Stworzenie świata - hipotezy, mity, porównania

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Stworzenie świata - hipotezy, mity, porównania

Postprzez scigacz1975 w 18 Cze 2011, 14:04

Od jakiegoś czasu nurtuje mnie pytanie - jak to było naprawdę? Okazuje się że jest wiele znalezisk, porównań, hipotez które wyłamują się z kanonów obecnej nauki.

Np. każda prawie, nawet najbardziej prymitywna kultura ma swoich bogów i swoja religię. Praktycznie wszystkie główne religie uczą przede wszystkim pokoju i miłości. Może mamy to zaprogramowane??? No bo czym jest człowiek? Jeżeli porównać ewolucję do konstruktora, to można śmiało powiedzieć, że jesteśmy jej prawie najdoskonalszym wynalazkiem. Ale tylko prawie. Brakuje nam paru rzeczy lub cech i myślę że to zostało zaplanowane.

W wielu religiach, niekoniecznie monoteistycznych, występują sygnały o wielkim potopie. Kiedyś czytałem o wierzeniach północnoamerykańskich Dakotów albo inaczej Siuksów. Według legendy ziemia powstała po wielkim potopie. Analogia do Noego i jego arki??

Mało się mówi o znaleziskach które wręcz obalają powszechnie głoszone dziś teorie ewolucyjne.
Np. w skałach w Ameryce północnej znaleziono niedawno, wykonany ludzką ręką, datowany na parę milionów lat młotek stalowy, ale co ciekawego, stal z której został wykonany jest dla nas technologicznie niemożliwa do wykonania, bo nie zawiera w ogóle węgla.

Na pustyni w Pakistanie odkryto, czy raczej wykopano, ruiny miasta, które zostało zniszczone w ułamku sekundy, a wszystko jest tak napromieniowane, że nie wchodzi w rachubę nic innego tylko broń atomowa. A zniszczone zostało jakieś 5 do 10 tyś lat przed naszą erą.

Jeżeli kogoś interesują takie tematy, lub ma podobne dylematy to zapraszam do dyskusji
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Reklamy Google

Re: [stworzenie świata - hipotezy, mity, porównania]

Postprzez Woland w 18 Cze 2011, 14:15

Ten młotek i to miasto to daj link bo coś nie wierzę.

Co do wierzeń o potopie też słyszałem o Indianach, ale u nich to jacyś ludzie mieli się schronić na wzgórzu.
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Re: [stworzenie świata - hipotezy, mity, porównania]

Postprzez kapucha w 18 Cze 2011, 14:34

Moim zdaniem świat musiał zostać stworzony przez jakaś istotę wyższą, ale i tak jesteśmy w porównaniu do Boga tak głupi, że za życia na pewno tego nie pojmiemy. Może po śmierci.

Co do różnych religii to uważam, że "jeden, ten sam Bóg jest dla wszystkich wiar". Tak jak mówisz człowiek "został zaprogramowany" na wiarę w Boga pewnie nie przez przypadek. Wiele różnych wyznań tłumaczę sobie tak: ostatnie 500 lat, a Chrześcijaństwo pod wpływem reformacji Marcina Lutra podzieliło się na kilka różnych wyznań, ale utrzymujących najważniejsze zasady Chrześcijaństwa. Kolejne 500 i może rozdzielą się tak, że będą tak różne jak Judaizm a Buddyzm. A ludzie istnieją o wiele dłużej, może na początku też była jedna religia?

Co do przykładów scigacz1975, może nasza cywilizacja ma miliony lat i już kilka razy doprowadziła do katastrof, przez które musiała znowu zaczynać od jaskiń i kamieni? Może kosmici przywieźli? Może za 1000 lat nauczymy się przenosić w czasie i to ślady że tak powiem przyszłej wizyty w przeszłości :E ? Albo to teoria spiskowa? Powodów może być wiele, ale ja o takich rzeczach czytam pierwszy raz. Mógłbyś podać jakieś linki do źródeł? Chętnie bym poczytał.
kapucha
Łowca

Dołączenie: 09 Kwi 2011, 13:53
Ostatnio był: 01 Lut 2015, 22:11
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 94

Re: Stworzenie świata - hipotezy, mity, porównania

Postprzez Soviet w 18 Cze 2011, 14:39

Na początku było sobie nic. Następnie z pewnej osobliwości początkowej o nieskończonej gęstości wyłonił się Wszechświat.

A co do Ziemi. W wyniku wspomnianego wyżej Wielkiego Wybuchu powstał sobie Układ Słoneczny. Następnie gdzieś w okolicy tegoż Układy zapadła się Supernowa. Różne ciekawe rzeczy wleciały na do naszego Układu, który zaczął się szybciutko kręcić. W wyniku tego kręcenie materiał wyrzucony z Supernowej zaczął gęstnieć i składać się do kupy. W środku było go więcej, więc powstało Słońce. Na brzegach było mniej, więc uformowały się tam pozostałe planety.

Tada!
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image

Za ten post Soviet otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive The Witcher.
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez Woland w 18 Cze 2011, 14:40

Mam 100% pewność że nawet jedno maluteńkie ziarenko piasku nie powstało z pomocą sił wyższych.
Wszystko to ma swoje naukowe wyjaśnienie.
Ostatnio edytowany przez Woland 18 Cze 2011, 19:42, edytowano w sumie 2 razy
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez Universal w 18 Cze 2011, 14:43

Przypomina mi to "Ostatni dzień stworzenia" W. Jeschkego i grę "Original War" :D

Wszystko zależy od interpretacji, a jedną z ciekawszych jest dla mnie ta, jaką przedstawił jakiś czas temu mój polonista. Mianowicie analizowaliśmy fragmenty Starego Testamentu, konkretnie księgę Ezechiela. Jest tam fragment o rydwanie (http://www.biblia.info.pl/biblia.php -> Ez 1:1-28 ). Mój 'kochany' nauczyciel stwierdził, że mógł to być statek kosmiczny, który z braku wiedzy tamci ludzie nazwali płonącym rydwanem, bla bla bla.

I w sumie wydaje mi się to niegłupie, bo mnóstwo jest pozycji w fantastyce, w których ludzie (bądź inna rasa) weszli na naprawdę wysoki poziom rozwoju, by przez to upaść (tu krytyczne spojrzenie na obecny świat) i resztkami sił zostawić gdzieś we Wszechświecie zaczątek nowej cywilizacji, która musiała robić wszystko od nowa.

Dobrze się to czyta ogólnie i ma to jakąś myśl przewodnią, która ostrzega ludzi przed popadnięciem w kłopoty. A że człowiek bez problemów nie przeżyje, to sobie sam je robi...

Ogólnie dla mnie mity pełnią rolę dydaktyczną i taką pewnie wymyślili stwórcy tych mitów.

Ale chaotycznie piszę :facepalm:

@Woland - nigdy, ale to nigdy nie możesz mieć 100% pewności.
Ostatnio edytowany przez Universal, 18 Cze 2011, 14:45, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: Wczoraj, 09:27
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1051

Postprzez scigacz1975 w 18 Cze 2011, 14:44

młotka muszę poszukać.

Co do Mohendżo Daro bo to o nie mi głównie chodzi to tu masz ciekawe arty 1, 2, 3, 4

Bardzo mnie przy tym interesują wszelkie dane na temat cywilizacji sumeryjskiej i wedyjskiej, a także sanskryckich opisów w Ramajanie

@Kapucha akurat co do którejś z kolei cywilizacji ludzkiej na ziemi nie mam praktycznie żadnych wątpliwości.

Nawet jeżeli człowiek jest na Ziemi tylko 100-150 tyś. lat jak podają naukowcy to takich cywilizacji, a nawet bardziej zaawansowanych mogło być kilka i ślad po nich nie został.

Kiedy Albert Einstein zobaczył efekty projektu Manhattan powiedział: "Nie wiem jaka broń zostanie użyta w 3-ej wojnie światowej, jestem natomiast pewien że w 4-tej będą to kamienie i maczugi"
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez Larala w 18 Cze 2011, 17:36

Co do napromieniowanej wioski z przed X lat... Może kiedyś rozpętała się wojna między prymitywnymi ludźmi, a kosmitami :E ? Oni walnęli kilka bomb i mogli lecieć do domu. Oj chyba za dużo :wódka: dziś wypiłem...

A tak na serio: nie wieże że Egipcjanie sami wznieśli piramidy. Musiały im pomóc istoty/rzeczy nie z tej planety i/lub świata.
Moim marzeniem jest zrobienie gry w świecie STALKER'a, lecz tak, aby podczas podróży można było spotkać inne osoby pod drugiej stronie "kabla" i móc z kumplami iść do X18.
Awatar użytkownika
Larala
Kot

Dołączenie: 13 Sty 2011, 21:25
Ostatnio był: 26 Kwi 2012, 13:45
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: -24

Postprzez Szpagin w 18 Cze 2011, 19:05

Chyba czuję tu teorie von Daenikena. Jakby ktoś nie wiedział: zdaniem tego gościa ludzkość w starożytności odwiedzana była przez kosmitów, a dowody na to odnaleźć można w antycznej architekturze, tekstach i praktykach religijnych (Stary Testament, Wedy, wierzenia ludów prekolumbijskich), a nawet istniejących do dziś budowlach, jak choćby piramidy. Był to taki swoisty kult cargo - podczas II WŚ Amerykanie zakładali bazy na wyspach Pacyfiku, zamieszkiwanych często przez ludność niecywilizowaną. Dla nich biali ludzie jawili się jako bogowie, którzy czasem dzielili się niezwykłymi podarkami (jedzenie, paciorki i inny szajs).Dochodziło do tego, że, by ponownie sprowadzić "bogów", naśladowali ich zwyczaje: budowali "pasy startowe" z modelami samolotów z trzciny, urządzali musztrę itd. Tak samo mieli się zachowywać nasi przodkowie w kontakcie z kosmitami: uznaliśmy ich za bogów, demony, anioły.

Ja jakoś tych teorii nie kupuję.

Co do samego stworzenie świata, to długo byłem rozdarty między tym, co pisze w Księdze Rodzaju, a teoriami naukowymi. Jakiś czas temu doszedłem do wniosku, że świat rzeczywiście powstał w Wielkim Wybuchu, lecz Ktoś musiał go zainicjować, puścić w ruch maszynę ewolucji. Tym Kimś był Bóg.

W kwestii potopu: prawdopodobnie jest to wydarzenie autentyczne. Babilońskie księgi podają, że pewnej wiosny poziom Tygrysu i Eufratu podniósł się w olbrzymim stopniu na skutek topniejących śniegów na stokach Taurusu oraz ulewnych deszczy. W efekcie mieliśmy potop, o którym usłyszał cały ówczesny świat.
Image

Za ten post Szpagin otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wheeljack, Universal.
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Postprzez Nyguz w 18 Cze 2011, 19:10

Che che. Skoro Bóg stworzył świat według religii? To Kto stworzył Boga?

To pytanie mnie nurtuje od zawsze. Coś jak "Wielki Czerw" z książki Metro 2033.

A tak pomijając, ja wierzę w naukę. Świat powstał z wielkiego wybuchu. Tak samo człowiek od małpy. Ciekawie to wygląda, Adam i Ewa się (umcyk umcyk :D ) i tak oto z dwojga osób powstało 7 miliardów i do tego różnych ras.

Archeologia i kosmologia to jedyna prawda dotycząca świata. Bynajmniej dla mnie.
CPU: i7 7700 GPU: Gigabyte RTX2060 Super RAM: 16GB DDR4 PSU: Be-Quiet 750W
Ludzie wierzą w to, że system zmieni sytuację w miastach... kiedyś wierzyli, że Ziemia jest płaska.
Awatar użytkownika
Nyguz
Weteran

Dołączenie: 26 Mar 2010, 13:52
Ostatnio był: 19 Kwi 2025, 20:20
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 113

Postprzez Terminus w 18 Cze 2011, 19:12

Nie wierzysz, że zbudowali piramidy? Dlaczego? Przecież technologia budowy jest dobrze zbadana, udokumentowana i opisana. Podobnie jak ewolucja samych piramid związana z rozwojem budownictwa w Egipcie od najstarszych i najprostszych schodkowych przez łamane do tych najbardziej rozpoznawalnych w formie ostrosłupa prawidłowego, prostokątnego.
A wierzysz, że w średniowieczu ludzie zbudowali gotyckie katedry, skoro wymagają skomplikowanych obliczeń konstrukcyjnych a wg współczesnych badań w ogólne nie powinny stać?

A co do "napromieniowanych miast": to podane linki są typu: "gdzieś, podobno"...
Istnieje coś takiego jak promieniowanie naturalne, złoża minerałów radioaktywnych et. cetera, cetera. Nie trzeba od razu mieszać w to bogów czy ufoków...

Teoria Wielkiego Wybuchu w swoich początkach była gwałtownie atakowana przez ateistów jako teoria "kreacjonistyczna" ponieważ zakłada, że wszechświat powstał w jednej chwili w wyniku zamiany tajemniczej energii znikąd [Boga] w materię. ["Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię." Rdz 1.1].
Późniejszy poetycki opis można dopasować np. do teorii ewolucji: Najpierw powstały proste organizmy i rośliny ["Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce, w których są nasiona" Rdz 1.11], zwierzęta najpierw powstały w wodzie a dopiero potem wysły na ląd:[Niechaj się zaroją wody od roju istot żywych, a ptactwo niechaj lata nad ziemią, pod sklepieniem nieba! Rdz1.20], a na samym końcu pojawia się człowiek. Wygnanie z raju to moment gdy małpa uzyskuje samoświadomość i odkrywa, "że jest naga" Oczywiście to jedna z wielu hipotez próbujących wyjaśnić opis księgi Genesis [1 Rodzaju]...

Nyguz: pytanie specjalnie dla Ciebie: zakładając na potrzeby hipotezy istnienie Boga - stworzyciela świata jak np. w Judeochrześcijaństwie: skoro był w stanie stworzyć wszechświat, Ziemię i człowieka to chyba był również w stanie stworzyć od razu naszą planetę z całą jej prehistorią, warstwami ziemi, zabytkami wygrzebywanymi obecnie przez archeologów?
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Damianox, matekfpol, Szpagin.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Nyguz w 18 Cze 2011, 20:07

Na to pytanie nikt nigdy nie odpowie. Jest wiele teorii, ale dopiero po śmierci dowiemy się, która była prawdziwa. Nie jestem zbyt wykształcony z zakresu religii w przeciwieństwie do Ciebie, ale moja wiedza pozwala mi obrać za punkt zwrotny początków swiata, naturalne etapy.

Jedynie można polemizować nad teorią powstania świata, ewentualnie możemy dojść do pewnego konsensusu, mianowicie; zdanie, które napisałem wcześniej:

"Dopiero po śmierci dowiemy się co było prawdą, a co nie"
CPU: i7 7700 GPU: Gigabyte RTX2060 Super RAM: 16GB DDR4 PSU: Be-Quiet 750W
Ludzie wierzą w to, że system zmieni sytuację w miastach... kiedyś wierzyli, że Ziemia jest płaska.
Awatar użytkownika
Nyguz
Weteran

Dołączenie: 26 Mar 2010, 13:52
Ostatnio był: 19 Kwi 2025, 20:20
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 113

Następna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość