28 I 2012 - blokada A4 - walcz o tanie paliwo

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: 28 I 2012 - blokada A4 - walcz o tanie paliwo

Postprzez tomasz4815 w 16 Sty 2012, 17:40

jarostalker napisał(a):
Oby te Twoje "marzenia" o 10zł/L nigdy się nie spełniły.
Weźmy jeszcze pod uwagę jaki chaos zapanowałby w rolnictwie. Wszystkie maszyny pracując kilkanaście godzin dziennie zużywają bardzo dużo ropy. Po pewnym czasie rolników już naprawdę "nie byłoby stać na paliwo". Nie pracują rolnicy-nie ma mleka,zboża itp.-nie ma tych surowców to nie ma też chleba, nabiału itp.- sklepy spożywcze są puste-nie ma co jeść-bieda-głód...Kutry rybackie nie wypływały by nawet z portów...

Po pierwsze rolnicy maja zwrot VAT'u wiec nie było by to odrazo 10 zł/L . Może jakieś małe gospodarstwa miały by jakiś problem ale duże... raczej nie jak ktoś kupuję traktor za 250 tyś to go nie stać na trochę ropy ?
Mała cześć zysku przepada na paliwo wiec nie wiem o czym ty mówisz ?

Co do traktorów to nie wiem czy wiesz ale ok.30% rolników ma pozaciągane kredyty w bankach. Muszą średnio spłacać 10-15k miesięcznie. Pozatym wogóle nie wiem o co tak naprawdę Tobie chodzi. Naprawdę się nie orientujesz w tym temacie(raczej off-topie) , a zaczynasz dyskusję. "A rolnicy to mają dobrze, troszkę ropki kupią se bez vatu, za mleczko se pieniążki zbiją i leżą do góry ch*jem". Taki traktor żłopie paliwo jak szalony!
Tak naprawdę zostaje całe gófno z zysków.
-nawozy
-pasza dla zwierząt
-konserwacja maszyn/budynków
-podatki
-lekarstwa dla zwierząt
-paliwo

Mniejsze gospodarstwa dodatkowo:
-pomocnicy fizyczni(robocizna/dniówka)
-opłata za kombajn
-opłata za bele itp.
Mógłbym to wymieniać niemalże w nieskończoność. Tylko żeby nikt tego nie odebrał w taki sposób, że każdy rolnik żyje w nędzy :facepalm:
Nie będę Cię bardziej wtajemniczał w ceny itp. bo to jest kompletnie bezcelowe.
Ale dobra, bo naprawdę zarąbisty off-topic się zrobił. Miało być o paliwach, a wyszło o rolnikach.
Pozdrawiam.
================================================================================== :arrowd:
Użeranie się nawzajem nie ma sensu. Ja wiem swoje, Ty zaś swoje. Szanuję to i nie mam zamiaru Cię "nawracać".
Narazie :wink:
Ostatnio edytowany przez tomasz4815, 16 Sty 2012, 19:15, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
tomasz4815
Łowca

Dołączenie: 17 Lut 2011, 12:46
Ostatnio był: Wczoraj, 23:31
Miejscowość: Tam, gdzie atik czołgiem jeździ.
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 96

Reklamy Google

Postprzez jarostalker w 16 Sty 2012, 18:31

tomasz4815 napisał(a):
Co do traktorów to nie wiem czy wiesz ale ok.30% rolników ma pozaciągane kredyty w bankach. Muszą średnio spłacać 10-15k miesięcznie. Pozatym wogóle nie wiem o co tak naprawdę Tobie chodzi. Naprawdę się nie orientujesz w tym temacie(raczej off-topie) , a zaczynasz dyskusję. "A rolnicy to mają dobrze, troszkę ropki kupią se bez vatu, za mleczko se pieniążki zbiją i leżą do góry ch*jem". Taki traktor żłopie paliwo jak szalony!
Tak naprawdę zostaje całe gófno z zysków.
-nawozy
-pasza dla zwierząt
-konserwacja maszyn/budynków
-podatki
-lekarstwa dla zwierząt
-paliwo

Mniejsze gospodarstwa dodatkowo:
-pomocnicy fizyczni(robocizna/dniówka)
-opłata za kombajn
-opłata za bele itp.
Mógłbym to wymieniać niemalże w nieskończoność. Tylko żeby nikt tego nie odebrał w taki sposób, że każdy rolnik żyje w nędzy :facepalm:
Nie będę Cię bardziej wtajemniczał w ceny itp. bo to jest kompletnie bezcelowe.
Ale dobra, bo naprawdę zarąbisty off-topic się zrobił. Miało być o paliwach, a wyszło o rolnikach.
Pozdrawiam.

A ty się orientujesz już widzę mniejsze gospodarstwa czyli jak dla mnie ( jakieś 20 ha i mniej )
niestety nie chodu ja zwierząt bo to się nie opłaca. Zwykle nie zatrudniają nikogo , kombajny też ma większość jak ktoś ma 20 ha to sam sobie może obrobić pole z palce w dupie . A nie wiem czy wiesz ale takie duże traktory są dużo bardziej wydajne od jakiś gratów.

Uwagi moderatora:

Nie cytuj ostatniej wypowiedzi, tym bardziej gdzie jest takich rozmiarów. - Wheeljack
Awatar użytkownika
jarostalker
Stalker

Dołączenie: 29 Lip 2010, 12:37
Ostatnio był: 22 Sty 2012, 15:32
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 4

Postprzez Sarmata w 17 Sty 2012, 02:07

jarostalker napisał(a):A nie wiem czy wiesz ale takie duże traktory są dużo bardziej wydajne od jakiś gratów.

Taa... Ursus 30 i tak rządzi :E

Uwagi moderatora:

Nie spamuj. - Wheeljack

Za ten post Sarmata otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive tomasz4815.
Awatar użytkownika
Sarmata
Stalker

Dołączenie: 24 Lip 2011, 14:18
Ostatnio był: 26 Maj 2022, 04:28
Miejscowość: Paraguay
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 24

Postprzez djcycu w 19 Sty 2012, 00:01

Odnoszę wrażenie że każdy z was jest z miasta i nie poczuł magii wsi... Co wy gadacie o tych rowerach?! Mieszkam 16 km od miasta i jak waszym zdaniem mam zasuwać na rowerze? W dodatku w zimie i to po górkach bo ja nie mieszkam w wawie czy nad morzem tylko na Podkarpaciu... Nieraz jak czytam te mądrości o rowerach i zieleni to się mi rzygać chce. Samochodu nie da rady zastąpić w takich okolicznościach! Też preferuję rowerek bo jeździć uwielbiam ale bez przesady... Jak mieszkasz w mieście to nawet na piechotę można sprawy załatwiać i do roboty śmigać lecz idź i powiedz to takim jak ja którzy do pracy musieli by jechać dobrą godzinkę w deszczu czy też śniegu...

Protest nic nie da... Da tylko kolejne obiecanki i cacanki... Denerwuje mnie sytuacja z paliwem w Polsce bo jest bardzo drogo jak na nasze zarobki. Teraz każda usługa wiąże się z paliwem a skoro tak to ceny usług idą w górę także z ceną paliw. Za granicą może i paliwo jest droższe lecz stawiając sobie zarobki i paliwo w proporcje to Polska ma to paliwo baaaardzo drogie w stosunku do płac.

A to dla tych co się kłócą że paliwo tak musi kosztować:
Jak wyjaśnić teraz fakt że produkcja oleju napędowego jest tańsza od produkcji benzyny a mimo to jest drożej za diesla?

Dla mnie to proste! Dziś wszystko śmiga na dieslach... Dostawczaki, ciężarówki, autobusy, osobówki... Benzyniaki stanowią niewielką grupę samochodów na dzisiejsze czasy. Kiedyś jeszcze pamiętam jak moi rodzice szukali auta na diesla by zaoszczędzić na paliwie...

Do rolnictwa:
Kto przejął jakieś PGR-y czy coś w tym stylu to rolnictwem nieźle żyje lecz jeśli robi tak jak mój były sąsiad to... Żal nawet się odzywać. Koleś całe życie zasuwa na "sześćdziesiątce" i ze starociami dopiętymi do tego traktorka... Dobrze że sobie za te dotację "ankę" do ziemniaków kupił i nowszy traktor na którego jednak nie stać go by w pełni go remontować i konserwować... Ot taka wegetacja go spotkała. Wielu już mu dawno mówiło by to sprzedał w diabły i sobie normalnej roboty poszukał. Niestety dla niego jest to pasja i dalej chłopina męczy się z polskim rolnictwem... Zaznaczę jeszcze do tego że nie ma pomagierów których opłaca tylko pracują całą rodziną.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez jarostalker w 19 Sty 2012, 06:50

djcycu@ Właśnie o to mi chodziło że małe gospodarstwa mają bardzo źle ale takie średnie to spokojnie dają sobie rade może nie zarabiają kroci ale mają na przeżycie i na nowe maszyny . Ale wku.... mnie taka gadka że rolnictwo się nie opłaca.
Babka cały czas mówi tak... . I nie wiem o co wam chodzi z tymi pracownikami w rolnictwie... . W dużych gospodarstwach tak robią ale w małych ?
Awatar użytkownika
jarostalker
Stalker

Postprzez tomasz4815 w 19 Sty 2012, 10:54

Jaro, z całym szacunkiem, myślisz, że 1 rolnik(+ ewentualnie żona i "dziadek") sam obejdzie, obrządzi grubo ponad 100-200 krów/trzody?! W moim regionie (mazowsze) każdy kto ma duże gospodarstwa zatrudnia "pracownika". Może to być np.żul wyciągnięty spod sklepu, który w sumie dzięki temu jakoś się w miarę ogarnia. Teraz jest "parobkiem". Pracuje, zarabia, mniej pije, można by nawet rzec, że "cieszy się życiem" (to bardzo ryzykowne stwierdzenie, ale lepiej tak niż leżeć w rowie lub pod sklepem).
djcycu napisał(a):Odnoszę wrażenie że każdy z was jest z miasta i nie poczuł magii wsi...

Ja poczułem, ja jestem ze wsi. Nie wstydzę się tego. Wychowałem się tutaj i wcale tego nie żałuję. Wiem jak ciężko jest w tym biznesie. Opłaca się tylko wtedy jak masz ze 4-5 ciągników i grubo ponad 100ha.
Teraz jestem zmuszony do emigracji do miasta, gdyż tam się uczę, a codzienne dojazdy do szkoły nie wchodzą w grę. Przez tą sytuację widzę cały ten kontrast między wsią, a miastem. Gdy jedni upajają się w luksusie inni brodzą po kolana w gnoju, by było coś do garnka włożyć. No dobra ale nie dramatyzujmy, bo to są sporadyczne przypadki(chyba?).

Jaro, mimo wszystko nie dam sobie wmówić, że rolnictwo to super biznes i na dodatek lekki. Nie wiem skąd jesteś i jak widzisz polskie rolnictwo ale tylko ziarnko prawdy jest w tym co powiedziałeś.
Awatar użytkownika
tomasz4815
Łowca

Postprzez djcycu w 19 Sty 2012, 11:01

Bo twoja babka ma poniekąd rację. Jeśli robisz to dla siebie albo dla sprzedaży gdzieś tam dalej to i tak i tak się nie opłaca. Pierwsza opcja wygląda tak że gdy sobie pracujesz na swoim polu i masz własne warzywka czy tam owoce to i tak lepiej jest kupić w sklepie. Koszty utrzymania pola (podatki) plus paliwo do traktora i nawozy jeśli ewentualnie trzeba użyć przerastają zysk trafiający do twojej lodówki. Jedynym plusem jest to że wiesz co żeś sobie nahodował :) Nie mówię tego z dupy bo uprawialiśmy kiedyś takie pola nieraz (mieszkam na wsi) no i dawniej jakoś się kręciło. Dziś natomiast nie ma to sensu bo trzeba płacić to za kombajn to za to i tamto i tak wkoło Macieju... A to zdecydowanie przerasta koszt produktów kupionych w normalnym sklepie.

Jeśli chcesz swoje plony zebrać i sprzedać to musisz się liczyć z odpowiednimi normami. Całe te dzisiejsze warzywa są już tak podsilane że zawyżają normę (te wielkie pomidory bez smaku itd). Wytwarzając musisz odpowiednio nawozić, uprawiać itd a sami wiemy że to sporo kosztuje tym bardziej kiedy pola masz kawałek od domu... Tak samo jest z dotacjami za pola które i tak po części zwracamy w opłacie podatku no i przede wszystkim w akcyzie bo nawet ugór trzeba skosić od czasu do czasu by ci te pieniądze dano.

Rolnictwo jakie ciągną prawdziwi "biznesmeni" to... To inna bajka. Głównie są to ludzie którzy przejęli PGR-y i nic ich praktycznie nie obchodzi. Masowa produkcja wtedy nie jest niczym strasznym bo pól na uprawę jest w uj i trochę a także i sprzęt mają dobry bo jest na czym zarobić. Przeciętny rolnik nie ma szans się szybko dorobić więc każdy rezygnuje mówiąc że to jest nieopłacalne bo rzeczywiście tak bywa...

Rolnictwo za granicą to zupełnie inna historia... Tam jedynie dla siebie uprawiają słabym sprzętem ale nikt tak jak u nas masówek nie robi traktorami z półki "trzydziestki" i "sześćdziesiątki". Moim zdaniem sytuacja polskiego rolnictwa jest pogorszona przez rząd bo skoro w innych krajach jest to opłacalne i jak sami widzimy dochodowe to dlaczego u nas tak nie może być? Czy pamiętacie jak kiedyś pola tętniły życiem i pracą w polu? Dziś to już same ugory i nic więcej... Nikt nie gospodaruje bo go nie stać. Traktor jak komuś został to tylko do drzewa.

Podsumowując: Znam dwóch rolników, jeden z nich zaczynał od zera a drugi miał porządne plecy w postaci pól i pieniędzy... Zgadnijcie kto jak wyszedł...
Ostatnio edytowany przez djcycu, 19 Sty 2012, 19:05, edytowano w sumie 1 raz

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez xionc w 19 Sty 2012, 18:40

Lepiej by zaczeli normalne składki na ZUS płacić a nie ten żart zwany KRUSem
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez jarostalker w 19 Sty 2012, 19:25

Jaro, z całym szacunkiem, myślisz, że 1 rolnik(+ ewentualnie żona i "dziadek") sam obejdzie, obrządzi grubo ponad 100-200 krów/trzody?!

Może tego nie napisałem wiec tłumacze. Jak masz np. 20 ha to ci się nie opłaca kogoś zatrudniać pomaga rodzina lub znajomi sobie na wzajem.

djcycu napisał(a):Bo twoja babka ma poniekąd rację. Jeśli robisz to dla siebie albo dla sprzedaży gdzieś tam dalej to i tak i tak się nie opłaca. Pierwsza opcja wygląda tak że gdy sobie pracujesz na swoim polu i masz własne warzywka czy tam owoce to i tak lepiej jest kupić w sklepie.

To jest oczywista oczywistość wiec nie wiem o co piszesz.

Jeśli chcesz swoje plony zebrać i sprzedać to musisz się liczyć z odpowiednimi normami. Całe te dzisiejsze warzywa są już tak podsilane że zawyżają normę (te wielkie pomidory bez smaku itd). Wytwarzając musisz odpowiednio nawozić, uprawiać itd a sami wiemy że to sporo kosztuje tym bardziej kiedy pola masz kawałek od domu... Tak samo jest z dotacjami za pola które i tak po części zwracamy w opłacie podatku no i przede wszystkim w akcyzie bo nawet ugór trzeba skosić od czasu do czasu by ci te pieniądze dano.

No faktycznie nie wiem jak jest np. z warzywami bo nie miałem styczności ,ale jak jest np. z uprawą zboża to wiem że tak ogólnie ot nie jest źle.

Tomasz napisałeś że jakby podnieśli cenne paliw do 10zł/l to byłaby tragedia a to nie prawda bo państwo i UE jest uzależniona od rolnictwa i by musiała zwiększyć pomoc.
Awatar użytkownika
jarostalker
Stalker

Postprzez tomasz4815 w 19 Sty 2012, 20:50

Tomasz napisałeś że jakby podnieśli cenne paliw do 10zł/l to byłaby tragedia a to nie prawda bo państwo i UE jest uzależniona od rolnictwa i by musiała zwiększyć pomoc.

Owszem racja.
Choć tak naprawdę to wątpię by nasz obecny premier był skory pomagać polskiemu rolnictwu.
Powiedzmy sobie szczerze polskie rolnictwo stoi na najniższej lokacie (takie informacje podawali dziś w programie "Agrobiznes") w Europie. Jest najmniej rozwinięte. Za granicą może coś by z tym zrobili, ale u nas- wątpię.
Apropos premiera to tylko wpadł na pomysł by zwiększyć składki KRUS.
Awatar użytkownika
tomasz4815
Łowca

Postprzez Domianos w 19 Sty 2012, 21:47

djcycu napisał(a):Dla mnie to proste! Dziś wszystko śmiga na dieslach... Dostawczaki, ciężarówki, autobusy, osobówki... Benzyniaki stanowią niewielką grupę samochodów na dzisiejsze czasy. Kiedyś jeszcze pamiętam jak moi rodzice szukali auta na diesla by zaoszczędzić na paliwie...

Diesel mniej pali od benzyniaka i zaoszczędzić można tylko jak się często podróżuje na duże odległości.
Awatar użytkownika
Domianos
Łowca

Dołączenie: 23 Lis 2009, 22:32
Ostatnio był: 25 Wrz 2024, 18:16
Miejscowość: Szczecin
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 28

Postprzez djcycu w 19 Sty 2012, 22:13

Za to tracisz kiedy jeździsz do pracy po zakorkowanych ulicach :P A dodatkowo całe palenie diesla i benzyny można trzaskać o kant dupska. Wiele się zmieniło i benzyna często pali tyle samo co diesel (gaz ma znacznie większe spalanie ale jest ciut tańszy). Dużo ludzi jest przekonanych że małolitrażowe silniki mało palą... Blef! Czasem mniej pali silnik 2.0 bo nie trzeba mu tyle gazować co w 1.2. Wiem po sobie bo mieliśmy 1.4 silnik a teraz mamy 1.9 i znacznie spadło spalanie bo auto się nie wlecze na pełnym gazie. Na paliwie nijak nie zaoszczędzi... To za duże kwoty jakie trzeba dać za paliwo. Kiedyś to się lało i jechało a teraz to się nieraz myśli czy jechać? Czy nie jechać bo szkoda paliwa i pieniędzy...

PS: Maluszek... 0.65 litra pojemności i 8-9l spalania (przy obecnych stanach silników, nie patrzeć na dane techniczne) :P

Wracając do rolnictwa:
Aby uprawiać zboże to potrzeba dużej ilości ziemi by się to opłaciło no a potem to obrabiać i przede wszystkim jakoś nawozić odpowiednio... Nie zawsze jest tak pięknie jak na filmach czy zdjęciach. Dodatkowo kombajny wcale tanie nie są i często trzeba komuś zlecać młócenie co każdy wie że kosztuje. Kiedy leje (tak jak w tamtym roku) to kombajnem nie wjedziesz bo się zakopie i spierniczy plon. Dodatkowo są też problemy ze słabą wydajnością plonów po złych warunkach pogodowych. Za granicą też są lepsze kombajny które nie dość że są wydajne to dodatkowo mniej spalają i mniej się psują w stosunku to pracy jaką wykonują. Nie dajmy się zwieźć... Rolnictwo wcale tanie nie jest a by było dochodowe to już pisałem co trzeba.

PS: Gdyby rolnictwo było takie dochodowe to ludzie by się nie katowali 60 czy 30 tylko brali masowo Zetora 16145 albo bratniego Ursusa 1614 i jechali z koksem wydajniejszą pracą... W takim przypadku jaki mamy w Polsce nikt się nie bawi w lepsze maszyny bo i tak ledwie żyje z tego co się uda zrobić.

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości