Filozofia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Filozofia

Postprzez Sleszu w 13 Cze 2009, 14:31

Skoro mówimy o SI, prawdziwej inteligencji, jak na razie nie stworzyliśmy takowej. Aby mówić o w pełni żyjącym obiekcie(czy raczej myślącym), musi on się uczyć. Jednak nie musi, jak twierdzą przeciwnicy teorii stworzenia pełnego SI, nagle wyskoczyć z tekstem "Myślę, więc jestem!! Istnieję.". Bo co i rusz, jak na razie powstałe namiastki sztucznej to jedynie iluzyjne sztuczki. A przyjmując, że w przyszłości SI przejmie kontrolę- i tak się pewnie stanie - należy to wrzucić do postępu i ewolucji. Silniejszy przeżyje. A co z ludźmi? Ludzie albo się przystosują, robiąc z siebie skomputeryzowane stworzenia(cyborgi), albo nie przetrwają.
"Nie wchodzi się dwa razy w tę samą anomalię"
Awatar użytkownika
Sleszu
Stalker

Dołączenie: 27 Mar 2009, 03:13
Ostatnio był: 30 Lip 2022, 02:46
Miejscowość: Kordon
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 2

Reklamy Google

Postprzez STA1KERpl w 13 Cze 2009, 16:12

Albo rozwalą maszyny myślą. Bo komputer raczej nie posiądzie Psionicznych umiejętności w tych swoich procesorach. Człowiek to zaradne, pomysłowe zwierzę. Ale bardzo brutalne i nielitościwe również. Tą agresją połączona z wiedzą, Psioniką i naszymi umiejętnościami możemy pokonać niemalże wszystko. A ewolucja maszyn i ludzi... Chyba to się już skończyło. Bo popatrzcie na naszą historię i historię innych zwierząt. Człowiek jakies 50 000 tys. lat temu różnił się nawet znacznie od tych, którzy teraz żyją. Ale ten, który żył ok. 20tys. lat temu jest fizycznie niemal identyczny jak my. A zwierzeta rozwijają się cały czas. Człowiek doszedł do szczytu swej ewolucji, bo teraz nie natura nas rozwija, a my sami siebie... Teraz rządzi ludźmi ich (nasza^^) własna kultura. Możemy co najwyżej wykształcić czynniki PSI, ale raczej nic więcej.
JESTEM TUTAJ WIPEM
Awatar użytkownika
STA1KERpl
Tropiciel

Dołączenie: 15 Kwi 2009, 20:51
Ostatnio był: 25 Maj 2022, 16:45
Miejscowość: The port Royal
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 13

Postprzez von Carstein w 13 Cze 2009, 16:36

STA1KERpl napisał(a):Albo rozwalą maszyny myślą. Bo komputer raczej nie posiądzie Psionicznych umiejętności w tych swoich procesorach

Jak dotąd (a zapewne nigdy) ludzkość też nie posiada takich umiejętności (nie licząc jednostek). My i tak mamy jednak tą pewną dawkę litości wpisaną w naszą nature... a maszyny? One się nie zawachają... zabiją - i nawet tego nie odczują. Podejrzewam, że najpierw będziemy zachwyceni, gdy stworzymy maszyny, mogące się uczyć jak człowiek. Potem będziemy ich urzywać w praktycznie każdej dziedzinie życia. A gdy się obudzimy, a raczej gdy maszyny sobie wpełni uświadomią, że coś jest im niepotrzebne, a tylko je ogranicza - Zginiemy. Bądz zaczniemy się pospiesznie przystosowywać - czyli jak szleszu zauważył Cyborgi trza będzie robić. I nie wiem, czy to nam coś da...
Ewolucja maszyn - ona się jeszcze nawet nie rozpoczeła na dobre. Choćby niebawem egzoszkielety wejdą w urzycie.
Ewolucja trwa cały czas. Jak już pisałęm, każde pokolenie podobno jest mądrzejsze od poprzedniego. Ewolucja objawia się nawet w małych aspektach, takich jak wzrost - dawniej ludzie byli niziutcy.
Kiedyś widziałem kształt czaszki człowieka przyszłości (prognozy ekspertów). Była o wiele poszerszona od naszej. Zapewne też zmieni sie kilka aspektów - nasz szkielet stanie się wątlejszy, ogólnie ludzkość będzie słabsza fizycznie, a być może nastąpi plaga grubasów (patrz USA).
Ostatnio edytowany przez von Carstein, 14 Cze 2009, 08:29, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Dołączenie: 28 Lut 2009, 15:00
Ostatnio był: 05 Kwi 2018, 12:01
Kozaki: 43

Postprzez Arbiter w 13 Cze 2009, 23:42

Ciekawe. Załóżmy, że Byt który osiąga wyższy stopień świadomości zwraca oczy ku stwórcy. Co zrobi z czymś co go stworzyło? Będzie to wielbić czy z czystej zazdrości zniszczy stwórcę? A może przerośnie "rodzica" i stwierdzi, że po prostu kreator jest archaizmem i go wyeliminuje?
Ludzkość pozbywała się szybko tego co jest nieprzydatne, by to zastąpić czymś bardziej zaawansowanym. My myślimy w kategoriach typowo ludzkich. I mimo mijającego czasu nic w naszej mentalności się nie zmienia. Agresja i nienawiść do bliźniego nigdy do końca nie wygaśnie.
Jeżeli sztuczna inteligencja stwierdzi, że człowiek stanowi zagrożenie bo jest nieprzewidywalny, to prędzej czy później wystąpi przeciw niemu.
Jeśli natomiast człowiek okaże w jakiś sposób przydatny, to być może stanie się niewolnikiem lub partnerem.

I jeszcze coś. Wyobraźmy sobie nad świadomość która jest nieśmiertelna i trwa cały czas ucząc się. Posiada umiejętność dość dokładnego przewidywania przyszłości i powoli przekracza zastaną rzeczywistość. Czym się staję w oczach ludzi? Paradoks? "Bóg" staje się wyznawca sowiego stworzenia?

Albo wyobrażamy sobie maszynę która potrafi abstrakcyjnie myśleć i odczuwać. Jednak nie może przekroczyć granicy bycia maszyną w swej własne materii. Czy nie można założyć, że taka maszyna oszaleje albo popełni swego rodzaju samobójstwo?

A propos organizmów cybernetycznych i ewolucji. To powoli stanie się faktem. Zobaczcie- wszelkiego rodzaju czipy podskórne, protezy zastępujące ubytki w naszych organizmach czy urządzenia wzmacniające naszą percepcję- czym są. jak nie wprowadzeniem do połączenia się homo sapiens z maszyną? Wszystko wskazuje na to że człowiek będzie udoskonalał swój słaby organizm (oczywiście może też pójść drugą drogą -hodowli organizmów- dawców) udoskonalając się fizycznie i psychicznie (w razie potrzeby). Ewolucja człowieka idzie w stronę przekroczenia biologii.
To my jako ludzkość(albo prędzej jako wybrane jednostki) możemy stać się nośnikami niesamowitej inteligencji i mocy obliczeniowej.
Jesteśmy istotami społecznymi, mimo wad i prymitywnych potrzeb łaknącymi ciepła, miłości, kontaktu z innymi nam bliskimi istotami. Jeśli zabijemy w sobie uczucia i odizolujemy się od swojej cielesności to kim się staniemy?
Arbiter
Kot

Dołączenie: 03 Cze 2009, 17:40
Ostatnio był: 08 Kwi 2010, 01:13
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 0

Postprzez STA1KERpl w 14 Cze 2009, 00:06

Staniemy się tym, czym jesteśmy naprawdę- zwierzętami. A Legancie- psionika jest już nawet udokumentowana. Badania przeprowadzane w latach 50, 60, 70 i 80 potwierdziły to, że człowiek posiada namiastkę "mocy". Nie byde sie rozpisywał o co dokładnie chodziło, ale jeśli tera coś umimy, to za 2-3mln lat akcja z filmu "Tata neo robi kanapki" bydzie możliwa. A maszyny... Jeśli one staną się mądrzejsze od ludzi, tzn. tak mądre i potężne jak wyobrażany przez wielu bóg, czemu nie miałyby posiąść wiedzy, dzięki której będą mogli zmienić samych siebie w sposób materialny. Maszyny to naprawde ciekawe istoty... Warto sie nim przyjrzeć teraz, aby później nie było "za ostro"...
JESTEM TUTAJ WIPEM
Awatar użytkownika
STA1KERpl
Tropiciel

Postprzez Arbiter w 14 Cze 2009, 01:04

STA1KERZEpl... zwierzęta (ssaki) posiadają uczucia niższe. Odczuwają strach, smutek, niechęć, zazdrość, przywiązanie itp. Poza tym są cielesne.

Mam wątpliwości czy nasz gatunek przetrwa. Choć jak na razie pasożytujemy na tym biednym świecie całkiem niezłe sobie radzą.

Puki co to tylko hipotezy. Wolna rozmowa na ciekawy temat, więc nie ma się co wypowiadać o tym( o strasznych SI) jakoby to miało już miejsce. :wink:

Podobno nic nie jest niemożliwe... czasem po prostu nie urodziliśmy się w danym czasie.
Arbiter
Kot

Postprzez STA1KERpl w 14 Cze 2009, 01:16

Więc powinniśmy byli sami kreować nas świat, aby "zły czas i złe miejsce" nie nastąpiło. Tworząc maszyny. Które nas zniszczą... może... A gdyby tak komputery doszły do takiego stopnia "rozwoju", że zaczęłyby ewoluować...
JESTEM TUTAJ WIPEM
Awatar użytkownika
STA1KERpl
Tropiciel

Postprzez Arbiter w 14 Cze 2009, 01:30

Podejrzewam, że w tedy była by mowa o doskonaleniu się i rozwoju. Chyba nie mam aż takiej wyobraźni by sięgać w przyszłość. Na razie mamy problemy z chorobami i przeludnieniem. Brakuje tylko wojny światowej, bo regionalnie się takowe toczą. Więc jeżeli cokolwiek mielibyśmy osiągnąć i nie zniszczyć przy tym cywilizacji to tylko jako ludzie niosący nadzieje innym ludziom.

Mam też dziwne wrażenie ze etycy i różne religie nie lubią zajmowania się genetyką, technologią, badaniami nad sztuczną inteligencją... Nauka która daje duże możliwości ingerencji w naturę jest zagrożeniem i jest wykraczaniem poza człowieczeństwo. Może mają rację? Czy są w błędzie?
Arbiter
Kot

Postprzez von Carstein w 14 Cze 2009, 08:45

STA1KERpl napisał(a):tak komputery doszły do takiego stopnia "rozwoju", że zaczęłyby ewoluować...

Znaczy, same by tworzyły swe nowsze wersje? Nie fajno by było... Ja tam wolę dmuchać na zimne - wiem (no może przewiduje) co będzie, gdy dwa ambitne "Gatunki" staną sobie na drodze.

Ja umiejętności psionicznych nie neguje, bo wiem, że istnieją. Ja tylko mówię, że ludzkość nie doczeka ich pełnego rozwinięcia (2-3 mln lat to nie chop siup). Narazie tylko neosi i ojciec neo mają takie moce... no i nolify z pewnego forum tyz.

Przeludnienie ma jakoby się niedługo skończyć - 9 mld ludzisk to masksymalna liczba jakąm mamy podobno osiągnąć. Większym problemem jest (dla nas) zanikanie rasy białej (NEIIIIIIN!). Na świecie coraz więcej czarnych i żółtych (nawet chińczycy zastopują, ale hindu już nie...).

Wojnę możemy ci załatwić...

Arbiter napisał(a):Mam też dziwne wrażenie ze etycy i różne religie nie lubią zajmowania się genetyką, technologią, badaniami nad sztuczną inteligencją... Nauka która daje duże możliwości ingerencji w naturę jest zagrożeniem i jest wykraczaniem poza człowieczeństwo. Może mają rację? Czy są w błędzie?

Obawiam się, że w wielu kwestiach ma... klonować ludzi przy przeludnieniu (pomijam, że klon myśli, BA! Jest człowiekiem. Można mu od tak wycinać narządy?), bawć się AI (a pózniej MATRIX! HARDCORE!)...
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Postprzez STA1KERpl w 14 Cze 2009, 11:47

Aaaaale... Jakby teraz nagle wpadło do nas jakieś... powiedzmy... cywilizowane od 50 tys. lat kosmitostwo w liczbie 10 mld., gdzie nuka-bomba to dla nich konwencjonalna broń, to wtedy klonowanie żołnierzy (i przy okazji usuwanie im świadomości, ale tej, którą "czują") byłoby dobrym rozwiązaniem. Co nie?
JESTEM TUTAJ WIPEM
Awatar użytkownika
STA1KERpl
Tropiciel

Postprzez von Carstein w 14 Cze 2009, 17:11

STA1KERpl napisał(a): wtedy klonowanie żołnierzy (i przy okazji usuwanie im świadomości, ale tej, którą "czują") byłoby dobrym rozwiązaniem. Co nie

HE HE HE... HEEEE HE HEE.... BUHAHAHAAAA... dobre... Jak by tacy "obcy" przylecieli (zwłąszcza gdyby zadali sobie taki trud) to wątpie, żeby mieli jakąś marną broń (skoro broń atomowa to dla nich marny konwencjonalny szajs). Obawiam się, że mieliby coś na kształt tych... jak się nazywałten film... "Wojna światów" chyba... na podstawie książki autorstwa J.V...
Pozatym najprawdopodobniej wzieliby nas z zaskoczenia... jak myślisz, przy takiej przewadze liczebnej i technologicznej najezdzców, ile byśmy się bronili? Dzień? Godzinę?
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Postprzez STA1KERpl w 14 Cze 2009, 17:18

Godzinę?! Stary, myślisz że ludzie musieliby sie bronić? Gupiś? Nawet byśmy nie zdołali!! Jakby takim dizałkiem na konkretne DNA (te technolodie mamy opanowana w ok. 50%, więc obcy napewno by już taką broń) poszlibysmy fpistoo w pare chwil. Ale jesli napadli jednak obcy, ale nie aż tak dozbrojeni, to jednak atak klonów by sie przydał. Poza tym jak narazie nie mamy technologii na masowe klony, więc jeśli już do tego mass cloning dojdzie, bron tez będziemy mieli doskonalszą, nie?
JESTEM TUTAJ WIPEM
Awatar użytkownika
STA1KERpl
Tropiciel

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości