The Elder Scrolls

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: Saga Elder Scrolls

Postprzez S.T.A.L.K.E.R. 12 w 13 Sie 2009, 20:22

Chwalmy Pana! Nareszcie udostępniono jakiegoś porządnego erpega za darmo... ale do rzeczy.
Seria jest całkiem dobra, ale idzie w grafikę i epickość - o ile ratowanie świata przed śmiesznym, zgarbionym gościem/laską w slipach można nazwać epickością... Jeśli bethesda się opamięta i TES V będzie bardziej przypominać Daggerfalla niż obka to będzie OK, jeśli nie to w następnej części będziemy ratować świat (tudzież inną wiochę) przed "FielKym zUyM WaFLEm w polewie czekoladowej" przy pomocy "świętej wiertarki oświecenia Lorda Kunegunda".

Morek był całkiem całkiem ale Obka już przełknąć nie mogłem - pusty świat, uproszczenie wszystkiego, raczej mało questów, i wiele, wiele innych niedoróbek mnie odstraszyło, oczywiście grafika była dobra ale w prawdziwego erpega powinno się grać z innych powodów (choćby fabuły) . W Arenę nie miałem okazji zagrać.

http://odsiebie.com/pokaz/4810313---1a48.html - ANDYFALL do Daggera. Dodaje nowych przeciwników (np. konnych jeźdźców) nowe ubrania, zbroje, retekstury twarzy i postaci i kilka innych modyfikacji.

Instalacja : archiwum wypakuj w katalogu Dagger, gdzie zostanie podmienionych kilka plików. Uwaga : Aby móc zagrać z modem bez oryginalnej płyty, wystarczy zainstalować dodatkowy program FDaffer. Jest to crack umożliwiający odpalenie pluginu Andyfall bez płyty CD - wystarczy zmienić nazwę FDAGGER.exe na DAGGER.exe i podmienić oryginalny plik w katalogu Dagger - dalsza procedura uruchamiania nie ulega zmianie.

Instrukcja napisana przez Duke Nathan.
Please respond.
S.T.A.L.K.E.R. 12
Stalker

Dołączenie: 12 Kwi 2009, 14:08
Ostatnio był: 27 Lip 2012, 18:56
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 7

Reklamy Google

Postprzez STA1KERpl w 20 Sie 2009, 20:12

Zobaczyłem. Zagrałem. Przeszedłem. Wszystkie części. Bo kiedy kolega pożyczył mi TES4 zacząłem też przechodzić inne częśći (ze zdobyciem Areny było wręcz sążnie). Nie wiem czemu, ale wszyscy starsi gracze lubią starsze części, młodsi nowe. Mi najbardziej się podobał TES4, bo był po prostu wielki. Ogrom broni, terenu, potworów. Do tego animacje i grafika stały na wyższym poziomie niż inne produkcje. I dodatki urozmaiciły bardzo grę. TES4 jest po prostu najlepszy, największy, najładniejszy. Czekam na kolejną część.
JESTEM TUTAJ WIPEM
Awatar użytkownika
STA1KERpl
Tropiciel

Dołączenie: 15 Kwi 2009, 20:51
Ostatnio był: 25 Maj 2022, 16:45
Miejscowość: The port Royal
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 13

Postprzez Terminus w 20 Sie 2009, 20:24

Stalkerze z jedynką w środku- starsi gracze PAMIĘTAJĄ lub ZNAJĄ te części, których młodsi gracze w najlepszym razie znają ze słyszenia.
Nie porównuj grafiki gry współczesnej z grą sprzed 10 lat. W swoim czasie grafika Daggerfall i rozwiązania interfejsu miażdżyły. A Oblivion był ładny i dobrze zoptymalizowany ale grafika nie zwalała z nóg.
Broni, misji, potworów, fabuły, terenu gry było więcej w każdej poprzedniej części -więc w czym TES IV jest największy?
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Raith w 27 Sie 2009, 11:38

Wg. mnie najlepsza seria RPG (no może Baldur's Gate nie dorówna), przeszedłem wszystkie części za wyjątkiem Obliviona. Trochę grafika mnie raziła, ale nie to najważniejsze. Morrowind wg. mnie najlepszy, setki modów urozmaicających rozrywkę. Polecam!
There are too many assholes but there is not enough of bullets
Image
Image
Awatar użytkownika
Raith
Stalker

Dołączenie: 05 Cze 2009, 21:51
Ostatnio był: 07 Gru 2024, 18:42
Miejscowość: Centrum Zony
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 1

Postprzez Shadow Freedom w 08 Cze 2010, 14:58

TES IV Przeszedłem, ale odrzucił mnie pustką. potem zagrałem w Morrowinda. Gdy zaczął mnie nudzić ściągnąłem pełno modów... I co z tego wyszło? Jedna z moich ulubionych gier! Daggerfall też jest genialny, choć Morrowind + mody ma więcej możliwości. Ach, te uliczki Balmory...
Awatar użytkownika
Shadow Freedom
Kot

Dołączenie: 05 Cze 2010, 22:24
Ostatnio był: 17 Sie 2010, 20:44
Miejscowość: Nie pojął byś tego...
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 0

Postprzez bhane w 16 Cze 2010, 21:13

TES IV ma jakies z 10% tego co mial do zaoferowania TES II, niech zaluja ci co w tamtych czasach nie mieli okazji zagrac w Daggerfalla.
bhane
Kot

Dołączenie: 19 Lis 2009, 19:01
Ostatnio był: 11 Gru 2011, 15:16
Kozaki: 0

Postprzez Kontroler w 16 Cze 2010, 21:18

Szczerze mówiąc zaczynałem Obliviona z 4 razy i 4 razy go nie ukończyłem. Nie ma co tego porównywać do gothica, żałuje, że kupiłem ale to i tak było dawno temu. Jak dla mnie cały TES jest słaby... nie lubię jakiś elfów, koto-ludzi itp. gry nie polecam. O Morrowindzie nawet nie wspominam...
Awatar użytkownika
Kontroler
Ekspert

Dołączenie: 11 Lis 2009, 21:29
Ostatnio był: 24 Paź 2022, 10:53
Miejscowość: Świebodzin
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 131

Postprzez StalkerCiastek w 16 Lip 2010, 11:23

Mój kontakt z TESem skończył i zaczął się na Morrowindzie. Do tego miałem jeszcze dwa inne dodatki. I powiem tak: nigdy nie zaszedłem dalej niż za Balmore. Zwyczajnie nie trawię tej gry. Wiem, że to popularna gra i z pewnością coś wniosła do świata RPGów. Ale ja wolę Gothica i już. Jakoś nie odpowiada mi ten bajkowy klimat (domy w kształcie grzybów - błeee). Też te baśniowe postacie (jakieś koty). Nie lubię takich rzeczy. Kto wie, może kiedyś wrócę do grania? Mam nadzieję, bo to na pewno fajna gra.
LOL
Awatar użytkownika
StalkerCiastek
Redaktor

Dołączenie: 27 Cze 2008, 21:17
Ostatnio był: 26 Cze 2014, 17:46
Miejscowość: Gdzieś
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 58

Postprzez specPL w 16 Lip 2010, 15:55

ja grałem w Morrowind -przyznam się bez bicia że ukończyłem go na siłe. Levelowanie w tej grze do dupy jest - idziesz, bach, zabijasz, wracasz, job's done. Questy w wielu przypadkach na poziomie MMO czyli....źle. Przynieś, zanieś, pozabijaj. Dziennik nieczytelny. Brak celu, grafika bajkowa i brak jakiejś mrocznej otoczki sprawiły że nie zamierzam już do tej gry wracać. Jasne, zaraz się obruszą fanatycy Morrowinda że to genialny RPG, wnosi dużo do gatunku....może i tak ale najzwyczajniej w świecie nie podobała mi się ta gra zbytnio
specPL
Stalker

Dołączenie: 06 Cze 2010, 20:14
Ostatnio był: 26 Sie 2011, 22:16
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 7

Postprzez PrzemoC w 16 Lip 2010, 20:17

Mam Morrowinda, i nie będę wdawał się w spór co lepsze: TES czy Gothic. Gra fajna, grałem dziesiątki razy ale nie ukończyłem nigdy. Tylko jakoś modów do niej nie próbowałem... i chyba sobie odpuszczę. Nawet czysta gierka jest godna uwagi, zwłaszcza z dodatkami. IMO, każdy kto lubi RPG powinien dać gierce szansę.
"Każde słowo jest jak niepotrzebna plama na ciszy i nicości." -Samuel Beckett
Ale, z drugiej strony, on to powiedział...
Awatar użytkownika
PrzemoC
Beta Tester

Dołączenie: 31 Sty 2009, 15:27
Ostatnio był: 19 Cze 2022, 12:45
Miejscowość: Everon
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: SIP-t M200
Kozaki: 13

Postprzez Mroczny w 21 Lip 2010, 21:17

Ja zaczołem od Morrowinda, ehh te wspomnienia Radeon 9550, Athlon 1800. Zabawa w alchemika (zryty beret w podstawowće , nie? :D ). Wcyzekiwanie z niecierpliwoscia na Tribunala i genialnego Bloodmoona. Fabuła mi przypasowała, nie wiem gdzie fani Gothica widzą bajkowość w tej grze? Grafika jest bardziej ponura i realna a nie taka cukierkowa jak w Gothicu (nie żebym Gothica nei lubiał to też świetna Gra, G2+Noc Kruka też zjadły dośc mojego czasu).
Oblivion w podstwce był taki sobie, zadania poboczne (Mroczne Bractwo np.) były ciekawsze niż główny wątek. Knights of The Nine uważam za pseudodoatek.Shivering Isles jednak mnie zachwyciły, klimat nieziemski wręcz, właściwie to uratowało moją wiare w serie TES. I Tu znowu aluzja, świat TES'a nie błyszczy się jak psu jajca (nawiązanie do Gothica 3, w którego też grałem). Ogólnie lekka przewaga serii TES nad Gothickiem. Właściwie na TES się skończyły się moje przeżycia z RPG w takim klimacie, Dragon Age, Titan Quest, Fable były fajne ale... to nie to co TES albo Gothic.
Edit: Zapomniałem o Arenie, wtedy byłem mały brzdąc więc angielskiego nie znałem i nie wiele co pamiętam z tej gry już, ale jakieś migawki że było ciekawie się pojawiają :) No i dzięki tym wszystkim RPG'om umiem angielski, jakby były po rosyjsku to bym umiał i rosyjski ;)
Wystarczy tylko przeszkoda aby światło pokazało swoją drugą naturę - cień
Awatar użytkownika
Mroczny
Stalker

Dołączenie: 24 Wrz 2008, 13:42
Ostatnio był: 08 Gru 2024, 00:11
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 2

Postprzez Terminus w 21 Lip 2010, 22:10

Mroczny napisał(a):nie wiem gdzie fani Gothica widzą bajkowość w tej grze? Grafika jest bardziej ponura i realna a nie taka cukierkowa jak w Gothicu.
Jako fan Gothica też nie widzę bajkowości w Morku... Grafika owszem ma bardzo fajny klimat, którego zupełnie zabrakło w Oblivionie. Ale gdzie ty widziałeś cukierkową grafikę w Gothicu?
świat TES'a nie błyszczy się jak psu jajca (nawiązanie do Gothica 3, w którego też grałem)
Wyłączyłeś w Oblivionie wszystkie efekty? Mnie HDR w TES IV denerwował. Wszystko się świeciło i błyszczało. Zarówno podziemia jak i powierzchnia. TES IV błyszczy się i świeci jak psu....
Ogólnie lekka przewaga serii TES nad Gothickiem.
Trudno porównywać serie. W TES były dwie świetne części [Daggerfall i Morek], jedna przeciętna [Oblivion] i jedna marna [Arena]. Do tego fatalne gry obok serii ale w tym samym uniwersum [Battlespire, Redguard]. W serii Gothic dwie świetne [G1-G2], jedna przeciętna [G3] z fatalnym dodatkiem [ZB]. Do tego niezły Risen.
W obydwu seriach były gry, które wywarły duży wpływ na gry cRPG: Daggerfall i G1.
Osobiście wolę jednak Gothic. Dlatego, że był jedną z 3 gier cRPG, które zrobiły na mnie największe wrażenie i były największym zaskoczeniem/przewartościowaniem: Betrayal at Krondor, Baldur Gates, G1. W Daggerfalla zagrywałem się kiedyś do upadłego, bardzo lubiłem Morka. Ale też czegoś zawsze w tych grach brakowało.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości