Abonament RTV

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Abonament RTV

Postprzez radioaktywny86 w 08 Sty 2012, 21:26

Nie tylko w miejscowościach uzdrowiskowych, jeśli jedziesz na wczasy (ale tylko gdzieś w Polsce) i chcesz wszystko zrobić "legalnie" musisz zapłacić tzw. opłatę klimatyczną, jak byłem młodszy jeździłem z rodzicami nad polskie morze i taka opłata wynosiła (za całą rodzinę) bodajże aż 16 zł dziennie, wydaje się to nie dużo,przy czym jadąc na 14 dni za cały pobyt płacisz ok. 220 zł - wartość dobrych, dużych obiadów dla całej rodziny przez 4 dni.
Wolność!

radioaktywny86
Wygnany z Zony

Dołączenie: 27 Gru 2011, 12:42
Ostatnio był: 19 Lut 2012, 18:57
Miejscowość: Krk
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Bulldog 6
Kozaki: 1

Reklamy Google

Postprzez scigacz1975 w 08 Sty 2012, 21:33

Kiedyś mi się zachciało i policzyłem ile nam nasze "kochane" opiekuńcze państwo pobiera w podatkach i podobnych opłatach, chociaż dla mnie zus to nic innego niż podatek. Stawiam skrzynkę kozaków temu co zgadnie ile mi wyszło :facepalm:
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez Method w 08 Sty 2012, 22:27

A mógłbyś się podzielić obliczeniami? ;) Sam swego czasu chciałem przeliczyć, ale jakoś brakło mi na to nerwów...

:arrowd: Liczyłem na jakieś dokładniejsze informacje :P
Ostatnio edytowany przez Method, 08 Sty 2012, 23:23, edytowano w sumie 1 raz
Image
Awatar użytkownika
Method
Weteran

Dołączenie: 16 Cze 2009, 21:32
Ostatnio był: 29 Mar 2022, 17:55
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 174

Postprzez scigacz1975 w 08 Sty 2012, 22:36

Po podliczeniu wszystkiego wyszło mi że zostaje nam na czysto uwaga... aż 10% tego co wypracujemy. Oszałamiające co?!

Edit: taka mała dygresja na sposoby drążenia naszych kieszeni
Olej napędowy jest tańszy w produkcji od benzyny. Ale zużywa się go dużo bo dziś wszystkie ciężkie środki transportu pracują właśnie na nim. Więc buch i mamy ON droższy id benzyny. A jak droższy transport to i droższe towary. Nic dodać nic ująć.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez djcycu w 09 Sty 2012, 01:06

Dokładnie bo benzyna jest paliwem lżejszym od oleju napędowego patrząc na sposób rozdzielania nafty na poszczególne frakcje. Ja kiedyś tu napisałem że nasze polskie paliwo wcale tanio nie wychodzi na tle innych państw to zostałem zgaszony że to USA to ustala... Ja wiem ale akcyzę za te rzeczy podnosi państwo a nie USA... Pamiętam czasy gdy za paliwo płaciliśmy 3.60 za litrę benzyny... Lałem do bzyka i śmigałem na pełnym baku za niecałe 20 złotych a teraz kiedy chciałem skuter oddać siostrze by miała frajdę to niestety... Nie remontuję nawet tego motorka bo i tak ona na nim nie pojeździ... PO... Oni pięknie obiecywali. Pamiętam jak ludzie mówili jaki to z Kwaśniewskiego nie złodziej i jakie to ruskie korzenie... Co jak co ale rzeczywiście nie było wtedy źle. Teraz obiecywano nam lżejsze życie a oni tak w gumy grają? Skoro jesteśmy tak biedni i na skraju upadku to dlaczego mamy bulić kasę i pędem lecieć pomagać Grecji? Czyj to pomysł?! Polityka czy debila? W Grecji było tanio i dobrze płacili to się zbankrutowało więc samo przez się gospodarka pieniężna dała dupska i wszystko siadło... Dlaczego z mojej kieszeni mam ich ratować skoro u nas polityka stoi na podobnym i debilnym stadium? Na całe moje szczęście nie głosowałem na PO by teraz mnie sumienie nie gryzło. Możliwe że za PiSu było by podobnie bo ja i tak nikomu nie ufam. Wojtek Cejrowski raz ładnie powiedział i wam zapuszczę bo warto...

PS: Wiem że nasze elity leża w Rosji i na Białorusi jeszcze pozostałą garstkę 3.8 tys ciał szukają...
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez xionc w 09 Sty 2012, 07:40

Taaa jest szlachta do władzy a reszta do roboty tyrać na jaśnie panów.
Już mieliśmy taki system i skończyło sie na wymazaniu Polski z mapy na ponad 120 lat. Także gratulacje.
Odnośnie Pinocheta to nie komentuje bo Wojtuś go kocha a naszego Jaruzela to już nie bardzo mimo że nasz ma znacznie mniej trupów na koncie. Dziwne bardzo.
Ostatnio edytowany przez xionc, 09 Sty 2012, 09:41, edytowano w sumie 1 raz
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez Kpuc w 09 Sty 2012, 09:13

Dżuz napisał(a):Ale że co? Obowiązkowy abonament dla wszystkich, nawet tych nieoglądających? Mało prawdopodobne i nierealne.
A dla abonentów takiego Cyfrowego Polsatu (czy jakichś innych wynalazków) chyba można by stworzyć jakieś specjalne pakiety bez dostępu do kanałów TVP (o ile już tego nie ma) i po sprawie.

Z resztą, z odbiorem telewizji publicznej na lewo i tak nie ma wielkiego problemu, więc i tak dalej mogliby sobie walić w ch... i czasem na coś zerknąć, jak do tej pory - bez płacenia abonamentu :wink:

Mam od 10 lat kablówkę a wcześniej miałem satelitę. I tak samo nie widzę tutaj przyczyny za jaką miał bym płacić podatek, skoro już płace za kablówkę.

KOSHI napisał(a):Ja gdzieś czytałem, że zamiast TV można mieć monitor czy coś bo jak to tłumaczą "to nie jest główne urządzenie do oglądania TV". Ile w tym prawdy nie wiem. Ale nie kupię sobie monitora skoro mam TV bo musiałbym być debilem.

Mam monitor z tunerem, monitor wiadomo dla komputera a tunera używam od czasu do czasu by obejrzeć ciekawe programy na Discovery lub pograć na konsoli. Z całej puli 100+ kanałów oglądam tylko discovery, resztę brat.

jalkavaki napisał(a):A ja dobre kilka jak nie kilkanaście lat temu wulgarnie mówiąc wyje*ałem odbiornik TV za okno i mam spokój. Polecam.

To jak ja , od 5-6 lat nie posiadam typowego telewizora, po prostu jest mi niepotrzebny. Dopiero miesiąc temu nabyłem Monitor z tunerem.

radioaktywny86 napisał(a):Ja tam swoją drogą się cieszę, że wynosi tylko 17 zł, w Niemczech i innych zachodnich krajach jego wartość jest 5-cio krotnie większa niż u nas. A osobiście zacząłem go płacić z dwa lata temu kiedy do sąsiada wpadła skarbówka zabrała mu TV i nałożyła (wygórowaną) karę.

TA i w Niemczech ludzie też mają 4-5 krotnie większa pensie.

Tak, czy tak, będziemy bulić ten podatek, wiec sobie możemy pogadać i nic z tego nie wyniknie. Jak się nie będzie nazywał x to będzie się nazywał y, ukryją go i h.
Ciekawy jestem kiedy to wszystko je###e a ludzie wyjdą na ulice? Bo w końcu nastąpi ten moment że nawet na wegetacje nie starczy.
Image
Awatar użytkownika
Kpuc
Legenda

Dołączenie: 06 Paź 2010, 09:10
Ostatnio był: 22 Gru 2024, 23:44
Miejscowość: zona
Frakcja: Czyste Niebo
Kozaki: 285

Postprzez Run4Life w 09 Sty 2012, 14:26

Kpuc napisał(a):Ciekawy jestem kiedy to wszystko je###e a ludzie wyjdą na ulice? Bo w końcu nastąpi ten moment że nawet na wegetacje nie starczy.

Pewnie po tym jak USA zaatakuje Iran, a Iran w odpowiedzi "tymczasowo" przykręci dopływ ropy. Ceny paliw podskoczą, a wraz z nimi koszt transportu i produkcji. Czyli znów wszystko podrożeje, a chleb będzie droższy od wody. :P
No chyba, że Chiny dotrzymają słowa i staną w obronie Iranu. To natomiast nie wróży poprawy sytuacji. :|
A żeby to nie był offtop to dodam, że pewnie i ceny abonamentu wzrosną bo i koszt produkcji programów wzrośnie. :P
Ostatnio edytowany przez Run4Life 09 Sty 2012, 16:17, edytowano w sumie 3 razy
"Nie sprzęt, a technika zrobi z Ciebie desantnika."
Image
Awatar użytkownika
Run4Life
Stalker

Dołączenie: 18 Gru 2011, 16:41
Ostatnio był: 24 Kwi 2014, 19:20
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 20

Postprzez Adrenalin2k w 09 Sty 2012, 14:42

Ten system oparty na pieniądzach i chęci zysku wkoncu padnie i oby jak najszybciej. A moim zdaniem odsetek ludzi płacących abonament w tym kraju jest równie niski co poziom telewizji publicznej wiec nie widze tu problemu. Swoją drogą dla mnie to jest nie do pomyslenia żebym musiał jeszcze temu panstwu które ma obywatela w dupie płacic dlatego ze poprostu mam telewizor lub radio...
Future is now. Resistance is here.
Awatar użytkownika
Adrenalin2k
Stalker

Dołączenie: 27 Kwi 2010, 17:04
Ostatnio był: 15 Gru 2024, 14:25
Miejscowość: Land of Free
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 16

Postprzez djcycu w 09 Sty 2012, 20:42

Dokładnie... To państwo ma w dupie czy ty będziesz żył czy ty zdechniesz przez te podatki, ważne byś płacił i tylko na tym im zależy. Jak chcesz kupić drogie auto to się szybko skarbówka przyczepi i będzie węszyć skąd żeś kasę miał na to i czyś przypadkiem w ubóstwie przez to nie żył ale jak kuźwa płace u nas z glebą się równają a opłaty drogie to państwo nie widzi wtedy że ty żyjesz w ubóstwie i płaczesz nad sobą bo nie wiesz czy ty żyjesz czy wegetujesz czy w ogóle chce ci się jeszcze tak żyć...
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen

Za ten post djcycu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Lucjusz, Adrenalin2k, Krige.
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Darth ReX w 09 Sty 2012, 21:09

Run4Life napisał(a): a chleb będzie droższy od wody. :P

Przecież on jest droższy od wody. Jak już używasz porównań, to z sensem. :P
|| Ryzen 7 5700 X3D | 32GB RAM | RTX 5070 Ti | Windows 10 Pro x64 ||
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:27
Ostatnio był: 16 Kwi 2026, 18:07
Kozaki: 224

Postprzez Lucjusz w 09 Sty 2012, 21:18

Może chodziło mu o "wódy" tylko nie używa polskich znaków :wink:
...picie wódki to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości...
Awatar użytkownika
Lucjusz
Ekspert

Dołączenie: 04 Lis 2010, 20:08
Ostatnio był: 16 Kwi 2015, 16:33
Miejscowość: Bałuty
Kozaki: 261

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość