[STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" - BETA

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaya Soljanka"

Postprzez jaras76 w 30 Lip 2010, 13:17

Też pobrałem pliki do optymalzacji,widze że jest szansa gry to mnie cieszy.
Image
jaras76
Tropiciel

Dołączenie: 21 Lip 2007, 21:14
Ostatnio był: 25 Kwi 2012, 21:35
Miejscowość: warszawa
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 3

Reklamy Google

Postprzez Pathetic_Ripper w 30 Lip 2010, 14:11

Fenishi tak jak radzi djcycu - lepiej dodać handlarzowi a z gry się pozbyć (przynajmniej do czasu aż któryś patch nie rozwiąże problemu).
Awatar użytkownika
Pathetic_Ripper
Łowca

Dołączenie: 12 Lip 2010, 17:51
Ostatnio był: 13 Lis 2010, 09:42
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Big Ben
Kozaki: 64

Postprzez stalker51 w 30 Lip 2010, 16:38

Mam takie małe banalne pytanie.
Czy po zainstalowaniu balansów obrażeń od broni i mutantów od DJ Cyca trzeba zaczynać nową grę?
Przeszedłem już kawał soljanki i szczerze mówiąc nie chcę mi się za bardzo.
Instalkę do moda już usunąłem więc pytam żeby nie mieć nie przyjemnych niespodzianek.
Za odpowiedź dziękuję z góry.
I like me beat fast and my bas get low.

Airsoft ForEv'a <3
Awatar użytkownika
stalker51
Stalker

Dołączenie: 31 Lip 2009, 13:30
Ostatnio był: 27 Sty 2014, 17:25
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 6

Postprzez Pathetic_Ripper w 30 Lip 2010, 17:04

Spokojnie możesz zmienić poziom zbalansowania mutantów w dowolnym momencie.
Awatar użytkownika
Pathetic_Ripper
Łowca

Postprzez Iłja w 30 Lip 2010, 17:09

Beznadziejny mod -.-
Bagna nie działają. Wchodzę i mam bugtrapa podczas łądowania.
Broń co chwila się psuję, a te całe "remonty" są zrealizowane wręcz do dupy (części zamienne/albo zestaw remontowy... czemu nie może być normalnie)
Handel za artefakty - beznadzieja. 3/4 artefaktów które w takich cennika widuję, to jeszcze nawet nie widziałem - a chodzę gdzie się da i szukam gdzie się da.
Wzmacnianie kombinezonu za artefakty - najczęściej Skórę lub Pancerz... kolejna beznadzieja.
Modyfikowanie artefaktów - próbowałem z dziesięć razy, ale za każdym razem dupa. Kilka razy też zginąłem. No ludzie... czemu nikt nie wymyślił jakiejś takiej skrzyneczki, do której wkłada się składniki i po kilku godzinach wyciąga efekt ?
Połowa postaci z wątków pobocznych mi nie żyje...
Pistolety Maszynowe - niby fajne, ale gdy wpadają mi w ręce są najczęściej całkiem rozwalone. Reszta patrz wcześniejszy punkt o naprawach.
Pancerze wylatujące z przeciwników - do Dziczy miałem już ze trzy egzoszkielety. No ludzie...
Jakiś dziwny "event" - wokół mnie nagle zrespiło się ze 20 zombie. I to gdzie ? W BUNKRZE SIDOROVICHA.
Idę do Baru od strony Wysypiska a tu dwie chimery na mnie skaczą... innym razem spotkałem tam Kontrolera, ale odwróconego plecami. Wpakowałem mu dwa magazynki i padł...
7 Meduz za skrzynię remontową... to już o pomstę do nieba woła.
Jakaś "nowa" anomalia grawitacyjna za Spalaczem w Dziczy. Idzie sobie Krugłow, którego ledwo uratowałem i centralnie wpier... wchodzi w anomalię, leci pięknie do góry i zostaje rozerwany na kawałki.

Plusy ? Zapomniany Las i i Kusza. Innych nie widzę.

W skrócie - Błeeee.... nie potrzebnie się napalałem i ściągałem pliki do północy.
Drzewa się czerwienią, ptaszki wesoło podszczekują... wiosna w Czarnobylu wita :D

http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?p=247117#p247117 -> Moja cud-miód frakcja :D

http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?f=97&t=6947&p=324670#p324670 -> Moje cud-miód potworki :D
Awatar użytkownika
Iłja
Stalker

Dołączenie: 30 Lip 2010, 16:56
Ostatnio był: 02 Wrz 2015, 23:40
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 24

Postprzez Pathetic_Ripper w 30 Lip 2010, 17:39

Sam nie wiem - śmiać się czy rozpłakać :facepalm: Z Twojego posta jasno wynika, że pobrałeś mod "na pałę", nie przeczytałeś o nim nic i w konsekwencji - zupełnie się w nim nie odnalazłeś.
Ostatnio edytowany przez Pathetic_Ripper, 30 Lip 2010, 17:47, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Pathetic_Ripper
Łowca

Postprzez Wheeljack w 30 Lip 2010, 17:46

Co tu płakać? Napisał co myśli o tym... modzie i tyle, od tego jest temat. :wink: Ja podzielam jego zdanie uważając, że mod jest zryty i przebajerowany.
Awatar użytkownika
Wheeljack
Administrator

Dołączenie: 13 Kwi 2009, 18:52
Ostatnio był: Wczoraj, 14:02
Miejscowość: Fraktal
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 726

Postprzez Pathetic_Ripper w 30 Lip 2010, 18:26

Dobra, żeby nie było że tak chlapnąłem od niechcenia - troszkę popolemizuję:
- "Bagna nie działają. Wchodzę i mam bugtrapa podczas łądowania." - to spójrz w loga i przeczytaj czemu tak się dzieje a potem to napraw (zwykle przyczyny są banalne i do ogarnięcia)
- "Broń co chwila się psuję, a te całe "remonty" są zrealizowane wręcz do dupy (części zamienne/albo zestaw remontowy... czemu nie może być normalnie)" - tak właśnie jest NORMALNIE - broń ma to do siebie, że się psuje, jak każde złożone urządzenie a zwłaszcza poddane tak ekstremalnym warunkom użytkowania jak broń palna. A naprawa? To jest Zona, części zapasowe na wagę złota, więc co dziwnego w tym, że musisz się o nie zatroszczyć? Mechanicy nie jeżdżą po nie do Moskwy...
- "Handel za artefakty - beznadzieja. 3/4 artefaktów które w takich cennika widuję, to jeszcze nawet nie widziałem - a chodzę gdzie się da i szukam gdzie się da." - widać nie szukałeś "gdzie się da", Zona nie jest zasrana artefaktami, trzeba się postarać.
- "Wzmacnianie kombinezonu za artefakty - najczęściej Skórę lub Pancerz... kolejna beznadzieja." - kombez to nie kostium Królewny Śnieżki na bal maskowy, nie zaniesiesz do krawca żeby przyszył kilka cekinków. Proces modyfikacji/wzmocnienia wymaga użycia artefaktów. A jak nie umiesz ich znaleźć/pozyskać to biegasz w dresie i tyle.
- "Modyfikowanie artefaktów - próbowałem z dziesięć razy, ale za każdym razem dupa. Kilka razy też zginąłem. No ludzie... czemu nikt nie wymyślił jakiejś takiej skrzyneczki, do której wkłada się składniki i po kilku godzinach wyciąga efekt ? " - skrzyneczki nie wymyślono bo do przeobrażeń artefaktów potrzebne są właśnie anomalie, to one nadają im ich właściwości. Zginąłeś wrzucając składniki do anomalii - to po cholerę tak blisko podszedłeś?
- "Połowa postaci z wątków pobocznych mi nie żyje..." - bo człowiek w większości przypadków nie jest nieśmiertelny i zdarza mu się nawet umrzeć raz na jakiś czas... Są sposoby uchronienia questowych postaci od zejścia, widać się nie postarałeś.
- "Pistolety Maszynowe - niby fajne, ale gdy wpadają mi w ręce są najczęściej całkiem rozwalone. Reszta patrz wcześniejszy punkt o naprawach." - i co dziwnego w tym że zdobyczna broń jest uszkodzona? Najprawdopodobniej nie leżała na wystawie.
- "Pancerze wylatujące z przeciwników - do Dziczy miałem już ze trzy egzoszkielety. No ludzie..." - no ubijesz kogoś to i możesz zdjąć z niego pancerz.. Niewiarygodne.
- "Jakiś dziwny "event" - wokół mnie nagle zrespiło się ze 20 zombie. I to gdzie ? W BUNKRZE SIDOROVICHA." - w Zonie WSZYSTKO I WSZĘDZIE może się zdarzyć, nie ma już bezpiecznego miejsca u wujka Sidorka.
- "Idę do Baru od strony Wysypiska a tu dwie chimery na mnie skaczą... innym razem spotkałem tam Kontrolera, ale odwróconego plecami. Wpakowałem mu dwa magazynki i padł..." - a co miały te chimery niby robić - grać w karty przy ognisku? Mutanty łażą po Zonie jak chcą i nic w tym dziwnego.
- "7 Meduz za skrzynię remontową... to już o pomstę do nieba woła." - skrzynię dostajesz od Sidora, zestawy remontowe dostajesz za gravi i kamienny kwiat bodaj. Sztuka za sztukę. Skąd u Ciebie te siedem meduz? Ot, kolejna zagadka Zony... Na marginesie - Meduza w tym modzie występuje równie często jak ryż w chińskiej jadłodajni, w czym więc kłopot?
- "Jakaś "nowa" anomalia grawitacyjna za Spalaczem w Dziczy. Idzie sobie Krugłow, którego ledwo uratowałem i centralnie wpier... wchodzi w anomalię, leci pięknie do góry i zostaje rozerwany na kawałki." - no stało się, zginął. Jak większość organizmów białkowych poddanych działaniu anomalii.. Miał pecha a Ty wraz z nim.

To tyle tytułem komentarza/polemiki. Może to faktycznie nie jest mod dla wszystkich... Ale jeśli wykrzeszesz w sobie jeszcze nieco chęci na zmagania z Solyanką - polecam przeczytanie postów z tego tematu, dużo wyjaśnią i z pewnością pomogą. Удачи тебе.
Ostatnio edytowany przez Pathetic_Ripper, 30 Lip 2010, 18:49, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Pathetic_Ripper
Łowca

Postprzez Wiewiórka69 w 30 Lip 2010, 18:38

Mnie tam mod się cały podoba, i chyba jak na razie jest najlepszy w jaki dotąd grałem.Ale przyznam że mnie denerwują dwie rzeczy jak na razie w nim:
-Emisje..
-Handel artefaktami za amunicję, apteczki, czy broń..- tego pierwszego ciągle mi braknie..artefakty szukam.. ale mało tego, po prostu głupota to co zrobili.

Moim zdaniem kwestia gustu, jeden lubi to drugi zaś tamto..

Wiewiórka69
Wygnany z Zony

Dołączenie: 22 Sty 2010, 16:58
Ostatnio był: 19 Lip 2011, 21:39
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1

Postprzez Pathetic_Ripper w 30 Lip 2010, 18:52

@Wiewiórka69 emisje są nieodłączną częścią Zony, od "Cienia" do "Zewu", są mody w których emisje są znacznie cięższe i bardziej dokuczliwe. A ilość amunicji? Cóż, strefa wojny.. :wink:
Awatar użytkownika
Pathetic_Ripper
Łowca

Postprzez Piterxd w 30 Lip 2010, 19:09

Psioczycie co niekotrzy na wyloty w tym modzie a wiekszosci wyloty sa spowodowane waszymi PC... Trzeba sie liczyc z tym ze mod drastycznie zwieksza wymagania sprzetowe i trzeba miec mocny komputer zeby pociagnal to w wysokich i najwyzszych ustawieniach, zwlaszcza jesli chodzi o te dodatki... Pathetic_Ripper dodal bardzo dobra optymalizacje, ludzie czasami trzeba wylaczyc te glupie cienie lub znizyc detale. To nie konsola ze u kazdego chodzi tak samo :wink:
Image
Awatar użytkownika
Piterxd
Przewodnik

Dołączenie: 20 Sty 2008, 18:15
Ostatnio był: 06 Maj 2014, 22:05
Miejscowość: Braniewo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 181

Postprzez djcycu w 30 Lip 2010, 19:13

Beznadziejny mod -.-.

O tym wiedzą wszyscy ale grają bo niekiedy jest ciekawy :)
Broń co chwila się psuję, a te całe "remonty" są zrealizowane wręcz do dupy (części zamienne/albo zestaw remontowy... czemu nie może być normalnie)

No mając walizeczkę powinniśmy sami naprawić ale twórcy mają to w dupie :(
Modyfikowanie artefaktów - próbowałem z dziesięć razy, ale za każdym razem dupa. Kilka razy też zginąłem. No ludzie... czemu nikt nie wymyślił jakiejś takiej skrzyneczki, do której wkłada się składniki i po kilku godzinach wyciąga efekt ?

To że w anomalii to niezły pomysł... Głupota to natomiast to że emisje są za częste albo czas transmutacji za długi (anomalia znika i arty również...)
Połowa postaci z wątków pobocznych mi nie żyje...

Prawda to debilizm ale są na to rady.
Pistolety Maszynowe - niby fajne, ale gdy wpadają mi w ręce są najczęściej całkiem rozwalone. Reszta patrz wcześniejszy punkt o naprawach.

Zgoda ale źle to ująłeś... One są rozwalone i są w stanie nas zabić natomiast my z tej broni możemy tylko wypluć 1 pestkę i zginąć...
Pancerze wylatujące z przeciwników - do Dziczy miałem już ze trzy egzoszkielety. No ludzie...

To wspaniałe rozwiązanie.
Jakiś dziwny "event" - wokół mnie nagle zrespiło się ze 20 zombie. I to gdzie ? W BUNKRZE SIDOROVICHA.

Najbardziej popieprzona rzecz i się z tobą zgadzam...
Idę do Baru od strony Wysypiska a tu dwie chimery na mnie skaczą... innym razem spotkałem tam Kontrolera, ale odwróconego plecami. Wpakowałem mu dwa magazynki i padł...

Ściągaj mój balans i nie będzie ci to przeszkadzać. - Zgodzę się że ten spawn to debilizm...
7 Meduz za skrzynię remontową... to już o pomstę do nieba woła.

U Sidorowicza jest za free lecz ona nam przepada. U barmana za 10 czy nawet 7 meduz idzie kupić nową.
Jakaś "nowa" anomalia grawitacyjna za Spalaczem w Dziczy. Idzie sobie Krugłow, którego ledwo uratowałem i centralnie wpier... wchodzi w anomalię, leci pięknie do góry i zostaje rozerwany na kawałki.

Twórcy jak widać "przemyśleli" rolę Krugłowa w tym modzie i przemieszczające się anomalie... - Zgoda.
Plusy ? Zapomniany Las i i Kusza. Innych nie widzę.

Kusza owszem ale zapomniany las to debilna mapka a szczególnie spawn psów i innego gówna...

Piterxd: Chodzi o to że mod ma za dużo bugów i dlatego wylatuje do systemu... Out of Memory to pryszcz.... Z tego człowiek się śmieje bo wie że zaraz jak włączy to zadziała a jeśli mamy błędy typu invalid vertex? Dasz radę podołać? Albo jak z ATP po wczytaniu save wylecimy? W logu też czasem nic nie pisze... To nie tak że my mamy do dupy kompy albo coś. Ja mogę grać na dynamiku i będzie hulać parę godzin ale co z tego jak wejdę na lokację i złapię buga... Poczytaj każdy z moich postów jak narzekam a dowiesz się że nie wszyscy narzekają na wyloty a na złe rozwiązania i posunięcia w tym modzie.

BTW pytam teraz: Gdzie znajdę dzienniczki monolitowca na Czarnobylu 2? Boję się że mnie zaraz emisja dopadnie a tam schować się nie ma gdzie...
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości