Wirtualni ochroniarze

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Wirtualni ochroniarze

Postprzez Glaeken w 19 Gru 2011, 12:35

W sieci znalazłem bardzo ciekawy artykuł na temat zjawiska w grach z którym zetknąłem się po raz pierwszy, chodzi o wirtualnych ochroniarzy czyli graczach-najemnikach, którzy w trybie gry multiplayer, za opłatą "pracują" na rzecz innego gracza ochraniając i pomagając mu.

http://kotaku.com/5868146/how-to-hire-a ... you-should
http://kotaku.com/tag/wellplayed/

Wirtualna "prostytucja" czy wsparcie dla słabszych graczy ? Dalibyście się wynająć czy wynajęlibyście kogoś takiego ? ;)

Za ten post Glaeken otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Pijawol.
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Dołączenie: 16 Lip 2011, 17:53
Ostatnio był: 19 Gru 2025, 09:54
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 371

Reklamy Google

Re: Wirtualni ochroniarze

Postprzez Method w 19 Gru 2011, 12:51

Jeśli znajdują się ludzie którzy kupują za paręset złotych wirtualne przedmioty do gier, bądź wydają kasę na boty/premium konta sądzę że znajdą się chętni i na to. Choć moim zdaniem to oferta dla ludzi bez znajomych - to wszystko co robi owy ochroniarz może bez problemów robić twój kumpel ;) .
Image
Awatar użytkownika
Method
Weteran

Dołączenie: 16 Cze 2009, 21:32
Ostatnio był: 29 Mar 2022, 17:55
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 174

Postprzez Gizbarus w 19 Gru 2011, 12:53

Heh, ciekawa rzecz... :D Akurat niespecjalnie do mnie to trafia (nie gram po necie w fpsy) ale w sumie dla niektórych po prostu możliwość zarobku a dla innych osłanianie tyłka podczas gry... Czego to ludzie nie wymyślą :E
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Pijawol w 19 Gru 2011, 12:59

Heh, gram w Counter Stirke na trybie zombie i jestem na pewnym Litwińskim serwerze top 22 :) na 85000 graczy. Fajnie by było przyjmować zlecenia i ochraniać słabszych graczy. :wink:
Awatar użytkownika
Pijawol
Legenda

Dołączenie: 15 Wrz 2010, 16:52
Ostatnio był: Dzisiaj, 08:51
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 313

Postprzez Gizbarus w 19 Gru 2011, 13:20

Tylko z drugiej strony, PIjawol, to w grze naturalnie jest trudniejsze do wykonania jak w życiu (pomijam fakt, że przyjęcie na siebie kulki NIE jest wcale zadaniem które wykona z radością każdy... :E Zajmijmy się innym aspektem...) - w końcu nie słyszysz potencjalnych celów, nie widzisz ich i nie będziesz w stanie tak szybko zasłonić kogoś ciałem jak w "realu", kiedy działa adrenalina i zmysły są wyczulone jak u dzikiego zwierzęcia.

Ale mimo wszystko, dość ciekawy sposób zarobienia pieniędzy, lekko wkraczający na wirtualną "prostytucję", jak to określił Glaeken :wink:
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Postprzez Lucjusz w 19 Gru 2011, 13:22

Zawsze się znajdzie ktoś kto zamiast coś zrobić samemu woli za to zapłacić komuś a mając taką filozofię w życiu przenosi to do gier mmo. Grałem w kilka mmorpg i tam zawsze znajdowali się kolesie co nie potrafili grać ale płacili za to, żeby im ktoś wbił lvl. Dla mnie to nie przypomina prostytucji tylko dojenie frajera :wink:
...picie wódki to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości...
Awatar użytkownika
Lucjusz
Ekspert

Dołączenie: 04 Lis 2010, 20:08
Ostatnio był: 16 Kwi 2015, 16:33
Miejscowość: Bałuty
Kozaki: 261

Postprzez Gizbarus w 19 Gru 2011, 13:27

Biznes jest biznes :E Sam, gdybym grał w mmo a do tego potrafił coś, co może się innym przydać, a do tego mógłbym na tym zarobić, z chęcią bym tak zrobił. W końcu zawsze to jakaś kasa, rozrywka, wyzwanie, renoma... - nazwijcie to jak chcecie.
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Postprzez Glaeken w 19 Gru 2011, 14:13

Lucjusz napisał(a):. Dla mnie to nie przypomina prostytucji tylko dojenie frajera :wink:

Serwis gry-online każe sobie płacić za możliwość dostępu do poradników/solucji, które zupełnie nic nie wnoszą i zostały zrobione przez redakcyjnych amatorów którzy w daną grę pograli kilka minut bo kazano im tą grę ocenić... i tu się zgodzę, bo to już jest absurd i dojenie frajera, tym bardziej, że te śmiechu warte pliki często są dołączane do płyty z grą całkowicie za darmo. Ponadto w sieci dość łatwo można znaleźć bardzo solidne i wyczerpujące solucje/poradniki całkowicie za darmo, zrobione przez oddanych fanów gry.

W przypadku tych wirtualnych najemników mam okazję poznać tajniki grania osób, którzy daną grę znają na wylot bo poświecili dla niej kawałek swojego życia i są w tym świetni. A to usługa dla której nie ma alternatywy chyba, że mamy bardzo doświadczonego kumpla lub sami ćwiczymy i mamy na to masę czasu. Pomijam także naturalne predyspozycje bo nie każdy może być równie dobry choćby miał ćwiczyć całą wieczność. Patrząc na to jeszcze z innej strony, na serwerach multi aż się roi od graczy, którzy nie stanowią żadnego wyzwania, bo nie wiedzą jak grać efektywnie, w dodatku nie dość że "zapychają" serwery to jeszcze psują zabawę lub wprowadzają zamieszanie.

p.s.: @Pijawol = litewski a nie litwiński ;)
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Postprzez Method w 19 Gru 2011, 14:26

Równie dobrze możesz zapisać się do klanu (niektóre mają nawet własne szkółki grania), możesz obserwować innych, doświadczonych graczy jako "duch", nie dołączając do gry - więc alternatywa jest ;) . Dla mnie to "dojenie frajera" . Zawsze się znajdzie ktoś komu nie szkoda na to kasy. Osobiście o wiele bardziej cieszę się jak na początku grania uda mi się runda w której zamiast bycia mięsem armatnim uda mi się ustrzelić 3-4 przeciwników, znajdę jakąś ciekawą miejscówkę niż jak jakiś gostek miałby mi podawać na widelcu łatwe cele.
Image
Awatar użytkownika
Method
Weteran

Postprzez Glaeken w 19 Gru 2011, 14:34

Method napisał(a):Równie dobrze możesz zapisać się do klanu (niektóre mają nawet własne szkółki grania), możesz obserwować innych, doświadczonych graczy jako "duch", nie dołączając do gry - więc alternatywa jest ;).

Gdy cię boli ząb nie musisz chodzić do dentysty i za to płacić jak frajer, możesz przywiązać bolącego zęba sznurkiem do klamki licząc, że szarpnięciem ktoś go wyrwie - więc alternatywa jest ;)
Awatar użytkownika
Glaeken
Administrator

Postprzez Soviet w 19 Gru 2011, 14:39

Glaeken napisał(a):Serwis gry-online każe sobie płacić za możliwość dostępu do poradników/solucji, które zupełnie nic nie wnoszą i zostały zrobione przez redakcyjnych amatorów którzy w daną grę pograli kilka minut bo kazano im tą grę ocenić...

Nie masz pojęcia o czym piszesz.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez Method w 19 Gru 2011, 14:42

No jasne, ale to nie ja twierdzę że nie ma alternatyw ;) . Po prostu żyjemy w takich czasach że każdy chce zarobić kosztem innego, a trzeba odróżniać pomoc "prawdziwą" od pomocy "sztucznej", mam nadzieję że załapałeś o co chodzi ;) . I nie popadajmy w skrajności, wiadomo że z bolącym zębem pójdę do dentysty ( tak, dam mu zarobić :P ), ale mając problem w grze wolę wykazać trochę własnej inicjatywy niż pójście na łatwiznę .
Image
Awatar użytkownika
Method
Weteran

Następna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości