Warlords Battlecry

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Warlords Battlecry

Postprzez Junx w 25 Sty 2012, 13:25

Opis gry (fragment recenzji, części trzeciej):

Fabuła najnowszego Battlecry prezentuje się raczej standardowo. Mamy sobie imperialnych kupców, którzy w pogoni za złotem i srebrem najeżdżają i plądrują nowo odkryty kontynent, zamieszkiwany przez nieznaną dotąd rasę Ssrathi, jaszczuropodobnych. Rada najwyższych szamanów ludu Ssrathi, będąca świadomą zagłady grożącej całej ich rasie, postanawia wysłać jednego ze swych członków na wyspę Sundering Isle. Wyspa ta zamieszkiwana jest przez strażniczy lud Wysokich Elfów, którzy bronią dostępu do zamkniętego przed wiekami portalu, będącego niegdyś bramą do inwazji na Etherię dla Czterech Jeźdźców, niezwykle potężnych demonów nie-z-tego-świata. Tymczasem, na jednym z imperialnych statków podróżuje nieznany dotąd bohater, który, wspomagany kilkoma wiernymi towarzyszami, pełni na okręcie rolę ochroniarza. Stateczek ten płynął sobie spokojnie niedaleko Sundering Isle do momentu, w którym znad wyspy nadszedł niesłychanie wielki, nienaturalny wręcz sztorm. Gdy nieco ucichło, naszemu herosowi udało się przekonać kapitana statku do podpłynięcia bliżej i zbadania całego wydarzenia. Jak nietrudno się domyślić, tym skromnym bohaterem jesteś właśnie Ty, drogi graczu.

- Tak, tutaj wkraczamy My jako bohater, wybieramy rasę (dostępnych jest 16), profesję. Tym czym wyróżnia tą grę pod względem wybotu bohatera jest możliwość dowolnego mieszania rasa-profesja (kto powiedział, że Wysoki Elf nie może być Nekromantą lub rycerzem śmierci). Lista zaklęć jest pokaźna (13 stef, po 10 zaklęć, łącznie daje nam liczbę 130 zaklęć).
- Każda rasa posiada unikatowe umiejętności (zazwyczaj 3, czasami 4), pozostałe umiejętności zależą od wybranej przez nas profesji.
- Informację o trzeciej części serii: Obszerny RTS, ponad 100 zaplanowanych bitew oraz dobrze zorganizowanych, ponad 200 artefaktów, 28 profesji, oraz dostępna gra wieloosobowa (który na pewno by można "rozłożyć" na kilka dziszejszych produkcji).
- Grafika na dziś może nie jest piękna, ale za to jaka jest grywalność (ocena graczy, na gry-online wynosi: 8.5)

Osobiście grę polecam dla każdego kto lubi mieszankę RTS+RPG :wink:

Screeny:

Image Image Image
Ryzen 5600x || 32gb DDR4 || RTX 2080 Super

Za ten post Junx otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Kudkudak.
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Dołączenie: 15 Kwi 2008, 09:39
Ostatnio był: Wczoraj, 09:11
Miejscowość: Na co Ci to :)
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 358

Reklamy Google

Re: Warlords Battlecry

Postprzez Gizbarus w 25 Sty 2012, 13:44

Kiedyś gra mnie zaciekawiła recenzjami w czasopismach komputerowych, ale w sumie nie miałem możliwości nabyć jej w tym czasie :P Do tego słyszałem, że nie jest wcale wolna od upierdliwych błędów w postaci niewygodnego systemu zaznaczania jednostek czy nierówności sił. Jednak mimo to, wyglądała ciekawie. Niestety, teraz nie idzie nigdzie jej dostać :(
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Kozaki: 854

Postprzez Junx w 25 Sty 2012, 13:53

Sam ją kupiłem parę lat temu i to na "ostatni gwizdek" bo został ostatni egzemplarz i to się targowałem go ktoś też chciał kupić :E

- Co to zaznacza: Ja tam z tym nie mam problemu zaznaczam lub klikam i idziemy (jedyny minus to ograniczone miejsce na jednostki).
- Co to nierówności: Czy ja wiem? Ja tam czasami gram czymś innym i nie widzę "różnicy" między rasami, dla mnie są wyważone.

PS. :arrowu: Jak nie ma jak jest :wink: http://allegro.pl/warlords-battlecry-3- ... 00963.html
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Postprzez Allistdead w 25 Sty 2012, 14:16

Mam ją :) Trójka jak dla mnie trzecia część tej serii jest najlepsza. Warto wspomnieć o możliwości ustawienia jednostkom (i to już przy produkcji) zachowania. Dzięki temu nie musimy na przykład przeszukiwać żmudnie planszy w poszukiwaniu niedobitków. Nasi mogą się tym sami zająć. Ogólnie gra jest bardzo fajna. Wiele jednostek, ras, klas i misji, elementy RPG. Miodzik. No i jeszcze pamiętam jak mój prze koksowany wojownik-demon sam zgniatał wszystkich wrogów w pewnym momencie. Coś pięknego :)
Awatar użytkownika
Allistdead
Stalker

Dołączenie: 05 Sty 2012, 02:05
Ostatnio był: 19 Lis 2013, 07:31
Miejscowość: Wrocław
Kozaki: 15

Postprzez Junx w 25 Sty 2012, 14:31

Dokładnie, można ustawić kolejność produkcji i można zaznaczyć na ciągłą i nie musimy co chwilę "doklikać" kolejne, osobiście jakby połączyć "dwójkę" i "trójkę" to by wyszła gra na 6+ :wink:

- Zachowanie: Jest do wyboru, chyba 15 do "wyboru" jest, do tchóżliwego (uciekania jak będzie wróg), przez obronne (atak gdy będzie wróg), po wściekłe (jednośtak będzie przeczesywać planszę w poszukiwaniu wroga)

Sam gram, Nieumarłymi (Nekromanta), na początku jest trochę źle (jak każdym bohaterem), ale potem przywołujemy armię szkieletów i całością na wroga :E
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Postprzez Kudkudak w 25 Sty 2012, 14:49

Fajny temat, kupiłem ją w kiosku za bodajże 10 zł, ale gra niesamowita - multum ras, jednostek i stworów, bossy + elementy RPG jak expienie postaci czy zbieranie łupów i masa itemów.

Ogólnie zawsze grałem tylko barbarzyńcami, orkami ale najczęściej minotaurami(choć ich boss jest trochę nędzny). Świetne rozgrywki, grafiki wcale nie przeszkadzała ale przypominała mi o czasach Diablo II :D.

Gra tak rozbudowana, że powstydzili by się twórcy Age of Empires czy takiego Company of Heroes.
Image
Image Image Image Image Image
Awatar użytkownika
Kudkudak
Legenda

Dołączenie: 02 Lis 2011, 18:55
Ostatnio był: 02 Maj 2020, 00:25
Miejscowość: atomizer
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: RPG-7u
Kozaki: 656

Postprzez Junx w 25 Sty 2012, 15:04

- Barbarzyńcy: Trochę jednostek, dużo ulepszeń (też się grało :wink: )
- Minotaury: Mało jednostek, w *uj ulepszeń (król jest dobry, czepiasz się :wink: )
- Orkowie: Dużo jednostek, mało ulepszeń

PS. Znam tą grę dosyć dobrze, na 6 lat z nią to się znam troszkę :wink:
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Postprzez Terminus w 25 Sty 2012, 15:56

A grał ktoś w protoplastę, czyli turowych Warlords?
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Junx w 25 Sty 2012, 16:04

Grałem w turowego Warlords IV: Bohaterowie Etherii, ale jakoś mi nie przypadł do gustu.
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Postprzez Terminus w 25 Sty 2012, 16:07

Ja w odległych czasach dość długo pogrywałem w turówki tej serii. Mimo, że dość proste jak na dzisiejsze standardy to mnie potrafiły nieźle wciągnąć. Pamiętam masowe palenie zamków do obrony których nie miałem wystarczających sił...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Junx w 25 Sty 2012, 16:16

Zagrałem kilka razy, ale dla mnie to nie to samo było co RTS, bujesz armię, idziemy na wroga, który też może być drodze do nas, na środku się mapy spotykają się i robi się rzeź :E . Czary czarują, strzały lecą, miecze uderzają... (żeby było tak dziś w RTS-ach) Jeszcze jak idziemy na niego, jest ogrodzony murem i wieżami, trzeba katapulty żeby pierw się pozbyć muru oraz wież. Piękna i wymagająca gra :wink:
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość