[PYTANIE]Namierzanie czy regulowany celownik

Wszyscy bali się premiery kolejnej gry z serii Stalker. Nikt nie potrafił odpowiedzieć na pytanie: co wpisać w tym cholernym opisie?
Regulamin forum
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu.
Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs

Logi tagujemy w [ CODE ][/ CODE ].

Jeżeli chcesz zadać pytanie na temat fabuły, to sprawdź najpierw, czy odpowiedzi nie znajdziesz w SOLUCJI.

[PYTANIE]Namierzanie czy regulowany celownik

Postprzez Normandia w 22 Sty 2010, 15:36

W związku z tym że nie mogę się zdecydować na karabin snajperski postanowiłem zwrócić się o pomoc do stalkerskiej braci. Mam problem z wyborem pomiędzy Wintarem a SVU. Nie biorę pod uwagę SVD bo karabin ma być przeznaczony do działania nocą a do tego przydaje się tłumik. Nie interesują mnie pozostałe parametry broni bo te mogę sam zmienić. Nie udało mi się dodać do modyfikacji SVU namierzania celu, co mnie nie dziwi bo nie jestem moderem, więc zacząłem się zastanawiać czy nie lepszym rozwiązaniem jest powrót do wintara. Może ktoś z was pomoże podjąć decyzję czy w walce bardziej przydaje się termiczna identyfikacja celu, czy regulowany celownik...
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
Normandia
Stalker

Dołączenie: 25 Maj 2009, 21:16
Ostatnio był: 09 Cze 2013, 20:10
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 2

Reklamy Google

Re: [PYTANIE]Namierzanie czy regulowany celownik

Postprzez Tawarish Kozłow w 22 Sty 2010, 15:38

wykrywanie celów :) bo vintar ma slabą donośność jak na snajperke (a jeśli kożystasz z dalmierza to nie dla ciebie ten problem więc wtedy oddalenie, dalmierz to te kreseczki)
Chce OICW w wersji ASG AEG!

Jeśli też chesz taką replike wklej to do podpisu a może nasze modły zostaną wysłuchane!
Tawarish Kozłow
Stalker

Dołączenie: 28 Paź 2009, 15:05
Ostatnio był: 30 Kwi 2012, 16:51
Miejscowość: Prypiat
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 4

Postprzez lukass w 22 Sty 2010, 15:41

no, bracie.... skoro już postanowiłes z wyboru broni w grze uczynić dylemat na miarę życia lub śmierci... to chyba nie wypada przejść obok obojętnie :E

Vintorez - równie skuteczny, a przy tym bardziej uniwersalny(strzelanie serią).

Uwagi moderatora:

Też mi i seria z 10 nabojów - moim zdaniem brakuje modyfikacji u mechaników zwiększającej magazynek do 20 pestek... - caleb59
Mam pirata!
Awatar użytkownika
lukass
Ekspert

Dołączenie: 25 Paź 2009, 13:18
Ostatnio był: 07 Sie 2010, 12:16
Ulubiona broń: --
Kozaki: 45

Postprzez Normandia w 22 Sty 2010, 15:50

Przerobienie Wintara żeby strzelał jak gauss to pikuś więc zasięg strzału nie stanowi problemu. Złotym środkiem była by broń posiadająca i wykrywanie celu jak i regulowany celownik, bo zarówno jedna jak i druga modyfikacja bardzo przydają się podczas mocnych wędrówek po zonie, a że niestety nie ma takiej broni więc trzeba wybrać. Chyba że ktoś wie jak zrobić żeby można było dodać do wintara regulowany celownik albo do svu wykrywanie celu...

Edit: miałem wintara z magazynkiem na 20 kul i serią po 2 strzały co stanowiło zabójczą kombinację, niestety próby dodania serii 2 kul do svu nie przyniosły skutku...
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
Normandia
Stalker

Postprzez MatrixSTR w 22 Sty 2010, 17:15

tu masz małą modyfikacje dodającą do SERYJNEGO wintoreza celownik z regulowaną optyką i z wykrywaniem. działa on tylko jeśli nie modyfikowałeś optyki (nie sprawdzone z powodu braku gry obecnie)

http://www.megaupload.com/?d=CJCXJYD2
Awatar użytkownika
MatrixSTR
Modder

Dołączenie: 26 Maj 2009, 23:44
Ostatnio był: 16 Mar 2026, 23:44
Miejscowość: Gdzieś Daleko W Wielkopolsce
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 277

Postprzez Normandia w 22 Sty 2010, 20:43

Mod działa jak należy wielkie dzięki, po ulepszeniu na maksa też wszystko działa...
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
Normandia
Stalker

Postprzez stpauli w 23 Sty 2010, 21:49

w grze bez jakichs modów, w vintarze napewno lepiej zainstalowac regulowany celownik, z kontrastem bardzo dobrze sie strzela w nocy, a ten system namierzania to troszke porazka wg mnie.
NIE CHCĘ ABY MOJA GĘBA
BYŁA KOJARZONA Z LUDŹMI
KTÓRYCH POTĘPIAM !
Awatar użytkownika
stpauli
Stalker

Dołączenie: 18 Paź 2009, 13:11
Ostatnio był: 11 Mar 2025, 01:25
Kozaki: 24

Postprzez utak3r w 25 Sty 2010, 01:27

Też mi i seria z 10 nabojów

Calebie drogi... żartujesz, prawda? Musisz żartować... Seria 10 pocisków to aż nadto i nikt normalnie jej i tak nie wykorzysta. A poza tym... Vintorez, prawdę mówiąc, jest kiepski - właśnie ta jej uniwersalność ją zabija. Snajperka z niej żadna, niestety - a jako szturmówka, z powodu zbyt małego magazynka, również się nie spisuje.
Sooner or later, you will meet the Undertaker...
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 02 Sie 2025, 22:51
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 376

Postprzez Microtus w 25 Sty 2010, 14:59

Bo VSS Vintorez nie jest typowym karabinem snajperskim ani szturmowym.
Został stworzony na potrzeby oddziałów specjalnych. Bo o ile z karabinu snajperskiego oddaje się strzały na duże odległości to już z VSS nie. To miał być cichy (wytłumiony) lekki karabin mający kłaść przeciwników nawet opancerzonych. Kula 9mm (przebija pancerz na odległości 300-400 metrów) Dodatkowo pocisk ma dużą siłę obalającą.
Naboje są wielkie i ciężkie, przez co tor lotu jest jak w grze paraboliczny.

Amunicja SP-5 i SP6 jest amunicją poddźwiękową. Czyli taką która w połączeniu z tłumikiem daje o wiele cichszy strzał. Jej wadą jest mniejszy zasięg lotu i prędkość wylotowa ale za to zwiększona celność na krótkich dystansach (do 100m).

Broń ta jest ulubionym wyposażeniem żołnierzy specnazu. W grze działa moim zdaniem zbyt słabo. Z amunicją sp5 to nie ma co się nawet pchać.

Jednak lubię tą broń w grze, z amunicją sp-6 kładzie gości w egzo pierwszym strzałem (o ile był w głowę). :wink:

EDIT: No i w realu magazynki wystepują w dwóch wersach 10 i 20 pestek. Więc nic przerabiać nie trzeba.
I są celowniki termowizyjne/nocne/noktowizyjne ale są one dużo cięższe PSO-1 waży koło kilograma.
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Kozaki: 106

Postprzez yarpen w 25 Sty 2010, 15:43

Zgadzam się z powyższym.
Obecnie testuję grę mając na wyposażeniu kombo Vintorez jako pierwsza broń i SVU jako snajperka. Jak na razie git. Co do namierzania wroga to raczej nie czuję potrzeby. W dzień się rozglądam, w nocy nokto załatwia wszystko. Ale pogram jeszcze, może zdanie zmienię..
Por. Funky Koval 'AIR Star Force' piec lat czynnej sluzby, miliardy na liczniku, odznaczenia, takze srebrna gwiazda Palantiru.
Awatar użytkownika
yarpen
Stalker

Dołączenie: 20 Kwi 2006, 21:16
Ostatnio był: 19 Lip 2023, 22:29
Kozaki: 7

Postprzez utak3r w 25 Sty 2010, 17:42

Mówiąc o celownikach, wiecie czego mi brakuje? Możliwości ustalania odległości celownika... wtedy sam wiem, kiedy mam strzelać pod cel a kiedy nad cel... zaczynając akcję np. w budynku przestawiałbym go sobie na 100m, ruszając w teren na 300m i jest gucio.
Sooner or later, you will meet the Undertaker...
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 02 Sie 2025, 22:51
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 376

Powróć do Pytania i odpowiedzi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości