[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez gosciu121 w 29 Maj 2012, 15:26

Owszem, przypadkiem to odkryłem ;) ale inne części ciała mutków także możesz zjeść ;P
Awatar użytkownika
gosciu121
Stalker

Dołączenie: 07 Sty 2010, 21:32
Ostatnio był: 12 Wrz 2014, 08:46
Miejscowość: Чернобыльская АЭС
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 8

Reklamy Google

Postprzez smoq2 w 29 Maj 2012, 16:04

@ igla2008 - Nad reakcją kompanów jeszcze nie myśleliśmy.

@ matekfpol - Wiem o tym. Niestety nie da się nic na to poradzić, chyba że, włożenie broni dwuręcznej do drugiego slotu przerzuca detektor do plecaka. Nie wiem jednak czy to ma sens, gdyż nawet jak włożymy pistolet do slotu trzeciego, to wtedy nie można wyciągnąć detektora. W CS detektor jest powiązany ze slotem, a nie z bronią tak jak w CoP.

-=-=-=-=-=-=-=-=-

Kilka razy myślałem nad wprowadzeniem czegoś takiego, co sobie nazwałem "Żywa Ekonomia" do TFW. Oznaczałoby to, że ilość przedmiotów w Zonie jest, powiedzmy "ograniczona".

W chwili obecnej, ekonomia praktycznie nie istnieje. Prawie wszystkie przedmioty, które znajdują się w grze są sztucznie wdrażane do rozgrywki:

- Ekwipunek handlarzy jest losowany (nawet nie wiem co ile), po czym odpowiednie przedmioty są spawnowane w ich inwentarzu, czyli zapasy zawsze magicznie materializują się.
- Stalkerzy mają losowo przypisywane bronie, po czym skrypt pakuje im je w łapy.
- Przedmioty z ofert samotników są generowane losowo.
- Nikt oprócz gracza nie handluje. Cały inwentarz każdego NPC stoi w miejscu, chyba że któryś coś znajdzie, to wtedy będzie z tym łaził aż do śmierci.

Generalnie, wszystko jest zbyt reżyserowane jak na mój gust. A szkoda, bo system działania A-life w stalkerze jak najbardziej pozwala na zmiany jakie mam w głowie.

Widzę to jakoś tak:

Wybaczcie, ale wszystko lata mi tak chaotycznie w głowie, że wypisanie w punktach odpada, więc po prostu przerzucę swoje myśli na tekst.

Mówimy też o trybie offline, gdzie skrypty AI typu "Szukanie i podnoszenie obiektów" są nieaktywne.

Wszystko poniżej tyczy się NPC i A-life a nie gracza.

Oferty i znaleziska

Przede wszystkim musimy pozmieniać czynniki losowe. Nie będziemy dostawać ofert sprzedaży "z dupy" od samotników typu SMS o treści "Właśnie znalazłem G36/Kompas/itp i chcę go sprzedać." jeżeli owy samotnik faktycznie danego przedmiotu właśnie nie znalazł. Jeżeli ktoś się złapał na te teksty, to już uświadamiam, że owy samotnik wcale nie potknął się o Kompas podczas swojej wędrówki, tylko najzwyczajniej jakaś zmienna została cyklicznie wylosowana ze 100 i jest mniejsza od 25 (czy tam 15). :)
Jednak... Samotnicy w TFW przemieszczają się pomiędzy punktami z anomaliami, kampią sobie na punktach zasobów gdzie jest dużo anomalii, itd. Zrobiłbym to tak, że jeżeli faktycznie gdzieś w okolicy takiego punktu leży sobie artefakt/broń, to wyląduje w ekwipunku najbliższego Samotnika. Tu oczywiście trzeba narzucić jakąś formę kontroli, aby Samotnicy nie czesali wszystkiego jak kombajn. Powiedzmy jakoś tak:

Kiedy samotnicy przechodzą przez punkt kontrolny gdzie niedaleko jest pole anomalii (trzeba będzie je wszystkie wyszukać i przypisać, żeby skrypt nie odpalał się dla każdego punktu, bo zamuli procka), to jednorazowo odpala się skrypt, który przeszuka okolicę punktu w jakimś tam promieniu. Za każdym razem, kiedy w danym promieniu znajdzie się artefakt, skrypt sprawdzi jaki dana grupa ma najlepszy detektor i da np. 20%/40%/60% w zależności od detektora szansę na podniesienie danego artefaktu.
Jeżeli samotnicy idą do punktu zasobów z anomaliami, to są nastawieni na zbieranie artefaktów i szansa na znalezienie będzie 40%/70%/100% w zależności od detektora.

Odpowiednie czynniki zadecydują, czy dany Samotnik się ogłosi ze swoim znaleziskiem, czy nie.

Handel

NPC handlowaliby nie tylko z graczem, ale i między sobą. Tu trzeba by zupełnie zmienić system zaopatrzenia handlarzy. Handlarze będą "generować" przedmioty, jednak ich dostępność będzie ograniczona. Może zacznijmy od handlarzy bezfrakcyjnych.

Generują:
- Żywność
- Amunicję
- Leki
- Apteczki
- Bandaże
- BM16
- PM
- Pancerze

Tak, to wszystko. Zawsze uważałem, że fakt, iż taki Sidorowicz ma w swoim bunkrze całą zbrojownie za mocno przesadzony.
No i teraz wchodzi rola handlu NPC-NPC. Powiedzmy, że jakaś grupka stalkerów wyczesała gdzieś po drodze oddział z Monolitu i ma cały ich sprzęt. W momencie kiedy dotrą do handlarza, zatrzymują sobie tylko najlepszą część, a reszta idzie na handel. Wtedy może kupić to gracz, albo NPC, który ma odpowiednią ilość pieniędzy.
Przejdźmy do handlarzy frakcyjnych...

Generują:
- Żywność
- Amunicję
- Leki
- Apteczki
- Bandaże
- Broń frakcyjną
- Pancerze

Frakcje działają mniej więcej jak fabryka broni, lecz generują jej bardzo mało (1-2 sztuk). Ceny mają bardzo wysokie, jednak jeżeli chcemy coś dobrego, to musimy przyczynić się do rozwoju danej frakcji. Oczywiście, inni stalkerzy też będą chętnie zaopatrywać handlarzy neutralnych w broń, gdyż będzie można ją sprzedać u nich z zyskiem, więc gracz będzie mógł się zająć faktycznym handlem, samemu zaopatrując neutralnych handlarzy w broń.

Co uważacie?
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez Prif w 29 Maj 2012, 16:19

Brzmi niesamowicie i pewnie jest wprost proporcjonalnie pracochłonne. No i oczywiście czy to nie zamuli procka już zupełnie? Niemniej pomysł przedni.

Prif
Wygnany z Zony

Dołączenie: 07 Lut 2011, 20:48
Ostatnio był: 05 Sie 2013, 15:09
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 11

Postprzez Rumcajs93 w 29 Maj 2012, 16:49

Pomysł świetny, ale roboty pewnie też od groma. No tylko co do handlarzy samotników mogą być dwa wyjątki -
Sidorowicz - chłop ma duże wpływy, w Zonie zna go każdy. Może więcej on mieć jakieś kontrakty z wojskiem (znaczy się dawać łapówki) przez co stary bądź podniszczony sprzęt ukraińskiej armii trafiałby do jego oferty.
Sacharov - naukowiec finansowany przez organizację z Wielkiej Ziemi, a i jeszcze ma dobre kontakty z najemnikami w końcu udostępnia im bunkier - może czasem u niego wpaść na jakąś ciekawą zachodnią broń.
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Swierzbią Paluszki. Co ??
Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Dołączenie: 22 Lip 2011, 19:32
Ostatnio był: 19 Lut 2023, 12:57
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 86

Postprzez manash w 29 Maj 2012, 16:51

Jak najbardziej, przydałby się STALKERowi w końcu dobry system ekonomii, zawsze tego brakowało.
Awatar użytkownika
manash
Stalker

Dołączenie: 16 Kwi 2012, 19:57
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:19
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 37

Postprzez smoq2 w 29 Maj 2012, 17:55

Właśnie wcale nie tak trudno będzie to wdrożyć, bo większość elementów powstało już w trakcie powstawania TFW.
Procka wcale mulić jakoś strasznie nie będzie, gdyż skrypt odpalany jest tylko co pewien czas, a w rzeczywistości obiektów w Zonie będzie dużo mniej. :)
Najwięcej czasu zajmie znowu babranie się w plikach handlarzy.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez Juraszka w 29 Maj 2012, 18:10

3x TAK, przechodzi dalej :E

a tak na serio... widzę, że chcesz rzucić się na BARDZO głęboką wodę...
-Handlarze z ograniczonym ekwipunkiem - pewnie dla Ciebie to pestka, ustawienie nieodnawiania się ekwipunku pewnie jest możliwe - tylko żeby się nie odnawiał też po save/load
-Zbieranie przedmiotów po poległych stalkerach i mutantach? - jeśli się nie mylę, to coś takiego jest i funkcjonuje, tylko że zebrane przedmioty nie pojawiają się w oknie handlu ACTOR:NPC, jeśli napisałbyś kilka linijek kodu, albo coś zmienił żeby gracz mógł handlować z innymi stalkerami, wszystkim co oni akurat mają. Tylko w tym momencie może wystąpić mały problem który opiszę poniżej...
-Handel NPC:NPC - byłby jedynym sposobem dostaw grubszego sprzętu do handlarzy, tylko musisz zadbać aby NPC pamiętali o kupowaniu amunicji do swoich broni... bo już amunicja nie będzie generowana w tym momencie, czyli może im jej zabraknąć. i to jest, jak na moje, najtrudniejszy pomysł na jaki wpadłeś... nie mogę sobie w głowie wyobrazić jak miałby taki handel przebiegać (mówię tu o strefie technicznej). Musi być full funkcji/skryptów itd. określających co stalker sprzedaje/kupuje, dlaczego akurat przedmiot A sprzedaje/kupuje a nie przedmiot B, w jakiej ilości itd...

Pozwólcie mi się rozmarzyć, i napisać tutaj jak zawsze widziałem stalkera...
Bardzo ponury klimat, "smutna" pogoda, szare kolory (w TFW mamy dzięki Atmosfear), wielka zona (m.i. duża otwarta część Prypeci - bez blokad na drogach jak w SOC, Martwe Miasto, Przełęcz), słabo zaludniona (do 150 NPC w całej zonie), bez mutantów, może ślepe psy są na tyle wiarygodne żeby mogły być, i dziki... ale tez nie dużo ich, w końcu zwierzęta też nie rodzą się dorosłe, czasami by przeleciał śmigłowiec (jak teraz w TFW jest), horror zony raczej byłby nam znany z rozmów z NPC, bardzo mało walki... taki typowy role play.
(dla wielu mogłoby to być nudne... ale tak sobie wyobrażam ZONE w stalkerze)

P.S. tak ogólnie to ta wizja jest zbliżona do pierwszych wersji alpha stalkera ^^
Ostatnio edytowany przez Juraszka, 29 Maj 2012, 18:20, edytowano w sumie 1 raz
Związki na odległość to ch*j, a czołgi same się nie zatankują, pamiętaj.
Wave

Zostawiasz wóz na parkingu pod Tesco i jedziesz do sąsiedniego miasta to ch*j wie co się z nim może stać.
Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2010, 11:08
Ostatnio był: 21 Lut 2020, 16:06
Miejscowość: Gniezno
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 70

Postprzez Rumcajs93 w 29 Maj 2012, 18:17

No faktycznie z amunicją byłyby cyrki.
Ale według mnie fajny byłby widok Stalkera któremu skończyła się amunicja i musi wiać - a za nim leci pijawka :D
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Postprzez Juraszka w 29 Maj 2012, 18:26

ale bardzo realistyczne :)
Wave

Zostawiasz wóz na parkingu pod Tesco i jedziesz do sąsiedniego miasta to ch*j wie co się z nim może stać.
Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Postprzez nismoztune w 29 Maj 2012, 18:26

- Nie widziałeś mojego brata?
- Co? Kogo?
- Mój brat, David Urcid, się wczoraj zgubił, szukam go już cały dzień.
- Eeee, nie wiem jak ci pomóc.
- O jest tam! Za tobą! David! Czekaj!
- Gdzie?!

Jak naciskasz ostatnią frazę, dialog się zamyka. Odwracasz się żeby coś zobaczyć. Nic nie widać... Odwracasz się do stalkera. A jego nie ma...

Bardzo fajny pomysł, było by ciekawie gdyby przed pojawieniem się stalkera-widmo latarka zaczyna migotać a licznik promieniowania lub anomalii zaczyna pikać jak szalone, a wskazówki skaczą jak szalone po całej skali. Można też dodać coś takiego, kiedy stalker-widmo mówi:

- O jest tam! Za tobą! David! Czekaj!

nasz bohater się odwraca, nic nie widzi, odwraca się do stalkera o on zamienia się np: w zjawę skaczącego snorka, tak jak to było przy mózgozwęglaczu.

Taki stalker-widmo może pojawiać się kilka metrów od jakiegoś grobu czy małego cmentarzyku stalkerów, tylko w określonym czasie.
Awatar użytkownika
nismoztune
Stalker

Dołączenie: 18 Paź 2008, 22:20
Ostatnio był: 27 Lis 2024, 23:47
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 19

Postprzez Juraszka w 29 Maj 2012, 19:08

chcesz, żeby ludzie umierali na zawał przy TFW? Nie dość że noc, cmentarz, to jeszcze zjawy stalkerów zmieniające się w mutantów xD
Wave

Wave

Za ten post Juraszka otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive nismoztune.
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Postprzez Rumcajs93 w 29 Maj 2012, 19:17

No ale czemu nie wykorzystać obecnych wielu mogił na poszczególnych mapach w grze.
Teraz ludzie zaczęli by się bać gdyby mieli iść nocą do handlarza w starej cerkwi na bagnach.
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości