Hearts of Iron 2 + Doomsday

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Hearts of Iron 2 + Doomsday

Postprzez Stalk3r w 08 Lip 2009, 15:44

A więc chciałbym przedstawić mega pożeracza czasu. Dokładnie strategia w 2D, trochę ekonomii, trochę walki, ale tylko i wyłącznie o wielkie kawały prowincji. Wiem, wiem wygląda jak strategia dla maniaków, ale w 15 minut grę można ogarnąć bez większych problemów. A więc czasy w których mamy zaszczyt uczestniczyć to lata 36-47. Można zagrać 175 krajami, ale niestety nie wszystkie są łatwe do opanowania. Przedstawię kilka najważniejszych: Siły Osi (Niemcy, mają dobrą gospodarkę, ale z ropą jest kiepsko, Japonia, niezła gospodarka, Włochy, tragedia najlepiej pominąć granie tym państwem, tylko dla hardkorów xD) Alianci (UK, Francja itd... te państwa mają dosyć prosto, są olbrzymim sojuszem i mogą bez większych problemów pokonać siły Osi)... no i ostatni sojusz, Komitern (Związek Sowiecki, dobre warunki, największa armia, niezłe technologie, Mongolia i Tanu Tuwa, te państewka to pomyłka tylko wariat nimi zagra xD). Doomsday dodaje fikcyjny scenariusz gdzie w 45 państwa Komiternu i Aliantów stają naprzeciwko sobie. Tutaj nic nie ma do gadania. :P Po prostu trzeba zobaczyć. A tutaj mały filmik: Klik!
Le Slavic Untermensch
Awatar użytkownika
Stalk3r
Tropiciel

Dołączenie: 18 Paź 2007, 14:00
Ostatnio był: 24 Cze 2016, 01:41
Miejscowość: Nowhere
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 2

Reklamy Google

Re: Hearts of Iron 2 + Doomsday

Postprzez Terminus w 09 Lip 2009, 13:09

Ja tylko dodam: do kupienia za 12.50zł w markecie. Zestaw z dodatkami.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Darth ReX w 09 Lip 2009, 14:22

Terminus napisał(a):Ja tylko dodam: do kupienia za 12.50zł w markecie. Zestaw z dodatkami.

W jakim markecie, jeśli można wiedzieć? Może się skuszę...
|| Ryzen 7 5700 X3D | 32GB RAM | RTX 5070 Ti | Windows 10 Pro x64 ||
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:27
Ostatnio był: Wczoraj, 18:07
Kozaki: 224

Postprzez von Carstein w 09 Lip 2009, 14:58

W Carrefourze i tak będę musiał wydać 25 zł...
Szczerze polecam tą grę każdemu, kto chce poczuć wyzwanie (miła alternatywa dla Total war). Zarządzani całym państwem to jest coś... gospodarka, technologie, armia, flota... a potem patrzy człowiek jak to wszystko zostaje zmasakrowane...

Nie zgodzę się z opinią, że włochy są strasznie trudne... no, może nie do końca... rozwiązanie problemów tego kraju jest tuż za morzem... a potem człowiek patrzy jak makaroniarze biją brytoli :D A z aliantów Francje lubię...
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Dołączenie: 28 Lut 2009, 15:00
Ostatnio był: 05 Kwi 2018, 12:01
Kozaki: 43

Postprzez Terminus w 09 Lip 2009, 15:15

Darth ReX napisał(a):W jakim markecie, jeśli można wiedzieć? Może się skuszę...

W Carrefour - sprawdzałem specjalnie na czytniku kodu, czy się cena zgadza :-)
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Witek w 18 Lip 2009, 18:07

Mnie się dobrze grało... Szwecją. Zjednoczenie krajów skandynawskich, a później wypowiedzenie wojny ZSRR w odpowiednim momencie. Włochy nie są trudne. Mają problemy z brakiem węgla, ale to można łatwo rozwiązać, atakując Austrię i później broniąc się przed agresją Rzeszy, która w latach 1936-7 jest słaba (Polską też im warto wypowiedzieć wtedy wojnę).

Japonia jest fajna. Najpierw ciężkie walki w Chinach (nie wymagające dużych ilości ropy) później wojna na wysepkach co wymaga sporego skupienia, ale podbicie USA nie jest jakieś straaasznie trudne.

Najbardziej chyba jednak lubię grać Rep. Hiszpanią, po drobnych modach (zespoły naukowców, zniknięcie niezadowolenia podczas wojny domowej). Od południa strasznie łatwo atakuje się Francję, warto wykorzystać grając Rzeszą.

Łatwość zmieniania danych gry pod własne upodobania jest chyba największą zaletą HoI2, a w tym roku ma być 3. :D
Witek
Kot

Dołączenie: 05 Paź 2008, 19:13
Ostatnio był: 31 Paź 2016, 14:42
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 0

Postprzez PrzemoC w 19 Lip 2009, 09:51

A mi natomiast podobała się gra... Finlandią. Jednak bardzo dawała się we znaki
nie rozbudowana gospodarka, małe ilości wojska. Pozostawał handel z innymi państwami.
uzawodowienie armii i budowa fortyfikacji na granicach. Gra jest ciekawa i stanowi wyzwanie,
gdyby w mojej okolicy był Carrefour, to bym się pofatygował po oryginał. Gierka warta
tych 12 czy nawet 25 zł.
"Każde słowo jest jak niepotrzebna plama na ciszy i nicości." -Samuel Beckett
Ale, z drugiej strony, on to powiedział...
Awatar użytkownika
PrzemoC
Beta Tester

Dołączenie: 31 Sty 2009, 15:27
Ostatnio był: 19 Cze 2022, 12:45
Miejscowość: Everon
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: SIP-t M200
Kozaki: 13

Postprzez PrzemoC w 01 Sie 2009, 21:55

Walnę posta pod postem, ale mam powody, po pierwsze- aktualizacja wątku, po drugie-
- To będzie mały tutorial dla graczy w HoI'a 2 więc nie będzie bałaganu.

Wiele osób miało problem z instalacją moda33 , a Madox wraca za kilka
dni więc nam nie wytłumaczy. Potrzebujemy czystej wersji gry, na którą wgrywamy
patcha 1.3a FOR DOOMSDAY. Na obrazku pierwszym zaznaczony na zielono.
Image
Następnie Mod 33 rozpakowujemy i instalujemy do dowolnego folderu, ale nie tego z grą.
Ja mam wersję z internetu, są też inne źródła (CD-action), używane głównie przez Freezena360.
Gotowe? Super. To teraz wrzucasz to na chama do folderu z grą (wklej, będzie szybciej).
W folderze gry powinieneś/powinnaś mieć teraz takie pliki jak te zaznaczone:
Image
Odpalasz ten zaznaczony na czerwono. Ukazuje Ci się taki okienko:
Image
W okienku zaznaczonym na zielono wybierasz ikonkę zaznaczona na różowo.
Naciskasz ok, jak się pokaże że się zrobiło i że ileśtam bajtów "written" to jest dobrze.
Wracasz do obrazka nr 2 i odpalasz ikonkę w kolorze BLUE.
Mignęło? Super! teraz odpalasz grę z tej ikonki, którą zaznaczyłeś. Możesz sobie
zrobić skrót na pulpicie. Jeżeli działa (u mnie działa) to powinieneś mieć
rok 33 po rozpoczęciu kampanii 33 rok 33, a nie 35. W przeciwnym razie czeka Cię
nagły wysyp eventów z dwóch lat i, np, jak to było w przypadku Freezena i jego ZSRR
monstrualne niezadowolenie i partyzantów w kraju.

Oczywiście tutorial bez gwarancji działania i supportu. Jednak pisać do mnie można
na PW i Xfire. :wink: Man nadzieję, że pomogłem.

Chce dodać ze wersja z internetu nie działa z wersja z CDA, gdyby ktoś chciał link do wersji z CDA bić do mnie na PW :wink: - F360

Dodaj jeszcze tylko czy metoda działa...:wink:
"Każde słowo jest jak niepotrzebna plama na ciszy i nicości." -Samuel Beckett
Ale, z drugiej strony, on to powiedział...
Awatar użytkownika
PrzemoC
Beta Tester

Dołączenie: 31 Sty 2009, 15:27
Ostatnio był: 19 Cze 2022, 12:45
Miejscowość: Everon
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: SIP-t M200
Kozaki: 13

Postprzez vintorez1 w 09 Lip 2010, 22:27

Trochę odkopie temat ale co tam. @PrzemoC a jak się będzie miała sprawa z instalacją jeśli mam też dodatek Armageddon? I jeszcze jedna sprawa co jakiś czas wyskakują mi takie powiadomienia(kliknij że w linka)
http://img23.imageshack.us/img23/8797/hoiwiecoto.png
to tak ma być czy coś źle zainstalowałem bo coś tam pisze że 'update'?
Liczę na w miarę szybką odpowiedź.
Image
Awatar użytkownika
vintorez1
Kot

Dołączenie: 11 Maj 2009, 16:57
Ostatnio był: 29 Gru 2024, 10:48
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 0

Postprzez SaS TrooP w 18 Lip 2010, 20:07

To normalne skrypty, które obsługują nacje i takie tam. Zresztą powinieneś dostawać co chwile info o dwóch anektujących się nawzajem państwach etc.
SaS TrooP
Ekspert

Dołączenie: 22 Gru 2007, 21:43
Ostatnio był: 07 Cze 2019, 01:47
Miejscowość: Wodzisław, Silesia
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 14

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość