcie na czarną dziurę- co to kur*a jest? Niby to tylko dziura w czasoprzestrzeni, pozostawiona po wybuchu supernowej... zaraz, zaraz... pozostawiona... w czymś... w czasoprzestrzeni... więc jednak czas istnieje? Ja sądze, że jest to materia, która daje "życie" wszystkiemu. A jesli ta dziura załamuje swiatło i czasoprzestrzeń, możemy czas okiełznać, tyle że etraz nie mamy nawet 1/999999999999 energi (wytworzonej przez wszystkie nasze) jak taka czarna dziura (która wytwarza taka energie choćbu przez sekundę). A jesli już da się okiełznać ten czas i przestrzeń, raczej tego nie dokonamy, bo jesteśmy po porstu za mali. Tak- wzrostem. Bo gdybyśmi mieli po 1km wysokości, byśmy w stanie byli zbudować cos wielkiego, mocnego, czym można okiełznać kosmos. A światło- ono raczej nie zawsze jest ustawione względem czegoś, bo jeśli black hole wciąga do siebie światło, to da rade je prześcignąć...
JESTEM TUTAJ WIPEM
Awatar użytkownika
STA1KERpl
Tropiciel

Dołączenie: 15 Kwi 2009, 20:51
Ostatnio był: 25 Maj 2022, 16:45
Miejscowość: The port Royal
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 13

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości