Ukraina chce organizować wycieczki do Czarnobyla

Litwo, ojczyzno moja, ty jesteś jak zdrowie, ile się trzeba cenić...

Ukraina chce organizować wycieczki do Czarnobyla

Postprzez skorek w 12 Gru 2010, 22:14

Ukraina chce organizować wycieczki do Czarnobyla.

Ukraińskie władze chcą otworzyć strefę wokół elektrowni atomowej w Czarnobylu dla ruchu turystycznego. Chcielibyśmy, by wycieczki stały się systematyczne już w styczniu. Tu w Czarnobylu można opowiedzieć ludziom o ważnej historii - powiedział minister ds. sytuacji nadzwyczajnych Wiktor Bałoha.

Cały Artykuł
http://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-ukraina-chce-organizowac-wycieczki-do-czarnobyla,nId,312544
skorek
Kot

Dołączenie: 12 Gru 2010, 22:10
Ostatnio był: 12 Gru 2010, 22:51
Ulubiona broń: --
Kozaki: 0

Reklamy Google

Re: Ukraina chce organizować wycieczki do Czarnobyla

Postprzez per-kac w 12 Gru 2010, 23:03

O ile mi wiadomo to wycieczki do Czarnobyla (elektrowni) są w ofertach nawet Polskich grup turystycznych. Nie wiem skąd to podniecenie. Z grupą która ma odpowiednie papierki można bez przeszkód wjechać do Strefy.
Oni wszyscy są śmieszni, to Grzech jest jedyną słuszną drogą którą będe podążać aż do śmierci...
Awatar użytkownika
per-kac
Tropiciel

Dołączenie: 30 Lis 2009, 17:50
Ostatnio był: 27 Cze 2011, 15:06
Miejscowość: Gdzieś w Zonie...
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 56

Postprzez plunio7 w 13 Gru 2010, 17:02

per-kac, są wycieczki, ale jest przy nich trochę roboty z załatwieniem przepustek. A zapewne chcą zrobić jak w Wieliczce - przyjeżdżasz, kupujesz bilet, przewodnik Cię zabiera i idziecie.
Awatar użytkownika
plunio7
Stalker

Dołączenie: 06 Paź 2008, 21:49
Ostatnio był: 10 Sty 2025, 00:53
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 21

Postprzez Pilot w 13 Gru 2010, 17:15

pokaże wam ten artykuł http://niewiarygodne.pl/kat,1017187,tit ... omosc.html co sądzicie nawet filmik jest
Awatar użytkownika
Pilot
Łowca

Dołączenie: 26 Lip 2010, 14:34
Ostatnio był: 08 Lip 2025, 21:16
Miejscowość: Red Forest
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 43

Postprzez Bizmucik w 13 Gru 2010, 20:21

Ja jak wyżej kolega też nie widzę sensu cieszenia się z tego pomysłu. Co może być ciekawego do oglądania w Prypeci. Opuszczone miasto i tyle, chociaż nie ukrywam że chętnie bym zwiedził Prypec

Uwagi moderatora:

Człowieku, ogarnij się... Przeczytaj ostatnie dwa zdania swojej wypowiedzi i spróbuj mi wyjaśnić, gdzie jest jej sens... -u3
Szukasz książki o Zonie? Zapraszam do lektury " Ziemia Zapomniana"

Bizmucik
Wygnany z Zony

Dołączenie: 05 Gru 2010, 17:41
Ostatnio był: 21 Paź 2011, 15:35
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 6

Postprzez Bambosz107 w 13 Gru 2010, 22:14

Ja jestem zdecydowanie przeciwny wszelkim wycieczkom do Zony. Nie należy tego absolutnie postrzegać jako obiekt turystyczny, jest to miejsce tragedii na skalę światową, jednak mające swój urok i klimat. Jak myślicie, co z niej zostanie, gdy przewinie się przez Prypeć i Czarnobyl kilkadziesiąt tysięcy turystów z całego świata, śmiecących, hałasujących, niszczących otoczenie? Strefa wokół elektrowni zostanie "spopularyzowana", zwierzęta uciekną, zacznie się rozbudowa infrastruktury i zaplecza turystycznego. Jeszcze tylko brakuje, żeby odbudowani Prypeć wraz z elektrownią i zaludnili te tereny. :facepalm: (W dalekiej przyszłości oczywiście, nie mówię, że teraz jest to możliwe).
Go Go Power Rangers!!
Awatar użytkownika
Bambosz107
Legenda

Dołączenie: 10 Maj 2009, 21:50
Ostatnio był: 15 Lut 2026, 00:02
Miejscowość: Tarnów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 87

Postprzez Domianos w 13 Gru 2010, 23:32

A ty Bamboszu czy gdybyś miał taką okazję wyjazdu do Prypeci, skorzystałbyś z niej? Myślę, że odpowiedź jest oczywista. Nie mówię, że w porządku jest sprowadzanie "kilkudziesięciu tysięcy turystów" w porządku, ale odwiedziny w granicach rozsądku jest dobrym pomysłem. Ukraina też musi skądś brać pieniądze na naprawę sarkofagu.
Awatar użytkownika
Domianos
Łowca

Dołączenie: 23 Lis 2009, 22:32
Ostatnio był: 25 Wrz 2024, 18:16
Miejscowość: Szczecin
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 28

Postprzez Misq675 w 14 Gru 2010, 19:31

Jak bym miał 18 lat to z chęcią, bo teraz to wątpię bym mógł jechać w wieku 14 lat.

PoZdRo
"Memento Mori" - Pamiętaj o Śmierci
Awatar użytkownika
Misq675
Stalker

Dołączenie: 10 Sie 2010, 16:08
Ostatnio był: 13 Lis 2016, 12:49
Miejscowość: Ryczów
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 5

Postprzez Domianos w 14 Gru 2010, 19:35

Raczej poczekasz sobie jeszcze 4 lata. Ogólnie twój post był był trochę zbędny bo nic nowego nie wniósł do tematu.
Awatar użytkownika
Domianos
Łowca

Dołączenie: 23 Lis 2009, 22:32
Ostatnio był: 25 Wrz 2024, 18:16
Miejscowość: Szczecin
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 28

Postprzez Bizmucik w 15 Gru 2010, 14:27

Niedawno słyszałem że niektórzy ludzie (mają ok. 50-80 lat) nie chcieli się "wynieść" z Zony mieszkają w strefie. Czy można starać się o pozwolenie na budowę w tym sektorze od władz białoruskich? Obszary te chyba nalezą do rządu, ale jeżeli "babcia" napisze testament można tam się osiedlić?
Szukasz książki o Zonie? Zapraszam do lektury " Ziemia Zapomniana"

Bizmucik
Wygnany z Zony

Dołączenie: 05 Gru 2010, 17:41
Ostatnio był: 21 Paź 2011, 15:35
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 6

Postprzez Woland w 17 Gru 2010, 21:35

Wycieczki do Czarnobyla?Najlepsze miejsce na wycieczkę w wakacje to jest!!A w sumie-nieważna pora roku-Czarnobyl to najlepsze miejsce zawsze!!
Ale jeden kłopot, jak pisał Bambosz, zjadą się tysiące gości.I będzie ,,Dobra, jeszcze jedna focia z tym czymś co to miało jakiś wypadek kiedyś.Wszystkim na n-k szczeny opadną!!``, wycieczki robiące syf i srające i szczające po kątach.Ludzie z takich wycieczek wiele wyniosą, niestety to ,,wiele`` to rzeczy materialne...
Walać się będą po Prypeci i okolicy jakieś paczki po papierosach, torby po cheesburgerach hamburgerach, puszki po piwach.
Wycieczki?TAK!
Ale jakoś tak żeby nie zrobić z tego jakiegoś mega miejsca turystycznego gdzie miasto będzie miało po 5 tyś turystów naraz.
Wiem, może dramatyzuję ale mam takie lekkie obawy.Sory-ale uważam iż Czarnobyl nie może się stać kolejnym miejscem na liście które trzeba ofotografować i szpanować ,,A ja tam byłem!!Z jakiś powodów kiedyś to miasto ludzie opuścili czemu nie wiem.``.

Ja nigdy nie byłem ale bardzo bym chciał je zobaczyć.

Uwagi moderatora:

Po krokach wstawia się spacje...
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez Abrams w 25 Gru 2010, 21:54

Co do wynoszenia czegokolwiek z Zony...
Radiacja w strefie wynosi od 1 i trochę razy tyle co norma (najczęściej 2-5) w zwykłych miejscach do kilkudziesięciu w pobliżu reaktora. (wiem, troche chaotyczne zdanie, ale ciężko mi to było ująć normalnie). Mam dopiero 15 lat, więc w tych tematach niezbyt dużą wiedzę, w każdym razie wydaje mi się, że jeśli samo powietrze jest skażone na tyle że promieniowanie jest powiedzmy 4 razy większe niż normalnie - tym bardziej napromieniowane powinny być wszelkie przedmioty...
Przy wyjściu każdy jest badany na specjalnych bramkach, które sprawdzają czy czasem za dużo promieniowania nie przyjęliśmy. Myślę że czujniki zaczęły by sie drzeć w niebogłosy gdyby ktoś próbował sobie "pamiątkę" wynieść...

Właściwie też myślałem już od jakiegoś czasu żeby tam z paroma kolegami pojechać. Ale jakiś czas temu... oglądam sobie WP, widzę artykuł. Nie pamiętam tytułu, w każdym razie coś o czarnobylu... no zobaczę, czemu nie. To film był. Jadą ludzie busem... myśle co to jest...wyśadają za chwile, patrze droga, rzeczka, elektrownia, WTF?!...gdzie mi tu z tą wycieczką cholera jasna?!... za chwile widze gdzieś dalej już następna chodzi... (dopiero potem się dowiedziałem że to już od jakiegoś czasu, że przewodnik, że jedna ścieżka itp. i do dupy ogólnie... :( )
W jednech chwili poleciał cały entuzjazm...
Miejsce dla mnie i dla was myśle też na swój sposób magiczne stało normalne jak każde inne... Ciężko opisać ale myśle że wiadomo o co mi chodzi. Mniej więcej to Woland wcześniej powiedział.
Intel Core 2 Quad 4x2.66Ghz _ Kingston 4Gb Ram 667MHz _ 2x Nividia Geforce 9890GT SLI 512Mb
Awatar użytkownika
Abrams
Kot

Dołączenie: 25 Gru 2010, 21:16
Ostatnio był: 17 Sie 2011, 19:39
Miejscowość: Bełchatów
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 3

Następna

Powróć do Czarnobyl i Prypeć

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości