Gry strategiczne - II WŚ

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: STRATEGia

Postprzez Tawarish Kozłow w 24 Sty 2010, 21:32

A znacie gre faces of war?
Bardzo ciekawa strategiczno taktyczna gra
Chce OICW w wersji ASG AEG!

Jeśli też chesz taką replike wklej to do podpisu a może nasze modły zostaną wysłuchane!
Tawarish Kozłow
Stalker

Dołączenie: 28 Paź 2009, 15:05
Ostatnio był: 30 Kwi 2012, 16:51
Miejscowość: Prypiat
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 4

Reklamy Google

Postprzez lukass w 24 Sty 2010, 21:42

No oczywiście, ona zdaje się była wzorowana na Soldiers: Ludzie Honoru, z tego co pamiętam i obie są wyśmienite!
Mam pirata!
Awatar użytkownika
lukass
Ekspert

Dołączenie: 25 Paź 2009, 13:18
Ostatnio był: 07 Sie 2010, 12:16
Ulubiona broń: --
Kozaki: 45

Postprzez Terminus w 24 Sty 2010, 21:51

lukass napisał(a):No oczywiście, ona zdaje się była wzorowana na Soldiers: Ludzie Honoru, z tego co pamiętam i obie są wyśmienite!

Nie tyle wzorowana co jest kolejną częścią Soldiers, wydaną na tym samym silniku. Kolejne gry z tego cyklu to kolejno:
1.Soldiers
2.Outfront
3.Faces of War
4.Man of War

Faces różnią się od poprzedników tym, że położono nacisk na walkę w oddziale, co wyszło lepiej lub gorzej... Gra jest trudna -misja Rosjanami w Berlinie nawet bardzo.

Gra jest grą "taktyczną" dowodzimy siłami co najwyżej plutonu -od kilku do kilkanastu osób.
Gry z tego cyklu są faktycznie fajne ale trudne.

Większymi siłami dowodzimy np. w Sudden Strike - ale ja akurat tej gry specjalnie nie trawię.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Re: Gry strategiczne - II WŚ

Postprzez Microtus w 25 Sty 2010, 14:30

Ja polecam Close Combat 3 (w tej chwili można kupić przez internet jej reedycję/wznowienie)
Cross of iron

To moja ulubione gra z realiów II WŚ. Przede wszystkim gra ta daje olbrzymie możliwości.
Kierujemy oddziałem złożonym z kilkunastu jednostek (chyba max 16) ich ilość zależy od naszego stopnia jako dowódcy. Jednostek lepiej nie tracić gdyż zdobywają doświadczenie w czasie walki. Bardzo ważnym elementem gry jest morale naszej armii. Gdy jest niskie nasze wojska zaczynają olewać rozkazy, uciekać, dezerterować.
Jednostki możemy ulepszać. Zestaw wojsk naszej armii często zależy od aktualnego stanu na froncie. Czyli tego czy aktualnie jest ofensywa czy też bronimy się (a trzeba to regulować samemu) Dysponujemy ograniczonymi środkami i często jest dylemat co kupić (upgradować czołg z Pkz III do IV czy kupić oddział piechoty i działo ppanc itp.).

Walka zwłaszcza pancerna została świetnie przedstawiona, jest mniej irytujących błędów nić w CC I i II (np:kręcenie się czołgów w kółko). AI jest całkiem niezłe i warto grać na najwyższym poziomie trudności.

Największym klimatem gry jest walka siłami Radzieckimi w 41 roku. Kiedy na Niemieckie czołgi odpieramy z jedną rusznicą ppanc. Jak również gra Niemcami w 45roku. Kiedy ZSRR ma już chore ilości czołgów i dział samobieżnych.
A my możemy liczyć na posiłki Hitlerjugend/zwerbowanych cywili.

Dużo można by pisać. Gra jest świetna mimo upływu lat. Polecam zwłaszcza wznowienie gry bo ma nowe kampanie i misje pojedyńcze do tego jest prosty system multi. W który można grać również kampanie. Polecam bo gra z prawdziwym przeciwnikiem to już spore wyzwanie i ludzie potrafią człowieka zaskoczyć.

PS: Chyba jedynym minusem gry jest jej liniowość (tzn. nawet zdobywając moskwę musimy się z niej potem wycofywać bo tak jest ustawiona kampania) jednak można czasem obronić się w kampanii na jednej mapie z 4/5.
Za każdym razem na polu bitwy pozostają wraki czołgów/wozów opancerzonych itp.
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 106

Postprzez Terminus w 25 Sty 2010, 15:05

Close Combat to klasyka... Jest niby parę nowych gier, które są dość podobne w skali rozgrywki i próbach emulowania pola walki np.Theatre of War, czy Soldiers ale to jednak nie to. W pierwszej nie wpadli np. na to, że obsługa KM to minimum 2 osoby, druga to "polowanie" na co fajniejsze czołgi wroga...
Co do kampanii w CC -dowodzimy plutonem, to i tak nie zmienimy losów wojny i z naszym oddziałkiem musimy się posuwać za frontem.
Losy wojny mogliśmy zmienić w Panzer General, gdzie jak dobrze szło to zdobywaliśmy Albion a na koniec USA...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez SaS TrooP w 25 Sty 2010, 16:02

Zgadzam się. Mimo, iż grywam w Shock Force, który do WWII ma się nijak, to cały CM jest dla mnie naprawdę dobry i mimo wielu błędów niesamowicie wciągający.
SaS TrooP
Ekspert

Dołączenie: 22 Gru 2007, 21:43
Ostatnio był: 07 Cze 2019, 01:47
Miejscowość: Wodzisław, Silesia
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 14

Postprzez Terminus w 26 Sty 2010, 12:57

Tak przy okazji: na Victorygames piszą, że Sudden Strike II jest już freeware: CLIK
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez PrzemoC w 30 Sty 2010, 01:04

Terminus napisał(a):Sudden Strike II jest już freeware

Sudden Strike to gra raczej dla ambitnych strategów w pełnym tego słowa znaczeniu.

Ja polecam coś z serii Steel Panthers, bodajże World at War. Podobnie jak CM turówka,
tylko jak wolisz dobrą grafikę to sobie odpuść. :wink:
Dobra jest pierwsza część Blitzkriega, jeśli chodzi o dobre odwzorowanie pola walki
( oj, grało się) a jeżeli chcesz coś po część arcade'owego - Blitzkrieg II.
(też się grało, ale mniej...) Obie kosztują grosze.
"Każde słowo jest jak niepotrzebna plama na ciszy i nicości." -Samuel Beckett
Ale, z drugiej strony, on to powiedział...
Awatar użytkownika
PrzemoC
Beta Tester

Dołączenie: 31 Sty 2009, 15:27
Ostatnio był: 19 Cze 2022, 12:45
Miejscowość: Everon
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: SIP-t M200
Kozaki: 13

Postprzez Terminus w 16 Lut 2010, 17:05

PrzemoC napisał(a):Dobra jest pierwsza część Blitzkriega, jeśli chodzi o dobre odwzorowanie pola walki
( oj, grało się) a jeżeli chcesz coś po część arcade'owego - Blitzkrieg II

A ja przypomnę jeszcze "Stalingrad" -zbudowany na silniku Blitzkriega I z poprawionym realizmem, historycznymi misjami i plenerami. I hardcorowym poziomem trudności w kampanii radzieckiej.
Powiem tyle, że nawet T-34/76 ma różne wersje w zależności od fabryki w której został wyprodukowany [różnice w grubości pancerza].
Był na płytce bodajże w Gamestar...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Wiewiórka69 w 16 Lut 2010, 21:03

Ja polecam takie gry strategiczne- 2 WŚ.:
*Company of Heroes: wszyscy znają co tu pisać..
*Stalingrad: Dość stara gra, kolega wyżej dobrze opisał.. dodam od siebie tyle że kampania radziecka jest niezwykła.
*Blitzkrieg: Współautorzy Sudden Strike trzymają się swojej ukochanej II Wojny Światowej niczym rzep psiego ogona.
*Combat Mission: Świetna symulacja pola walki.

Tylko w te gry strategiczne z okresu 2WŚ. miałem okazje pograć.

Wiewiórka69
Wygnany z Zony

Dołączenie: 22 Sty 2010, 16:58
Ostatnio był: 19 Lip 2011, 21:39
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1

Postprzez Terminus w 19 Kwi 2010, 14:22

Mała ciekawostka: "Frontline Kursk" w markecie Saturn za 9,99zł nabyłem drogą kupna.
W skrócie mimo, że mamy innego producenta gry [Paradox Interactive] to gra jest de facto samodzielnym dodatkiem do Blitzkrieg II, w którym kampanie niemiecka i rosyjska obejmują wyłącznie operację "Zitadelle" [Bitwa na Łuku Kurskim]. Gra pod względem mechaniki, modeli jednostek, itp. niczym się nie różni od standardowego Blitzkriega 2. Nie jest to więc modyfikacja pokroju świetnego "Stalingradu".
W grze nawet nie zauważyłem intra. Jest tylko statyczna plansza z żołnierzem "krasnoj armii", budzącego niejednoznaczne skojarzenia z mniejszościami seksualnymi [raczej niezamierzony efekt rysownika] :P

Ale ogólnie gra się nieźle, jak zwykle w Blitzkrieg...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Darkon w 06 Sie 2010, 19:13

Jeśli szukasz dobre strategii w klimacie II wojny światowej spróbuj jednej z tych:
- Blitzkrieg
- Company of heroes + dodatki
- Soldiers: Ludzie honoru
- Faces of war
- Men of War

Grałem we wszystkie i śmiało mogę je polecić jako najlepsze z gatunku II-wojennych gier rts
Uśmiechnij się! Jesteś w ukrytej snajperce!
"Bycie w Wolności to twoja Powinność" - Grave

Image
Awatar użytkownika
Darkon
Stalker

Dołączenie: 25 Mar 2010, 22:45
Ostatnio był: 03 Mar 2015, 12:45
Miejscowość: To tu, to tam...
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość