[STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" - BETA

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaya Soljanka"

Postprzez Pathetic_Ripper w 08 Sie 2010, 10:57

@Nyguz na pewno pobierz:
- 21 slotów na arty - w dodatkach wstawionych przez trurl3 (tylko nie szalej z resztą dodatków które znajdziesz w tej paczce - potrafia powodować błędy). Pamiętaj o podmianie dll-a z folderu bin.
- no_time_for_tasks - zlikwidujesz limit czasowy w zadaniach, bardzo pożyteczna sprawa - nie będziesz jak głupi latał po Zonie z wywalonym ozorem :wink:
- balanse które zrobilismy tu wspólnie - polecam wszystkie - ułatwią rozgrywkę i z pewnością nie powodują problemów
- podmień HUD na orginalny
- możesz ściągnąć paczkę optymalizacji którą wstawiłem. W środku masz opis.
- ewentualnie optymalizer pamięci od RamSofta jeśli masz słabszą konfigurację.
- żeby zawczasu zapobiec pewnym problemom - napraw błąd z teksturą "tacstońk" (przewertuj temat - wszystko o tym problemie napisano).
- zapoznaj się z problemem "Not enough IDs" w pierwszym poście - zastosuj się do porady i będzie ok.

I to tyle na szybko. Jakby coś - pytaj.

EDIT: wrzuć jeszcze "inteligentne wypadanie części mutantów" - tu masz link: http://www.wrzuc.to/NLyGZC1.wt
Ostatnio edytowany przez Pathetic_Ripper, 08 Sie 2010, 11:05, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Pathetic_Ripper
Łowca

Dołączenie: 12 Lip 2010, 17:51
Ostatnio był: 13 Lis 2010, 09:42
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Big Ben
Kozaki: 64

Reklamy Google

Postprzez Nyguz w 08 Sie 2010, 11:05

Okej, Wielkie dzięki. :D szykuje się fajny dzień... ;* :E
CPU: i7 7700 GPU: Gigabyte RTX2060 Super RAM: 16GB DDR4 PSU: Be-Quiet 750W
Ludzie wierzą w to, że system zmieni sytuację w miastach... kiedyś wierzyli, że Ziemia jest płaska.
Awatar użytkownika
Nyguz
Weteran

Dołączenie: 26 Mar 2010, 13:52
Ostatnio był: 19 Kwi 2025, 20:20
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 113

Postprzez trurl3 w 08 Sie 2010, 11:14

Pathetic_Ripper napisał(a):@Nyguz
- żeby zawczasu zapobiec pewnym problemom - napraw błąd z teksturą "tacstońk" (przewertuj temat - wszystko o tym problemie napisano).

Powstała Witamina na problem tacstońk definitywnie rozwiązująca tę kwestię. Do pobrania stąd:

Link do pobrania WITAMINY - dostepny dla każdego

Prosze o wybaczenie utrudnienia - poprzednio zapędziłem się i dałem link do pobierania z naszego forum. Teraz link jest do źródła na FTP naszej strony i jest dostepny dla każego z forum partnerskiego.
Ostatnio edytowany przez trurl3, 08 Sie 2010, 19:20, edytowano w sumie 1 raz
Projekt "Zew Prypeci PL" pomyślnie zakończony
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Projekt "Zew Monolitu PL" pomyślnie zakończony
Projekt polonizacji "NLC6-Początek" w toku
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Tu mozna podziekować Arharze, twórcy Soljanki

Za ten post trurl3 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive caleb59, Fenishi.
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Dołączenie: 22 Wrz 2008, 19:56
Ostatnio był: 28 Lis 2013, 17:02
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 11

Postprzez Pathetic_Ripper w 09 Sie 2010, 11:09

I vice versa - takie rzeczy nie powinny mieć miejsca na forum, daliśmy się ponieść zbytecznym emocjom i skutki opłakane..

---------------

Dla chętnych i zainteresowanych - eksperymentalny patch Sapsana z 08.08.2010 (z wczoraj :wink:), wprowadzający wiele poprawek głównie w plikach .scripts, zintegrowany ze spolszczeniem. Błędów być nie powinno ale na wszelki wypadek zamieszczam de-patch.

Eksperymentalny patch Sapsana 08.08.2010 + PL
De-patch 08.08.2010 + PL

Naprawy nieśmiertelnego problemu "tactońk" (który znów się pojawia :wink:) nie zawarłem w kompilacji więc musicie rozwiązać go we własnym zakresie (rozwiązanie w temacie).

EDIT2: Dodatkowo spolszczone pliki scripts (oraz paczka de-script w razie problemów), niezbędne dla pełnego spolszczenia:

Pliki scripts w wersji PL do patcha Sapsana 08.08.2010

W przypadku pojawienia się błędów proszę o kontakt - będę starał się je usunąć.

Wobec interwencji kolegi @portalsa w kwestii autoryzacji spolszczenia patcha 08.08.2010 informuję iż powyższa kompilacja NIE jest autoryzowana przez zespół tłumaczący Solyankę i jest moją własną "wariacją na temat" :wink:
Ostatnio edytowany przez Pathetic_Ripper 09 Sie 2010, 16:37, edytowano w sumie 6 razy
Awatar użytkownika
Pathetic_Ripper
Łowca

Postprzez portals w 09 Sie 2010, 12:03

Pathetic_Ripper - Jak rzeczywiście łata Soyankę? Chodzi szybciej lub/i stabilniej?
I niestety muszę napisać ze po wgraniu twojego packa gra nie jest w pełni po polsku.W Soyance panuję totalny bałagan i sam folder text nie zawiera całej polonizacji.Dużo jest w skryptach a poprawa tego zajmuję mnóstwo czasu.
Przygotujemy nową wersję w pełni po polsku za jakiś czas.Poczekamy kilka dni żeby nie okazało się ze zaraz wyjdzie kolejny patch
Projekt "Zew Prypeci PL" pomyślnie zakończony )
Projekt "Narodnaya Solyanka dla mas" wydana wersja RC3.
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacj - zapraszamy do odwiedzin.
Tu można podziękować Arharze, twórcy Soljanki
Projekt "Nowy Scenariusz 5 PL" pomyślnie zakończony
portals
Tropiciel

Dołączenie: 07 Sty 2008, 17:47
Ostatnio był: 25 Mar 2012, 11:30
Kozaki: 1

Postprzez jaras76 w 09 Sie 2010, 12:20

To jak na razie polonizacja oparta zawiera patch czerwcowy a najnowsza wersja będzie zawierała patch sierpniowy i deinstalator huda jak to było kiedyś napisane?
Image
jaras76
Tropiciel

Dołączenie: 21 Lip 2007, 21:14
Ostatnio był: 25 Kwi 2012, 21:35
Miejscowość: warszawa
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 3

Postprzez Pathetic_Ripper w 09 Sie 2010, 12:29

portals napisał(a):Jak rzeczywiście łata Soyankę? Chodzi szybciej lub/i stabilniej?

Przypuszczam że tak, ostatecznie Sapsan wydał tego patcha żeby naprawiać błędy :wink:

portals napisał(a):I niestety muszę napisać ze po wgraniu twojego packa gra nie jest w pełni po polsku. Sam folder text nie zawiera całej polonizacji.Dużo jest w skryptach a poprawa tego zajmuję mnóstwo czasu.

Zbadam te skrypty zaraz, prawdopodobnie masz rację. W kompilacji spolonizowałem wszystkie pliki poza .scripts.

EDIT: Faktycznie są też elementy pl w plikach .scripts - właśnie je poprawiam. Wrzucę za pól godz. Dzięki @portals za wskazówki.
Ostatnio edytowany przez Pathetic_Ripper 09 Sie 2010, 16:04, edytowano w sumie 4 razy
Awatar użytkownika
Pathetic_Ripper
Łowca

Postprzez jaras76 w 09 Sie 2010, 12:49

W takim razie mamy dwa spolszczenia,można połączyć siły i zrobić jedno oficialne i poprawione?
Image
jaras76
Tropiciel

Postprzez portals w 09 Sie 2010, 13:04

Dla chętnych i zainteresowanych - eksperymentalny patch Sapsana z 08.08.2010 (z wczoraj :wink, wprowadzający wiele poprawek głównie w plikach .scripts, zintegrowany ze spolszczeniem. Błędów być nie powinno ale na wszelki wypadek zróbcie backup podmienianych plików.

trurl3 napisał(a):Odcinamy się od jakichkolwiek prób przerabiania naszej polonizacji i jakiegokolwiek integrowania czegokolwiek do tego spolszczenia.Jeśli już ktoś przerabia polonizację, to ma być informacja, że jest to przeróbka nie oficjalna i osoba przerabiająca bierze PEŁNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA EWENTUALNE PROBLEMY.
ST nie wspiera żadnych zmodyfikowanych wersji
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacj - zapraszamy do odwiedzin.
portals
Tropiciel

Postprzez jaras76 w 09 Sie 2010, 13:36

Sprawa jasna trzeba poczekać na oficjalne spolszczenie od ekipy trurla. Pewnie tak co miesiąc,dwa bo te patche powstają jak grzyby po deszczu.
Image
jaras76
Tropiciel

Postprzez Pathetic_Ripper w 09 Sie 2010, 14:27

Post w którym opublikowałem patch 08.08.2010 został zaktualizowany.

@portals zamieściłem informację o "samowolnej" formie mojego spolszczenia patcha, więc mam nadzieję że wątpliwości odnośnie autoryzacji zostały wyjaśnione. Na marginesie - moje działania są spowodowane tylko i wyłącznie zupełnym brakiem wsparcia ze strony ekipy polonizujacej, która od wydania RC2 nie dokonała żadnych (widocznych w każdym razie) ruchów mających na celu poprawę tłumaczenia od strony merytorycznej czy zaimplementowania spolszczenia do drugiego już, od 27.06.2010, patcha Sapsana. Mam nadzieję że moje działanie postrzegane będzie jako "obywatelski odruch" mający na celu wyłącznie nasze wspólne dobro i nie służący w żadnym wymiarze zdyskredytowaniu ekipy polonizującej.

EDIT:

portals napisał(a):Przygotujemy nową wersję w pełni po polsku za jakiś czas.Poczekamy kilka dni żeby nie okazało się ze zaraz wyjdzie kolejny patch

Jak napisałem powyżej - to już drugi patch Sapsana od opublikowania RC2 spolszczenia. I przypuszczam, że nie ostatni, także dalsze oczekiwanie na to, czy wyjdzie nastepny czy nie, jest nieco, hmmm, niezasadne... :wink:
Awatar użytkownika
Pathetic_Ripper
Łowca

Postprzez portals w 09 Sie 2010, 16:22

Nikt nie pisał o pojawianiu się patchu i nawet nie wiedziałem.Proszę informować nas o pojawianiu się patchy.
Pracujemy od dłuższego czasu nad RC3 który naprawi większość błędów.
portals
Tropiciel

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: svt07 oraz 0 gości