Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].
Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].
Lokalizacja logów: Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs
Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.
Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.
Schowki w Soljance tez podlegają pewnym zmianom w stosunku do oryginału. Ale są to zmiany rozszerzające możliwości, a nie ograniczające . Podaje tłumaczenie wyjaśnienia działania opcji schowków AMK w menu Soljanki:
:
W opcjach AMK, które pojawiają się w menu gry, można wybrać następujące warianty:
1. Klasyczne schowki
Schowki otrzymuje się tak, jak w czystej wersji gry bez modyfikacji.
2. Przypadkowe schowki. Schowki otrzymuje się a tym samym prawdopodobieństwem, jak w czystej grze, ale zawartość schowków ustalana jest w momencie otrzymania. Nigdy zawczasu nie wiadomo, co jest ukryte, aż do momentu przyjścia i obejrzenia swojego "szczęścia" . W schowkach mogą znajdować się dowolne nieunikalne przedmioty włączając egzoszkielet lub gaussa, ale prawdopodobieństwo otrzymania takich przedmiotów jest skrajnie niskie. Im droższy i bardziej prestiżowy jest przedmiot, tym mniejsza szansa na jego otrzymanie. Oprócz tego, ranga otrzymanych przedmiotów bezpośrednio zależy od rangi trupa, z którego zdjęto schowek. Obszukując kotów niczego więcej niż AKSU się nie znajdzie - walczcie wiec z weteranami .
3. Rzadkie schowki. Schowki otrzymuje się WYJĄTKOWO rzadko. Szansa otrzymania schowka jest niższa 15-20 razy(na razie brakuje statystyki do dokładnej oceny). ALE. W schowkach leżą wyłącznie rzadkie, cenne przedmioty. Im droższy i bardziej prestiżowy jest przedmiot, tym mniejsza szansa na jego otrzymanie. Może to być unikalna broń, unikalne pancerze, modyfikaty artefaktów. "Najprostszy" przedmiot - beretta. Ranga przedmiotów również zależy od rangi trupa, wydającego schowek.
Mam jedno pytanko.... Otóż dzisiaj zainstalowałem Soljanke i gra sie fajnie. Biore zadanie na odbicie Żwawego i w międzyczasie na znalezienie Gwiazdy wieczornej. Wszystko git, Żwawy odbity to ide po artefakt. Znajduje, pakuje do pojemnika i won do Sidora. Przychodze oddaje pena i nigdzie nie ma opcji dotyczącej tego zadania z artem... Próbowałem wszystkiego, sprzedawałem pojemnik i z artem i bez, wywaliłem wszystko do schowka oprócz pojemika i arta, to arta nie można sprzedać... A na dodatek gdy miałem sam pojemik z atrem to zaczeły mi dziwne wiadomości w cyrylicy wyskakiwać (cały czas mi jechały) i gra coraz bardziej sie lagowała ale bez błędu... Wiecie jak to może rozwiązać . ?
Musi pojawic sie w menu Tekst rozmowy dotyczący tego arta. Czasem bywa, że Sidor nie załapuje. W każdym razie musisz mieć Gwiazdę Wieczorna wyjęta z pojemnika i w plecaku. Jeśli nie załapie, próbuj do skutku, nawet żeby wyjść i wrócić. Wiem, że czasem bywają kłopoty z zauważeniem artu przez Sidora. Czy możesz Gwiazdę Wieczorną wyrzucić z inwentarza na podłogę? Jeśli tak, to spróbuj wyrzucić i podnieść. Jeśli nie, to jest jakiś problem.
Ja to miałem... Krótka piłka: D*pa zbita bo trzeba wykonać to szybko co jest uwzględnione przy braniu zlecenia... No chyba że nie wyjąłeś artefaktu z pojemnika Sidorowicz mówi że chce obejżeć towar i byś pamiętał że jak przyniesiesz to on musi być wyjęty. Pojemnik też musi być w inwentarzu bo on bierze pojemnik i artefakt. Mówi przecież że pojemnik ci wymieni na lepszy bo na 8 artefaktów. Tyle że na mniej radioaktywne artefakty 5+ chyba na radiacji to dla niego za dużo ale Astronom da ci artefakt zmniejszający radiację za spotkanie z doktorem. Będziesz mógł dzięki temu już na samym początku nosić artefakty bez obaw.
Właśnie Astronom mi umarł przed rozmową z doktorkiem leżał sztywny był on jakąś ważniejszą postacią w grze ?
I drugie pytanko gdzie jest ten artefakt dla koleżki z powinności co nie chce nas wpuścić do bazy nie doczytałem bo myślałem że się sama lokacja pojawi a tu bida.
Podobną zrobiłem z Kretem i nie bardzo wiem gdzie jest jego PDA
trurl3 napisał(a):Schowki w Soljance tez podlegają pewnym zmianom w stosunku do oryginału. Ale są to zmiany rozszerzające możliwości, a nie ograniczające .
Wiem, czym się różnią poszczególne schowki w tych opcjach. Chodziło mi o modyfikację jakiegoś pliku, dzięki której informacje o schowkach otrzymywalibyśmy częściej Bo jeśli o te opcje chodzi, to gram z klasycznymi - i nie jestem usatysfakcjonowany z częstotliwości otrzymywania informacji o nich
putin555 napisał(a):Właśnie Astronom mi umarł przed rozmową z doktorkiem leżał sztywny był on jakąś ważniejszą postacią w grze ?
I drugie pytanko gdzie jest ten artefakt dla koleżki z powinności co nie chce nas wpuścić do bazy nie doczytałem bo myślałem że się sama lokacja pojawi a tu bida.
Podobną zrobiłem z Kretem i nie bardzo wiem gdzie jest jego PDA
Astronom jest ważny, radzę przegrywać Artefakt dla Pliczko jest w lokacji Zapomniany Las w północnej części przy czerwonych beczkach. PDA Kreta jest w zawalonym tunelu kolejowym na Agropromie, na samym końcu przy zawale po lewej stronie. Wlot tunelu znajduje się w pobliżu przejścia na Wysypisko