SOPA/PIPA/ACTA

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: SOPA/PIPA/ACTA

Postprzez Terminus w 08 Lut 2012, 20:14

Universal napisał(a):w ten sposób możesz zbombardować każdą inicjatywę, grzebmy się w gównie i nie wychylajmy ponad nie głowy

Nie. Nie zrozumiałeś sensu tej wypowiedzi. Ja tylko przypominam Wam jak wygląda rzeczywistość i czym się różni od Waszych wyobrażeń. Przepraszam. Wiem, że tego nie lubicie.

Przed wyborami pisałem na forum, żeby iść na wybory i nie głosować na układ PO-PiS-SLD-PSL (głosować na Korwina mać!). Więc nie mów mi, że mam wszystko gdzieś i nie wierzę w możliwości zmian.

Większość z Was protestujących w sprawie ACTA jest w wieku młodzieńczego buntu, naturalnego dla młodzieńczej burzy hormonalnej. Nie macie wojny, więc potrzebujecie rozładować w inny sposób swoje emocje. Parę lat temu alterglobaliści podpalali radiowozy, teraz modna jest ACTA. Takie urody młodości. Nie jest to żadna ocena a tylko kolejne przypomnienie faktów.

Ja jestem z innego pokolenia. Widziałem przemiany ustrojowe, cywilizacyjne. Przy mnie zmienił się świat. Wiem jaka jest różnica między cenzurą i wolnością. Wszystko co dla Was wydaje się Waszym naturalnym prawem dla mojego pokolenia jest albo zdobyczą, albo użytecznym narzędziem jakie się w międzyczasie pojawiło np. internet.
I dlatego moje spojrzenie jest inne. Czy będą internet bardziej czy mniej kontrolować ma dla mnie trzeciorzędne znaczenie, bo potrafię żyć bez niego. Wy nie. Dla Was jakiekolwiek ograniczenie jest okrojeniem Waszej strefy życia czy wolności. Ja to rozumiem, nawet jeżeli mam do tego bardziej cyniczny sposób.

Wy angażujecie w ten bunt wszystkie swoje siły, co jest normalne dla młodości takie "majowe burze i zapały". Ja patrzę na to szerzej i analizuję czy ten Paryż jest wart mszy? Mam nadzieję, że się Wam uda, ale nie będę specjalnie rozpaczał jak przegracie.

Dzisiaj jest burza hormonów. Za 3 lata część pójdzie do pracy czy na studia i będzie miała ważniejsze rzeczy na głowie. Innych cała ta sprawa znudzi, jeszcze inni dadzą się przekonać politykom, że wszystko w sumie jest OK. Inni się zadowolą jakimiś ochłapami, drobnymi zmianami. Tusk czy Kaczyński znowu wygrają wybory. ACTA nikogo nie będzie obchodziło. Młodzież będzie protestować przeciw budowie elektrowni atomowej czy czemukolwiek innemu.
Takie jest życie...

I jeszcze jedno: Obserwuję swoich rówieśników i młodych architektów po studiach i uważam, że jednak to młodsze pokolenie ma "wszystko w doopie" i uważa, że im "się wszystko od razu i bez wysiłku należy"...
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive KOSHI, scigacz1975.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Reklamy Google

Postprzez paintball_0 w 08 Lut 2012, 20:29

Terminus, coś mi się tutaj nie zgadza w twoim poście. Znaczy się rozumiem twoje podejście do sprawy, ale najpierw mówisz, że młodzi mają olbrzymi zapał i o wszystko chcą walczyć, potem stwierdzasz, że jednak mają wszystko w dupie, żeby na koniec wykazać, że jednak na czymś im zależy. Chciałeś wyrazić za dużo myśli na raz?
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez Terminus w 08 Lut 2012, 20:44

Hmmm... Celna uwaga.
Owszem pisałem o kilku rzeczach: Słomianym ogniu buntu młodości, który wybucha gwałtownym ogniem i szybko gaśnie. Pisałem także o tym jak szybko ten bunt mija i zastępuje go zwykły konsumpcjonizm - wspomniani architektach po studiach to już 24-25latkowie [moje obserwacje tego pokolenia wykraczają daleko poza temat o SOPA/ACTA i nie będę się rozwodził].
Poza tym pisałem, że uważam ten bunt za typowo pokoleniowy - naturalny i powszechny w historii.
Nie miałem zamiaru antagonizowania grup wiekowych/pokoleniowych. Chciałem tylko pokazać, że każde pokolenie patrzy na te same sprawy w różny sposób, co jest naturalne.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Papa Mobile w 08 Lut 2012, 20:56

Terminus napisał(a):...

Ja jestem z innego pokolenia. Widziałem przemiany ustrojowe, cywilizacyjne. Przy mnie zmienił się świat. Wiem jaka jest różnica między cenzurą i wolnością. ...

Drogi Terminusie właśnie zmienia się projekcja rzeczywistości na naszych oczach po raz kolejny, takie mam wrażenia, aczkolwiek nie można odmawiać młodzieży głosu. Świat wciąż jest ten sam, na wyciągnięcie ręki masz sens życia, o ile lubisz to co robisz i właściwie jest to szczere. A rozum, dojrzałość na wszystko jest pora. Moim zdaniem ludzie się buntują, ponieważ nie akceptują jakiejkolwiek ideologii religijnej, politycznej etc., mającej zapanować nad umysłami i uczuciami. To naturalne(jak zauważyłeś), a natury nie oszukasz. Wiem, wiem jestem dziadkiem na tym forum i chciałoby się dać im etykę i prawo, tworząc w ten sposób społeczności. Nie tędy droga, każde pokolenie musi odkryć kulturę, a kulturę się tworzy przez komunikację.

Heh kiedyś dawno temu kiedy pisałem pracę magisterską pt. "Ustrój i rewolucja w rozważaniach Alexisa de Toquevilla", nieudolnie;) porównałem demokrację amerykańską z XVIII wieku i absolutyzm francuski, osią pracy była (jest) rewolucja.Wnioski były takie, że ludziom wisi kto nimi rządzi, czy król Senat czy prezydent, "chleba i igrzysk". Tak na marginesie dziadka to muszę wyznać szczerze, że mierzi mnie władza i metody, którymi próbuje okiełznać młodość, mierzi mnie kłamstwo, cóż i tak bywa , serdecznie pozdrawiam wszystkich którzy szukają
Innymi słowy po owocach ich poznacie.
p.s. trochę się rozpisałem, a Gears of War czeka, [ciach] :wink:

Uwagi moderatora:

Regulamin pkt 12. Żeś odwalił... - xKoweKx
„Et aux horions, l’on verra qui a meilleur droit" — Jeanne d’Arc
Image
Awatar użytkownika
Papa Mobile
Tropiciel

Dołączenie: 23 Sie 2007, 13:54
Ostatnio był: 31 Maj 2025, 18:25
Miejscowość: Campus Pagani
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 133

Postprzez Terminus w 08 Lut 2012, 21:04

Papo: ależ ja im nie odmawiam prawa głosu. Nawet się poniekąd przy swoim cynizmie cieszę z tego buntu, bo co w sumie wyjątkowe w historii podobnych żakerii ma jakiś sensowny cel [w porównaniu np. do różnych kretynów spod znaku alterglobalizmu]. Ale im tego nie powiem, bo stracę starannie budowany wizerunek :E

A że i tak nie wierzą w to co piszę? Każdy musi się poparzyć sam jak widać...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez paintball_0 w 08 Lut 2012, 21:49

Powiem tak. Wiele osób ma doskonałą szansę sprawdzenia swoich sił w świeżo nabytych prawach obywatelskich. Okazja jest doskonała z tego względu, że zaatakowano ich "środowisko naturalne". ;) Statystyka mówi, że przeciętny internauta jest w wieku 30-40 lat, ale polskie realia pokazują, że nasz lokalny internet jest ciągle domeną ludzi młodych. Młodzieńczy zapał w tym przypadku może zdziałać więcej dobrego, niż złego. Obecni politycy też kiedyś byli młodzi, nie urodzili się od razu ministrami i premierami. Kto wie, jakie ambicje rozbudzi w ludziach fakt, że jednak można coś zdziałać, jeśli się zmobilizuje i postawi twardo na swoim.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez impulse_101 w 08 Lut 2012, 22:22

Terminus napisał(a):Większość z Was protestujących w sprawie ACTA jest w wieku młodzieńczego buntu, naturalnego dla młodzieńczej burzy hormonalnej. Nie macie wojny, więc potrzebujecie rozładować w inny sposób swoje emocje. Parę lat temu alterglobaliści podpalali radiowozy, teraz modna jest ACTA. Takie urody młodości. Nie jest to żadna ocena a tylko kolejne przypomnienie faktów.

Ja jestem z innego pokolenia. Widziałem przemiany ustrojowe, cywilizacyjne. Przy mnie zmienił się świat. Wiem jaka jest różnica między cenzurą i wolnością. Wszystko co dla Was wydaje się Waszym naturalnym prawem dla mojego pokolenia jest albo zdobyczą, albo użytecznym narzędziem jakie się w międzyczasie pojawiło np. internet.
I dlatego moje spojrzenie jest inne. Czy będą internet bardziej czy mniej kontrolować ma dla mnie trzeciorzędne znaczenie, bo potrafię żyć bez niego. Wy nie. Dla Was jakiekolwiek ograniczenie jest okrojeniem Waszej strefy życia czy wolności. Ja to rozumiem, nawet jeżeli mam do tego bardziej cyniczny sposób.

Z tym stwierdzeniem o młodzież to troch przesadziłeś, protestują bo im się koncerny medialne pchają do domów a nie dlatego ze im hormony jądra rozsadzają. To nie kolczyk w tyłku czy tatuaż na plecach, ludzie nie walczą po to żeby się wyżyć tylko maja swój cel. Zresztą w tym uczestniczą też osoby z pewnym bagażem doświadczenia a nie tylko banda nastolatków która biega i podpala radiowozy jak to starają się się przedstawić w TV. Zgadzam się że z wiekiem człowiek nabiera dystansu ale pamiętaj że , kogo wiek zamroczy, chyląc ku ziemi poradlone czoło, takie widzi świata koło, jakie tępymi zakreśla oczy. Skoro piszesz ze wasze pokolenie wypracowało sobie te prawa, narzędzie w postaci wolnego internetu to czy nie właśnie Tobie a nie bandzie młodziaków która przyszła na gotowe powinno na tej wolności najbardziej zależeć ?
Image

Za ten post impulse_101 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive paintball_0, Tajemniczy.
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez Terminus w 08 Lut 2012, 22:44

Ehhhh... Święta Cierpliwości...
[cynizm mode on]
Oczywiście, że wśród protestujących są i starsi. I coraz ich więcej: Kaczyński, Miler, Palikot...
Zresztą ten numer z porzucaniem usług Google też na 90% ktoś starszy w siedzibie Microsoftu wymyślił...
[cynizm mode off]

Mówię o najszerszej rzeszy uczestników i tylko o jednym wymiarze protestów. Nie uzurpuję sobie prawa do analiz socjologicznych całego ruchu.

O wolności pisałem już parę razy i nie będę się powtarzał. Jak już pisałem internet jest dla mnie rzeczą w życiu wtórną i nie stanowi on głównego filaru mojego poczucia wolności. Z innej strony: granice "wolności" czy raczej tolerowanej anarchii i bezprawia w internecie są ograniczane od momentu gdy stał się siecią globalną. To nie jest nagły atak złych sił, tylko proces ciągły. I prędzej czy później osiągnie pewną równowagę jak wszystko w życiu.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez lektors w 08 Lut 2012, 23:01

Terminus: Starsi nie strajkują bo po pierwsze: w tych godzinach w których odbywają się demonstracje większość z nich po prostu pracuje a po drugie "starsze" pokolenie jest mniej obeznane z Internetem i nie mają pojęcia jak wielkim darem jest wolny Internet. A my - młodzi nie pozwolimy sobie "zamknąć ust" tylko dlatego że jakieś korporacje chcą walczyć z piractwem. Powiedzmy sobie jasno: te przepisy zostały na tyle niesprecyzowane że gdyby je wprowadzono w Polsce to oznaczałoby to początek państwa policyjnego... a tego jak się domyślam chyba nie chcesz.
Image
Awatar użytkownika
lektors
Tropiciel

Dołączenie: 14 Cze 2009, 20:32
Ostatnio był: 03 Lut 2017, 05:22
Miejscowość: Toruń
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 55

Postprzez impulse_101 w 08 Lut 2012, 23:35

Mamy już przekręty w postaci ekologi, gdzie pod pretekstem ochrony przyrody wyciąga się od ludzi kasę.
Walkę z terroryzmem gdzie można praktycznie pozwolić sobie na dowolne działania militarne na świecie w ramach szerzenia pokoju i demokracji.
Walką z faszyzmem, homofobia, rasizmem itp które kończą się na tym że nie wolno wyjść na ulice własnego państwa z jego flaga bo się zostanie przekopanym.
To samo będzie z ustawa antypiracka, im wystarczy pretekst a wtedy przedstawia wszystko w takim świetle żeby mieć całkowita kontrole. Dlatego ACTA jest tak niebezpieczna ponieważ stwarza zbyt duże możliwości w interpretacji zapisów.

@Terminus Kaczyński, Miler, Palikot... Korwin też. Wszyscy zostali wygwizdani co tylko świadczy o tym że społeczeństwo tym razem nie jest na tyle głupie by dać się wciągnąć w polityczne gierki.
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez Ilja w 08 Lut 2012, 23:41

Terminus napisał(a):Ehhhh... Święta Cierpliwości...
[cynizm mode on]
Oczywiście, że wśród protestujących są i starsi. I coraz ich więcej: Kaczyński, Miler, Palikot...
Zresztą ten numer z porzucaniem usług Google też na 90% ktoś starszy w siedzibie Microsoftu wymyślił...
[cynizm mode off]

Co do pomysłu z porzucaniem usług google, to zaczęło się chyba od mojego posta. Na pomysł wpadłem sam po przeczytaniu paska który teraz chętnie się wyświetla na youtube. Przysięgam, że microsoft mi nie płaci :D . Żadnej większej akcji z porzucaniem nie widziałem, sam od jakiegoś czasu chciałem się przerzucić na bardziej nizależne rozwiązania, no i po lekturze jakoś samo poszło :) . Z linuxem pomyślę, bo o tym też było jakiś czas temu.

@Lektors-Masz rację, państwa policyjnego nikt tu nie chcę. I w tym względzie ludzie z różnych "frontów" mają wspólne zdanie.

@Terminus-No właśnie, dla mnie internet to takie naturalne środowisko i robię co mogę, żeby go nie stracić.

@Ze dwie strony dalej, nie pamiętam kto - Odnośnie stopniowego wygasania "młodzieńczego buntu". Na moje oko to zwykłe sprzedawanie się pracodawcy, w imię przyszłej pensji, wygodnego mieszkania i samochodu. Ludziom odbija, kiedy brakuje pieniędzy, a dostają szansę ich zdobycia. Z wywieszonym jęzorem sprzedają marzenia i przekonania za nowego xboxa. Tak dzieje się z wieloma. Ale mnie prędzej można będzie szukać w szałasie, niż charującego w biurze.

:arrowu: Na razie nam nie grozi oberwanie w łeb za wyjście z polską flagą na ulicę. Ja sam niedawno dostałem od sympatycznych panów pariotów, 500 metrów od mieszkania. Prawdopodobnie za noszenie długich włosów, ale nie udało mi się dopytać dokładnie... W sumie ja też cynicznie, ale dodam że z resztą wypowiedzi się zgadzam :wink:
IT'S OVER
Awatar użytkownika
Ilja
Survarium.pl

Dołączenie: 02 Kwi 2011, 00:52
Ostatnio był: 16 Lis 2014, 21:25
Miejscowość: Deska zabita dziurami
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Bulldog 6
Kozaki: 25

Postprzez djcycu w 09 Lut 2012, 01:56

Co do Google to takie cuś znalazłem:

Google ukarane za Google Maps

Francuski sąd nałożył na koncern Google aż 660 tys. dolarów grzywny za to, że internetowy gigant oferuje darmową usługę nawigacyjną Google Maps. Kara została nałożona na żądanie francuskiej firmy Bottin Cartographes.

Okazuje się, że za oferowanie konsumentom czegoś darmowego można zostać ukaranym. Brzmi to bezsensownie, ale tak właśnie stało się w przypadku koncernu Google, na który przez francuski sąd została nałożona kara 660 tys. dolarów.

Francuska firma Bottin Cartographes, zajmująca się oferowaniem serwisów z mapami dla biznesu, oczywiście dostępnymi za odpowiednią opłatą, złożyła skargę na internetowego giganta, który oferuje podobną usługę w Google Maps, tyle że nie pobiera za nią ani centa.

Firmie Bottin Cartographes taki stan rzeczy nie przypadł do gustu, więc złożyła do sądu pozew oskarżając Google o to, że oferując klientom darmowe Google Maps wykorzystuje dominującą pozycję na rynku. Co ciekawe sąd przychylił się do argumentacji francuskiej firmy i nałożył na giganta karę, którą Google musi zapłacić Bottin Cartographes. A dodatkowo jeszcze dołożył 15 tys. euro grzywny.

Rzecznik Google France oświadczył, że na razie prawnicy firmy zapoznają się z uzasadnieniem wyroku, aby móc podjąć odpowiednie działania.

W tej sytuacji tylko patrzeć jak zostaną zaskarżone programy freeware i open source przez firmy oferujące analogiczne ale płatne. Oferowanie czegoś gratis będzie przestępstwem.
Witaj ACTA, żegnaj linuksie.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen

Za ten post djcycu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive paintball_0.
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości