Czemu uważacie Czyste Niebo za słabą grę?

Na trzeźwo to możemy dyskutować tylko o ogólnych sprawach, rzekł Naznaczony, wychodząc z baru.

Re: Czemu uważacie Czyste Niebo za słabą grę?

Postprzez zooltaar w 22 Sty 2012, 22:04

Na potrzeby S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky w dość znaczny sposób zmodyfikowano świat gry. Około 50% powierzchni stanowią sektory znane z pierwszej części serii, aczkolwiek poddano je pewnym usprawnieniom. Mowa tu między innymi o planszach Kordon, Dolina Mroku, Instytut Agroprom czy Jantar. Pozostała połowa to tereny stworzone wyłącznie z myślą o nabywcach opisywanej gry. Szrama może zająć się dokładniejszą eksploracją między innymi rozległych bagien czy opuszczonego miasteczka Limańsk. Lecz pomimo tego stalker cs ma średniawą grafike ale po zainstalowaniu moda COMPLETE robi się całkiem całkeiem. Jest także sporo bugów które psują radość z grania. Posumowując Stalker CS będzie dla zagorzalych fanów serii, ja nim jestem i nawet bez patcha fajnie mi się grało i gra :E :E
Daj Kozaka, nic Cię to nie kosztuje.

zooltaar
Wygnany z Zony

Dołączenie: 13 Lis 2011, 00:04
Ostatnio był: 16 Cze 2012, 15:20
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 1

Reklamy Google

Postprzez Lt_Hargrove w 11 Lut 2012, 16:16

Ja uważam CS za słabą grę z powodu bugtrapów w Limańsku i losowych CTD występujących wszędzie. Drażni mnie jeszcze wylewność innych. Po co barman bandytów zwierza się jakiemuś najemniczkowi co się po zlecenie przyplątał, po co dowódca Powinności mówi mu o znalezionych tajnych dokumentach?! Tak samo Sidorowicz, w porównani z SoC zaczął wręcz ploteczkować. Klimat stał się ofiarą wyjaśniania zagadek na siłę, tacy gadatliwi ludzie mają już syndrom "zrobiłeś questa, zwierzę Ci swoje problemy (r)życiowe" z cRPG
Awatar użytkownika
Lt_Hargrove
Stalker

Dołączenie: 19 Gru 2011, 21:26
Ostatnio był: 16 Sie 2012, 17:01
Miejscowość: Kraków
Kozaki: 26

Postprzez dienonych w 15 Lut 2012, 20:06

Ja tam uważam, że Czyste niebo najmniej przypomina "Stalkerowskie życie" ponieważ wojna frakcji to chyba nie jest ten klimat, dla mnie Stalker to poszukiwanie ukrytych artefaktów, penetrowanie budynków i wg. zwiedzanie i oczywiście polowanie na mutanty. Jednakże trzeba przypomnieć, że to w CS powstały bagna które są bardzo trafną miejscówką, tuning i naprawa broni/pancerzy i nowa broń którą jest np. strzelba która jest bardzo pasująca do klimatu. Ale kolejny minus to fabuła, nie była zbytnio ciekawa i mało filmików. Chyba nie da się odpowiedzieć który Stalker jest najlepszy ponieważ to kwestia gustu.
w lewo i w dół

Za ten post dienonych otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive GhostRider44.
Awatar użytkownika
dienonych
Tropiciel

Dołączenie: 16 Mar 2011, 13:04
Ostatnio był: 10 Wrz 2025, 20:09
Miejscowość: W DÓŁ...
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 78

Postprzez SzramaX w 16 Lut 2012, 15:21

Najlepszy oczywiście Cień, przypomnijcie sobie pierwszy raz z tą grą. ;) W Clear Sky jakby te frakcje zrobili na takiej zasadzie:
Jeden główny obóz frakcji (jak jest teraz) i najwyżej jakieś 2-3 małe obozy poza bazą, a reszta terenów dzika od obozowisk i tylko czasem napotykane wędrujące grupki stalkerów danej frakcji, bo na ten moment oni właściwie nie ruszają dupy sprzed "ognisk", których to zresztą jest nasiane tyle, że stojąc w jednym miejscu mamy ich kilka w zasięgu wzroku właściwie (kilka sekund drogi). Jantar powinien być prawie pusty, ewentualnie kilku stalkerów strzegących bunkra w środku bądź na dachu co najwyżej. Kordon przepchany, baza bandytów rzut kamieniem od bazy stalkerów, trochę bez sensu, długo tak wymieniać. I jakieś starcia frakcji od czasu do czasu, raz na 1-2 dni. Pewnie były takie scenariusze tu wymieniane już, ale co tam. ;) No i mimo tego, że gra jest jaka jest to i tak ją kocham i zawsze miło będzie mi się w nią grać. :) Moja ulubiona seria gier (a Cień najlepsza gra) obok Gothica chyba, z przewagą na Stalka. :)
Image
"Death solves all problems, no man, no problem"

Joseph Stalin
Awatar użytkownika
SzramaX
Stalker

Dołączenie: 31 Lip 2009, 23:36
Ostatnio był: 23 Lut 2012, 16:29
Miejscowość: Prypeć - wschodnia dzielnica
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 0

Postprzez Bosiej Szpak w 23 Lut 2012, 12:40

Według mnie stalker CS jest najlepszą częścią, gdyż ma bardzo fascynującą fabułę,ładną grafikę :E i 3 nowe mapy: Bagna, Limańsk i Szpital, które są świetnie zrobione. Niestety wojna frakcji jest słabo zrobiona ale mimo tego polecam tą grę. :wink:
Twaju mać!!!!!
Awatar użytkownika
Bosiej Szpak
Kot

Dołączenie: 22 Lut 2012, 21:33
Ostatnio był: 01 Kwi 2012, 21:06
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 0

Postprzez Oliver w 24 Lut 2012, 11:53

Nie. gra jest pro ale ten silnik i dużo crash'ów i przez to odechciewa mi się grac
Awatar użytkownika
Oliver
Kot

Dołączenie: 13 Lut 2012, 12:57
Ostatnio był: 08 Lut 2013, 16:25
Miejscowość: Sosnowiec
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 1

Postprzez El Diablo w 26 Lut 2012, 23:55

Przechodzę CS'a 5 raz i tym razem nastawiłem się głównie za zdania poboczne. I znów mnie ta gra zaskakuję, odkrywam nowe rzeczy i nie widzę żadnych powodów by jej nie lubić czy uważać za słabą :D
Image
Awatar użytkownika
El Diablo
Tropiciel

Dołączenie: 09 Gru 2008, 22:17
Ostatnio był: 05 Paź 2021, 14:47
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 53

Postprzez adin w 27 Lut 2012, 03:20

Po długiej rozłące z serią przechodzę grę po raz drugi (poprzednio na P4, 7600GT i 1GB RAM dotoczyłem się jedynie do momentu wyjścia z Bagien) i kończę etap Czerwonego Lasu. Gra na najnowszym patchu z modem na powiększony plecak - do tej pory brak nawet jednego crasha.

Na obecną chwilę nie mogę zgodzić z tezą zawartą w nazwie tematu. Jest ciekawie, ładnie i interesująco; nowe lokacje trzymają fason.

Dopiszę oczywiście opinię po 'rozwaleniu' gry choć nie sądzę żebym jakoś specjalnie ją zmienił :)

Sent from my Milestone using Tapatalk
Image
Awatar użytkownika
adin
Ekspert

Dołączenie: 14 Sty 2007, 01:58
Ostatnio był: 29 Lis 2024, 16:44
Kozaki: 32

Postprzez classic w 10 Kwi 2012, 17:10

Awatar użytkownika
classic
Stalker

Dołączenie: 25 Mar 2012, 03:04
Ostatnio był: 16 Sty 2013, 23:20
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 8

Postprzez Kenzelek w 11 Kwi 2012, 20:16

A ja uważam ją za zaje*istą.Koniec kroooopka ,,.''

Uwagi moderatora:

To wszystko? Ok, warn. - Wheeljack
Kenzelek
Stalker

Dołączenie: 24 Mar 2012, 19:48
Ostatnio był: 31 Mar 2020, 14:49
Miejscowość: Limańsk
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 20

Postprzez Scorn w 15 Kwi 2012, 18:32

Ja uważam, że CN jest najgorszą częścią serii, bo odbiega daleko od wizji Zony. Mnóstwo stalkerów, dobrobyt każdej frakcji, sprzęt dostępny na wyciągnięcie ręki, mnóstwo artefaktów. Do tego mnóstwo bugów, których nawet patche nie poprawiły, ale to chyba wada przeciążenia syfem silnika. Jedynie po wrzuceniu kilku modów gra staje się przyjemna, ale to nie daje grze plusa, bo to własnie przez mody gra jest jaka jest, a nie przez samą siebie.
Pozdrawiam.
Image

Scorn
Wygnany z Zony

Dołączenie: 15 Kwi 2012, 18:20
Ostatnio był: 25 Lip 2012, 16:40
Miejscowość: Czeluście Mroku
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 16

Postprzez Connor w 02 Maj 2012, 19:01

S.T.A.L.K.E.R Shadow of Chernobyl :

+ niesamowita fabuła
+ świetny klimat
+ brak zaznaczonych na mapie mutantów

- brak możliwości dołączenia do frakcji

S.T.A.L.K.E.R Clear Sky :

+ możliwość dołączenia do frakcji
+ możliwość walk frakcji
+ nowe ciekawe lokacje

- mapa pokazuje nam wszystkie mutanty
- słaby klimat
- brak ,,adrenalinki" związanej z mutantami na mapie

Podsumowanie:

Jak widać każda część ma swoje plusy. Zależy to od twojego gustu, więc nie można powiedzieć że CS jest grą słabą. Jest po prostu inną. Stawia na zupełnie nowe możliwości rozgrywki.
"Nic nie powstrzyma Powinności w jej tryumfalnym marszu na ratunek planecie"

Kozaki mile widziane :)

Za ten post Connor otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wania Okularnik, weteran XD.
Awatar użytkownika
Connor
Kot

Dołączenie: 02 Maj 2012, 14:13
Ostatnio był: 17 Gru 2012, 15:51
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: RP-74
Kozaki: 3

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości