Film

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Film

Postprzez Vice w 01 Lip 2011, 22:30

A możecie mi polecić jakieś dobre filmy postapo? Mogą to być całkowicie realistyczne jak i te z wieloma mutantami/bestiami. Lubie takie kino.
Nienawidzę Pijawek, są silne, szybkie, zwinne, niewidzialne, upierdliwe, a co najgorsze żywe. Dlatego za wszelką cenę staram się zmienić ich ostatnią cechę.
Vice
Kot

Dołączenie: 08 Mar 2011, 21:35
Ostatnio był: 17 Wrz 2016, 02:58
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 4

Reklamy Google

Postprzez marcel w 01 Lip 2011, 22:32

Oj tam, oj tam. `Droga` mi się nie podobała, ni filmowa ni książkowa. Mortensena lubię, przez wzgląd na niegdysiejszą fascynację Władcą Pierścieni i `Historię Przemocy`, ale McCarthy'ego nic więcej nie czytałem. No i coś musi być w tym, co piszesz, @Dżuz, bo chwilami miałem wrażenie że ktoś zrobił mnie w konia i czytam przypadkową zlepkę słów (`Nawet gdybyś wiedział co robić, i tak nie widziałbyś, co robić.`), a autor ma wyrobioną pozycję i czymś musiał sobie na nią zasłużyć. Momentami tekst trącił mi czymś lirycznym, ale było to wrażenie chwilowe i ulotne. Mam to szczęście, że angielskim posługuję się wystarczająco dobrze, by przeczytać knigę w ichnim języku, toteż... Co polecisz?

Zrobiłem OTa, to teraz na temat:

-Angel Heart (horror/kryminał w parnym, dusznym nastroju Luizjańskich bagien, mnóstwo symboli, bez epatowania przemocą i straszenia na siłę, za to z ciężkim klimatem i sceną w której szatański De Niro porównuje jajko do ludzkiej duszy - miód)
-francuski serial Braquo
-Dom Zły (cholernie frapujący film Smarzowskiego, brak w nim postaci prawdziwie pozytywnych - każdy ma coś na sumieniu. Czekam na `Różę`, tego samego reżysera)
-Harry Brown (emerytowany żołnierz mszczący śmierć swojego jedynego przyjaciela, zamordowanego przez młodociany gang. Żaden tam rozpizdiec w amerykańskim stylu - główny bohater ma najlepsze lata za sobą, jedyne co może przeciwstawić agresywnym nastolatkom to determinacja i dawne umiejętności)
-Incepcja i Shutter Island (DiCaprio na jedno kopyto, ale w formie. Dobry jest w robieniu zbolałych min, `ach, moja kobieta nie żyje, więc będę się katował, aj waj`)
-Kelly's Heroes (`Złoto dla Zuchwałych` - genialny Donald Sutherland!)
-Pulp Fiction (mój ulubiony film Tarantino, nawet plakat na ścianie se walnąłem)
-Heima (zapis trasy zespołu Sigur Rós po rodzimej Islandii. Wycisza nie gorzej od przyrodniczych z Czubówną)
-The Call of Cthulhu z 2005 (film niemy, całkiem ciekawy. Kto lubi Wielkich Przedwiecznych - polecam)
-The Ghost Writer, osławiony dzięki sprawie z ekstradycją Polańskiego, chyba nikomu nie trzeba przedstawiać
-North by Northwest (oglądając film miałem wrażenie że wszystko to już gdzieś widziałem - protoplasta dzisiejszego kina sensacyjnego)
-Se7en (Freeman + Pitt)
-Mentalista, pierwsze dwa sezony (wiecznie uśmiechnięty Simon Baker, manipulator i troszkę cwaniak, ale niesamowicie sympatyczny gość)
-Wojna Restrepo, Sebastiana Jungera i zabitego przed kilkoma miesiącami Tima Hetheringtona, za pokazanie, jak wojna wygląda od środka. Żadna ze scen mną nie wstrząsnęła, ani mnie nie zszokowała, a szczerze mówiąc trochę na to liczyłem, stąd moje zdziwienie i zaskoczenie, że jest zupełnie inaczej niż myślałem
-Syberyjska Lekcja, Wojtka Staronia - doskonale ukazana rosyjska bieda i poszukiwanie celu w życiu po upadku Związku Radzieckiego, ale z promykami nadziei
-Howl - jeśli nie razi was, że główny bohater jest pedziem, Żydem i w dodatku poetą, obejrzyjcie. Historia kontrowersji związanych z tytułowym poematem Allena Ginsberga. Dodatkowo, jeśli ktoś dobrze zna language, polecam sam poemat. Coś, co po polsku brzmi jak pie*dolenie bez sensu, po angielsku nabiera nowej treści
-...cdn.

A możecie mi polecić jakieś dobre filmy postapo? Mogą to być całkowicie realistyczne jak i te z wieloma mutantami/bestiami. Lubie takie kino.

28 Days Later i sequel, 28 Weeks Later, choć ten pierwszy zdecydowanie bardziej. Wyspy Brytyjskie, zombiaki i kilkoro śmiałków w środku tego wszystkiego + najgorsze potwory - ludzie.
Ostatnio edytowany przez marcel, 01 Lip 2011, 22:47, edytowano w sumie 1 raz
>>> Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput. <<< ~ Ernest Scribbler
marcel
Opowiadacz

Dołączenie: 31 Lip 2007, 17:48
Ostatnio był: 29 Paź 2020, 15:47
Kozaki: 193

Postprzez vandr w 01 Lip 2011, 22:41

marcel napisał(a):-Dom Zły (cholernie frapujący film Samarzowskiego, brak w nim postaci prawdziwie pozytywnych - każdy ma coś na sumieniu. Czekam na `Różę`, tego samego reżysera)

Scena ze śmiercią żony w kuchni i późniejsze ukazanie "pustkości" męża mną pozamiatało. Jedna z najbardziej dobijających scen jakie widziałem.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 19 Mar 2026, 19:55
Kozaki: 1749

Postprzez marcel w 01 Lip 2011, 22:52

@up

A'propos żony - ja Kingę Preis znałem, wstyd się przyznać, wyłącznie z Ojca Mateusza, a tu proszę, taka rola. Życie nas nieustannie zaskakuje.
>>> Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput. <<< ~ Ernest Scribbler
marcel
Opowiadacz

Dołączenie: 31 Lip 2007, 17:48
Ostatnio był: 29 Paź 2020, 15:47
Kozaki: 193

Postprzez BJ Blazkowicz w 01 Lip 2011, 23:04

JEśli chodzi o filmy to tak:
1. Mad Max 1,2 i 3
2. Tylko strzelaj
3. Dobry, zły i brzydki
4. Za garść dolarów
5. Za kilka dolarów więcej
6. Rio Bravo
7. W mgnieniu oka
8. Wstrząsy 1,2,3 i 4
9. Piraci z Karaibów 1,2,3 (4 jeszcze nie oglądałem)
10. Dracula: Wampiry bez zębów
11. Outlander
12. Diukowie Hazzardu (uwielbiam ten film ale mnie niemiłosiernie wku*wia bo najbardziej w świecie to pragnę tego chargera)
13. Pamięć absolutna
14. Lucky Luke
14. O dwóch takich co poszli w miasto
15. Harold i Kumar uciekają z Guantanamo

Nie jest to kolejność tego jak bardzo je lubię tylko po prostu lista :P
Z seriali to lubię Czarną Żmiję i Allo Allo
Image
Voiton laulut soi ainiaan!
Awatar użytkownika
BJ Blazkowicz
Przewodnik

Dołączenie: 17 Mar 2009, 15:42
Ostatnio był: 10 Sty 2026, 18:52
Miejscowość: Zamek Wolfenstein
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 526

Postprzez Dżuz w 02 Lip 2011, 00:05

@marcel, mówiąc o wartości językowej "Drogi" miałem na myśli głownie słownictwo (archaizmy, neologizmy, rzadko używane słowa) oraz prostotę i oszczędność języka, świetnie połączone z wyważonym i starannym doborem przymiotników i czasowników, które mistrzowsko oddają wrażenie pustki (albo, żeby użyć ichniego języka: "nothingness" :D ). Albo choćby takie: "each the other's world entire" :D A ten cytat, pozbawiony kontekstu, może rzeczywiście brzmieć jak tautologia, ale chodzi zwyczajnie o to, że nawet gdybyś posiadał odpowiednią wiedzę co zrobić, w konkretnej, wymagającej sytuacji nie miałbyś zielonego pojęcia co masz począć z powodu zagubienia, przerażenia, czy jakiejś innej przyczyny (nie pamiętam w jakiej sytuacji to pada). No, tak ja to interpretuję :wink:

marcel napisał(a):Mam to szczęście, że angielskim posługuję się wystarczająco dobrze, by przeczytać knigę w ichnim języku, toteż... Co polecisz?

Żeby sprowadzić Cię na ziemię i pokazać, że jeszcze sporo Ci w angielskim brakuje, poleciłbym oczywiście Blood Meridian. Bodaj najlepsza powieść McCarthyego, choć zarazem najmniej przystępna, ze względu po części na język, a po części na użytą symbolikę i odwołania do różnych poglądów filozoficznych. Zobaczyłbyś przy okazji jak różny angielski można znaleźć w obu powieściach: niemal biblijny w "Południku" i zdawkowy w "Drodze". Bez urazy, tak się tylko z Tobą droczę. Sam mam momentami problemy, żeby wszystko w tej powieści zrozumieć, a na angielskim też się co nieco znam :wink: Poza tym, historia jest ekstremalnie brutalna, ale cała ta przemoc (=użycie jej w powieści) czemuś służy.

A co by nie było off-topu :P

Vice napisał(a):A możecie mi polecić jakieś dobre filmy postapo?

A choćby "Wodny świat", bo to takie inne, mniej mroczne, ale ciekawe spojrzenie na post-apo. Choć jakiś wielki film to nie jest.
Albo... "Tank Girl". Oczywiście należy ten film brać z dużym dystansem, przymrużeniem oka, bo taki ten film już ma wydźwięk i świetnie się go ogląda :E
A jak Ci nie przeszkadza anime to polecam "Akirę". Sam nie przepadam za tym gatunkiem kina, ale ten film bardzo zacny. Stare, ale bardzo klimatyczne i chyba trochę bardziej klasyczne post-apo.
Ostatnio edytowany przez Dżuz, 02 Lip 2011, 01:07, edytowano w sumie 1 raz
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem

Za ten post Dżuz otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive marcel.
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Wczoraj, 06:42
Miejscowość: Frogville
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez KoweK w 02 Lip 2011, 00:51

El Diablo napisał(a):a co do REC Genesis to przyznam że pierwsze słyszę, ale skoro tak to już się cieszę! :D

Ma być NIBY na jesieni tego roku. Ale jak nawet nie było żadnego trailera, teasera ani niczego, to jak oni chcą dobrze rozreklamować ten film do jesieni...? Rok po premierze Genesis ma wyjść Apokalipsa, która będzie przedstawiała wydarzenia po drugiej części. Będzie ciekawie. ;)
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 01:45
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1496

Postprzez Fade w 02 Lip 2011, 09:28

oooo super,
Hiszpańskie Rec`i są genialne -
w sieci jest trailer REC 4 Apocalipsis
http://www.youtube.com/watch?v=JMbZAHWXwoM&feature=related.
REC 3 też jest http://www.youtube.com/watch?v=pdWgupybQk4&feature=related
Wracając do tematu, wczoraj oglądałem "Oddział" Johna Carpentera, film do połowy średni,
natomiast końcówka miażdży.
Przy okazji polecam "Identity" z 2003 w roli gł. John Cusack oraz
Szwedzki "Millennium: Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet" na motywach książki Stiega Larssona.
"Patrząc w otchłań pamiętaj, że otchłań patrzy także na Ciebie"

Za ten post Fade otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative KoweK.
Awatar użytkownika
Fade
Stalker

Dołączenie: 19 Mar 2011, 10:14
Ostatnio był: 07 Wrz 2014, 19:39
Kozaki: 6

Postprzez Woland w 02 Lip 2011, 11:32

Blaire witch project jedynka i dwójka. Niezłe jest to że do końca filmu nie wyjaśniło się kto mordował :o
Jeden z moich ulubionych. Dwójki nie widziałem ale jedynka NIESAMOWITA!
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez Fade w 02 Lip 2011, 11:56

Rzeczywiście Blaire Witch Project był niesamowity,
niestety Księga Cieni dla mnie była słaba fabularnie,
twórcy odeszli też od konwencji z pierwszej części - mam namyśli
zdjęcia "z ręki" - tak jak w REC.
Czytałem gdzieś, że będzie BWP 3.

Uwagi moderatora:

Nie nadużywaj entera, bo ciężko się to czyta. - Wheeljack
"Patrząc w otchłań pamiętaj, że otchłań patrzy także na Ciebie"
Awatar użytkownika
Fade
Stalker

Dołączenie: 19 Mar 2011, 10:14
Ostatnio był: 07 Wrz 2014, 19:39
Kozaki: 6

Postprzez vandr w 02 Lip 2011, 12:07

Woland napisał(a): jedynka i dwójka

Woland napisał(a):Dwójki nie widziałem ale jedynka NIESAMOWITA!

To jak z tym Blair w końcu?

Widzę, że wyszedł japoński remake Paranormal Activity. Oglądał ktoś?
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 19 Mar 2026, 19:55
Kozaki: 1749

Postprzez KoweK w 02 Lip 2011, 14:52

FAKE!

Nawet w komentarzach jest napisane. :facepalm:
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 01:45
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1496

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości