1) Misje.
a) Wiele osób chciałoby zobaczyć większą swobodę gry. A co uważacie o tym: freeplay + oskryptowane misje (część dałoby się rozwiązać na kilka sposobów)?
b) Połączenie dopracowanych zadań pobocznych i losowo generowanych zadań typu "przynieś, wynieś, pozamiataj".
c) Dodałbym coś w stylu wskaźnika reputacji, od którego zależne są misje poboczne. Reputację zdobywałoby się za wykonywanie misji i sprzedawanie znalezionych artefaktów.
2) Wojna frakcji. To dość kontrowersyjny temat, mam tu dwa pomysły:
a) wywalić w cholerę
b) naprawić, by nie zdarzały się błędy typu NPC nie mogą zająć posterunku.
3) Większe i nowe mapy, a przede wszystkim bardziej zagracone i zalesione. Te z CoP były po prostu puste: wszystko było widać jak na dłoni, trudno było się zgubić (szczególnie w Janowie). Nigdy nie zapomnę labiryntu trzcin, jakim były bagna lub Czerwonego Lasu z CS (osobiście uważam go za najlepszą lokację w całej serii), po którym po prostu bałem się chodzić. No i oczywiście klimatyczne podziemia.
4) Broń.
a) Przerobić arsenał. Wywaliłbym kilka giwer (L85, SG 550; FN F2000 i G36 mogą zostać, ale drogie i żadkie), niektóre bym zastąpił innymi (LR 300 na M16), dorzuciłbym parę nowych (G3, wspomniane już M16, Bizon i ogólnie inne pistolety maszynowe, także takie, które można trzymać w jednej ręce).
b) Dodatki. W CoP było kilka rodzajów lunet, do tego celowniki laserowe, kolimator. Fajnie byłoby, gdyby ulepszoną giwerę można było na pierwszy rzut oka odróżnić od "nówki" (taki mechanizm pojawił się bodajże w najnowszym Wolfensteinie).
c) Trochę dziwne są naprawy broni: spluwa się zacina, naciskasz [R], bohater przeładowuje broń i już, giwera odblokowana. Lepiej zrobiono to w Far Cry'u 2, gdzie widzieliśmy całą animację, w której bohater siłą próbuje naprawić broń. Zresztą, co ja się będę rozwodził:
http://www.youtube.com/watch?v=79mwfOhtLCI zobaczcie sami.
5) Większa różnorodność. Więcej broni, kombinezonów, algorytmy generujące wygląd stalkerów.
6) Zona. Więcej anomalii, mutantów. W CoP anomalie występują tylko w skupiskach, trudno znaleźć leżące luźno na środku drogi. Anomalie trudniejsze do wykrycia, detektor reaguje tylko na promieniowanie.
7) Lepsza grafika, wyższa rozdzielczość tekstur broni.
8) AI zależne od wyposażenia: żołnierz s pistoletem maszynowym biega od osłony do osłony, snajper próbuje zająć dobrą pozycję w oddali, stalker ze strzelbą próbuje jak najbardziej zmniejszyć dystans, a trep z PKM wali do wszystkiego, co się rusza.
9) Pojazdy. Brak pojazdów jako takich, najwyżej BWP lub śmigłowiec w roli bossa.
Jak widzicie moje postulaty są raczej możliwe do zrealizowania. Nie wymagam nie wiadomo jakiego skomplikowania gry. Raczej chcę, by lepiej dopracowano obecne już mechanizmy.