jalkavaki napisał(a):Skoro twierdzisz, że dobrze znasz historię ORP Orzeł i wcześniej piszesz, że służył w Royal Navy to już nie mam więcej pytań

Nie wiem czy twój post był poważny, czy był ironią, czy po prostu robiłeś sobie jaja. W każdym razie, po pierwsze nie zrozumiałeś tego co napisałem, po drugie jeśli pisałeś poważnie to jesteś idiotą i per...isz głupoty....
A więc w skrócie:
SŁUŻBA U BRYTYJCZYKÓW Po przybyciu "Orła" do Rosyth kapitan Grudziński wyraził trzy życzenia: wyokrętować na ląd i odstawić do szpitala poważnie chorego kucharza, napełnić zbiorniki słodką wodą i doprowadzić do stanu używalności działa okrętowe. W praktyce trzecie życzenie było na razie nie do spełnienia. Działa "Orła" pochodziły ze Szwecji i zastąpienie wymontowanych w Tallinie zamków było w Anglii niemożliwe. Należało także dopasować wyrzutnie na "Orle", poprzez pewne zmiany, z torped typu AB na typ "Mark VIII". Perspektywa wykonania tej czynności jak i potrzeba przeprowadzenia naprawy różnych uszkodzeń, odniesionych przez okręt w czasie ostatniej podróży, pociągnęły za sobą konieczność przejścia "Orła" do Dundee. Remontu "Orła" miano dokonać w stoczni Caledon Shipbuilding & Engineering Company Ltd. Okręt miał postrzelony kiosk, uszkodzony na głowicy Talinskiego portu dziób, ster pozbawiony osłony, wyszczerbione pióra śrub, uszkodzony fałszkil oraz nieszczelności w balastach i zbiornikach. W sumie jednak remont nie był zbyt poważny. W dniu 1 grudnia 1939 roku remont był ukończony, "Orzeł" wyszedł z doku East Graving i opuścił gościnne Dundee, powracając do Rosyth.
I dalej:
W Rosyth stacjonowała Druga Flotylla Okrętów Podwodnych, do której przydzielony został "Orzeł", który otrzymał numer taktyczny 85-A. Na początku drugiej polowy grudnia 1939 roku w skład załogi "Orla" weszło kilku nowych marynarzy, a kilku z dotychczasowej załogi zostało wyokrętowanych. Dowództwo Drugiej Floty przydzieliło na "Orla" ekipę łącznikową. Składała się ona z oficera łącznikowego i kilku podoficerów sygnalistów i radiotelegrafistów. Zapewniała ona zdaniem Royal Navy sprawna łączność z polskimi jednostkami.
Po resztę wiarygodnych informacji zapraszam na mój ulubiony adres
http://www.orzel.one.pl/news.php związany z naszym Orłem....
A przede wszystkim zalecam zapoznać się z tym
http://www.orzel.one.pl/viewpage.php?page_id=9 zanim ktoś komu się wydaje że jest mądry i zjadł wszystkie rozumy napisze post i zbłaźni się robiąc z siebie kretyna.
I na koniec, każdy kto twierdzi że z działań ORP Orła nie można być dumnym, jest totalnym anty Polskim baranem idiotą !
P.S. Terminus i Xionc wrzuciłem was do wrogów tak więc oszczędźcie sobie produkcji jakichkolwiek postów czy zdań skierowanych pod adresem mojej osoby, niestety ich nie widzę. Tragedia i wielka szkoda

Nareszcie spokój, że też wcześniej nie wybadałem tej wspaniałej opcji anty trollowej....