odsiebie.com

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

odsiebie.com

Postprzez Messiah w 03 Lis 2009, 21:53

Jak podaje DI.com:

"Błyskawiczną, choć stosunkowo krótką karierę miał serwis OdSiebie.com, umożliwiający swoim użytkownikom hosting i wymianę plików. Część ze zgromadzonych materiałów mogła naruszać majątkowe prawa autorskie różnych podmiotów, w związku z tym w sobotę rano twórca serwisu, Łukasz Ć. prawdopodobnie został zatrzymany przez policję z Wrocławia.

Serwis OdSiebie.com ruszył w 2007 roku, wzorując się na popularnym na świecie serwisie Rapidshare czy polskim chomikuj.pl. Reklamowany był przez twórcę jako witryna spełniająca rolę osobistego magazynu plików, w którym użytkownicy mogli trzymać kopie zapasowe wszelkiego rodzaju - dokumenty, pliki audio i wideo, a także obrazy.

Jednak OdSiebie.com nie tylko umożliwiał magazynowanie, ale również współdzielenie zgromadzonych w serwisie plików, co jest praktycznie równoznaczne z ich udostępnianiem. Ta ostatnia czynność z kolei jest w polskim prawie zakazana, jeśli udostępniamy pliki chronione prawem autorskim osobom spoza naszej rodziny i kręgów towarzyskich.

W ciągu kilkunastu ostatnich miesięcy serwis Łukasza Ć. błyskawicznie zdobywał popularność wśród polskich internautów. W zestawieniu Megapanel OdSiebie.com uplasowało się w sierpniu br. na 11 miejscu w kategorii Społeczności z 2,2 mln real users i 100 mln odsłon miesięcznie. Charakter witryny oraz szybko rosnąca popularność najprawdopodobniej zwrócił uwagę organizacji chroniących interesy właścicieli majątkowych praw autorskich do plików, które można było znaleźć w zasobach OdSiebie.com. Prawdopodobnie w wyniku doniesienia Łukasz Ć. został zatrzymany, a serwis wyłączony 30 października br.

Jak można przeczytać na forum Club-nation.eu, podczas przeszukania mieszkania twórcy OdSiebie.com policja podobno znalazła nośniki danych, na których znajdowały się m.in. pirackie kopie filmów. Zabezpieczono także logi serwisu, czytamy we wpisie CreV, co może oznaczać, że policja ma dostęp do danych, umożliwiających identyfikację osób udostępniających pliki za pomocą OdSiebie.com. Mając na względzie dotychczasową aktywność policji na tym polu, niektóre z tych osób mogą spodziewać się kontroli legalności posiadanych przez nich plików oraz praw do ich udostępniania.

W komunikacie prasowym wrocławska policja nie potwierdza zatrzymania Łukasza Ć. Ogranicza się jedynie do informacji o zatrzymaniu administratorów niezidentyfikowanego portalu. Szczegóły mają zostać podane w środę, o godz. 10.00. "

Fake czy prawda? Stronka rzeczywiście nie działa, może ktoś rzucił ploteczkę :P Kto wie, wiadomo tylko że na razie po plikach ani widu a ni słychu...

discuss!!
Awatar użytkownika
Messiah
Tropiciel

Dołączenie: 20 Sie 2008, 20:44
Ostatnio był: 22 Lip 2013, 23:47
Miejscowość: Łódź
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 3

Reklamy Google

Re: odsiebie.com

Postprzez klawisz w 03 Lis 2009, 22:04

Właściwie na jaki temat mamy dyskutować? Normalna rzecz, że zamknęli :)
Awatar użytkownika
klawisz
Retired

Dołączenie: 16 Lis 2004, 14:27
Ostatnio był: Wczoraj, 20:20
Miejscowość: Sopot
Kozaki: 88

Postprzez Darth ReX w 03 Lis 2009, 22:11

klawisz napisał(a):Właściwie na jaki temat mamy dyskutować? Normalna rzecz, że zamknęli :)

Niekoniecznie.
Na tej samej podstawie powinno się zamknąć torrenty.org i inne podobne serwisy - wszak mogę tam dostać najnowszego COD czy Stalkera. Za darmo. Nie jest to sprawiedliwe, moim zdaniem, a wszystko przez to, że o odsiebie napisały media. Ciekaw jestem zatem dlaczego rapidshare jeszcze działa?
|| Ryzen 7 5700 X3D | 32GB RAM | RTX 5070 Ti | Windows 10 Pro x64 ||
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:27
Ostatnio był: Wczoraj, 18:07
Kozaki: 224

Postprzez xxKoMiSxx w 03 Lis 2009, 22:50

Darth ReX napisał(a):Niekoniecznie.
Na tej samej podstawie powinno się zamknąć torrenty.org i inne podobne serwisy - wszak mogę tam dostać najnowszego COD czy Stalkera. Za darmo. Nie jest to sprawiedliwe, moim zdaniem, a wszystko przez to, że o odsiebie napisały media. Ciekaw jestem zatem dlaczego rapidshare jeszcze działa?

Co to torrentów - jak sam mówi Administrator
Żaden z plików nie znajduje się na serwerze. Torrenty są własnością użytkowników. Administrator serwisu nie może ponieść konsekwencji za to co użytkownicy wstawiają, lub za to co czynią na stronie.

Czyli teoretycznie nie mogą ich zgarnąć bo pliki są na komputerach użytkowników, a nie na ich serwerze. Ale i była sprawa z thepiratebay.org że kogoś tam przymknęli (więcej info google).

Rapidshare działa, ponieważ regularnie usuwają nielegalne pliki - popatrz na przykładową stronę z muzyką (serwis peb.pl) - działają tylko najnowsze linki*** - a te ze starszych stron tematu - nie.

Oj facet - stare linki nie dzialaja nie dlatego ze regularnie siedzi sobie jakis tam "Pan X" z Rapidshare i je usuwa recznie tylko korzystajac z Rapida i nie majac konta Premium pliki sa automatycznie usuwane przez auto skrypt po 30 dniach od uploadu...Jesli ktos korzysta z konta Premium to linki moga miec nawet kilka miesiecy a nadal beda online - kwestia tylko czy uploader wywali je ze swojego "profilu Premium" na RS czy tez nie... - caleb59

Ode mnie - ubolewam nad tym, że odsiebie.com przestało istnieć. Sam uploadowałem tam moje kopie zapasowe plików i rzeczy mojego autorstwa... Świetny hosting plików, brak limitów, szybko ściągało... Szkoda, że jedyna paczka moich zdjęć z wakacji '09 była właśnie na tym serwerze...

:

http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?f=49&t=1820&hilit=tak&start=276 :( nie działają linki :(

Ostatnio edytowany przez xxKoMiSxx, 03 Lis 2009, 23:57, edytowano w sumie 1 raz
xxKoMiSxx
Stalker

Dołączenie: 17 Mar 2009, 21:11
Ostatnio był: 07 Lut 2017, 17:37
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 2

Postprzez KoweK w 03 Lis 2009, 22:56

Najgorsze jest właśnie to, że moje legalnie zuploadowane pliki poszły się jeb... :/ Trochę szkoda użytkowników "legalnych".

Ciekawe co z save'ami Micha do Stalkera...
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 01:14
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1496

Postprzez djcycu w 03 Lis 2009, 23:19

Mi tez zal... rany... zasada znana z peb.pl jest taka ze jak juz daje sie gre albo film to plik chroni sie haslem! i wtedy kontrole nie zbadaja zawartosci pliku no ale... znajdzie sie paru debili ktorzy tego nie zrobia i za nimi idzie reszta co potem przyczynia sie do takowych sytuacji... Najgorsze to ze sam uploadowalem tam swoje modyfikacje, presety do syntezatorow, projekty moich kawalkow, nawet swoje kawalki jako mp3... chocby szukali to nikt nie zna Black Medusy jako zawodowca wiec mnie nie zamkna zreszta prawa mam ja jako tworca :D Szkoda... wielka szkoda... bo mi to sluzylo jako narzedzie do wysylania plikow znajomym... (kazdy chroniony haslem! pamietajcie o tym to jest bezpieczniejsze a poza tym jesli ktos to zlamie to popelnia przestepstwo wiec mamy doskonala wymowke w razie czego) a wlasnie... mam radiowke i moje IP posiada wielu userow... kto wiec za to beknie w razie czego? :D smiech na sali...
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Microtus w 04 Lis 2009, 13:11

Gazeta.pl

No jak dla mnie to standardowo gostek głupio opisał stronę i zasady. Teraz beknie i to solidnie.
Szkoda tylko zuploadowanego stuffu - zwłaszcza legalnego 100%
Myślę, że można by było pozwać prokuraturę czy tego co zamykał serwis o zniszczenie badz zagarniecie danych.
Myslę że jak ktoś miał coś ważnego i legalnego mógłby dostać wysokie odszkodowanie.
Choć teoretycznie jedyna kopia zdjęć z wakacji też ma wartość i powinno się dostać odszkodowanie.
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Kozaki: 106

Postprzez djcycu w 04 Lis 2009, 17:39

No w takim razie jesli jestem muzykiem (bez licencji wiec malo wartym :D) to chyba za zniszczenie kopii moich projektow moglbym go podac... ALE! W TYM KRAJU TO NIE MOZLIWE! Oni wiedza jak cie dojebac i oskubac na zero ale jesli dzieje ci sie krzywda to cale gowno dostaniesz... Sory za lacine ale mniej wiecej tak mowi moj ojciec i ma racje...
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez klawisz w 04 Lis 2009, 23:09

Awatar użytkownika
klawisz
Retired

Dołączenie: 16 Lis 2004, 14:27
Ostatnio był: Wczoraj, 20:20
Miejscowość: Sopot
Kozaki: 88

Postprzez Michu w 04 Lis 2009, 23:53

Usunęli mi save'y z filefronta, to zrobiłem konto na odsiebie i tam walnąłem nowe. Odsiebie zamknięte, super. Nie mam zamiaru robić nowych sejwów. No najwyżej że do Zewu bo to sie dopiero znajdzie/przejdzie.
Awatar użytkownika
Michu
Very Important Stalker

Dołączenie: 10 Lip 2007, 00:34
Ostatnio był: 16 Cze 2025, 18:27
Miejscowość: Jelenia Góra
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 133

Postprzez Jethro w 05 Lis 2009, 19:53

Co ciekawe, ale prawo pozwala pobierać wszelkie pliki jako testowe, pod warunkiem, że znikną z dysku nie później, niż 24h po zakończeniu pobierania.
I w tym miejscu zaczyna się chora część powyższego:
1) ściągając np. film oglądam go w jakąś godzinę czy dwie i wywalam z dysku- miałem pełen produkt za darmo i teoretycznie legalnie
2) administracja serwerów nie może odpowiadać za to, że użytkownicy nie usuwają plików na czas, a to i tak ich się karze

Sytuacja jest prosta jak metr drutu w kieszeni. Wszystko w zasadzie opiera się na tym, jakich adwokatów mają właściciele serwerów/stron umożliwiających zamieszczanie plików. Takie mamy prawo, czy raczej- nie mamy w zasadzie prawa regulującego wymianę plików za pośrednictwem internetu. "I jak tu się nie wk***wić", jak śpiewa pewien miejscowy raper...

EDIT//
Ciekawą rzecz znalazłem... mianowicie wg ustawy o prawie autorskim:
Art. 23.
1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już
rozpowszechnionego utworu
w zakresie własnego użytku
osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według
cudzego utworu architektonicznego i architektoniczno-urbanistycznego.

2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje krąg osób
pozostałych w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa,
powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.

Czyli: pobieram nawet nielegalny plik np .mp3 (został już opublikowany, a ja pobieram go na własny użytek - na co teoretycznie pozwala mi ustawa) i umieszczam na OdSiebie czy Chomiku - domyślnie dla brata, wujka, ciotki czy kto mi tam do głowy przyjdzie (bo na to ustawa również pozwala). Bo dzielenie z nimi tego pliku leży w zakresie użytku osobistego. Co można przez to rozumieć? KAŻDY plik można pobrać legalnie i go LEGALNIE udostępnić. Niech najpierw sprecyzują prawo, a później niech zabierają się za zamykanie serwerów...

Podsumowując: mamy chore prawo, które zezwala na rzeczy, które w innym miejscu są zabronione.
Awatar użytkownika
Jethro
Kot

Dołączenie: 04 Lis 2009, 17:06
Ostatnio był: 15 Mar 2010, 06:35
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 0

Postprzez KoweK w 05 Lis 2009, 22:36

Jethro napisał(a):Co ciekawe, ale prawo pozwala pobierać wszelkie pliki jako testowe, pod warunkiem, że znikną z dysku nie później, niż 24h po zakończeniu pobierania.

Lol? Chyba się naczytałeś za dużo regulaminów z wszelkich warezów. :P
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 01:14
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1496

Następna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości