Największy wódz w dziejach świata

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Który z nich był najwybitniejszym wodzem?

Alexander Wielki (Macedo
14
11%
Hannibal
3
2%
Juliusz Cezar
8
7%
Attyla
2
2%
Karol Wielki
1
1%
Temud
5
4%
Napoleon Bonaparte
12
10%
Hitler
24
20%
Soviet
33
27%
20
16%

Razem głosów : 122

Re: Największy wódz w dziejach świata

Postprzez Terminus w 09 Kwi 2011, 13:41

Adam napisał(a):Hitler? Dał Niemcom pracę i jedzenie, dlatego powinni dziś go wielbić, a nie udawać takich wielkich antynazistów....

Ehmmm... W latach 30-tych kraje europejskie i bez Hitlera wychodziły z Wielkiego Kryzysu dzięki robotom publicznym, rozwojowi przemysłu ciężkiego, zbrojeniom itp. Gdyby nie było Hitlera w Niemczech to i tak ten kraj podźwignął by się z depresji lat 20-tych.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Reklamy Google

Postprzez jalkavaki w 09 Kwi 2011, 15:09

@Piłat: pełna zgoda propos pierwszego króla! Zapewne jednak znajdzie się ktoś, kto będzie dezawuował dokonania tegoż monarchy. Zapewne znajdą się kwity i inne dokumenty na to, że Otton III tak na prawdę to nie Bolesława "koronował" a kogoś ze swojej świty (zapewne był pijany - jak to na uczcie). Znajdą się dowody na to, że wywołał wojnę z Niemcami i Rosją za co 750 lat później te państwa dokonały zaborów. Koronnym argumentem będzie to, że potomni nadali Mu przydomek Chrobry (na zasadzie: Patrza pan jak się wywyższa! skubaniec.).
No ale taka jest dziwna natura niektórych ludzi urodzonych w Polsce...
I wyjdzie na to, że my - Polacy - to władców i dowódców mieliśmy albo tylko karierowiczów, albo moczymordy, albo kurwiarzy albo zupełnych nieudaczników. I tylko chyba dzięki Łasce Boskiej i opiece Madonny państwo sięgało "od morza do morza", przez dwieście lat było największą potęgą w tym rejonie Europy i mocarstwem światowym, ze zdaniem którego cała Europa musiała się liczyć. Którego o tron tego państwa rywalizowały najznamietnitsze dynastie Europy.
Edit: Propos piramid w Egipcie to w większej części pracowali tam zwykli "obywatele" - rolnicy, suto opłacani swoją drogą.
Adolf Hitler? Dobry retoryk. I tyle.
Ostatnio edytowany przez jalkavaki 09 Kwi 2011, 15:37, edytowano w sumie 3 razy
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 10 Cze 2025, 07:01
Miejscowość: Stetinum
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 194

Postprzez ziomo02 w 09 Kwi 2011, 15:14

dlamnie to Sargon II byl krolem persji i mial potencjal :E
To my pilnujemy ładu i porządku w skażonej strefie zwaną "ZONA"
Awatar użytkownika
ziomo02
Kot

Dołączenie: 24 Mar 2011, 18:20
Ostatnio był: 28 Lut 2018, 19:32
Miejscowość: Grudziądz
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 0

Postprzez Terminus w 09 Kwi 2011, 15:19

jalkavaki napisał(a):No ale taka jest dziwna natura niektórych ludzi urodzonych w Polsce...

Tak się zastanawiam, kogo masz na myśli? ;-)

Akurat Chrobrego bardzo cenię bo był to jeden z niewielu myślących dalekosiężnie naszych władców, który na dodatek był wystarczająco bezwzględny i cyniczny by skutecznie realizować swoje plany.
Dowodem na to było "skłonienie" [eufemizm] św Wojciecha do wyjazdu na misję nawracania Prusów. Biedaczyna, nie miał wyjścia; z Czech go wygnali po wymordowaniu jego rodziny, w Polsce Chrobry też go naciskał na wyjazd. Prusowie również mu powiedzieli by sobie poszedł bo go skrócą. Co miał robić? odesłał towarzyszy i wybrał męczeństwo.
A Chrobry wykorzystał to perfekcyjnie. Własny święty, na dodatek mający znajomych na dworze cesarskim był o wiele cenniejszy politycznie w tamtych czasach od złota, za które król jego zwłoki kupił :D
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez jalkavaki w 09 Kwi 2011, 15:39

@Terminus: trochę zedytowałem mój wcześniejszy post.
Zapraszam do dyskusji, bo nie ukrywam, z mądrym to miło się posprzeczać, nawet jeśli i tak zostaniemy przy swoich przekonaniach.
:wink:
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 10 Cze 2025, 07:01
Miejscowość: Stetinum
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 194

Postprzez Piłat w 09 Kwi 2011, 16:08

To czy Bolesław wywołał konflikt między Rosją a Niemcami, to tylko spekulacje. (Nonsens moim zdaniem...) Uważam, że ten konflikt i tak był nieunikniony z racji położenia politycznego Polski, dlatego też wątpię, aby działania zbrojne Chrobrego odbiły się echem po 750 latach.
To logiczne, że wielkie mocarstwa (Ruś może jeszcze wtedy nie aż tak wielka), między którymi znajduje się państwo, które z roku na rok pogłębiało się w chaosie demokracji; które przerodziło się z czasem w najplugawszą odmianę tzw. „demokrację szlachecką” i oligarchię - to tak naprawdę doprowadziło do spalenia wielu miast polskich i przejęciu ziem przez intruzów z innych krajów. Nawet Szwedzi mieli swoje pięć minut wykorzystując najsłabszy punkt Polski, jakim była uprzywilejowana szlachta z wielkimi brzuchami, dla której bardziej liczyła się pełna sakiewka niż dobro własnego kraju. Pozbawienie władzy króla było największym błędem w historii Polski.
Chrobry pragną zupełnie czegoś odwrotnego. Według niego tylko jeden człowiek wiedział, co jest dobre dla wielu – ten człowiek musiał być surowy, miłosierny, budzić strach i szacunek, ale przede wszystkim nie mógł budzić nienawiści. Dla niego priorytetem było zdobycie korony i insygnia królewskich. Kiedy tego dokonał Polska zaistniała na mapach Europy, nie jako państwo Polan zjednoczonych z rozsianych plemion słowiańskich, lecz jako Królestwo Polski z silną władzą centralną i władcą budzącym szacunek wśród innych mocarstw.

Bolesław I Chrobry widząc poczynania swoich „następców” z pewnością przewracał się w grobie. Jego własny syn zawiódł go najdotkliwiej tracąc wszystko, co ojciec wywalczył przez lata, dzięki brutalnej sile, wyrafinowaniu, podstępie i finezji.
- Chrobry pewnie do dziś przewraca się w grobie...
Awatar użytkownika
Piłat
Redaktor

Dołączenie: 02 Sty 2011, 14:06
Ostatnio był: 06 Cze 2021, 12:31
Miejscowość: Rostok
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 163

Postprzez Adam w 09 Kwi 2011, 17:02

Piłat, tu masz rację, ale to nie była całkowita wina Mieszka II. Przecież jego tatuś sam załatwił mu tylu wrogów na około, a synek nie mógł się dostatecznie obronić. :(
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

Postprzez Cysiu w 10 Kwi 2011, 22:51

Ech... Napisałem jednego posta dla żartu i oczywiście "Partia Przyzwoitości" w składzie Kowek, Ati, BJ i Legacina wypili mi kozaki. Ze względu, że wbrew pozorom nie jestem takim idiotą, za jakiego można by mnie uważać po moich postach, napiszę normalnego posta, żeby się PP nie pluła już.

Hmm... Nie wiem do końca, czy można nazwać go wodzem, ale wg. mnie najwybitniejszym dowódcą był... Winston Churchill. Był świetnym generałem, dobrze widział, jak dowodzić wojskiem. Wg. mnie miał ogromną zasługę w wygranej Aliantów w II WŚ. Nie wiem, czy jest najwybitniejszym człowiekiem, jaki żył, ale na pewno był najwybitniejszym Brytyjczykiem.

Za ten post Cysiu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive SVDstriker, Dżuz.
Awatar użytkownika
Cysiu
Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2009, 19:46
Ostatnio był: 02 Lut 2026, 20:19
Miejscowość: Szczecin
Kozaki: 84

Postprzez Terminus w 11 Kwi 2011, 10:21

Oj Cysiu, Cysiu...
Sir Winston Leonard Spencer Churchil zapewne był jednym z najwybitniejszych polityków brytyjskich i zapewne światowych, ale generałem nie był. Uczestniczył jako wojskowy [bodajże podporucznik] i korespondent w walkach w Afganistanie, Kubie, Bałkanach, Sudanie, Afryce południowej.
Jako I Lord Admiralicji w czasie I WŚ reformował Royal Navy, budował w stoczniach pierwsze czołgi [nazywane początkowo "szaleństwem Churchilla"], był też inicjatorem w założeniach ciekawej akcji desantowej pod Gallipolli.
No właśnie. Nie zawsze jego pomysły taktyczne były szczęśliwe jak atakowanie w cieśninie fortów przez pancerniki, a i dobór wykonawców, szczególnie dowództwa wysokiego szczebla był fatalny. Choć zapewne na to wpływ Churchilla był tylko częściowy. Ale że doradców sobie potrafił wybierać źle, ale bezgranicznie ich słuchać, by po klęskach zrzucać na nich winę, to fakt. Wystarczy wspomnieć współpracę z adm.Fischerem czy szefem Banku Anglii Montagua Normanem.

Jako polityk był bezwzględny, co może w czasach Wojny Światowej było zaletą, ale pomysły typu strzelanie do demonstrantów w latach 20-tych czy rozkaz użycia broni chemicznej przeciw Kurdom nie najlepsze dają mu świadectwo.

O II WŚ nie będę pisał, bo wszyscy mniej więcej to znają.

Tak czy owak. Jako polityk był jednym z największych... Dzisiaj już takich nie produkują :-(
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Cysiu.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Cysiu w 11 Kwi 2011, 12:56

Cóż... Nie wypada mi powiedzieć niczego innego, jak to, ze świetnie to wszystko opisałeś. Nie mam wiedzy historycznej, politycznej i ogólnego doświadczenia, dlatego bardzo dziękuję Ci za opisanie Churchilla tak szczegółowo i poprawnie. Wiem, że nie był politykiem idealnym, bo tacy nie istnieją, ale... Jak sam napisałeś, był jednym z największych.

Poza tym Soviet i tak ma najwięcej głosów. :P Niech żyje! :E
Ostatnio edytowany przez Cysiu, 11 Kwi 2011, 22:03, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Cysiu
Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2009, 19:46
Ostatnio był: 02 Lut 2026, 20:19
Miejscowość: Szczecin
Kozaki: 84

Postprzez von Carstein w 11 Kwi 2011, 14:02

Nie mam wiedzy historycznej, politycznej i ogólnego doświadczenia,

Jeżeli ktoś nie ma podstawowej wiedzy na jakiś temat to nie zabiera głosu w tematach związanych z tym tematem, bo inaczej tylko mąci w tym temacie na inny temat i potem wychodzą błędy, które mylą i sprowadzają ludzi na mylny temat.

Dlatego zanim się coś napisze warto to zrewidować i ew. skorygować.

:kotek:
Awatar użytkownika
von Carstein
Weteran

Dołączenie: 28 Lut 2009, 15:00
Ostatnio był: 05 Kwi 2018, 12:01
Kozaki: 43

Postprzez Pijawol w 17 Kwi 2011, 10:21

Hitler. Dlaczego? Bo zawojował niewielkim krajem pół świata. Potęgi, takie jak ZSRR i USA długo męczyły się z Trzecią Rzeszą. Miał początkowo dobre plany i dyplomację - żeby nie doszło do wojny światowej. Czas jednak pokazał inaczej. A wiedzę, że wiele osób głosuje na Stalina. Co on niby zrobił? Żadnego kunsztu wojennego itp. Ogromne straty ZSRR w trakcie 2 wojny to zasługa Stalina. Miejsc ważnych politycznie, czy raczej symbolicznych kazał bronić "na wariata" - nie cofamy się o jeden cm i takie tam. Jednak ostatecznie to on wygrał. Hitler zresztą tak samo. Jednak Stalin w 1939r. rządził największą potęgą militarną na świecie.
Awatar użytkownika
Pijawol
Legenda

Dołączenie: 15 Wrz 2010, 16:52
Ostatnio był: 31 Mar 2026, 08:49
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 313

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości