Co wg was jest lepsze: Cień Czarnobyla czy Zew Prypeci?

Tutaj dyskutujemy w tematach, które nie pasują do żadnej części S.T.A.L.K.E.R.'a.
Regulamin forum
Chcesz zadać pytanie lub masz problem? Napisz w tym dziale, a Twój temat na pewno zostanie usunięty.

Cień Czarnobyla czy Zew Prypeci?

Cień Czarnobyla
322
50%
Zew Prypeci
323
50%

Razem głosów : 645

Re: Co wg was jest lepsze: Cień Czarnobyla czy Zew Prypeci?

Postprzez tmatrix7 w 23 Mar 2012, 15:38

Bierzmy pod uwagę, że CoP jest nowszy. Daje więcej możliwości tak jak ulepszanie, kontynuacja gry po zakończeniu, wiele ciekawych rzeczy i miejsc. Jednak ShoC jest niezapomniany. Ma ten swój niepowtarzalny klimat jakiego inne części nie mają. No i jeszcze ta piękna, stara Zona. :wódka:

Uwagi moderatora:

Ale po co ten kolor? Usuwam. - Wheeljack
Awatar użytkownika
tmatrix7
Stalker

Dołączenie: 06 Mar 2011, 16:48
Ostatnio był: 11 Mar 2022, 11:06
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 19

Reklamy Google

Postprzez scigacz1975 w 23 Mar 2012, 16:32

CoP łącznie z modami przeszedłem w całości 5-6 razy (tak na oko bo nie liczyłem) - może wrócę do niego z MISERY

SoC męczę od prawie 2-ch lat, łącznie z modami które sam robiłem, a także Priboy-em, TŚ2, Oblivion itd. przeszedłem go w całości około 25-30 razy. I jeszcze mi się nie znudził. Chociaż muszę przyznać że już nie potrafię grać na vanilii.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez kondotierfred w 05 Maj 2012, 22:24

Ja nie porównywał bym tych dwu gier pod kątem lepsza i gorsza. Przeszedłem je bez modów, po kilka razy.
Gdyby nie ten epizod ze Striełokiem w Prypeci , to ZP można by było potraktować jako grę samodzielną.
Odczucia moje w stosunku do STALKERa, są inne, niż większości forumowiczów, grających w nie, w kolejności wydawania. Zacząłem od CzN dalej ĆCz i ZP. Dwie pierwsze są, można powiedzieć kryminałem w dwu częściach, gdzie wydawca najpierw wydał część w której dowiadujemy się że, zabił ogrodnik, a potem dopiero część z balem w ogrodzie.
ZP wydana później, uwzględniła nowsze możliwości techniki komputerowej, stąd lepsza grafika. Ale tylko ona.
Reszta, poczynając od dziurawej fabuły, po szukanie na końcu gry narzędzi potrzebnych od początku i zmniejszającą się z każdą lokacją ilość i trudność zadań oraz dwu niefortunnych możliwych zakończeń, nie może dać pełnej satysfakcji.
Tylko tyle, że jest bardziej luzacka, daję większą swobodę bezmyślnego poruszania się po zonie, ale czy to zaleta. Jest też rajem dla moderów, bo daje największe możliwości zmian.
Ale niefortunne zakończenia ma też ĆCz. Jak ktoś nie przeczyta w Wikipedii o ich mnogości, to umrze w nie-Świadomości o innych.
Awatar użytkownika
kondotierfred
Tropiciel

Dołączenie: 08 Cze 2011, 21:31
Ostatnio był: 20 Cze 2023, 18:48
Kozaki: 25

Postprzez djcycu w 05 Maj 2012, 23:25

A dla mnie zawsze SoC będzie najlepszy. Nawet na Vanilli się świetnie nadal bawię a jedyny mod jakiego do niej dokładam to zwyczajne odblokowanie configów by można było przyczepiać celowniki, granatniki i tłumiki tam gdzie twórcy to już zrobili :) Możliwe że to pierwsze wrażenie SoC dalej trzyma mnie w ryzach wspomnień i sentymentów które w żadnej innej grze nie miały miejsca. Może to dlatego że nie grałem w SoC po to by zażyć RPG (którego ciężko się doszukać), wolnego świata i eksploracji czy też postrzelać z ładnie wykonanego kałasza... Zagrałem dlatego że tematyka Czarnobyla była od dziecka ze mną i też chciałem choć trochę zobaczyć ten świat w tej grze bo na zdjęciach to sami wiecie :) CoP mniej już oferuje... Lokacji całe 5 w czym niestety wszystko jest jednolicie podobne. W SoC no i potem w CS mieliśmy różnorodności po sam sufit. Lecz tylko i wyłącznie SoC będzie dla mnie obiektem westchnień i nawet jeśli S2 się pojawi to nie przebije tego... Ani zacna LA chociaż może, może :E
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Xen w 07 Maj 2012, 11:50

Shadow of Chernobyl to klasyk. Najwięcej modów, najbardziej oryginalny ze wszystkich. Dla mnie ma nudną fabułę i niewygodny system sterowania dla mnie. Czyste Niebo jest już ciekawsze ponieważ można sobie zainstalować TFW \m/ Grafikę też ma lepszą, ale oryginalna fabuła znowu sztywna. Bronie, lokacje itd. Najlepszy jest wg. mnie CoP - można sobie jakoś pograć na multiplayer, lokacje są bardzo ciekawe grafika wyśmienita. fabuła b.wciąga (przez kilka miesięcy nie mogłem się odpędzić od gry) dużo decyzji i opcji po jakiej stronie chcemy stać sprawia, że fabuła nie jest jednorazowa. Zadań pobocznych jest wiele i daje to nam to dużo dodatkowego czasu. i oczywiście freeplay. Mogę uznać, że średni. w Prypeci nic się nie dzieje dlatego też nigdy w tej lokacji po zakończeniu gry nie przebywam(chyba, że muszę pozbierać narzędzia itd.) Gdyby nie to, że bandyci leją się ze stalkerami, a powinność z wolnością oraz dochodzą do tego mutanty. freeplay byłby nudny. także więc ogłaszam jeśli ktoś chce sobie pograć to polecam od ShoC'a bo klasyk. Czyste niebo też koniecznie przejść bo warto, ale dla mnie CoP FTW.
Awatar użytkownika
Xen
Ekspert

Dołączenie: 13 Lut 2011, 12:34
Ostatnio był: 30 Lis 2024, 12:26
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: --
Kozaki: 116

Postprzez evo68 w 09 Maj 2012, 00:43

Co lepsze - Cień Czarnobyla dlaczego - odczucia. Mimo, wad, bugów, niedociągnięć Zona w pierwowzorze jest bardziej wciągająca, ma w sobie to coś co sprawia, że chce się wrócić. Cień w moim odczuciu jest bardziej różnorodny i ciekawszy, Zew mimo większych map i innych miejsc niż w cieniu staje się nudny i nie ratuje nawet inna fabuła i wyeliminowanie bugów. Nie mówie, że Zew jest zły ale w Cieniu jest swoista magia, która czaruje nadal bynajmniej mnie.
evo68
Kot

Dołączenie: 02 Kwi 2006, 18:30
Ostatnio był: 05 Sie 2013, 13:24
Miejscowość: Legnica
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 4

Postprzez cep_bojowy w 30 Maj 2012, 10:11

Ciężko powiedzieć, która część jest lepsza. Fabularnie wygrywa dla mnie Cień Czarnobyla. Historia Striełoka jest jednak o wiele bardziej wciągająca niż poczynania Majora. Natomiast jeżeli chodzi o gameplay to zdecydowanie Zew Prypeci. GSC poprawiło wiele rzeczy, które raziły w Cieniu. Przede wszystkim NPC nie są jedynie statystami: rankiem wyruszają na wypady, szukają artefaktów, polują na mutanty, walczą o przyczółki, a na noc wracają żeby odpocząć. Zona jest bardziej opustoszała w porównaniu z Cieniem. Szczególnie widać to w Prypeci, która rzeczywiście jest "miastem widmo", a nie polem bitwy pełnym Monolitowców. Zadania poboczne też są ciekawsze niż w Cieniu, wiele z nich ma własną, osobną fabułę. Podobał mi się też mały update AI mutantów np. Pijawki w CC można było dosyć łatwo zabić gdyż po zobaczeniu gracza od razu zaczynały na niego szarżować, a w Zewie starają się go zaatakować z zaskoczenia. Podsumowując, nie łatwo jest porównać obie odsłony STALKERA, gdyż każda ma coś unikalnego do zaoferowania. Cień Czarnobyla mimo błędów i paru braków w gameplayu broni się świetną fabułą, która ma taką "tajemniczą" aurę. Zew Prypeci natomiast jest produkcją dużo bardziej dopracowaną jeżeli chodzi o gameplay.
Awatar użytkownika
cep_bojowy
Stalker

Dołączenie: 18 Lip 2011, 12:52
Ostatnio był: 14 Lip 2014, 23:08
Miejscowość: R'lyeh
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 25

Postprzez Bambo w 05 Cze 2012, 22:22

Ciężko powiedzieć ,ponieważ każda część ma swoje plusy i minusy. Cień Czarnobyla zachwyca fabułą ,klimatem i akcją natomiast Zew Prypeci to otwarty świat ,tętniący życiem z wieloma możliwościami i ciekawymi misjami. Sam nie wiem ,która część jest lepsza więc się od głosowania wstrzymałem.
Polegli towarzysze: [*} Boria Dzikus - Wolność (zabity przez Powinność) [*] Jarik Szpicel - Wolność (poległ zaatakowany przez Snorka) [*]

Bambo
Wygnany z Zony

Dołączenie: 22 Maj 2012, 12:11
Ostatnio był: 24 Lut 2013, 23:07
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 9

Postprzez Szweminek999 w 09 Cze 2012, 19:55

Dla mnie - Cień Czarnobyla, bo choć obie części mają dla mnie po jedną poważną wadę, to lokacje z SoC są lepsze.
Wady to: Poszukiwanie artów w SoC, bo to żadne wyzwanie, oraz brak ulepszonej broni w Cop (po prostu nie chce mi się zaglądać do schowków, bo pozbieram trochę kasy i mam AK lepsze od fabrycznego FT200M. :soviet:
S.T.A.L.K.E.R.
Awatar użytkownika
Szweminek999
Stalker

Dołączenie: 09 Kwi 2012, 21:57
Ostatnio był: 01 Sie 2014, 13:12
Miejscowość: Baza Powinności
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 8

Postprzez Sieryj5 w 11 Cze 2012, 15:31

Ja zagłosowałem na S.T.A.L.K.E.R Shadow of Chernobyl ponieważ w tom grę grałem jako pierwszą (oczywiście chodzi mi o stalkera ) i wygrałem pare razy tą grę i nadal w to gram a Zew Prypeci to był mój trzeci Stalker więc odrazu zagłosowałem na Cień Czernobyla i jak ktoś nie zna Cienia czernobylo to polacam

Za ten post Sieryj5 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Generał Golonka,
Negative Nieogarniający, Kudkudak, KOSHI, KoweK, stalek, StalkerCell.
Awatar użytkownika
Sieryj5
Kot

Dołączenie: 10 Cze 2012, 12:49
Ostatnio był: 16 Sie 2012, 13:00
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: -12

Postprzez Generał Golonka w 11 Cze 2012, 18:54

Ja mam sentyment do SoC. Czemu? Dlatego, że gdyby nie on nie wiedziałbym co to jest S.T.A.L.K.E.R. I raczej bym żałował. Poza tym ma najlepsze lokacje. Zwłaszcza Jantar. Niesamowity klimat tego miejsca objawia się zwłasza w zrywaniu nocek. :)
P.S. :euro2012:
Generał Golonka
Tropiciel

Dołączenie: 02 Maj 2012, 19:24
Ostatnio był: 25 Mar 2024, 14:07
Miejscowość: Dziwna
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 29

Postprzez Caperrali w 05 Lip 2012, 23:09

Trudno mi ocenić.Pierwszego stalkera kocham za klimat oraz za to że od niego zaczełem tą piękną przygode z serią(ach te nieprzespane łikendy z kolegami przy stalku :E )Ale zew prypeci jest pod względem naukowym lepszą grą(chociaż gdy zobaczyłem liste lokacji :facepalm: )Ale on(cień) zawsze będzie moim numerem jeden :D
I LOVE GOOD STALKING
Caperrali
Kot

Dołączenie: 03 Lip 2012, 22:11
Ostatnio był: 01 Kwi 2013, 23:05
Miejscowość: rOstOk
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 2

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości