[PYTANIE] Handel

Regulamin forum
Dział "Tworzenie Modyfikacji" służy do zadawania pytań odnośnie tworzenia modyfikacji, edytowania plików gry, oraz pisania tzw. tutoriali, czyli poradników odnośnie modyfikowania gry.
Nie zadajemy tutaj pytań odnośnie modyfikacji gotowych (nie dyskutujemy o nich!), prócz prób ich połączenia etc.

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

[PYTANIE] Handel

Postprzez Shaockgun w 17 Paź 2009, 16:58

Siema,

mam pytanie do modderów znających się na plikach odpowiedzialnych za handel. Czy da się zrobić taki tricek, aby można było handlować WSZYSTKIM (bronią, artefaktami, amunicją, może kombinezonami?) ze wszystkimi BN w grze?
Chodzi o to, aby handlowanie ze stalkerami miało jakiś sens, aby można było im sprzedawać broń z amunicją, której by używali (naturalnie jeśli sprzedana pukawa będzie lepsza od posiadanej przez BN-a). Może podam przykład, by łatwiej było załapać:
Idziemy sobie, powiedzmy, po Kordonie, i spotykamy jakiegoś kota (stalkera, nie zwierzaka). Ma on słabiutkiego PMm. No więc sprzedajemy mu, np. Vipera 5 i trochę amunicji. Uradowany kot chowa swojego straszaka w kieszeń i jara się nową pukawką.

Tjaa, to taki przykład. Chodzi też o to, aby sprzedać BN-owi amunicję do broni, której by używał, a nie, że wystrzela magazynek nowej broni i wyrzuci ją. Myślę, że chodzi tylko o zdjęcie tej blokady, która uniemożliwia sprzedanie Bn-owi czegoś innego niż żarcie czy apteczka.
Widziałem taką modyfikację do CN, ale wolę Cień Czarnobyla, więc proszę o odpowiedz - jakie pliki zedytować czy coś.
"Stoi żołnierz na warcie i myśli uparcie:
Co lepsze - dupa, czy żarcie?
I dupa jest dobra,
I dobre jest żarcie,
Ale przeje*ane jest stać na warcie"
Awatar użytkownika
Shaockgun
Stalker

Dołączenie: 22 Sie 2008, 11:31
Ostatnio był: 01 Gru 2019, 18:19
Miejscowość: z Zadupia Galaktyki
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 11

Reklamy Google

Re: [PYTANIE] Handel

Postprzez Adi007 w 17 Paź 2009, 18:58

Musisz w pliku trade_generic.ltx (chyba to ale nie jestem pewien) zmienić w generic_buy i generic_sell wszystkie ;NO TRADE na (przykłady!)
Kod: Zaznacz wszystko
= 1,   0.2 (w generic_sell)
= 1,   3 (w generic_buy)

Najlepiej sobie poczytaj ten tutorial który ci wyjaśni jak działają pliki od handlowania. :P
Adi007
Stalker

Dołączenie: 11 Sie 2009, 01:07
Ostatnio był: 26 Cze 2011, 03:19
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 0

Postprzez Shaockgun w 18 Paź 2009, 12:31

Ok, dzięki za namiary.
I dupa jest dobra,
I dobre jest żarcie,
Awatar użytkownika
Shaockgun
Stalker

Postprzez Czaro w 18 Paź 2009, 15:59

Jako wzór możesz użyć tego moda.

Pliki handlarzy w CS i ShoC są bardzo podobne, można by rzec, "prawie" identyczne :wink:.
Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Czaro
Weteran

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 18:34
Ostatnio był: 15 Mar 2018, 22:14
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 24

Postprzez Shaockgun w 27 Paź 2009, 21:01

Ecchhh.

Cóż, dopiąłem celu. W pliku trade_generic.ltx wystarczy zmienić wszystkie parametry NO TRADE na dwie liczby odpowiadające za cenę kupowanego przedmiotu i czegoś jeszcze, czego nie rozkminiłem. Chciałem zmienić ekwipunek kotom z wiochy w Kordonie poprzez handel (ale jestem cwaniaczek, nie?), tyle że każda lepsza broń kosztuje! I to sporo! A koty mają tylko jakieś drobniaki na lody, więc takiego SWD nie da rady się opylić.
Tak, tak, znam trik z podrzuceniem pukawki pod nogi delikwenta. Ale:
- gościu może i ładnie z taką pukawką wygląda, ale wywali całą amunicję z magazynka i broń ląduje na ziemi,
- trik nie działa z bronią taką, jak SWD, SVU oraz z Gaussem.

Cóż, pozostaje zabawa z ustawieniem ilości gotówki stalkerów bądź... przezbrojenie ich poprzez pliki gry odpowiedzialne za arsenał (atomowy) każdego ludzika w grze.
I dupa jest dobra,
I dobre jest żarcie,
Awatar użytkownika
Shaockgun
Stalker

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości