Polska, co najlepsze...

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Polska, co najlepsze...

Postprzez Terminus w 20 Sty 2012, 14:16

Adriomeniks napisał(a):W razie wojny założę się że nie jednego Niemieckiego Leoparda II czy Amerykańskiego Abrams-a by przerobił na części zapasowe
Jeżeli w Polsce byłby produkowany i serwisowany czołg III generacji jak Leopard II (TP-91 to jednak MBT II generacji) to i części zapasowe przy odpowiedniej logistyce by były. A kanibalizacja pojazdów bojowych w czasie działań wojennych w celu podtrzymania zdolności bojowych sprawnych jednostek jest raczej powszechnym zjawiskiem.
Tu się przypomina sprawa świetnego 7TP, który często musiał być porzucany przez załogi w 39r. ze względu na marne zabezpieczenie paliwa dla diesli (większość pojazdów WP operowało na etylinie).
Czy nie byłbyś bardziej dumny, gdybyśmy produkowali i użytkowali jednak nowocześniejsze i lepsze czołgi niż jedną z wielu na świecie mutacji T-72?

ja swojego zdania nie zmienię, bo ja zdania ani swoich przekonań nigdy nie zmieniam. Jestem Polakiem....
Wolałbym, żebyśmy inaczej definiowali swoją polskość...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Reklamy Google

Postprzez Dżuz w 20 Sty 2012, 16:04

xionc napisał(a): Rower jaki masz? Zapewne Wigry 3 bo polskie...

A Romet to akurat produkował niczego sobie jednoślady, nawet takie Wigry 3. O kluczach, które dodawali do roweru już nie mówię - spróbuj dzisiaj takie znaleźć :P
Poza tym od niedawna znowu wraca do łask jeśli chodzi o produkcję rowerów - tylko te chińskie skuterki i quady trochę nie ten tego :/
Tak czy siak, Wigry 3 bym się nie wstydził :P Trochę małe kółka, ale na wypad wieczorny po browar do osiedlowego w sam raz :D
Ostatnio edytowany przez Dżuz, 20 Sty 2012, 16:12, edytowano w sumie 1 raz
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Wczoraj, 06:42
Miejscowość: Frogville
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez Adriomeniks w 20 Sty 2012, 16:12

Dżuz napisał(a):A Romet to akurat produkował niczego sobie jednoślady, nawet takie Wigry 3 A od niedawna znowu wraca do łask jeśli chodzi o produkcję rowerów - tylko te chińskie skuterki i quady trochę nie ten tego Tak czy siak, Wigry 3 bym się nie wstydził Trochę małe kółka, ale na wypad wieczorny po browar do osiedlowego w sam raz

Słusznie, ja przez 7 lat zasuwałem na tym że rowerze i nawet mi do głowy nie przyszło żeby się wstydzić. A był śliczny, zadbany, nie porysowany, i naprawdę wierzcie lub nie ale sądzę że kiedyś robili porządne rzeczy. Mój rower po prawie 7 latach wyglądał tak jak by co dopiero z fabryki wyjechał.

Niestety czasy się zmieniły i mi go jakiś (niech go piekło pochłonie) ukradł :(
Na każdym kroku walczyć będziemy o to, aby Polska – Polską była ! Aby w Polsce – po polsku się myślało ! - Stefan Wyszyński

Adriomeniks
Wygnany z Zony

Dołączenie: 17 Gru 2011, 03:20
Ostatnio był: 21 Lut 2012, 09:27
Miejscowość: Świętochłowice
Kozaki: 8

Postprzez Realkriss w 20 Sty 2012, 16:16

Przebiję Cię, dostałam dwa egzemplarze Wigry 3 na komunię i oba mi podpierniczyli z piwnicy.
Potem miałam Jubilata.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 882

Postprzez Soviet w 20 Sty 2012, 16:17

To na pewno Niemcy kradną i wywożą za granicę.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez Realkriss w 20 Sty 2012, 16:57

Chyba po to, żeby je umieszczać w skansenach :E
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 882

Poprzednia

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość