Dead Space

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: Dead Space

Postprzez edimul w 07 Paź 2010, 19:08

Potwierdzam przeszedłem raz i prawie się zesrałem, audio jest świetne.
A w styczniu wychodzi Ded Space 2 podobno będzie nowa broń tj. "Kołkownica"
Wyobrażacie sobie przykucie nekroforma do ściany i dobicie go? To będzie coś.
edimul
Kot

Dołączenie: 05 Lip 2010, 20:59
Ostatnio był: 14 Lut 2017, 19:45
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 3

Reklamy Google

Postprzez Michu w 30 Sty 2011, 17:28

Mój Gameplay z dwójki. Polecam.
Awatar użytkownika
Michu
Very Important Stalker

Dołączenie: 10 Lip 2007, 00:34
Ostatnio był: 16 Cze 2025, 18:27
Miejscowość: Jelenia Góra
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 133

Postprzez Piterxd w 30 Sty 2011, 18:29

A to mój mały filmik:

Takich akcji jak z tym potworkiem brakowało mi w "jedynce" :E

Image

Puóki co jestem w 12 rozdziale i puóki co gra mnie ani na moment nie rozczarowała :D
Image
Awatar użytkownika
Piterxd
Przewodnik

Dołączenie: 20 Sty 2008, 18:15
Ostatnio był: 06 Maj 2014, 22:05
Miejscowość: Braniewo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 181

Postprzez Qba w 31 Sty 2011, 20:54

Też dorzucę swój filmik, mianowicie video recenzję, przekonajcie się czy druga część zachowała klimat survival horroru.

Awatar użytkownika
Qba
Kot

Dołączenie: 24 Lip 2010, 18:02
Ostatnio był: 12 Gru 2012, 23:32
Miejscowość: Kraków
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 9

Postprzez Kontroler w 05 Lut 2011, 21:26

To i ja się nie będę szczypał, tylko dam swojego gameplaya :E

Awatar użytkownika
Kontroler
Ekspert

Dołączenie: 11 Lis 2009, 21:29
Ostatnio był: 24 Paź 2022, 10:53
Miejscowość: Świebodzin
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 131

Postprzez LavosCore w 08 Lut 2011, 00:44

To i ja nie poszczypię, a opiszę wrażenia z około pięciu godzin gry.

Grafika - w porządku, wrażenie robią światła i cienie, postacie też są dopracowane, modele potworów poruszają się żwawo i miło dla oka.
Rozgrywka - strzelanka, jeśli miałbym umiejscowić, to między System Shockiem a FEARem, to znaczy schemat - walka - spokój - walka - znajdź/napraw włącznik. Potworów jest masa, znacznie więcej niż w pierwszej części, co czasem zwyczajnie frustruje (ograniczona mobilność bohatera i ta parszywa, konsolowa kamera) i nudzi - często wystarczy stać w jednym miejscu i spokojnie eliminować frontalne ataki. Zachowano także pola aktywacji z jedynki (czyli potworki wyskakujące, kiedy idziemy w dane miejsce na planszy), jednak dodano niemiłą nowość - respawn. Tego nie lubię. Zwłaszcza, że rzadziej spotkamy sklepy i magazyny razem, przez co drałować czasem trzeba. Mamy także nowe kombinezony, tj. strój ochrony, zwiększający obrażenia karabinem (jak na razie wydaje się, że zabawy strojami nie będzie i zwyczajnie trzeba wykupować coraz nowsze). Pukawki - nic specjalnego, trochę staroci, trochę nowości - stawiacze min, snajperka, kołkownica - niespodzianek nie ma.
Fabularnie była dla mnie niespodzianką z jednego powodu - głównemu bohaterowi przeszedł paraliż języka i wreszcie porozumiewa się czymś więcej niż stękania ze światem zewnętrznym. Poza tym - bez większych ewenementów.

Spodziewam się, że gra będzie takim samym średniakiem jak część pierwsza - czyli udziwniona strzelanka w kosmosie. Takie 7/10 na razie daję.
Awatar użytkownika
LavosCore
Kot

Dołączenie: 06 Lut 2011, 13:02
Ostatnio był: 08 Mar 2011, 00:31
Ulubiona broń: Black Kite
Kozaki: 0

Postprzez Michu w 08 Lut 2011, 00:50

A co powiecie na temat poziomu trudności? Dawno żadna gra mi nie sprawiła tylu problemów (nie śmiejcie się, bo trochę już gier przeszedłem i mam jako taką wiedzę :P). Gram na poziomie średnim [choćby nie wiem co na łatwy nigdy nie włączam, bo wydaje mi się strasznie lamerski w każdej grze], i czasem szewskiej pasji dostawałem gdy brakło amunicji (nawet strzelając po nogach) a na mnie leciało kilku zmutowanych zbirów albo dziesiątki tych małych zmutowanych dzieciaków.

Teraz już trochę lepiej sobie radzę, bo wiem jak dobrze zbierać ammo. Ale też nie jest za łatwo. No i nie wiem co mnie ciągnie do takich gier, jak gram to czasem mało co mi serce do gardła nie podejdzie tak się wystraszę :D

Ogółem jestem w rozdziale 8smym, gram po troszku dziennie - godzinkę, max dwie.

PS - nie mówię że co chwila ginę, ale były momenty że po 3-4 razy to spokojnie musiałem próbować :D
Awatar użytkownika
Michu
Very Important Stalker

Postprzez KoweK w 08 Lut 2011, 00:58

I tak, Michu, jesteś lama, bo nie grałeś w jedynkę. :P
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 01:14
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1496

Postprzez Kontroler w 08 Lut 2011, 01:55

To przypomnę wam epicką akcję z Dead Space 2! (kto nie przeszedł niech nie ogląda)

:

Awatar użytkownika
Kontroler
Ekspert

Dołączenie: 11 Lis 2009, 21:29
Ostatnio był: 24 Paź 2022, 10:53
Miejscowość: Świebodzin
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 131

Postprzez LavosCore w 08 Lut 2011, 07:55

Co do poziomu trudności, to poza czynnikami przeze mnie wymienionymi (kamera, nawała przeciwników), zdaje mi się że gra daje mniej medpaków niż część pierwsza. Irytuje też to, że dostajemy amunicję do broni, której nie mamy czy magazyny, które są teraz nieco bardziej oddalone (często brakowało mi miejsca przez schematy czy półprzewodniki).
Awatar użytkownika
LavosCore
Kot

Dołączenie: 06 Lut 2011, 13:02
Ostatnio był: 08 Mar 2011, 00:31
Ulubiona broń: Black Kite
Kozaki: 0

Postprzez Piterxd w 08 Lut 2011, 11:32

I to jest na +, trzeba kombinować :D Ja się zabieram za poziom "hardcore" gdzie można zapisać grę tylko 3 razy :E
Image
Awatar użytkownika
Piterxd
Przewodnik

Dołączenie: 20 Sty 2008, 18:15
Ostatnio był: 06 Maj 2014, 22:05
Miejscowość: Braniewo
Kozaki: 181

Postprzez Michu w 08 Lut 2011, 14:06

Ła. Nie no, bo ja nigdy się nie cofam do sklepów po ammo tylko idę dalej - wczoraj tylko się cofnąłem. A najbardziej dla mnie wymagające są te walki z "dinozaurami" (tak je nazywam) to te śmiecie co się ukrywają za skrzyniami, i wybiegają co jakiś czas szarżą na nas - a do tego jeszcze przeważnie dorzucane są inne nekromorfy.
Wczoraj właśnie w Chapterze 9 na to się natknąłem (od razu wiedziałem, że coś nie tak... wszedłem do pomieszczenia pełnego kontenerów) i powoli zabijałem pojedynczo frajerów, przeszedłem całe i na koniec zabił mnie ten mutek na ścianie bo już nie miałem amunicji i za blisko podszedłem :facepalm:

Dziś muszę od nowa >.< Tak czy siak, gra sama w sobie nie jest jakaś mega trudna, ale ma momenty wręcz irytujące i przeważnie rozchodzi się o amunijcię, bo nawet jeżeli mamy jej dużo to szybko ją roztrawimy - kiedy leci na nas kilku mutantów i musimy szybko reagować =P
Awatar użytkownika
Michu
Very Important Stalker

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość