II Wojna Światowa - gry

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

II Wojna Światowa - gry

Postprzez Piłat w 08 Lut 2011, 21:51

Witam wszystkich.

Chciałbym się spytać, jakie według was są najlepsze gry poświęcone II Wojnie Światowej. Co moglibyście polecić, zaproponować? Miło byłoby gdybyście poparli swoje wybory jakimś konkretnym powodem, dlaczego ta, a nie inna gra zasługuję na uwagę.

Ja osobiście mam ogromny sentyment do "Call of Duty 2". Aż łezka w oku mi się kręci, kiedy sobie powspominam chwile spędzone przy tej grze. Dla mnie to klasyk – istna perełka, która nigdy się nie starzeje i zawsze mnie czymś zaskoczy mimo swoich lat.

- A jaki jest wasz wybór?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Piłat
Redaktor

Dołączenie: 02 Sty 2011, 14:06
Ostatnio był: 06 Cze 2021, 12:31
Miejscowość: Rostok
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 163

Reklamy Google

Re: II Wojna Światowa - gry

Postprzez Szpagin w 08 Lut 2011, 22:01

Call of Duty: World at War ("piątka" podoba mi się bardziej niż "dwójka" i słynne MW2 [choć tam jest lepsze multi]), RUSE (ciekawe podejście do strategii - nie lubie takich gier, ale ta jest bardzo przyjazna dla strategicznych laików).
Ostatnio edytowany przez Szpagin, 08 Lut 2011, 22:03, edytowano w sumie 1 raz
Image
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Postprzez Piterxd w 08 Lut 2011, 22:02

Call of Duty 2 - jak dla mnie najlepsza gra o II wojnie światowej i najlepszy cod :wink:
Image
Awatar użytkownika
Piterxd
Przewodnik

Dołączenie: 20 Sty 2008, 18:15
Ostatnio był: 06 Maj 2014, 22:05
Miejscowość: Braniewo
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 181

Postprzez Kumpel111 w 08 Lut 2011, 22:12

Bliztkrieg 2+ dodatki :D Mnie to bardzo wciągneło... (Tak się pisze?)
Awatar użytkownika
Kumpel111
Tropiciel

Dołączenie: 24 Wrz 2010, 18:23
Ostatnio był: 05 Lip 2024, 08:31
Miejscowość: Paraguay
Frakcja: Zombie
Kozaki: 22

Postprzez Terminus w 08 Lut 2011, 22:57

Poncjuszu, namiestniku Judei i Galilei, może byś sprecyzował jaki gatunek gry o II WŚ Cię interesuje?
Bo pod hasłem "najlepsza gra o IIWŚ" może się kryć:
- Aces of the deep - najbardziej klimatyczny symulator U-boota w jaki grałem, wykorzystujący motywy z filmu Das Boot.
- Silent Storm - najfajniejsza turowa gra taktyczna,
- Theatre of War I-II - najbardziej realistyczna gra taktyczna w czasie rzeczywistym,
- Stalingrad - najlepsza strategia czasu rzeczywistego z serii Blitzkrieg.
- Panzer General - strategi turowa, w której III Rzeszą mogliśmy podbić UK i USA.
- Dam Buster [c64] - jedyna gra w której mogliśmy Avro Lancaster bombardować tamy na Renie.
-1942 [c64, automaty] najfajniejsza strzelanka, w której lecimy do góry i rozganiamy kolejne fale japońskich samolotów.
Więc jak widać opcji jest wiele...
Ostatnio edytowany przez Terminus, 09 Lut 2011, 10:43, edytowano w sumie 1 raz
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez per-kac w 08 Lut 2011, 23:07

Il - 2 Sturmovik
Najlepiej wszystkie trzy części ;) bardzo dobry symulator.

Seria Silent Hunter
Symulatory łodzi podwodnych, świetna zabawa gdy wcielasz się w dowódce U - Boota lub gdy zostajesz Wilkiem polującym na Pacyfiku ;0
Oni wszyscy są śmieszni, to Grzech jest jedyną słuszną drogą którą będe podążać aż do śmierci...
Awatar użytkownika
per-kac
Tropiciel

Dołączenie: 30 Lis 2009, 17:50
Ostatnio był: 27 Cze 2011, 15:06
Miejscowość: Gdzieś w Zonie...
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 56

Postprzez Advantage w 08 Lut 2011, 23:59

Jeżeli chodzi o FPS to CoD 2 <3 zwłaszcza MP - majstersztyk. Na drugim miejscu Allied Assault i Airborne. Co do strategii polecam War Leaders oraz Europa Universalis. Nic lepszego od tych gier to nie znam. Ewentualnie Sniper Elite.
Ten, któremu starczy odwagi i wytrwałości, by przez całe życie wpatrywać się w mrok, pierwszy dojrzy w nim przebłysk światła.
Awatar użytkownika
Advantage
Kot

Dołączenie: 05 Lut 2011, 19:57
Ostatnio był: 10 Lut 2014, 15:37
Miejscowość: Graudenz
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 0

Postprzez Piłat w 09 Lut 2011, 00:11

Terminus napisał(a):Poncjuszu, namiestniku Judei i Galilei, może byś sprecyzował jaki gatunek gry o II WŚ Cię interesuje?
Bo pod hasłem "najlepsza gra o IIWŚ" może się kryć:
- Aces of the deep - najbardziej klimatyczny symulator U-boota w jaki grałem, wykorzystujący motywy z filmu Das Boot.
- Silent Service - najfajniejsza turowa gra taktyczna,
- Theatre of War I-II - najbardziej realistyczna gra taktyczna w czasie rzeczywistym,
- Stalingrad - najlepsza strategia czasu rzeczywistego z serii Blitzkrieg.
- Panzer General - strategi turowa, w której III Rzeszą mogliśmy podbić UK i USA.
- Dam Buster [c64] - jedyna gra w której mogliśmy Avro Lancaster bombardować tamy na Renie.
-1942 [c64, automaty] najfajniejsza strzelanka, w której lecimy do góry i rozganiamy kolejne fale japońskich samolotów.
Więc jak widać opcji jest wiele...

A zatem pozwolisz że sprecyzuje swoje pytanie: otóż interesują mnie głównie FPS'y, jakaś dobra strategia osadzona w klimatach II Wony Światowej również mile widziana. Symulatory - to nie mój klimat :wink:

P.S.
Tytułu które wymieniłeś są bardzo interesujące :wink:

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Piłat
Redaktor

Dołączenie: 02 Sty 2011, 14:06
Ostatnio był: 06 Cze 2021, 12:31
Miejscowość: Rostok
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 163

Postprzez M3Fis70 w 09 Lut 2011, 01:23

CoD UO (zwłaszcza MP świetne).
MoH Wojna na Pacyfiku, argumenty:
-japońce w krzakach, czasami wręcz nie widzialni.
-walka na bagnet, zwłaszcza M1 Garand z bagnetem kosi.
-bardzo ciekawe misje, przedzieranie się przez dżungle, walki pod przykrywką nocy, możliwość wywalenia bagnetem ścian w domkach i możliwość otworzenia tam tędy ognia, ciekawa misja samolotem, dopłynięcie i ochrona łodzi podwodnej, walka na lotnisku Hendersona, OBRONA PEARL HARBOR (nie pamiętam jak się pisało, może mam źle).
-wydawanie rozkazów typu: do mnie, ogień zaporowy, atak, medyk!
-noszenie towarzyszy na plecach do medyka.
-ordery i medale za misje.
-ciekawie rozpoczynająca się fabuła, nie powiem jak zdziwisz się.
-nie ma za dużo medykamentów, trza uważać ponieważ medyka da się zawołać 4-5 razy.
-i parę innych o których nie chce mi się pisać.
-podsumowując= przyjemna i świetna gra na stracenie kilku h życia.

PS.Uważaj na snajperów na drzewach.

Uber Soldier argumenty:
-przyjemna i wciągająca fabuła.
-trochę fajnie wcielonego w fabułę S-F.
-bycie partyzantem.
-ciekawie zaczynająca się gra, podobnie trochę jak a MoH PA.
-dużo broni i ciekawy dodatek w postać berserka.
-nie chce mi się więcej pisać.
-podsumowując= zaje*ista i dobra gra produkcji UWAGA City Interactive.

PS.Uważaj na tarczę, mnie się raz skończyła gdy biegłem pod gniazdo CKM'a zgon na miejscu.
PS.Kulami które "wbiły" się w tarcze można nimi zabija przeciwników, jak? wbiegnij na nich!
Dobry mutant, to martwy mutant.
Tajne zaszyfrowane inforamcje
:

Kovek to ciągle pauka
Awatar użytkownika
M3Fis70
Weteran

Dołączenie: 08 Kwi 2010, 20:34
Ostatnio był: 23 Maj 2025, 21:46
Miejscowość: Brzydgoszcz/Posen
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 77

Postprzez Pawlowicz w 09 Lut 2011, 07:51

Company of Heroes: Chwała Bohaterom + Blitzkrieg mod
+Fajna strategia
+ Ciekawe jednostki
+ Super multiplayer
+ Mod dodaje realizm i ulepszone (2x wieksze) drzewka taktyki
+ Ciekawe mapy
A dla tych co lobią armie Rosyjską
Company of Heroes: Chwała Bohaterom + Estern Fronts
+ Dodaje Rosjan
- Mniejszy Realizm niż w Blitzkriegu
+ Ruskie teksty
+ Mapy zimą
Image
Falloutowe Wojny Frakcji http://fallout.wojnyfrakcji.org/
Stalkerowe Wojny Frakcji http://www.stalker.wojnyfrakcji.org/
Awatar użytkownika
Pawlowicz
Stalker

Dołączenie: 03 Kwi 2010, 08:13
Ostatnio był: 07 Cze 2014, 18:24
Miejscowość: Zona
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 3

Postprzez Terminus w 09 Lut 2011, 10:38

W FPS-y nie gram, a co do strategii:
W skali taktycznej:
seria gier taktycznych w czasie rzeczywistym: Soldiers / Outfront /Faces of War / Man of War - najlepiej wg mnie wyważony balans pomiędzy realizmem a zabawą. Bywa trudno. Dowodzimy kilkoma - kilkunastoma żołnierzami z ewentualnie jakimś panzerem i wykonujemy przeróżne misje: od sabotażowych a/la Comandos po bitwy pancerne. Zero ozdobników typu medale, rangi itp... Sama walka. :D :D
Theatre of War - podobna skala tylko bardzo silny nacisk na realizm broni -liczenie trafień, penetracji fragmentacji pocisków. itp. :-)
Combat Mission Africa Korps - większa skala działań tyle że gra turowa tj. wydajemy ogólne rozkazy oddziałom a one w fazie walki starają się je w miarę możliwości w czasie rzeczywistym realizować. :D
Blitzkrieg I - bardziej rozrywkowe niż te powyżej. :D
Stalingrad - Blitzkrieg z podbitym realizmem. Jest trudno / bardzo trudno.:D :D
Company of Heroes - gra dla mas. Jest szybko, fajnie i zupełnie nierealnie. Ganiamy po polach zajmując na zmianę z Niemcami flagi stojące co 50 metrów, uzupełnienia spadają z nieba, albo czołgi produkują w przydrożnych fabrykach w godzinę. Dla fanów Warcrafta i zbieraczy odznaczeń w ilościach hurtowych :-/
[mordki to moja ocena gry]
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez jalkavaki w 09 Lut 2011, 11:45

Z FPS to Call of Duty. Jedynka. Przez sentyment. Grało się w nią dla trzech misji:
- lądowanie w Normandii - prawie tak dobre jak kinowy "Szeregowiec Ryan". Kto był w kinie, gdy to grali ten wie o co kaman :wink:
- Stalingrad. Tu kolejna filmowa misja. Mimo, że ospojlerowana, dawała czadu.
- Reichstag!
A ze strategii to polecam serię Close Combat. Bitwy przeprowadzane w skali kompanii. Wydajemy rozkazy pojedynczym pojazdom albo drużynom czy sekcjom piechoty. Tutaj każdy żołnierz znany jest z nazwiska. Możemy śledzić jego historię walk, ordery, dokonania oraz tego jak umierają (nigdy nie wybaczę sobie straty sierżanta Repnina, który towarzyszył mojej kompanii od bitwy pod Lwowem w czerwcu 1941 roku, poprzez Moskwę aż po Stalingrad, gdzie poległ od pocisku odłamkowego wystrzelonego ze zdobycznego T34. A oberwał ponieważ obsługa armaty pepanc była tak przerażona ogniem moździerzowym, że nie potrafiła trafić w cel, mimo, że strzelali wzdłuż ulicy :facepalm: ).
Okazuje się, że ogień z dobrze rozstawionego RKM-u potrafi zatrzymać cały atak i trzeba szukać możliwości obejścia i zlikwidowania gniazda. A najlepsze jest to, że każdy żołnierz ma swoją psychikę. Najważniejsze dla każdego pikselowego ludzika to nie dać się zabić/zranić. Dlatego np. będą mieli opory aby zaatakować czołg, czy wśród śmigających ołowianych kulek biegać śmiało po plaży. Z drugiej strony, żołnierz może wpaść w "szał bitewny" (berserkerami nazywali takich ludzi dawni skandynawowie) i samemu, przy pomocy bagnetu i granatu wybić całą obsługę owego karabina maszynowego.
Jedynym minusem zdaje się tylko AI (im wyższa cyferka przy tytule tym gorzej). Po grafice też nie ma się co spodziewać fajerwerków. Wszystko jest w 2D. No ale to nigdy nie była gra nastawiona na to aby olśniewać widokiem. Bardzo dużym plusem jest multiplajer oraz multum modów, które się pojawiły i wciąż się pojawiają.
Edit:http://www.youtube.com/watch?v=WEVoDVVLP9Y
Pokazane od pierwszej części po ostatnią. Pominięta "trójka", czyli front wschodni.
Wszelkie Sudden Strike, Blitzkrieg i tym podobne RTS chowają się :E
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 10 Cze 2025, 07:01
Miejscowość: Stetinum
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 194

Następna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość