Splinter Cell

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: Splinter Cell

Postprzez KoweK w 05 Cze 2012, 01:49

Bo to jest drugie Conviction, nawet te strzałeczki przy osłonach zostały i zabijanie poprzez namierzanie przeciwników. To teraz chodzi o to, by jak najfajniej zabić przeciwników, a w Chaos Theory to właśnie punkty dostawało się za to, że nikt Cię nie zobaczył - pamiętam te starania by mieć ocenę 100% przy niektórych misjach i by nie było jakichkolwiek trupów ani śladu po "jakimś tam" agencie.

A końcówka gameplaya z tym wzywaniem air strike'u... rzeczywiście działanie godne Sama Fishera, który powinien wszystko robić po cichu. :facepalm:
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 12:41
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1489

Reklamy Google

Postprzez Gizbarus w 05 Cze 2012, 08:11

Czasy się zmieniają, teraz hamerykanckie gimbusy nie bedom kciały grać w grem, gdzie trzeba myśleć i omijać (albo ogłuszać) wrogów, zamiast ich zabijać. Ale niestety, pasuje to tak samo, jak broń palna to Thiefa...:/
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 13:20
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Markus Grizzly w 05 Cze 2012, 10:47

O tempora, o mores...
Gdzie prawdziwe gry szpiegowskie ? - pierwsze 3 części Splinter Cell'a to najlepsze osobniki tego gatunku. Z kolejnych części widziałem tylko krókie gameplay'e. Od Double Agent zrobili z tego sprint przez tereny pełne wrogów, na wzór Call of Duty czy filmów o Rambo. To wszystko dzieje się za szybko, nie ma nawet czasu napawać się klimatem, którego obecnie można znaleźć już tylko szczątkowe ilości. Zresztą to ogólnoświatowa tendencja - brak klimatu, grywu i "tego czegoś" co mają gry z lat 2000-07. To wszystko zaczyna być jak "sztuka dla sztuki" - stopniowe zanikanie samej idei gry komputerowej - świetnej zabawy. Ma być tylko wcześniej od innych, bardziej dynamicznie, kolorowo i graficznie o stopień wyżej. Brak dbałości o dopracowanie, eliminacje błędów i optymalizację działania gry. Całkowita komercjalizacja. Trzeba oczyszczenia świata gier - mniej tytułów, rzadziej, solidniej. :+:
Awatar użytkownika
Markus Grizzly
Stalker

Dołączenie: 04 Lut 2008, 13:01
Ostatnio był: 27 Kwi 2019, 14:14
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 15

Postprzez jos w 05 Cze 2012, 11:46

Widzę, że z klasycznego uzbrojenia został tylko pistolet FN five.seven. Zmartwiło mnie, że sam już na plecach nie dźwiga FN F2000.
Image
Awatar użytkownika
jos
Stalker

Dołączenie: 05 Wrz 2011, 12:28
Ostatnio był: 05 Lis 2020, 17:25
Frakcja: Monolit
Kozaki: 95

Postprzez FilipM3 w 07 Cze 2012, 08:18

Dla mnie to on je zaje*isty :caleb:

FilipM3
Wygnany z Zony

Dołączenie: 30 Gru 2011, 13:03
Ostatnio był: 16 Kwi 2014, 22:18
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 4

Postprzez Soviet w 07 Cze 2012, 11:35

Splinter Cell: Modern Warfare. Marną strzelankę z tego zrobili, z tym, że nie musimy naweć celować we wrogów, a tylko ich oznaczyć, a Sam wszystkim się zajmie :facepalm:
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 787

Postprzez Gizbarus w 07 Cze 2012, 12:48

Wygląda to ładnie, efektownie i w ogóle, ale... TO NIE SPLINTER CELL. Sprawa prezentuje się tak samo, jak z Unrealem II - gra była przyzwoita, dało się grać przyjemnie i w ogóle, ale TO NIE BYŁ UNREAL.

...uczcijmy minutą ciszy ordynarne zarżnięcie jednej z ostatnich serii szpiegowskich - tym razem już definitywne.
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 13:20
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez KoweK w 07 Cze 2012, 13:20

Soviet napisał(a):nie musimy naweć celować we wrogów, a tylko ich oznaczyć, a Sam wszystkim się zajmie :facepalm:

Ale to samo było w Conviction i nie od razu mogliśmy taką ilość wrogów "zdjąć" za jednym razem bez celowania. Chyba wraz z coraz większym postępem w grze mogliśmy zastrzelić - poprzez namierzanie - trzech wrogów bez jakiegokolwiek wysiłku... No i chyba, żeby w ogóle to oznaczanie było aktywne, trzeba było kogoś wcześniej zabić po cichu.
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 12:41
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1489

Postprzez Soviet w 07 Cze 2012, 13:23

No ta, było tak, ale tutaj widzisz, że praktycznie nie ma limitu na ilość przeciwników i wszystko dzieje się w ruchu - można zaznaczać nawet jak Sam biegnie. To już raczej przegięcie i wygląda to jak jakiś samograj.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 787

Postprzez Stalker Rambo w 02 Lip 2012, 17:25

Przepis na grę? Bierzemy kosmicznie dopieszczoną full wypaśną grafikę, dodajemy do tego niespójną i maksymalnie okrojoną fabułę (maksymalnie 3 godz. gry). Ważne jest aby nasza gra zajmowała wiele miejsca na dysku (conajmniej 250 GB). Dodajemy szczyptę dobrze brzmiącej audio. Jeśli chodzi o sterowanie, możemy je wykonać na dwa sposoby:
1. W wersji amerykańskiej - można grać bez używania jakichkolwiek kontrolerów, postać gracza będzie sama wiedziała co robić. Dzięki temu gracz będzie miał wolne ręce i będzie mógł je zająć hamburgerem i Colą.
2. W wersji dla całego świata - maksymalnie utrudnione, ściągnięte żywcem z konsoli.
To wszystko koniecznie oprawiamy jakimś durnym ustrojstwem w postaci Steam'a lub podobne.
Gotowy wyrób można sprzedawać w bardzo niskej cenie 189.90 zł.

A teraz o grze co mnie moderatorzy nie zjedzą :D . Gra wygląda ciekawie i mocno "holyłódzko". Może być naprawdę fajna, szkoda tylko, że nazwali ją Splinter Cell. A najgorszą z tych wszystkich zmian jest zmiana aktora (gdzie jesteś Panie Ironside?). Wkurzyło mnie również brak SC-20k (czyli FN2000) - rzadko jej używałem, ale to przecież wizytówka serii SC. I zastanawia mnie dlaczego 5-7 tak cicho strzelał bez tłumika.
Ostatnio edytowany przez KoweK, 02 Lip 2012, 20:04, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 143

Postprzez Wayathin w 02 Lip 2012, 23:45

A jeszcze nie tak dawno żyłam w przekonaniu, że Splinter cell jest tak dobrą grą, że nie da się jej zwalić. Nispodzianka! To naprawdę...smutne.
Tylko słabi i komuniści się uśmiechają.
Awatar użytkownika
Wayathin
Tropiciel

Dołączenie: 13 Kwi 2011, 12:05
Ostatnio była: 15 Gru 2020, 08:01
Miejscowość: Tu i tam.
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 115

Postprzez Przemek77 w 03 Lip 2012, 06:41

Wszystko da się schrzanić. Niestety, w pogoni za zyskami (bo przecież gimnazjalna młodzież nie kupi gry gdzie nie będzie masowego "szczelania", wybuchów i zjazdów po linie z dwoma armatami w łapach) zabija się coraz to kolejne wybitne marki gier. Aż strach pomyśleć jak będzie wyglądał nowy Hitman czy nadchodzący Thi4f.....
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości