Fale Psioniczne-Co o tym sądzicie?

Litwo, ojczyzno moja, ty jesteś jak zdrowie, ile się trzeba cenić...

Re: Fale Psioniczne-Co o tym sądzicie?

Postprzez Amoniak w 04 Sie 2009, 16:29

Nie no, fale dźwiękowe to zupełnie inna sprawa. To, bądź co bądź, energia przenoszona przez cząstki złożone z nukleonów i elektronów, a nie same fotony. A myślenie kiedyś to odkryjemy, przywołuje u mnie na myśl wywody św. Tomasza z Akwinu.

@Idaho

Zmiany położenia człowieka? Poprzez trafienie w mózg? Mogę prosić o jakiegoś linka czy źródło, bo to ciekawe.
Jest mnóstwo sposobów na ulepszenie świata, tylko robić nie ma komu...

Amoniak
Wygnany z Zony

Dołączenie: 14 Lip 2009, 23:01
Ostatnio był: 03 Cze 2010, 14:25
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 2

Reklamy Google

Postprzez Idaho w 04 Sie 2009, 21:47

Amoniak napisał(a):Zmiany położenia człowieka? Poprzez trafienie w mózg? Mogę prosić o jakiegoś linka czy źródło, bo to ciekawe.

http://www.youtube.com/watch?v=jgG45Lvhow0

ADS. Działa na zasadzie podgrzewania wody w ludzkim ciele ;>

Co do stosowania dźwięku to też w tym programie było przedstawione.

A ogólnie w temacie to nie można wychodzić z założenia, że "coś kiedyś wymyślimy", ale prawda też jest taka, że nasza wiedza obecnie jest dość skromna. Każdy niemal dzień przynosi nowe odkrycia. A jeśli dzisiaj się już twierdzi, że każdy obiekt może być w co najmniej dwóch miejscach jednocześnie (mechanika kwantowa)... To dlaczego by wykluczać możliwość wpływania na świadomość ludzi za pomocą "czegoś"? Można to robić pośrednio. Zmusić mózg do interpretacji bodźców odbieranych przez niego w taki sposób, że dana osoba zachowa się w pożądany sposób. Odbiór świata zewnętrznego jest generalnie bardzo subiektywny. Mózgiem już można manipulować dziś. Tylko krok do tego, żeby naukowcy byli w stanie "włożyć w głowę gotowy obraz".
Image
Awatar użytkownika
Idaho
Stalker

Dołączenie: 29 Mar 2009, 04:10
Ostatnio był: 18 Sie 2019, 08:18
Ulubiona broń: TRs 301

Postprzez Amoniak w 05 Sie 2009, 10:07

Ano, co prawda mamy do czynienia w ADS z falami elektromagnetycznymi, jednak to nadal oddziaływanie na organizm, w tym wypadku na skórę, a przesunięcie się człowieka to automatyczny odruch bezwarunkowy, reakcja na poparzenie. Nadal nie ma ingerencji w mózg.

A czy nasza wiedza jest skromna? Zależy... Jeżeli chodzi o technologie chemiczne to jesteśmy dość daleko posunięci, ale taka astronomia nadal jest w powijakach. Neurologia to nadal nauka, która pozostaje tajemnicą. Kiedyś tak sobie pomyślałem, jak się dowiemy, że wiemy o mózgu tyle, aby móc powiedzieć, że go wystarczająco dobrze znamy? Założyłem, że nastąpi to wtedy, kiedy neurologia wchłonie psychologię :wink: Psychologiczna manipulacja mózgiem, czy to przez hipnozę, czy przekazy podprogowe jest dość mało skuteczna i porównywanie jej do Fal Psionicznych ma się jak porównywanie zaprzęgu konnego do bolidu Formuły 1. Używając bojowych fal musielibyśmy uszkodzić przez nie określone partie mózgu, np. płat czołowy albo móżdżek, nie zabijając przy tym ciała. To dla mnie niemożliwe i niepraktyczne. Po co badać takie technologie, skoro są wydajniejsze?

Amoniak
Wygnany z Zony

Postprzez Terminus w 05 Sie 2009, 13:10

Amoniak -niegłupio piszesz, dodam jednak od siebie, że często przy badaniu jakiejś technologii wpadano na zupełnie nowe pomysły i w efekcie opracowywano zupełnie inną. Przypomnę tylko historię radaru, który miał być w zamierzeniu Churchila [bodajże] miotaczem energii do niszczenia samolotów w powietrzu. Nic z pierwotnego konceptu nie wyszło, ale uzyskano w efekcie technologię zapewniającą przewagę aliantom w powietrzu i na morzu.
Co do fal psionicznych to też jestem sceptyczny odnośnie ich praktycznego wymiaru. Do dzisiaj znana od lat technologia laserowa jest używana na wojnie głównie jako element systemów celowania a nie jako broń sama w sobie, mimo dawnych zachwytów nad jej potęgą i dalekosiężnych planów [np. lasery niszczące strategiczne rakiety balistyczne, broń plot.]
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Idaho w 05 Sie 2009, 13:57

Akurat lasery niszczące rakiety balistyczne są już albo po fazie testów albo w ich decydującej fazie. Więc nie do końca jest tak, że ten pomysł nie wypalił. Zresztą tak samo jak z laserami, tak z różnymi innymi wziętymi czysto z SF rodzajami broni problem nie tkwi w tym, żeby opracować coś, co będzie robić inne coś. A źródła energii. Taki laser, który ma niszczyć rakiety balistyczne w locie, musi być zainstalowany na Boeingu 747, bo tylko w takiej kobyle zmieści się sprzęt który pozwoli mu "pierdnąć". Zresztą z tego co czytałem, lasery są strasznie nieekonomiczne i w stosunku energii potrzebnej do działania ze skutecznością przegrywają i zawsze będą przegrywać z tradycyjnym uzbrojeniem. "Gauss gun" też już dziś jest faktem, ale ze względu na potrzeby energetyczne, długo nie wyjdzie z laboratoriów, a jeśli już wyjdzie to chyba będzie instalowany tylko na okrętach.

A fale PSI same w sobie nie są i przez długi czas nie będą faktem, bo właśnie o mózgu samym w sobie wiemy strasznie mało. Ja bym powiedział nawet, że wszystkie dziedziny związane z grzebaniem w mózgu to wielka niewiadoma. Bardziej jest to robione na czuja, więcej znaków zapytania niż faktów.
Image
Awatar użytkownika
Idaho
Stalker

Postprzez Amoniak w 05 Sie 2009, 18:21

@Idaho

No, zgadza się, też widziałem ten program o laserach. Ale to, że coś jest odkrywane, a nawet opatentowane, nie znaczy (w przypadku broni), że ma jakiekolwiek zastosowanie, a przywołam tutaj na przykład pociski lodowe CIA, których przydatność jest zerowa.

@Terminus

Zgadzam się z Tobą. Jednak, nasuwa się kolejne pytanie: co odkryjemy próbując stworzyć fale Psi?, albo przy okazji czego taka broń może zostać odkryta?...

Amoniak
Wygnany z Zony

Postprzez Idaho w 05 Sie 2009, 19:12

Amoniak napisał(a):No, zgadza się, też widziałem ten program o laserach. Ale to, że coś jest odkrywane, a nawet opatentowane, nie znaczy (w przypadku broni), że ma jakiekolwiek zastosowanie

Owszem. Nie i pewnie przez długi czas mieć nie będzie. I oby nigdy nie było stosowane w warunkach bojowych. Co nie znaczy, że taka technologia nie istnieje, nie rozwija i nie będzie udoskonalona. W którą stronę? Tego nikt wiedzieć nie może. I to, że akurat pomysł z zestrzeliwaniem rakiet nie wypali, okaże się klapą, nie znaczy, że nie zostanie to przekształcone w co innego, także ofensywnego. Z laserami tak jak pisałem jedyny problem tkwi w źródle energii, bo żeby wytworzyć wiązkę laserową zdolna coś przebić niestety nie wystarczy bateryjka ;]
Na tym polega nauka żeby szukać nowych rozwiązań. Gdyby każdy naukowiec poddawałby się po nieudanej próbie to dziś byśmy pewnie dalej żyli w jaskiniach.

Co do samej technologii PSI to już możliwe jest kierowanie czymś za pomocą EEG, dlaczego nie miałoby to oddziaływać w drugą stronę? Stymulowanie za pomocą jakiś fal mózgu w ten sposób żeby dany osobnik ruszał ręką, nogą, strzelał, machał nożem, cokolwiek. Można wywołać w ten sposób każdą pożądaną reakcje, "zrobić" projekcje każdego obrazu, zapachu, smaku w mózgu. Pytanie tylko "jak?".

Nie chce tutaj na siłę forsować swojego zdania, ale imo, póki nie poznamy mózgu na tyle żeby z cała pewności stwierdzić, że "nie da rady". Mówienie o tym czy się da, czy nie, jest jak gra w totka. Można grac i wierzyć, że się wygra, a można nie grać i nie wierzyć.
Image
Awatar użytkownika
Idaho
Stalker

Postprzez Amoniak w 06 Sie 2009, 07:54

No tak, ale zauważ, że EEG czy coś podobnego działa, po pierwsze krótkodystansowo. Jakby zwiększyć zasięg przez moc fal, to by raczej mu mózg usmażyli zamiast go opętać... A po drugie, czynność taka jak rzucanie nożem wymaga ogromnej ilości przepływu danych mózg-mięśnie. Dla jednego żołnierza sterowanego falami PSI, musiałby być zbudowany radar, komputer, generator... To już lepiej własnego robota zbudować, który konwencjonalną bronią (czyt. zwykłym AK-47) zrobi większą siekę, niżeli takowy zombie.

Inna sprawa, którą troszkę w dyskusji przeoczyłem... Jak sprawić, żeby trafić w odpowiednią część mózgu? Mózg posiada inne fale o różnych częstotliwościach w różnych jego odcinkach. Trafimy parę centymetrówka w prawo czy lewą hipotetyczną falą PSI i mamy efekt odwrotny. Musielibyśmy wszczepiać jakieś mikrochipy sterujące i odbierające bodźce co dyskwalifikuje to jako broń bojową, a robi z tego narzędzie straszenia obywateli przez służby wywiadu.

Amoniak
Wygnany z Zony

Postprzez Pilot w 12 Wrz 2010, 12:29

W stalkerze w tajnych laboratoriach klasy X prowadzono badania nad emisjami psionicznymi i nad bronią nowej generacji lecz coś się stało jak zaczynamy grać w cop jest opowiedziane że oślepiające światło pojawiło się w zonie
zabijając żołnierzy będących tam możliwe że to fale rezonansowe osmażyły im mózgi a pracujący tam naukowcy z obawy o oskarżenie przez rząd ukraiński za stracenie panowania nad tym lub (bo mam 2 wersje) wydano im rozkaz włączenia muzgozwęglacza przez co ludzie próbujący się tam dostać stali się zombi albo monolitowcami których
kontrolowali za pomocą tych urządzeń min: w przedszkolu lecz te urządzenia nie były w stanie kontrolować ich poza prypecią i elektrownią jądrową w czarnobylu z racji wyłączenia muzgozwęglacza i niezbyt dalekiemu zasięgu

Uwagi moderatora:

Ciebie chyba taki "muzgozwęglacz" trzasnął, bo masz ortografię na poziomie Kajtusia z 3b... - ati

Za ten post Pilot otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive mateszew.
Awatar użytkownika
Pilot
Łowca

Dołączenie: 26 Lip 2010, 14:34
Ostatnio był: 08 Lip 2025, 21:16
Miejscowość: Red Forest
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 43

Postprzez Bizmucik w 05 Gru 2010, 20:33

No faktycznie pomysł fal psionicznych może być bardzo ciekawy i intrygujący. Szczerze mówiąc fale pisoniczne to rodzaj fali radiowych zakłócające prace mózgu. Większość z was pewnie stwierdzi że gadam głupoty, ale takie fale w bardzo małej skali emituje... komórka. Jeżeli macie komórkę przy sobie będzie was rozpraszać, nie będziecie mogli się skopić itp...
Szukasz książki o Zonie? Zapraszam do lektury " Ziemia Zapomniana"

Bizmucik
Wygnany z Zony

Dołączenie: 05 Gru 2010, 17:41
Ostatnio był: 21 Paź 2011, 15:35
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 6

Postprzez Method w 05 Gru 2010, 22:18

Bizmucik napisał(a): Jeżeli macie komórkę przy sobie będzie was rozpraszać, nie będziecie mogli się skopić itp...

To serio działa!
Kiedyś jak czekałem na telefon od przyszłego szefa też nie mogłem się skupić na niczym innym i ciągle zerkałem na wyświetlacz czy aby nie dzwoni... Podobną sytuację miałem gdy czekałem na sms-a od żony, w którym miała mi przysłać nazwę ulicy gdzie jej auto nawaliło...

Fale psioniczne to na razie mit, a komórka wydziela promieniowanie elektromagnetyczne ;)
Image
Awatar użytkownika
Method
Weteran

Dołączenie: 16 Cze 2009, 21:32
Ostatnio był: 29 Mar 2022, 17:55
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 174

Postprzez jaras76 w 06 Gru 2010, 01:11

Na dobrą sprawe gdyby tak wynaleziono nadajnik fal psionicznych i go zastosowano to można by sterować zachowaniem tysięcy a nawet milionów ludzi. Potężna nieistniejąca broń.
Image
jaras76
Tropiciel

Dołączenie: 21 Lip 2007, 21:14
Ostatnio był: 25 Kwi 2012, 21:35
Miejscowość: warszawa
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 3

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czarnobyl i Prypeć

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości