Polityka

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Polityka

Postprzez Alchemik w 31 Mar 2012, 03:10

Universal napisał(a):http://malemen.pl/mmextra/25 - a propos demokracji i "każdy ma swój głos". Właśnie, każdy. Profesor prawa na UW ma teoretycznie (jeśli wierzyć w uczciwość systemu) taki sam głos jak ślusarz z Gliwic, lub ekspedientka z Wejherowa. Pytanie, ilu powinno mieć na to wpływ.

Wiesz...Ja nie jestem doktorem na KUL-u, tylko uczę się na barmana. Moja matka jest krawcową. I bynajmniej nie uważamy się za głupich i nie głosujemy, na tych, którzy mówią, że ''jak to będzie dobrze, jak my porządzimy'', tylko głosujemy zgodnie ze swoim światopoglądem i wiedzą gospodarczą. Więc zastanawiam się, jak niby miało by wyglądać wybieranie tych co mogą głosować?

W sumie, o co chodzi, jakie PO, jakie PiS. I tak rządzi KE.

Już niedługo ;).
Lizać stópki, niuchać stópki
Awatar użytkownika
Alchemik
Człowiek-Artefakt

Dołączenie: 17 Lut 2010, 12:59
Ostatnio był: Dzisiaj, 04:23
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 209

Reklamy Google

Postprzez Universal w 31 Mar 2012, 13:01

Allistdead napisał(a):Nie lubię polityki ale raz się wtrącę. Akurat próg wyborczy to dobry pomysł. W wyborach do Sejmu pierwszej kadencji tego wymogu nie było i przez to Sejm był bardzo rozdrobniony. Taka na przykład Polska Partia Przyjaciół Piwa miała aż dwóch posłów. Janusza Rewińskiego i Krzysztofa Ibisza. Rozdrobnienie sprawiło wiele problemów i ostatecznie skończyło się rozwiązaniem Sejmu przez Prezydenta. Dlatego wprowadzono próg wyborczy.

I masz "ogromną" różnorodność w Sejmie - PO, PSL, PiS, RPP, SLD, SP (w Senacie nie ma "oficjalnej" lewicy - jeszcze lepiej). Nowe partie, z wyjątkiem RPP, od ładnych paru lat, wchodzą tylko na drodze odłączania się od dużych partii. Jakie były problemy? Że się nie dogadują? A co mi po dogadywaniu się wbrew myśli obywateli? Teraz też się kłócą. Co ma zrobić zwolennik KNP, PPS? Media też dokładają swoją cegiełkę, prezentując wyraźnie, że tylko głosowanie na największe partie ma sens, bo inni i tak się nie dostaną.

Alchemik napisał(a):Wiesz...Ja nie jestem doktorem na KUL-u, tylko uczę się na barmana. Moja matka jest krawcową. I bynajmniej nie uważamy się za głupich i nie głosujemy, na tych, którzy mówią, że ''jak to będzie dobrze, jak my porządzimy'', tylko głosujemy zgodnie ze swoim światopoglądem i wiedzą gospodarczą. Więc zastanawiam się, jak niby miało by wyglądać wybieranie tych co mogą głosować?

Nie chodziło mi o klasyfikowanie wg wykształcenia. [zdezaktualizowane poglądy z których nie chce mi się po latach tłumaczyć]

[zdezaktualizowane poglądy z których nie chce mi się po latach tłumaczyć]
I nie, nie wiem, czym najlepiej to zastąpić. "Pytanie, ilu powinno mieć na to wpływ." - nazwałbym to "pytaniem otwartym".
Alchemik napisał(a):Już niedługo ;).

Uważasz, że wyjdziemy z UE, UE się rozpadnie, czy że kompletnie stracimy niezależność? :D
Ostatnio edytowany przez Universal, 30 Paź 2025, 19:35, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1051

Postprzez Allistdead w 31 Mar 2012, 13:32

Universal napisał(a):A co mi po dogadywaniu się wbrew myśli obywateli? Teraz też się kłócą. Co ma zrobić zwolennik KNP, PPS?

Jak to co? Głosować na nie. Głupio się pytasz. Jak jeszcze namówi do tego znajomych to kto wie czy w końcu nie wejdą do Sejmu? Nie chodzi o kłócenie się tylko o to, że partia z jednym czy dwoma głosami nic tak naprawdę nie może zrobić. Zresztą nieważne ile będzie partii politycy i tak będą robić co chcą, a głos ludu udawać że słuchają. Mówisz że nic ci po dogadywaniu się polityków ale zauważ, że był już czas gdy politycy nie umieli się zupełnie dogadać. Jak się skończyły czasy demokracji szlacheckiej chyba pamiętasz? Wtedy wszyscy musieli być zadowoleni albo veto. Problem w tym że zawsze znajdzie się jakiś niezadowolony.
Awatar użytkownika
Allistdead
Stalker

Dołączenie: 05 Sty 2012, 02:05
Ostatnio był: 19 Lis 2013, 07:31
Miejscowość: Wrocław
Kozaki: 15

Postprzez xionc w 31 Mar 2012, 14:36

Universal napisał(a):Raczej o wspomniany przez JKM fakt, że więzień też może głosować.

No jak nie jest pozbawiony praw publicznych to może, masz z tym jakiś problem?
Ale wiadomo że niektórzy to chętnie by wprowadzili na powrót obozy koncentracyjne bo we więzieniach to luksus jak Hiltonie, więc widze że to może być problem dla niektórych.
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez Universal w 31 Mar 2012, 16:49

[zdezaktualizowane poglądy z których nie chce mi się po latach tłumaczyć]
Ostatnio edytowany przez Universal, 30 Paź 2025, 19:36, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Postprzez Allistdead w 31 Mar 2012, 19:51

Bo ty mnie nie rozumiesz. Nie chodzi o samo liberum veto, tylko o podobieństwo sytuacji. Wtedy musiano dogodzić każdemu i przy dużym rozdrobnieniu w Sejmie pierwszej kadencji też tak było. Szybko się okazało że tak się nie da. Podane przez ciebie przykłady nie powodują rozdrobienia, bo to jednostki, nie reguła. Wolę mieć w Parlamencie parę silnych partii niż masę słabych. Większa szansa że coś zrobią.
I na tym kończę moje wypowiedzi w tym temacie bo mam dosyć polityki i polityków.
Awatar użytkownika
Allistdead
Stalker

Dołączenie: 05 Sty 2012, 02:05
Ostatnio był: 19 Lis 2013, 07:31
Miejscowość: Wrocław
Kozaki: 15

Postprzez Alchemik w 04 Kwi 2012, 19:11

Mam pytanie. Czy jest wśród Was ktoś, kto ma poglądy związane z agraryzmem, centryzmem? Bynajmniej nie popieram PSL, bo to przelepy partyjne, ale sama idea jest dla mnie kusząca.
Awatar użytkownika
Alchemik
Człowiek-Artefakt

Postprzez Universal w 04 Kwi 2012, 19:59

Co miałaby taka partia reprezentować? Tzn. rozumiem, że rolników i ogólnie pojętą wieś, ale co: chcesz KRUS-u, większych dopłat?
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Postprzez Alchemik w 05 Kwi 2012, 00:18

Tak myślę o tym by zachęcić biznesmenów w inwestycję w wieś. Warto by także przerobić dawne PGR-y na spółki.
KRUS to wogóle przerobić, bo mam dziwne skojarzenia z ZUSem.
Awatar użytkownika
Alchemik
Człowiek-Artefakt

Postprzez Universal w 05 Kwi 2012, 13:58

KRUS to dla mnie paranoja - nie rozumiem argumentów, że nie mogą być w ZUS-ie (który i tak bym zlikwidował :E).

Inwestycja w wieś, pod jakim względem? Chodzi Ci o produkcję wręcz przemysłową, czy zrobienie z Polski centrum "ekologicznego" rolnictwa, bo to ciekawe jest :D Swoją drogą, przydałoby się ciut skondensować ziemię do gospodarstw po kilkadziesiąt hektarów - znam 2-3 osoby (w skali kraju z pewnością więcej), które mają po 2-3 hektary, dzierżawią komuś, siebie nazywając rolnikiem i mają zamiar pobierać świadczenia z KRUS-u :facepalm:
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Postprzez Alchemik w 05 Kwi 2012, 21:12

Inwestycja w wieś, pod jakim względem? Chodzi Ci o produkcję wręcz przemysłową, czy zrobienie z Polski centrum "ekologicznego" rolnictwa, bo to ciekawe jest Swoją drogą, przydałoby się ciut skondensować ziemię do gospodarstw po kilkadziesiąt hektarów - znam 2-3 osoby (w skali kraju z pewnością więcej), które mają po 2-3 hektary, dzierżawią komuś, siebie nazywając rolnikiem i mają zamiar pobierać świadczenia z KRUS-u

Przemysłową może nie, ale jakieś drobne spółki rodzinne były by fajne. No pewnie, że ekologiczne rolnictwo, bo GMO jak na razie nie zostało zbytnio zbadane na kilku pokoleniach, tylko na jednym. A co do kondensacji, to:
- Coś by można stworzyć na wzór PGR-ów, tylko prywatnych (Bo jak coś jest wspólne, państwowe, to polaczek stwierdzi, że niczyje).
-Ten kto jest właściecielem i nic nie robi, nie ma prawa do świadczeń, tylko ten kto uprawia ziemię. Jedyne co ma prawo dzierżawca, to opłatę za wynajem, ale nie przekraczającą pewnych norm, które potem ustalę (jako premier).

Za ten post Alchemik otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Universal.
Awatar użytkownika
Alchemik
Człowiek-Artefakt

Postprzez Terminus w 07 Kwi 2012, 19:13

PGR-y się nie sprawdziły i nie ma co do tego wracać.
O wiele lepszym worem jest spółdzielczość rolnicza datująca się w Polsce od czasów S.Staszica i przeżywająca rozkwit w okresie międzywojennym. Mówimy o spółdzielczości rolników, posiadających swoje gospodarstwa i zawiązujący spółdzielnie/spółki na wspólne duże inwestycje, których żaden z nich nie jest w stanie udźwignąć pojedynczo. Coś takiego jak górale, którzy dogadali się całą wsią i zbudowali wyciągi narciarskie.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość