Polska, co najlepsze...

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Polska, co najlepsze...

Postprzez Terminus w 04 Sty 2012, 12:15

Chyba nikt jeszcze nie wspomniał o naszej wspaniałej kuchni: ruskich pierogach, karpiu po żydowsku, litewskim chłodniku, rybie po grecku i fasolce po bretońsku ;-)
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Kudkudak.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Reklamy Google

Re: Polska, co najlepsze....

Postprzez Pijawol w 04 Sty 2012, 13:05

Lucjusz napisał(a):A ja kocham swój kraj ale nienawidzę rządu i wolę polskie g*wno w polu niż fiołki w Neapolu.

I zapamiętaj wierszyk! " Żaden madafaka nie podskoczy do polaka! ". :E

Ogólnie rzecz biorąc, w niektórych rozdziałach historii, Polska była zbyt ulegała innym państwom. Powinna być stanowcza.
Awatar użytkownika
Pijawol
Legenda

Dołączenie: 15 Wrz 2010, 16:52
Ostatnio był: Dzisiaj, 08:51
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 313

Postprzez szczypiorofix w 04 Sty 2012, 14:08

... a ja najbardziej lubię jak ser się roztapia ;) ser polski oczywiście.
"Pewnego pięknego październikowego poranka Umierająca Ziemia połknęła własne bebechy i zmarła w konwulsjach" - Opowieść Poety: Pieśń Hyperiona.
Awatar użytkownika
szczypiorofix
Tropiciel

Dołączenie: 20 Cze 2011, 20:50
Ostatnio był: 26 Sty 2017, 14:03
Miejscowość: Wawa
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 44

Postprzez Dżuz w 04 Sty 2012, 14:58

A ja najbardziej lubię jak zimna Żubróweczka łączy się z sokiem jabłkowym (z polskich jabłek) i plasterkiem cytryny (z importu) - cud miód :D
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem

Za ten post Dżuz otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Werewolver.
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Wczoraj, 06:42
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez Terminus w 04 Sty 2012, 15:10

Jakżesz mogłem zapomnieć? :facepalm:
Rzecz dotyczy oczywiście cudownych owoców polskiego i litewskiego miodosytnictwa, czyli przesławnych miodów syconych, które pitnymi zwą.
I niech szczeznę ja i pchły moje jeżeli co bardziej zacnego w Rzeczypospolitej wykoncypowano!
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Alchemik.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez SkullDagger w 04 Sty 2012, 15:36

Uroczyście prawisz:)

Dobre tez polskie mleko z ukraińskich krów z irlandzkiego pastwiska sianego angielskimi pestycydami i zebrane niemieckim traktorem:)
I5-3570K 3,40Ghz 3,80Ghz in Turbo
GA B75M-D3V GoodRam 8GB 1600Mhz
GTX 660 2GB Win 7 64bit
Awatar użytkownika
SkullDagger
Ekspert

Dołączenie: 26 Sie 2011, 01:04
Ostatnio był: 10 Gru 2025, 02:28
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 63

Postprzez scigacz1975 w 04 Sty 2012, 16:30

Robicie sobie jaja chociaż rzeczy które wymieniacie są rzeczywiście z Polski, chociaż nazwa ruskie pierogi może mówić coś innego. Ale w sumie to ja nie o tym chciałem.

Duma to jedno, a to co lubię to coś innego.
Dumny jestem z wielu osiągnięć II RP - budowa COP, Gdyni, magistrali węglowej - pokażcie mi ludzi którzy dziś mogliby tego dokonać, dumny jestem z wielokrotnej postawy narodu polskiego który się nie dał zniemczyć, zrusyfikować, złamać. Z bitności i bohaterstwa Polskiego żołnierza - zwykłego szeregowca. Chociaż dowódców też mieliśmy dobrych - Kościuszko, Pułaski, Bem, Sosabowski, "Baca" Maczek, Hubal. Z serdeczności zwykłych ludzi (chociaż ostatnio jest ona w defensywie). Długo mógłbym jeszcze.
Lubię w Polsce przede wszystkim urokliwe miejsca o których zapominamy - takie powiedzmy woj. podkarpackie - mnóstwo ciekawych miejsc jeżeli chodzi o zabytki i architekturę - np. Baranów Sandomierski - nazywany małym Wersalem
Image

Mamy w Polsce mnóstwo takich miejsc - zalew i zapora w Wiśle - miejsce które ma taką atmosferę że dzieci tam nie krzyczą, ludzie rozmawiają spokojnie, gdzie można usłyszeć "jak cisza dzwoni w uszach"

Image

I kiedy sobie o tym myślę to gdzieś na dalszy plan odsuwają się pretensje do głupiego rządu, głupich "polaczków" robiących nam oborę za granicą, ale i na naszym własnym podwórku.

Bo wiecie co? - pomimo że mało już w Polsce jest ziemi w polskich rękach - to tu właśnie jestem u siebie.

Za ten post scigacz1975 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Adriomeniks, Werewolver.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez Terminus w 04 Sty 2012, 17:15

@scigacz1975: "ruskie" pierogi faktycznie pochodzą z "Rusi Czerwonej", czyli dzisiejszego pogranicza Polski i Ukrainy ;-)
Baranów owszem bardzo ładny zamek zaprojektowany przez Gucciego z Florencji. Mnie tam trochę śmieszyła ściana zamykająca dziedziniec z fałszywymi oknami, choć w sumie to był wtedy dość powszechny zabieg architektoniczny.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Adriomeniks w 04 Sty 2012, 17:23

jalkavaki napisał(a):Skoro twierdzisz, że dobrze znasz historię ORP Orzeł i wcześniej piszesz, że służył w Royal Navy to już nie mam więcej pytań :E

Nie wiem czy twój post był poważny, czy był ironią, czy po prostu robiłeś sobie jaja. W każdym razie, po pierwsze nie zrozumiałeś tego co napisałem, po drugie jeśli pisałeś poważnie to jesteś idiotą i per...isz głupoty....

A więc w skrócie:

SŁUŻBA U BRYTYJCZYKÓW

Po przybyciu "Orła" do Rosyth kapitan Grudziński wyraził trzy życzenia: wyokrętować na ląd i odstawić do szpitala poważnie chorego kucharza, napełnić zbiorniki słodką wodą i doprowadzić do stanu używalności działa okrętowe. W praktyce trzecie życzenie było na razie nie do spełnienia. Działa "Orła" pochodziły ze Szwecji i zastąpienie wymontowanych w Tallinie zamków było w Anglii niemożliwe. Należało także dopasować wyrzutnie na "Orle", poprzez pewne zmiany, z torped typu AB na typ "Mark VIII". Perspektywa wykonania tej czynności jak i potrzeba przeprowadzenia naprawy różnych uszkodzeń, odniesionych przez okręt w czasie ostatniej podróży, pociągnęły za sobą konieczność przejścia "Orła" do Dundee. Remontu "Orła" miano dokonać w stoczni Caledon Shipbuilding & Engineering Company Ltd. Okręt miał postrzelony kiosk, uszkodzony na głowicy Talinskiego portu dziób, ster pozbawiony osłony, wyszczerbione pióra śrub, uszkodzony fałszkil oraz nieszczelności w balastach i zbiornikach. W sumie jednak remont nie był zbyt poważny. W dniu 1 grudnia 1939 roku remont był ukończony, "Orzeł" wyszedł z doku East Graving i opuścił gościnne Dundee, powracając do Rosyth.

I dalej:

W Rosyth stacjonowała Druga Flotylla Okrętów Podwodnych, do której przydzielony został "Orzeł", który otrzymał numer taktyczny 85-A. Na początku drugiej polowy grudnia 1939 roku w skład załogi "Orla" weszło kilku nowych marynarzy, a kilku z dotychczasowej załogi zostało wyokrętowanych. Dowództwo Drugiej Floty przydzieliło na "Orla" ekipę łącznikową. Składała się ona z oficera łącznikowego i kilku podoficerów sygnalistów i radiotelegrafistów. Zapewniała ona zdaniem Royal Navy sprawna łączność z polskimi jednostkami.

Po resztę wiarygodnych informacji zapraszam na mój ulubiony adres http://www.orzel.one.pl/news.php związany z naszym Orłem....

A przede wszystkim zalecam zapoznać się z tym http://www.orzel.one.pl/viewpage.php?page_id=9 zanim ktoś komu się wydaje że jest mądry i zjadł wszystkie rozumy napisze post i zbłaźni się robiąc z siebie kretyna.

I na koniec, każdy kto twierdzi że z działań ORP Orła nie można być dumnym, jest totalnym anty Polskim baranem idiotą !

P.S. Terminus i Xionc wrzuciłem was do wrogów tak więc oszczędźcie sobie produkcji jakichkolwiek postów czy zdań skierowanych pod adresem mojej osoby, niestety ich nie widzę. Tragedia i wielka szkoda :) Nareszcie spokój, że też wcześniej nie wybadałem tej wspaniałej opcji anty trollowej....
Na każdym kroku walczyć będziemy o to, aby Polska – Polską była ! Aby w Polsce – po polsku się myślało ! - Stefan Wyszyński

Adriomeniks
Wygnany z Zony

Dołączenie: 17 Gru 2011, 03:20
Ostatnio był: 21 Lut 2012, 09:27
Miejscowość: Świętochłowice
Kozaki: 8

Postprzez Soviet w 04 Sty 2012, 17:26

Adriomeniks napisał(a):po drugie jeśli pisałeś poważnie to jesteś idiotą i per...isz głupoty....

Już cię raz prosiłem o kulturę...

To samo tyczy się pana poniżej.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez Terminus w 04 Sty 2012, 17:28

Miałeś nie pisać już w tym temacie.
Gratuluję, że poczytałeś w międzyczasie trochę w internecie. Przynajmniej jakiś pożytek z tej dyskusji.
Co prawda dalej nie rozróżniasz pojęć "służba u Brytyjczyków" od "służby o boku Royal Navy", a mędrkujesz. Cóż. pewnych rzeczy nie przeskoczysz jak widać.

Ponadto polecam czytanie z jakąkolwiek próbą zrozumienia tekstu, bo moich z tego co widzę nie rozumiesz zupełnie. Ale wytłumaczę jak dziecku: Dzieje ORP Orzeł są medialnie spektakularne i są w nich powody do dumy, dokładnie 2: przedarcie się do UK i zatopienie Rio de Janeiro. Niestety reszta nie jest tak ładna: konflikt w dowództwie okręt, kompletnie skłócona załoga, kapitan symulujący chorobę, lub Grudziński pomawiający go o to by zachować swoją pozycję, samowolne opuszczenie rejonu patrolowania i "ostrożne" zachowanie w czasie wrześniowych patroli. Cumowanie w porcie 1 IX mimo rozkazów wyjścia w morze. Mój post się sprowadzał do tego, że inne okręty miały więcej zasług pretendujących ich do wawrzynu sławy.

:arrowd: Oczywiście Ty tego nie przeczytasz, ale inni tak. I oni są docelowym adresatem posta.
Ostatnio edytowany przez Terminus 04 Sty 2012, 17:49, edytowano w sumie 4 razy
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Adriomeniks w 04 Sty 2012, 17:32

Ciebie by Soviet nie poniosło, piszesz jedno a ktoś ci wmawia że napisałeś co innego bo nie zrozumiał treści. Grrrr

Aczkolwiek przepraszam.

P.S. Termi co tam piszesz bo nie widzę, twojego posta mi wcieło :) Hahaaaa
Na każdym kroku walczyć będziemy o to, aby Polska – Polską była ! Aby w Polsce – po polsku się myślało ! - Stefan Wyszyński

Za ten post Adriomeniks otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Dżuz.

Adriomeniks
Wygnany z Zony

Dołączenie: 17 Gru 2011, 03:20
Ostatnio był: 21 Lut 2012, 09:27
Miejscowość: Świętochłowice
Kozaki: 8

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: svt07 oraz 1 gość