Polityka

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Polityka

Postprzez KoweK w 29 Mar 2012, 01:09

Dovchenko napisał(a):Nie mogę już znieść kłamstw którymi na co dzień karmi nas rząd pana premiera Tuska.

Tak, tak. Bo Twój PIS w ogóle nie kłamie. :E

Nie jestem fanem PO ani PIS-u oraz nie sądzę, by to były partie warte zagłosowania. Aczkolwiek PIS nie zadłużyło tak kraju jak ten ryży ch...
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 01:14
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1496

Reklamy Google

Postprzez djcycu w 29 Mar 2012, 01:30

Tak to właśnie jest. Śmiem twierdzić że PO zadłużyło ten kraj i nawaliło głupot ze 3 razy bardziej jak PiS. Nigdy nie widziałem tak dużo przybitych ludzi z powodu drożyzny jaką ten rząd serwuje. Ciekaw tylko jestem skąd te długi skoro właśnie tak drogo wszędzie. Mama mnie nieraz pyta który kraj nas już kupił... Nawet jej pytanie ma sens bo w innych krajach przed jakimkolwiek kryzysem zdążyło być świetnie i w dobrobycie a u nas nigdy nie było dobrze aż tu nagle kryzysy i nie wiadomo co. Niby z czego to?

Co do głosowania to sam nie wiem która partia zasługuje na mój cenny głos... Każdego którego widzę kojarzy mi się ze świnią przy korycie. Mogę głosować na wszystkich bo każdy tak pięknie obiecuje. Ale i tak wybrał bym tego który najmniej leje mi wody bo przecież taki przynajmniej jest uczciwy nie? Taki to chyba tylko Lepper był bo wydał na kampanię coś z 10 000 złotych a PiS jak i PO przekroczyło "sześć oczek" ponad trzykrotnie na łebka...

Dla mnie polityk powinien być elitarnym człowiekiem który idzie służyć państwu jak najlepiej a nie tarzać się i żreć wszystko co dobre za pieniądze państwa.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez xionc w 29 Mar 2012, 11:33

W Polsce jest permanentny kryzys, trwa nieprzerwanie od 11 listopada 1918
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez JONYK w 29 Mar 2012, 12:19

Ze swojej strony powiem ci djcycu że w dużej liczbie rzeczy się z tobą zgadzam.
Mamy długi większe niż za opluwanego ( moim zdaniem bardzo niesłusznie ) Gierka, na co tusk ( w moich oczach nawet na pisownie z Dużej litery nie zasługuje ) twierdzi iż obecne zadłużenie jest niczym w stosunku do tamtych długów . Faktycznie tamten debet już jest spłacony, ale za to ile było dobrego zrobione za tamte pieniądze. Sam mój tata wspomina iż jak był mały ( lata 50-ąte ) to w Olsztynie w szczerym polu pośród zbóż najpierw wybudowano Szpital Wojewódzki, zaś później dobudowano bloki mieszkalne ( może i według " stylistów " brzydkie ale dzięki nim tylu ludzi miało gdzie mieszkać ), podobna sytuacja miała miejsce w sektorze prywatnym w rolnictwie. Mianowicie przed Gierkiem rozporządzenie było takie aby używany 10-letni sprzęt - głównie mowa o ciągnikach - zniszczyć i oddać do huty a nie sprzedać "kułakom". Zaś dzięki Gierkowi się to zmieniło.
Wracając do bieżącej polityki - nikt nigdy nie może zgadnąć dzięki komu stałem się wyborcą PIS-u.
Mianowicie dzięki samemu premierowi tuskowi i jego bardzo mądrej polityce i postępowaniu.

xionc napisał
W Polsce jest permanentny kryzys, trwa nieprzerwanie od 11 listopada 1918

W pełni się z tobą zgodzę Panie kolego - jeżeli w ocenie Piłsudskiego brak porozumienia pomiędzy przedwojennymi partiami był impulsem do "wyprowadzenia wojska na ulice " , to nie wiem jakie środki były by adekwatne do prywaty, rozdrobnienia i rozdziałów w dzisiejszych patiach, które się mnożą lawinowo. Niestety obecnie brak jest (oprócz propagandy tuska ) wyraźnych różnic w programach i poglądach. Pod tym względem najlepszy układ sił politycznych panuje chyba w USA gdzie są dwie kluczowe partie walczące ze sobą, a obywatel ma prosty wybór - " jeżeli nie jedni to drudzy " i na odwrót.

Ps. Czasem tak sobie myślę iż ta cała nagonka na Gierka jest kierowana tylko dlatego iż był on prawdziwym robotnikiem znającym prace i jej wartość. A niestety większość ludzi z naszej klasy politycznej zawodowo zajmuje się tym iż jest politykami, a jak sami widzimy nie jest to ani żadna praca ani nie wymaga specjalnego wykształcenia.
Pozdrawiam
Image

Za ten post JONYK otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive KoweK, djcycu.
Awatar użytkownika
JONYK
Stalker

Dołączenie: 01 Sty 2010, 18:28
Ostatnio był: 21 Cze 2016, 10:13
Miejscowość: OKOLICE OLSZTYNA
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 17

Postprzez Method w 29 Mar 2012, 17:03

JONYK napisał(a):Wracając do bieżącej polityki - nikt nigdy nie może zgadnąć dzięki komu stałem się wyborcą PIS-u.
Mianowicie dzięki samemu premierowi tuskowi i jego bardzo mądrej polityce i postępowaniu.

I ktoś taki na wybory pójdzie... :facepalm:
Zapomniało się jak było "fajnie" za rządów bliźniaków? Tyle partii macie, a wy tylko PiS i PO?
A co do zadłużenia- przez czas rządów PiS-u (2005-2007) dług publiczny wzrósł o 60mld zł. Analogicznie PO w latach 2007-2009: 56mld zł. Serio, nie ma sensu porównywania który klub byłby pod tym względem lepszy.

P.S. Nie jestem ani za PO, ani za PiS'em. I nigdy nie byłem.

Dovchenko napisał(a): A o Smoleńsku mógłbym pisać godzinami wiec tu już się nie będę nakrecal...

Zapraszamy na forum Onetu. ;)
Image
Awatar użytkownika
Method
Weteran

Dołączenie: 16 Cze 2009, 21:32
Ostatnio był: 29 Mar 2022, 17:55
Kozaki: 174

Postprzez djcycu w 29 Mar 2012, 18:55

Method napisał(a):
Dovchenko napisał(a): A o Smoleńsku mógłbym pisać godzinami wiec tu już się nie będę nakrecal...

Zapraszamy na forum Onetu. ;)

Nie ma się z czego śmiać. Dziwna sprawa że jak się ktoś tym zainteresuje to od razu jest wyśmiewany i opluwany. Nie mówię teraz jakie ja znam teorie na ten temat ale wyciągnę ze Smoleńska fajny wątek.

Mianowicie PO twierdzi że Kaczyński gra w polityczne gierki katastrofą smoleńską... Doprawdy? A kto w dniu katastrofy wieczorem na płycie lotniska odstawiał szopkę? Mi się obiło o uszy że Donald Tusk z przedstawicielstwem PO nie chcieli by nastąpiło spotkanie z PiS. Było też tak że autokar czy też kolumna samochodów z PiS była celowo zwalniana byle tylko PO dojechało pierwsze i zdążyło się ulotnić by do spotkania nie doszło. Nie wspominam już co się działo podczas uroczystości pogrzebowych oraz przylotów trumien... Tak, tam byli politycy nazywani przez wielu ścierwami ale byli też zupełnie niewinni na osądy nas obywateli ludzie którzy w tamtym dniu pracowali (załoga)... Byli też przedstawiciele rodzin Katyńskich którzy działają na rzecz pamięci o tamtej zbrodni. Naprawdę wkurza mnie jak ktoś szczy, sra i leje po takiej tragedii wielu ludzi i rodzin.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Method w 29 Mar 2012, 19:15

Jest się z czego śmiać, przynajmniej znając się trochę na lotnictwie i słuchając "przemówień" pana Kaczyńskiego, czy innych znawców ;) .
Jako ludzka tragedia- ja się z tego nie śmieję ani trochę. I równocześnie ubolewam nad stratą zarówno polityków, członków załogi czy rodzin katyńskich. A "szczanie, sranie i lanie" nie wzięło się z naśmiewania z tragedii- wzięło się z milionów teorii typu sztuczna mgła, bomba próżniowa, "słychać strzały" itp. I nikt tutaj się nie nabija że umarł prezydent, tylko z owych teorii i innych szopek, typu sławetny "gdzie jest krzyż".
djcycu napisał(a):Mianowicie PO twierdzi że Kaczyński gra w polityczne gierki katastrofą smoleńską...

Jak dobrze pamiętam sam Kaczyński zapowiadał że katastrofa smoleńska nie będzie elementem kampanii. I co? Pierwsze co powiedział, po podaniu wyników wyborów- zaczął przypominać o katastrofie i mówić że Śp Lech Kaczyński został zdradzony, choć sam nie wiem przez kogo. I co dla Ciebie jest większą szopką? To że ludzie z PiS nie zdążyli pierwsi czy może to że w rocznicę tragedii zamiast na grobie Jarosław Kaczyński składał kwiaty przed pałacem prezydenckim? Ja tam nie chcę aby w rocznicę mojej śmierci moja rodzina szła składać kwiaty pod zakładem w którym pracuję...
Image
Awatar użytkownika
Method
Weteran

Postprzez Universal w 29 Mar 2012, 19:22

Tu chodzi tylko o robienie z tego szopki, rozpylanie helu itd. Rozumiem, są wątpliwości - to niech protestują używając ciut rozsądniejszych argumentów niż Komorowski z panzerfaustem w smoleńskich lasach. Dają się ponieść emocjom podsycanym przez media, wyszedł cyrk, to się nie dziw, że takie są reakcje ludzi.

Druga rzecz - ciekawi mnie za co rodziny dostały tak duże odszkodowania. Za śmierć przy okazji wypełniania obowiązków? Niech dadzą tak duże sumy rodzinom policjantów, strażaków, czy żołnierzy poległym na służbie. Oni mogą ryzykować życiem, a Kaczyński, generałowie, czy delegacje partii sejmowych - nie było bezpośredniego zagrożenia życia porównywalnego do walki z pożarem/przestępcami/wrogiem. Takie "niuansiki" też wpływają na ocenę Smoleńska przez zwykłych ludzi, których szum wokół S. co najmniej denerwuje.

[zdezaktualizowane poglądy z których nie chce mi się po latach tłumaczyć]
Ostatnio edytowany przez Universal, 30 Paź 2025, 19:34, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Miejscowość: Poznań
Kozaki: 1051

Postprzez JONYK w 30 Mar 2012, 21:24

Method w Wczoraj, 16:03

JONYK napisał(a):Wracając do bieżącej polityki - nikt nigdy nie może zgadnąć dzięki komu stałem się wyborcą PIS-u.

I ktoś taki na wybory pójdzie... :facepalm:

Ja pier Method jak wysoki poziom reprezentujesz. Robisz face palma zapominając o podstawowej zasadzie demokracji - każdy ma jeden ważny głos, obojętnie czy polityk, czy młody , czy " moher" każdy ma jeden głos.
Wbij sobie do głowy podstawowa niepisana zasadę forum publicznego i dyskusji:
nie muszę zgadzać się z tobą lecz muszę szanować ciebie jako człowieka oraz twoje poglądy.
Niestety ty chyba jesteś zapatrzony w "polityków " pokroju Palikota który nie ograniczał się do krytykowania Kaczyńskiego lecz obrażał go, odbierając mu honor i godność należny człowiekowi. Swoją drogą sam się zastanów jak to jest iż gdy był prezydentem Kaczyński można było go jako reprezentanta całego narodu ( większości ) obrażać i wylewać mu na głowę najgorsze pomyje i nie było na to paragrafu. A dzisiaj zamykają studenta za to że śmiał obrazić miłościwie panującego nam bronka poprzez złośliwe komentarze i dowcipy.
Nawet nie będę próbował się z tobą wymieniać argumentami bo wiem z doświadczenia iż i tak nie dam rady zmienić twoich poglądów nawet dobitnymi faktami ( może po prostu oglądasz za dużo telewizji a za mało czytasz w internecie o sprawach bieżących ) chociaż muszę przyznać iż paru znajomych tez rok temu wyzywało mnie od prawicowego ścierwa a dzisiaj zmienili totalnie zdanie.
Pozdrawiam cie serdecznie panie kolego Method - i zauważ nie obrażam w żaden sposób

Ps. Universal jestem tego samego zdania. Mój tata powtarza że jeżeli dzisiaj politycy są o tyle lepsi od Gierka to dlaczego nie rozwalą wszystkich po gierkowskich budynków i nie wystawią nowych, ładniejszych, lepszych ?
Image
Awatar użytkownika
JONYK
Stalker

Dołączenie: 01 Sty 2010, 18:28
Ostatnio był: 21 Cze 2016, 10:13
Miejscowość: OKOLICE OLSZTYNA
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 17

Postprzez Method w 30 Mar 2012, 21:53

JONYK napisał(a): Robisz face palma zapominając o podstawowej zasadzie demokracji - każdy ma jeden ważny głos, obojętnie czy polityk, czy młody , czy " moher" każdy ma jeden głos.

I to jest właśnie "bul" tego ustroju- że nieważne czy profesor, czy żulik spod sklepu czy jakiś miejscowy dziwak ma jeden, tak samo ważny głos. A Twoich poglądów nie mogę nawet pojąć. Być za PiS tylko dlatego żeby PO nie było przy władzy... Polecam sprawdzić w słowniku związków frazeologicznych hasło "pies ogrodnika" ;) .

JONYK napisał(a):Swoją drogą sam się zastanów jak to jest iż gdy był prezydentem Kaczyński można było go jako reprezentanta całego narodu ( większości ) obrażać i wylewać mu na głowę najgorsze pomyje i nie było na to paragrafu. A dzisiaj zamykają studenta za to że śmiał obrazić miłościwie panującego nam bronka poprzez złośliwe komentarze i dowcipy.

Jakoś z "bulu i nadzieji" śmieje się cała Polska, tak samo jak z "Czymborskiej" i nie słyszałem o aresztowaniu ludzi którzy owe cytaty rozgłosili. Przypomnę Ci jeszcze o aresztowaniu pewnego jegomościa który na jakimś forum napisał (nie pamiętam już jak to było dokładnie, ale sens wypowiedzi zachowam) "dajcie mi strzelbę, idę powystrzelać parę kaczek". No oczywiście, przecież on chciał zabić prezydenta i premiera!

JONYK napisał(a):Nawet nie będę próbował się z tobą wymieniać argumentami bo wiem z doświadczenia iż i tak nie dam rady zmienić twoich poglądów nawet dobitnymi faktami ( może po prostu oglądasz za dużo telewizji a za mało czytasz w internecie o sprawach bieżących )

Powiesz mi na podstawie czego wyciągnąłeś takie wnioski? Może zaraz mi powiesz że słucham radia Maryja, czytam Wyborczą i oglądam TVN? A, zapomniałem, przecież r Maryja jest dobre ;) .
No cóż, nie podałeś żadnych sensownych argumentów, ja nie mam osobiście zamiaru sprawdzać kto ma większą rację, po prostu luźno wymieniam zdanie na parę tematów.

JONYK napisał(a):Pozdrawiam cie serdecznie panie kolego Method - i zauważ nie obrażam w żaden sposób

JONYK napisał(a):Niestety ty chyba jesteś zapatrzony w "polityków " pokroju Palikota który nie ograniczał się do krytykowania Kaczyńskiego lecz obrażał go, odbierając mu honor i godność należny człowiekowi.

JONYK napisał(a):Nawet nie będę próbował się z tobą wymieniać argumentami bo wiem z doświadczenia iż i tak nie dam rady zmienić twoich poglądów nawet dobitnymi faktami ( może po prostu oglądasz za dużo telewizji a za mało czytasz w internecie o sprawach bieżących )

Chyba coś nie pasi, prawda? ;) Zdecyduj się, przyrównujesz mnie do ciemnej masy ogłupionej przez TV przyrównujesz do Palikota, czy jak?
Mimo tego, pozdrawiam Ciebie bardzo serdecznie, pozdrawiam także Pana prezesa Kaczyńskiego, całą jedyną słuszną partię (żeby tylko PO nie doszło znowu do władzy!), i przy okazji chciałbym pozdrowić caleba.

EDIT :arrowd:
Dokładnie, to właśnie od JKM zapożyczyłem ten tekst napisany wyżej.
Ostatnio edytowany przez Method, 30 Mar 2012, 22:08, edytowano w sumie 1 raz
Image
Awatar użytkownika
Method
Weteran

Postprzez Universal w 30 Mar 2012, 22:03

[zdezaktualizowane poglądy z których nie chce mi się po latach tłumaczyć]
Ostatnio edytowany przez Universal, 30 Paź 2025, 19:34, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Miejscowość: Poznań
Kozaki: 1051

Postprzez Allistdead w 31 Mar 2012, 01:09

Nie lubię polityki ale raz się wtrącę. Akurat próg wyborczy to dobry pomysł. W wyborach do Sejmu pierwszej kadencji tego wymogu nie było i przez to Sejm był bardzo rozdrobniony. Taka na przykład Polska Partia Przyjaciół Piwa miała aż dwóch posłów. Janusza Rewińskiego i Krzysztofa Ibisza. Rozdrobnienie sprawiło wiele problemów i ostatecznie skończyło się rozwiązaniem Sejmu przez Prezydenta. Dlatego wprowadzono próg wyborczy.
Awatar użytkownika
Allistdead
Stalker

Dołączenie: 05 Sty 2012, 02:05
Ostatnio był: 19 Lis 2013, 07:31
Miejscowość: Wrocław
Kozaki: 15

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości