Ze sprzętem do Strefy

Tutaj dyskutujemy w tematach, które nie pasują do żadnej części S.T.A.L.K.E.R.'a.
Regulamin forum
Chcesz zadać pytanie lub masz problem? Napisz w tym dziale, a Twój temat na pewno zostanie usunięty.

Re: Ze sprzętem do Strefy

Postprzez Cienias w 06 Lut 2011, 11:51

Bagnet - do cięcia, otwierania puszek, cięcia drutu itd. itp.
Dozymetr - wiadomo, w Zonie to podstawa.
Kominiarka - na chłodne dni i do maskowania.
Chlebak - z kamizelką taktyczną tworzy świetne połączenie, razem doskonale zastępują plecak.
Menażka - warto czasem zjeść coś na ciepło...
Ochraniacze na kolana i łokcie oraz hełm - coby się nie poobijać łażąc po jakichś piwnicach, czy gruzowiskach.
Stare dobre opinacze - na bosaka nie będę biegał.
Do tego dwie pary ubrań - na cieplejsze i chłodniejsze dni - wszystko szaro-bure, albo w jakimś maskowaniu, coby mniej mnie było widać, oraz kilka tys. rubli, latarkę, ładowarkę "ręczną" (dynamo z kondensatorem), mapy satelitarne terenu który będę musiał przejść na piechotę, żywność (konserwy) i wodę. Może jeszcze zestaw krótkofalówek - to najlepsze rozwiązanie, kiedy telefony nie mają zasięgu. Co do użyteczności broni palnej w Zonie, to jestem raczej sceptyczny - łatwiej się gdzieś schować i przeczekać niebezpieczeństwo niż wdawać się w otwarty konflikt.
Awatar użytkownika
Cienias
Stalker

Dołączenie: 31 Gru 2010, 21:18
Ostatnio był: 18 Cze 2020, 17:38
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: IL 86
Kozaki: 25

Reklamy Google

Postprzez Piłat w 06 Lut 2011, 14:36

Maku napisał(a):@Piłat - pisząc o spaniu w strefie podałem tylko przykład. Zdziwiłbyś się jak łatwo spotkać w tam jakieś dzikie zwierze w ciągu dnia - gdybyś stanął oko w oko z samicą niedźwiedzia z młodymi podczas zwiedzania jakiegoś budynku w jednej z opuszczonych wiosek, broniłbyś się swoim nożem, czy twoimi umiejętnościami surwiwalowymi?

Ty z pewnością, jako wybitny Stalker zacząłbyś nawalać do matki z dzieckiem z kałacha.
Awatar użytkownika
Piłat
Redaktor

Dołączenie: 02 Sty 2011, 14:06
Ostatnio był: 06 Cze 2021, 12:31
Miejscowość: Rostok
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 163

Postprzez Cienias w 06 Lut 2011, 15:07

Piłat napisał(a):Ty z pewnością, jako wybitny Stalker zacząłbyś nawalać do matki z dzieckiem z kałacha.

Zacząłby - przecież nie ma sensu czekać aż amunicja zardzewieje ze starości, trzeba sobie do czegoś postrzelać...

Nóż w takiej sytuacji na pewno by się nie przydał (no chyba, że w zupełnej ostateczności), prędzej długie nogi i umiejętność wypatrzenia jakiegoś miejsca, w którym można niedźwiedzia zgubić.

Ale jestem ciekaw, co byś zrobił z takim problemem Piłat. ;)
Awatar użytkownika
Cienias
Stalker

Postprzez Method w 06 Lut 2011, 16:15

Więc może z racji tego że niehumanitarnie jest zabijać matkę z dzieckiem dałbyś się rozszarpać przez niedźwiedzicę...
Bo co do tego ze ona zaatakuje nie mam wątpliwości, w końcu matka jest od tego żeby bronić młode ;) .
Więc albo strzelać, albo uciekać.
Image
Awatar użytkownika
Method
Weteran

Dołączenie: 16 Cze 2009, 21:32
Ostatnio był: 29 Mar 2022, 17:55
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 174

Postprzez Cienias w 06 Lut 2011, 16:22

A że pewnie nie będzie okazji postrzelać gdzie indziej, to nie ma sensu targać ze sobą kałasznikowa i wiadra amunicji - najwyżej jakąś broń myśliwską. Niedźwiedzie są szybsze niż mogło by się wydawać, ucieczka przez otwarty teren nie wchodziłaby w grę.

Za ten post Cienias otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Maku.
Awatar użytkownika
Cienias
Stalker

Postprzez Maku w 06 Lut 2011, 18:54

No jasne że bym niehumanitarnie nie strzelał do matki z dzieckiem jak to ująłeś - dałbym się za to bardzo humanitarnie rozszarpać (ba, pośrednio to nawet bym młode nakarmił) - przecież każdy normalny człowiek w takiej sytuacji miałby na względzie bezpieczeństwo niedźwiedzia.
Ty zapewne próbowałbyś uciec przed kilkuset kilogramowym niedźwiedziem, broniącym młodych, zamiast humanitarnie sprzedać mu kulę w łeb...
A co do samej broni, w swoim ekwipunku uwzględniłbym jakąś niewielką broń, typu aks74u/mp5k/pistolet a nie jak to drogi Piłacie napisałeś "kałacha"(choć faktem jest że aks74u pod "kałachy podchodzi, aczkolwiek tobie zapewne chodziło o wz.47)
"Nie masz co robić, nudzi się Ci? Kup sobie kij i po jajach się bij" - 52
Awatar użytkownika
Maku
Tropiciel

Dołączenie: 31 Paź 2009, 21:01
Ostatnio był: 15 Cze 2014, 20:15
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 16

Postprzez Piłat w 07 Lut 2011, 01:00

Maku napisał(a):No jasne że bym niehumanitarnie nie strzelał do matki z dzieckiem jak to ująłeś - dałbym się za to bardzo humanitarnie rozszarpać (ba, pośrednio to nawet bym młode nakarmił) - przecież każdy normalny człowiek w takiej sytuacji miałby na względzie bezpieczeństwo niedźwiedzia.
Ty zapewne próbowałbyś uciec przed kilkuset kilogramowym niedźwiedziem, broniącym młodych, zamiast humanitarnie sprzedać mu kulę w łeb...
A co do samej broni, w swoim ekwipunku uwzględniłbym jakąś niewielką broń, typu aks74u/mp5k/pistolet a nie jak to drogi Piłacie napisałeś "kałacha"(choć faktem jest że aks74u pod "kałachy podchodzi, aczkolwiek tobie zapewne chodziło o wz.47)

O mój Boże... Z kim mi przyszło polemizować.
Na pierwszy rzut oka widać, jacy z was kozacy, bo przed kompem siedzą i skoro przeszli S.T.A.L.K.E.R.’a na najwyższym poziome to wszystkie rozumy pozjadali nawet w dziedzinie behawioryzmu dzikich zwierząt.

- A wracając do Ciebie, Panie Maku,
Wiesz tyle o niedźwiedziach ile na przespanej biologii Eko-ludek Ci podpowiedział, a Twoja wiedza na temat broni palnej pochodzi z całej serii Call of Duty. Jestem w stu procentach pewien, że gdybyś spotkał się oko w oko z niedźwiedzicą z młodym, to wpierw zamarłbyś ze strachu a następnie narobiłbyś portki. Nawet jakbyś miał ze sobą, SPAS-12 to pod wpływem strachu nie wiedziałbyś, co masz robić, aż w pewnym momencie zorientowałbyś się, że w magiczny sposób pobiłeś swój życiowy rekord na setkę – brawo. Ale zapewne zaraz odpiszesz, jaki to z Ciebie Rambo i że niedźwiedzie to Ty mordujesz codziennie jak z gimnazjum do domu wracasz, więc zapewne nie zrozumiesz tego, że nawet bardzo rozwścieczona i bardzo głodna matka będzie bardziej przerażona od Ciebie i właśnie w trosce o swoje potomstwo będzie starała się uniknąć starcia. Atak nastąpiłby w absolutnej konieczności. Wyobraź sobie, że nawet niedźwiedź bieżę pod uwagę możliwość zginięcia podczas walki. Niedźwiedzie to inteligentne i ostrożne stworzenia, które wolą się wycofać niż atakować w odróżnieniu od ludzi.

A wracając do tematu: w swoim ekwipunku uwzględniłbym dodatkowo jakiś w miarę celny karabin wyborowy – może L96 Arctic Warfare? Sam nie wiem... Ot żeby humanitarnie sprzedać kulę w łeb takim przypadkom jak Ty, Maku.

Pozdrawiam Administratorów.
Awatar użytkownika
Piłat
Redaktor

Postprzez Maku w 07 Lut 2011, 19:39

Widać kto tu jest z gimnazjum, panie Piłacie... W twoim kierunku nie poszła ani jedna obelga, a Ty mi od razu wyjeżdżasz od dzieci i przypadków... Cóż kiedy ktoś nie może zaimponować własną inteligencją i argumentami przed rozmówcą, próbuje go ośmieszyć.
No ale wracając - zapewne wiesz z lekcji biologi, które ja przesypiałem w gimnazjum, że niedźwiedzie są zwierzętami terytorialnymi, i gdy ktoś narusza ich prywatność(zbyt blisko podejdzie) to atakują. Wiesz również to że samica niedźwiedzia pomimo swojej inteligencji jest gotowa oddać życie w obronie swojego potomstwa, nie ważne czy staje na przeciw niej człowiek, czy kilkuset kilogramowy bizon. A raczej poczułaby się zagrożona gdyby nagle do pomieszczenia 3mx2m wszedł człowiek. Więc nie mów mi tu o tym, że gdybyś wszedł do jakiegoś opuszczonego pokoju, w którym byłaby samica niedźwiedzia z młodymi, mając broń palną, próbowałbyś uciekać (przepraszam, zapomniałem, ekspert od surwiwalu nie wziąłby broni do dziczy jaką jest Strefa) bo się ośmieszasz.
Powiedz mi jeszcze - gdzie ja napisałem że jestem "zabójcą niedźwiedzi" albo "Rambo"? Strach sparaliżowałby mnie na pewno, ale twierdzę że w sytuacji zagrożenia(np takiej jak opisałem wyżej) zrobiłbym to co zrobi każdy normalny człowiek - wybrałbym swoją egzystencję kosztem egzystencji niedźwiedzia(Ty zapewne próbowałbyś "humanitarnie" uciec przed drapieżnikiem który dysponuje takim refleksem, że potrafi żywą rybę z rzeki wyjąć).
Awatar użytkownika
Maku
Tropiciel

Postprzez Piłat w 07 Lut 2011, 20:42

Maku napisał(a):Widać kto tu jest z gimnazjum, panie Piłacie... W twoim kierunku nie poszła ani jedna obelga, a Ty mi od razu wyjeżdżasz od dzieci i przypadków... Cóż kiedy ktoś nie może zaimponować własną inteligencją i argumentami przed rozmówcą, próbuje go ośmieszyć.
No ale wracając - zapewne wiesz z lekcji biologi, które ja przesypiałem w gimnazjum, że niedźwiedzie są zwierzętami terytorialnymi, i gdy ktoś narusza ich prywatność(zbyt blisko podejdzie) to atakują. Wiesz również to że samica niedźwiedzia pomimo swojej inteligencji jest gotowa oddać życie w obronie swojego potomstwa, nie ważne czy staje na przeciw niej człowiek, czy kilkuset kilogramowy bizon. A raczej poczułaby się zagrożona gdyby nagle do pomieszczenia 3mx2m wszedł człowiek. Więc nie mów mi tu o tym, Powiedz mi jeszcze - gdzie ja napisałem że jestem "zabójcą niedźwiedzi" albo "Rambo"? Strach sparaliżowałby mnie na pewno, ale twierdzę że w sytuacji zagrożenia(np takiej jak opisałem wyżej) zrobiłbym to co że gdybyś wszedł do jakiegoś opuszczonego pokoju, w którym byłaby samica niedźwiedzia z młodymi, mając broń palną, próbowałbyś uciekać (przepraszam, zapomniałem, ekspert od surwiwalu nie wziąłby broni do dziczy jaką jest Strefa) bo się ośmieszasz. zrobi każdy normalny człowiek - wybrałbym swoją egzystencję kosztem egzystencji niedźwiedzia(Ty zapewne próbowałbyś "humanitarnie" uciec przed drapieżnikiem który dysponuje takim refleksem, że potrafi żywą rybę z rzeki wyjąć).

Proszę bardzo – w dodatku jeszcze ekspert od niedźwiedzi. Naprawdę nic tylko uczyć się od Ciebie.
Chciałeś zaimponować wiedzą na temat fauny i niestety zaliczyłeś drobną wpadkę, gdyż niedźwiedzie, owszem są zwierzętami terytorialnymi, ale tylko samce... (ale kogo to obchodzi?) Ekspert od zabijania zwierząt wpadłby do pomieszczenia o wymiarach 3x2 metra i zrobiłbym "humanitarną" masakrę, bo dokonał wyboru między życiem zwierzęcia a własną egzystencją. Tylko, że czasami warto byłoby wykorzystać to, co się ma w głowie (chodzi mi o mózg, Einsteinie) i zamiast prowokować do walki starać się jej uniknąć.

A teraz odpowiadając na Twoje pytanie: Tak – wykorzystując swoje nieprawdopodobne umiejętności survivalu, wolałbym uciec przed niedźwiedzicą z młodym niż zamordować i matkę i jej potomstwo ryzykując przy tym własne życie. Wybacz, ale nie jestem taki twardy jak Ty, Maku.

P.S.
Tak między nami - tylko idioci wchodzą do pokoju z niedźwiedziem w środku... :facepalm:

Pozdrawiam.

Za ten post Piłat otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Greyeeh.
Awatar użytkownika
Piłat
Redaktor

Postprzez Maku w 07 Lut 2011, 21:47

Tak między nami - nie każdy ma rentgen w oczach, i nie każdy widzi przez ściany... No ale Ty jesteś ekspertem od surwiwalu więc to pewnie też umiesz.
Co do ucieczki - myślę że drapieżniki stworzone są do pogoni za uciekającymi ofiarami, także w wyścigu z niedźwiedziem miałbyś małe szanse.
Poza tym gdybyś miał jakąkolwiek wiedzę to wiedziałbyś że samicy niedźwiedzia z młodymi nie trzeba prowokować - zaatakuje sama, gdy uzna że jesteś zagrożeniem (a prawdopodobnie stojąc kilka metrów od niej byłbyś).

A swoją drogą - o co szczekasz? Stwierdziłem kilkukrotnie że nie masz racji co do pustki w zonie i w kwestii broni palnej, niektórzy nawet mnie poparli, a Ty dalej się upierasz i czepiasz, zamiast sobie odpuścić. Ty nie przekonasz mnie a ja nie przekonam Ciebie więc skończ już spamować i naucz się, jeśli nie wyniosłeś tego z domu, że drugiego człowieka jak i jego zdanie(nawet jeśli jest inne niż Twoje) się szanuje(jestem pewien że gdybyś nie bał się warnów rozdawanych na bieżąco przez admów, dawno zostałbym już obrzucony epitetami na k, ch, etc.) Ja już nic w tej jałowej dyskusji z Tobą nie powiem, za to Ty pewnie jeszcze napiszesz jakiegoś ciekawego posta na temat mojego mózgu, wieku, umiejętności oraz wiedzy, bo jesteś typem człowieka którego racja zawsze musi być na wierzchu. Pamiętaj że zamiast zaśmiecać forum,(przypomnę że jest to temat o ekwipunku w strefie, a nie o surwiwalu i niedźwiedziach) możesz również wyżalić mi się na PW. Tyle ode mnie. :wódka:
PS. Kolejka dla wszystkich którzy musieli naszą burzliwą wymianę zdań oglądać :wódka:

Za ten post Maku otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Greyeeh, Piłat.
Awatar użytkownika
Maku
Tropiciel

Postprzez Greyeeh w 07 Lut 2011, 22:14

Przykro mi, że się wtrącam, ale wasze kłótnie uważam za niepotrzebne. Obaj macie po trochu rację, zresztą, jak już powiedziałem kłótnia niepotrzebna, gdyż żaden z was ani nas i tak w strefie się nie pojawi, a na pewno nie z bronią palną. Jeśli już, to niedźwiedzia też nie ustrzeli.
Awatar użytkownika
Greyeeh
Redaktor

Dołączenie: 29 Gru 2008, 21:08
Ostatnio był: 08 Sty 2014, 19:48
Miejscowość: Jaworzno
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 66

Postprzez Piłat w 07 Lut 2011, 22:20

Maku napisał(a):Tak między nami - nie każdy ma rentgen w oczach, i nie każdy widzi przez ściany... No ale Ty jesteś ekspertem od surwiwalu więc to pewnie też umiesz.
Co do ucieczki - myślę że drapieżniki stworzone są do pogoni za uciekającymi ofiarami, także w wyścigu z niedźwiedziem miałbyś małe szanse.
Poza tym gdybyś miał jakąkolwiek wiedzę to wiedziałbyś że samicy niedźwiedzia z młodymi nie trzeba prowokować - zaatakuje sama, gdy uzna że jesteś zagrożeniem (a prawdopodobnie stojąc kilka metrów od niej byłbyś).

A swoją drogą - o co szczekasz? Stwierdziłem kilkukrotnie że nie masz racji co do pustki w zonie i w kwestii broni palnej, niektórzy nawet mnie poparli, a Ty dalej się upierasz i czepiasz, zamiast sobie odpuścić. Ty nie przekonasz mnie a ja nie przekonam Ciebie więc skończ już spamować i naucz się, jeśli nie wyniosłeś tego z domu, że drugiego człowieka jak i jego zdanie(nawet jeśli jest inne niż Twoje) się szanuje(jestem pewien że gdybyś nie bał się warnów rozdawanych na bieżąco przez admów, dawno zostałbym już obrzucony epitetami na k, ch, etc.) Ja już nic w tej jałowej dyskusji z Tobą nie powiem, za to Ty pewnie jeszcze napiszesz jakiegoś ciekawego posta na temat mojego mózgu, wieku, umiejętności oraz wiedzy, bo jesteś typem człowieka którego racja zawsze musi być na wierzchu. Pamiętaj że zamiast zaśmiecać forum,(przypomnę że jest to temat o ekwipunku w strefie, a nie o surwiwalu i niedźwiedziach) możesz również wyżalić mi się na PW. Tyle ode mnie. :wódka:
PS. Kolejka dla wszystkich którzy musieli naszą burzliwą wymianę zdań oglądać :wódka:

Jeśli uważasz, że mam tak ubogi słownik językowy, aby obrzucać Ciebie podwórkowym slangiem, to nie doceniasz mnie chłopcze.
Poza tym rozbawiłeś mnie do łez wystawiając tego Kozaka w ramach „Rekompensaty” – w akcie desperacji postanowiłeś udobruchać sobie pozostałych forumowiczów. GENIALNE POSUNIĘCIE! – dlaczego sam na to nie wpadłem? Jeśli myślisz, że jedną flaszką zdobędziesz Ich szacunek to muszę Ci powiedzieć coś bardzo ważnego – nie zdobędziesz.
Moje słowo zwyciężyło przeciwko Twojemu słowu. A teraz idź polować na niedźwiedzie i masz tu flaszkę na odwagę, bo na trzeźwo to Ty na kilka metrów nie podejdziesz nawet do niedźwiedzia, który wpadłby w sen zimowy.

Pozdrawiam.

Za ten post Piłat otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Cienias.
Awatar użytkownika
Piłat
Redaktor

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość